Incest mellan syskon - farligt och förbjudet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bilden kommer från SVT-serien "Bror och syster". Den handlade om incest och visades på våren 2007.
Foto: SVT

När två syskon har samlag är det straffbart, även om det sker frivilligt. Så har det varit ända sedan medeltiden. 

Nära släktskap mellan två föräldrar innebär ökad risk för att barnet blir svårt sjukt. 

Det var redan Tutankhamon ett bevis för.

Våren 2007 visades "Bror och syster", en dramaserie i tre delar, i SVT.

 Temat: incest.

 Under en vistelse i en sommarstuga hamnar Yvonne, hennes pojkvän Isa och hennes bror Klas i ett triangeldrama, där den förbjudna kärleken mellan syskonen kommer upp till ytan. Inför visningen av serien berättade regissören Susanna Edwards att hon hade funderat mycket kring den här sortens incest och att hon kom fram till att det egentligen inte borde vara så farligt.

 - Om en av parterna skulle sterilisera sig borde det vara okej för syskon att gifta sig, sa hon i en intervju med nyhetsbyrån TT Spektra.

 Det är en åsikt Susanna Edwards står fast vid tre år senare.

 - Om två vuxna människor vill ha sex kan de väl få ha det? Jag ser inte tabut. Det är ju först om de fortplantar sig som det blir problem.

 Verklighetens "Bror och syster" utspelar sig i Småland. En 20-årig man och hans 17-åriga syster har åtalats för att ha haft samlag med varandra och riskerar fängelse i upp till ett år.

DOG UNG. Tutankhamon levde för drygt 3 300 år sedan. Han blev bara 19 år gammal.

 Händelsen har den senaste veckan uppmärksammats i de flesta riksmedier.

 Inte nog med att det var 20-åringens gravida flickvän som kom på syskonparet och nu är åklagarens huvudvittne. Dessutom blir den här sortens incest - så kallat "frivilligt umgänge" mellan syskon - ytterst sällan ett polisärende.

 Brottet förekom endast två gånger i svenska tingsrätter 2007 och sex gånger 2008.

 - Om det är två syskon inblandade, så är det sannolikt ett brott för varje syskon. Det betyder att det troligen var ett fall 2008 och tre året innan, säger Lars Petersson på Brottsförebyggande rådet (Brå) till TT.

 Karin Ahlborg, krönikör i Aftonbladet, betecknade åtalet som "störtlöjligt": "Tabut mot syskonrelationer ÄR verkligen medeltida eftersom det uppstått ur en önskan att utvidga territorier och samhällen, och det hade ju inte funkat om man bara höll sig till varandra i stället för att bjuda in nya släkter."


Incest - förr kallat blodskam - handlar oftast om en pappa eller en äldre släkting som förgriper sig sexuellt på ett barn. Men även frivilliga samlag mellan vuxna medlemmar av samma familj är olagligt sedan långt tillbaka i tiden.

 Så sent som på 1800-talet tvingades kusiner ansöka hos kungen för att få tillstånd att gifta sig med varandra. Kusingifte är nu sedan länge tillåtet i Sverige. Det är även möjligt för halvsyskon att ingå äktenskap, men först efter att ha ansökt om tillstånd från länsstyrelsen.

 Många länder har en liknande lagstiftning som den svenska. Ofta med tillägget att det även är olagligt för halvsyskon att ha samlag.

 I USA varierar lagstiftningen kraftigt mellan delstaterna. I Massachusetts kan samlag med närmare släkting än kusin ge upp till 20 års fängelse. I åtskilliga amerikanska delstater är kusingifte förbjudet.

 - Om man är nära släkt med sin partner ökar risken att avkomman drabbas av recessiva sjukdomar, säger Magnus Nordenskjöld, professor i klinisk genetik vid Karolinska institutet.


Det finns mellan 3 000 och 4 000 recessiva sjukdomar - sjukdomar som inte utvecklas om barnet inte har fått sjukdomsgenen från båda föräldrarna.

 Dessa recessiva sjukdomar sprids dels i kulturer där kusingifte är vanligt, dels i folkgrupper som lever i isolat.

 - Det fanns till exempel folk som flydde från religiöst förtryck i Centraleuropa och kom till USA på 1700-talet. De har sedan levt i sekter i bland annat Pennsylvania, där man byggt upp vissa recessiva sjukdomar, säger Magnus Nordenskjöld.

 - Det har också funnits många sådana exempel i Norrland. Det finns sjukdomar som man upptäckt för första gången i norrländska byar.

 Ungefär en miljard människor beräknas leva i kulturer där kusingifte är vanligt.

 - Det fungerar som ett slags socialförsäkringssystem, säger Magnus Nordenskjöld. Man ser till att ens resurser hålls inom familjen. Många makar är stolta över att de är kusiner.


För ett år sedan rapporterade SVT:s "Uppdrag granskning" om risken för fosterskador vid kusingifte. Enligt "Uppdrag granskning" valde svenska myndigheter att inte informera om riskerna. En anledning skulle vara rädsla för att invandrargrupper skulle känna sig diskriminerade.

 - Jag trodde att programmet skulle leda till en debatt, att det skulle ta hus i helvete. För så har det varit i andra länder där man tagit upp frågan. Men förutom en del rasistiska åsikter i vår chatt föll det platt, säger Lina Makboul, reporter på "Uppdrag granskning".

 - En del journalister hörde av sig och sa: "Otroligt intressant reportage. Men hur vågar man gå vidare?"

 I Sverige ställer mödra-vården inga frågor kring föräldrarnas eventuella släktskap. Det gör man däremot i Norge och Storbritannien. 

 I Storbritannien har en debatt om kusingifte rasat. 

 Det är vanligt förekommande inom landets pakistanska minoritet, varav många är bosatta i Bradford. Där har man sett en ökad förekomst av sällsynta recessiva sjukdomar.

 - Vi varnar för riskerna med rökning, alkohol och narkotika. Nu är det dags att mödravården även varnar för äktenskap mellan kusiner, säger parlamentsledamoten Ann Cryer till Guardian.

 Genetisk expertis och muslimska läkare påpekar att riskerna vid kusingifte ändå är relativt små. Två procent av alla nyfödda är drabbade av någon form av fosterskada - mot fyra procent bland dem vars föräldrar är kusiner.

 - Faran som är förknippad med kusingifte är kraftigt överdriven, säger Aamra Darr, forskare vid universitetet i Bradford, till Guardian.

 Darr påpekar att kvinnor som blir gravida efter 30 löper ökad risk att få barn med Downs syndrom. