Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jackie Kennedys heta hemliga liv med Onassis

Många var bestörta när Jackie Kennedy gifte om sig med Aristoteles Onassis. Här syns hon på en bild tagen i Vita huset 1961, då hon var USA:s första dam och gift med maken och dåvarande presidenten John F Kennedy. Foto: MARK SHAW / AP TT / NTB SCANPIX

Världen var i chock.

Hur kunde den glamourösa Jackie, änka efter president John F Kennedy, gifta om sig med en 23 år äldre grekisk skeppsredare?

Expressens löpsedel skrek ut hela världens fråga: "Jackie, hur kunde du?".

Men samlivet med Aristoteles Onassis, som av andra kallades ful och frånstötande, var hett och passionerat.

Jacqueline Kennedy var sin tids megastjärna, världens mest berömda kvinna, trots att hon inte gjort något annat än att gifta sig med rätt man. I sin roll som hustru till USA:s president John F Kennedy vann hon omvärldens beundran för sin stil, sin goda smak och sin världsvana. Jackies skönhet och glamour tog rollen som USA:s First lady rakt in i en annan tid.

Hennes företrädare, den hemvävda Mamie Eisenhower, var född 1896. Jackie Kennedy var 33 år yngre, och likt ett modernt kungapar stod hon och hennes man i centrum för en magisk tid i amerikansk historia. Vid en resa i Indien ropade folkmassan "Leve Jackie, Amerikas drottning!".

Sagan fick ett brutalt slut den 22 november 1963. John F Kennedy sköts i huvudet av attentatsmannen Lee Harvey Oswald när han och Jackie åkte i öppen bil genom Dallas i Texas. "Jag har hans hjärna i mina händer", sa den chockade Jackie till guvernörsfrun Nellie Connally, som också satt i bilen.

1963. John F Kennedy skjuts till döds. Jackie Kennedy syns stående i bilen. Foto: MARY EVANS / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Mordet ett trauma 

Mordet på maken var ett trauma som förföljde Jackie hela livet. Hon led länge av posttraumatisk stress och depression. Hon fick lämna Vita huset med sina två barn, John jr, tre år, och sexåriga Caroline. Den nye presidenten Lyndon Johnson med familj tog över.

Jackie Kennedy var 34 år och världens mest kända änka.

Enligt flera källor inledde den sörjande änkan en relation med makens bror Robert Kennedy. Svågern såg till att Kennedyklanen skyddade Jackie, och finansierade hennes liv i New York, dit hon flyttade för att komma undan uppmärksamheten i Washington. När Bobby Kennedy mördades 1968 föll Jackie Kennedys liv i bitar än en gång.

Vem skulle kunna rädda, skydda och finansiera henne i fortsättningen? "Jag kan ju knappast gifta mig med en tandläkare från New Jersey", som hon sa till vännen Truman Capote. Lösningen på problemet fanns på ön Skorpios i den grekiska övärlden. 

Den grekiske skeppsredaren och affärsmannen Aristoteles Onassis, 23 år äldre än Jackie (eller möjligen 29 år, hans födelsedata är osäkra), var en av världens rikaste män. Han älskade att visa upp sin lyx och att umgås med kändisar. Greta Garbo, hertigparet av Windsor, Frank Sinatra och Grace av Monaco tillhörde dem som lät sig bjudas till hans lyxjakt "Christina", uppkallad efter dottern.

1960. Operasångerskan Maria Callas och Ari Onassis hade ett förhållande innan Onassis och Jackie Kennedy blev ett par. Foto: PRESSENS BILD / PRESSENS BILD

Onassis stöttade Jackie efter mordet

Redan 1955 hade Onassis bjudit in den unge senatorn John F Kennedy från Massachusetts och hans förtjusande fru på en seglats med bland andra Winston Churchill. Onassis hade senare en kärleksaffär med Jackies syster Lee Radziwill. När Jackie var deprimerad efter förlusten av den för tidigt födde sonen Patrick i augusti 1963 bjöd Onassis henne och Lee på en tur med "Christina".

