Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ivankas strikta uppväxt – och lyxiga studenttid

Ivanka Trump är i dag rådgivare till pappan och presidenten Donald Trump.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nu berättar hennes mamma Ivana Trump om dotterns strikta uppväxt – trots all rikedom.
Foto: MICHAEL ZORN / AP TT NYHETSBYRÅN
Trumpfamiljen – med Donald och Ivana i mitten – samlades i Tjeckoslovakien 1990 för att begrava Milos Zelnicek, pappa till Ivana. Från vänster står barnen Eric, Donald Jr., och Ivanka.
Foto: UNCREDITED / AP TT NYHETSBYRÅN
Ivanka tillsammans med sin mamma Ivana.
Foto: Instagram/Ivanka Trump
Ivanka tillsammans med sin mamma Ivana Trump.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Från affärskvinna till makthavande politiker. 

Ivanka Trumps väg in i USA:s mäktigaste korridorer tog sin början i en privilegierad – men också strikt – uppväxt.

Hennes mamma Ivana Trump har berättat om hur hon höll hårt i plånboken för att inte förlora sina barn till droger och alkohol. 

”De hade kunnat bli de mest skadade, drogade och sorgliga rika barnen på denna jord”, skriver hon i sin bok ”Raising Trump”. 

Ivana Trump var en framgångsrik skidåkare i Tjeckoslovakien innan hon 1976 träffade den nuvarande amerikanska presidenten Donald Trump. 

Mindre än ett år senare var de gifta och tillsammans tjänade de stora pengar på kasinon och hotell och under 1980-talet blev de framträdande personer inom New York-societeten. 

Ivana och Donald Trump var gifta i 15 år och fick tre gemensamma barn: Eric, Donald Jr. och Ivanka Trump. 

Efter Donald Trumps uppmärksammade affär med Marla Marples – som amerikanska medier vigde åtskilliga spaltmeter åt – ansökte paret om skilsmässa. 1992 var uppbrottet ett faktum.  

Ivanka Trumps strikta barndom – trots rikedomen

Ivanka Trump var då endast elva år gammal och var fortfarande långt ifrån det lyxiga studentliv som väntade henne. Men trots sina föräldrars framgångsrika karriärer och deras status inom affärseliten var hennes uppväxt strikt – både före och efter skilsmässan.

Ivana Trump berättar om sin dotter Ivanka Trumps strikta uppväxt.
Foto: MICHAEL ZORN / AP TT NYHETSBYRÅN


Mamman Ivana har berättat om hur hon fruktade att hennes barn skulle komma på en destruktiv livsbana. För att inte få sina farhågor besannade såg hon till att hålla Ivanka sysselsatt. 

– Lär dina barn disciplin. Du måste hålla dem sysselsatta. De går till skolan, de har aktiviteter utanför skolan, de kommer hem och de gör läxan, säger hon till amerikanska nöjessajten Us Weekly.

En annan viktig faktor var enligt Ivana Trump att hålla hårt i plånboken. 

– Om du ger dem pengar så går de ut och shoppar. Då har de också pengar till att köpa droger och alkohol. Ge dem en väldigt liten budget, säger hon. 

Ivanka Trumps lyxiga studentliv

Ivana Trump tar också åt sig äran för att ha uppfostrat ”så fina barn” och menar att ansvaret låg på henne. Efter skilsmässan 1992 fick hon ensam vårdnad om barnen. 

”De hade kunnat bli de mest skadade, drogade och sorgliga rika barnen på denna jord”, skriver hon i sin bok ”Raising Trump” enligt Daily Mail.

”Jag beslutade om deras utbildning, aktiviteter, resor, barnomsorg och veckopeng. När var och en hade gått ut skolan så sa jag till min före detta man: Här har du den färdiga produkten. Nu är det din tur". 

Under uppväxten var Ivana tydlig med vad barnen inte skulle göra: ljuga, stjäla, bedra, röka, dricka alkohol och bruka droger. 


https://www.instagram.com/p/BPbdvEwgF5m/?utm_source=ig_embed


Hon må ha varit återhållsam med veckopeng och infört strikta regler, men desto generösare var Ivanka Trumps föräldrar med hennes utbildning. Dottern valde att gå i sin pappas fotspår och studerade handel vid universitetet i Pennsylvania. 

Enligt skolans egen studenttidning, The Daily Pennsylvanian, bodde Trump-dottern i de mer välbärgade byggnaderna i centrala delarna av campus – där en lägenhet med två sängar kostar cirka 25 000 kronor i månaden eller drygt 4,5 miljoner för att köpa. Byggnaden inkluderar ett biljardrum, takterrass med utsikt över staden och ett gym som har öppet dygnet runt. Hennes klasskamrater har beskrivit henne som ”hårt arbetande och artig”.

Ivana Trump: Ivanka kan bli president

2004 tog Ivanka Trump examen och tolv år senare fick hon en framträdande plats i världens mäktigaste hus. I dag är hon rådgivare till pappan – tillika presidenten – Donald Trump som flera gånger har berömt sin dotter får hennes arbete i Trumpadministrationen. 


Ivanka Trump stänger inte dörren för att en dag kandidera till president.
Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN


Ivana Trump har stora förhoppningar på sin dotter och tror att hon kan gå långt inom den amerikanska politiken. 

”Kanske om 15 år att hon försöker bli president?”, skriver Ivana Trump i boken.

Men dottern är själv tveksam. 

– Jag tror inte det, men jag lärt mig genom livet att aldrig säga aldrig. Det är för begränsande, sade hon i en intervju med Cosmopolitan förra året. 

Donald Trump Jr och Vanessa Haydon.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Eric Trump och Lana Trump.
Foto: BOB DAEMMRICH / POLARIS POLARIS IMAGES

Ivana Trumps barn

Donald Trump Jr, 40 

Äldsta barnet till Ivana och Donald Trump. Sedan 2017 är han vd för Trump Organization. Han var även verksam i pappa Donald Trumps presidentvalskampanj. 2017 avslöjades att han, tillsammans med svågern Jared Kushner som är gift med Ivanka Trump, haft ett möte med en rysk advokat. Mötet har sedan utretts inom ramen för specialåklagare Robert Mullers så kallade Rysslandsutredning, som utreder misstänkta kopplingar mellan Trumps presidentvalskampanj och Ryssland. 

Donald Trump Jr gifte sig 2005 med modellen och skådespelaren Vanessa Haydon, 40, men i våras blev det känt att de separerat. Tillsammans har paret de fem barnen Kai Madison Trump, 11, Donald Trump III, 9, Tristan Milos Trump, 7, Spencer Frederick Trump, 6 och Chloe Sophia Trump, 4. 


Ivanka Trump, 37 

Donald och Ivana Trumps dotter Ivanka är designer, civilekonom, designer och tidigare fotomodell. Hennes eget klädmärke som lanserades 2014 hamnade i skottgluggen då Trump-kritiker uppmanade människor att bokotta butiker som sålde hennes produkter. Ivanka själv slutade arbeta med märket i samband med att hon blev politisk rådgivare åt sin far och i somras meddelades att klädmärket lades ner. Innan Ivanka slog in på den politiska banan var hon också vice vd för Trump Organization. Hon är sedan 2009 gift med Jared Kushner, 37 och paret har tre barn tillsammans: Arabella Rose Kushner, 7, Joseph Frederick Kushner, 5 och Theodore James Kushner, 2.


Eric Trump, 34

Sedan förra året delar Eric Trump vd-posten på Trump Organization med sin äldre bror Donald Trump Jr. Bröderna tog över ledarrollerna i Trump-familjens företag då Donald Trump blev president. Eric Trump är sedan 2014 gift med programledaren Lara Trump, 36, som är rådgivare i Donald Trumps planerade presidentvalskampanj 2020. Hon kampanjande också för olika republikanska kandidater i den gångna höstens mellanårsval. Tillsammans har paret en son, Eric Luke Trump som snart fyller ett år.