De andra gästerna på kryssningen kunde se hur nära och intimt Ari och Jackie umgicks. När det var dags att skiljas fick alla lyxiga smycken i present, Jackies diamantarmband var dyrast av alla.

Bara ett par månader senare föll skotten i Dallas. Inom 48 timmar var Ari Onassis på plats i Vita huset för att stötta Jackie. Han befann sig, utan att press eller allmänhet kände till saken, i den innersta kretsen kring änkan.

Men Bobby Kennedy tyckte att Ari Onassis var inblandad i ljusskygga affärer, en skurk som borde hålla händerna borta från broderns änka. Grekens dåliga rykte skulle kunna sabotera för den andre Kennedybrodern i presidentvalet 1968. Mordet på Bobby 6 juni 1968 lämnade vägen öppen för Ari Onassis.

BRÖLLOPSFOTO. Jackie Kennedy gifte sig med Aristoteles "Ari" Onassis 1968 på hans grekiska ö. Foto: AP / AP TT / NTB SCANPIX

Få kände till sanningen 

Onassis och Jackie gifte sig på Skorpios, Onassis egen ö, den 20 oktober 1968. Världen var i chock. "Jackie, hur kunde du?", skrek Expressens löpsedel. Väldigt få kände till sanningen bakom det oväntade bröllopet.

I Christopher Andersens bok "Jackie after Jack" kan man läsa hur den tjusige John F Kennedy, kallad Jack, var en sexmissbrukare som anförtrodde en grupp manliga journalister: "Jag har inte haft en kvinna på riktigt förrän jag tagit henne från tre håll". 

En älskarinna sa att "Jack var väldigt självisk som älskare. Jag tror inte att han egentligen tyckte särskilt mycket om kvinnor. Han hade i alla fall ingen respekt för dem". En medhjälpare som brukade fixa kvinnor till Kennedy sa: "Han tog sällan mer än 20 minuter på sig. Inte ens med Marilyn Monroe".

Jackie kallade sig och maken för "två isberg". John F Kennedy tyckte inte om att man rörde vid honom, han blev stel som en pinne när Jackie ville krama eller kyssa honom offentligt.

Den 62-årige (eller möjligen 68-årige) greken var något helt annat. 

– Många tyckte att han såg ut som en padda. Men när man lärde känna honom var han mer attraktiv än John F Kennedy. Han hade charm och utstrålning, säger en av Onassis vänner.

1962. Jackie Kennedy med barnbarnen John Junior och Caroline och maken John F Kennedy. Foto: CECIL STOUGHTON / STELLA PICTURES JOHN F. KENNEDY PRESIDENTIAL LIBRA

"Verkade så lyckliga" 

När Onassis uppvaktade Jackie åkte de ofta till Kennedyklanens sommarställe i Hyannis Port.

– Jag såg dem gå med armarna om varandra, och hon hade huvudet på hans axel. De höll varandras händer, och kysste varandra. De verkade vara så lyckliga, berättar en granne i Hyannis Port. 

De var väldigt kära i varandra, enligt vänner som såg dem tillsammans den första tiden.

– Det fanns en ömhet mellan dem som var väldigt rörande. De älskade verkligen varandra, på ett sätt som ingen av dem hade älskat någon tidigare. De brydde sig väldigt mycket om varandra. Det fanns en uppenbar passion mellan dem, säger Jackies goda vän Peter Duchin. 

Författaren George Plimpton var Jackies vän:

– Jackie sa säkert tio gånger till mig: Är det inte konstigt att alla tror att jag gifte mig med Ari för pengarna? Hon älskade honom verkligen.

Enligt författaren Christopher Andersen, som skrivit boken "Jackie after Jack" blev Jackie sexuellt pånyttfödd genom äktenskapet med Ari Onassis. Några dagar efter bröllopet skröt Onassis för en vän: "vi älskar fem gånger varje natt - hon är överlägsen alla kvinnor jag har haft". 

- De var galna i varandra. Den fysiska kärleken var viktig för dem, säger Onassis personliga sekreterare Kiki Feroudi Maoutsatsos i boken.

1953. Jackie Kennedy, 24 år, gifter sig med John F Kennedy, 36 år. Foto: AB TEXT OCH BILDER

Privata brev läckte 

Besättningen på "Christina" såg dem ha sex i jollen som var förtöjd efter lyxjakten, och i en av livbåtarna. Ett av Onassis privatplan inreddes med en enorm säng och övertäckta fönster. En flygsteward råkade komma in när de "nakna höll på med energisk och kreativ älskog". Onassis klagade på Jackies flanellnattlinnen och bomullstrosor, och då ringde hon designern Halston i New York och måttbeställde sexiga sidenunderkläder som skickades till Skorpios.

Onassis fortsatte sitt liv som internationell affärsman, men såg till att hustrun fick en överraskning till frukosten varannan vecka. Vanligen blommor med ett gömt guld- eller diamantarmband i halvmiljonklassen. En gång fick hon ett pärlhalsband lindat runt frukostcroissanten.

Trots lyckan gick det efter den inledande passionen snett för det omaka kärleksparet. I februari 1970 läckte privata brev som Jackie skrivit till sin tidigare älskare Roswell Gilpatric, en stilig advokat och före detta medlem av president Kennedys regering, ut till pressen. Ett av dem var mycket kärleksfullt och skickat under Jackies smekmånad med Ari Onassis.

Onassis brydde sig inte särskilt mycket om att bli kallad padda, skurk eller obildad. Men han stod inte ut med tanken på att bli bedragen.

För att hämnas tog han upp kontakten igen med sin före detta älskarinna, operadivan Maria Callas. Han började också irritera sig på Jackies slöseri med pengar.

1962. Jackie Kennedy syntes ständigt i det senaste modet och hennes klädstil innebar ett uppsving för en ungdomlig och sportig klädstil. Foto: UPI

Avskydde Jackies slöseri 

Äktenskapskontraktet mellan Ari Onassis och Jackie Kennedy hade förhandlats fram av svågern Edward Kennedy ombord på "Christina". Jackie hade från början krävt 20 miljoner dollar för att gifta sig med Onassis, men han fick ner summan till tre miljoner. De brittiska tabloiderna skrev att kontraktet också innehöll avtal om hur många gånger per år som Jackie och Ari skulle ha sex. Men det var "fake news".

En i besättningen på "Christina" hade sålt lögnen till engelska tidningar. Det var påhitt, men Ari Onassis dementerade inte. Han ansåg att det var bra publicitet.

Jackie fick dessutom 30 000 dollar i månaden för sina utgifter. Det räckte aldrig. Den 15:e varje månad brukade hon be om mer. Hon var en "shopaholic" som köpte enorma mängder kläder, och en gång 200 par skor på ett bräde.

Onassis var stenrik, men han hade arbetat sig upp med egna händer. Han avskydde Jackies slöseri. Paret började ha fruktansvärda gräl, och Ari sa till sin advokat Roy Cohn att han ville ta ut skilsmässa. Onassis, som tidigare sagt att "alla grekiska män slår sina fruar", erkände för Cohn att han misshandlat Jackie - och inte bara en gång. 

– Hon fick en blåtira, men eftersom hon alltid hade stora solglasögon var det ingen som såg något, har Cohn berättat. 

1994. Den sista offentliga bilden av Jackie Kennedy, till vänster. Tärd av cancer tillsammans med vännen Maurice Tempelsman, dottern Caroline och barnbarnet John den 14 maj. Fyra dagar senare var hon död. Foto: BILL DAVILA / RETNA

Ärvde 26 miljoner dollar 

Jackie accepterade inte att bli slagen. När maken blev inlagd på sjukhus i New York vägrade hon att besöka honom. Ari Onassis dog 15 mars 1975, och Jackie  fick 26 miljoner dollar i en uppgörelse med Onassis arvinge, dottern Christina.

Världens än en gång mest berömda änka kunde leva lyxliv i New York som den glamourösa Jackie O, innan hon avled i cancer 19 maj 1994.

Källor: Christopher Andersen: "Jackie after Jack", C. David Heymann: "A woman named Jackie", Expressen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!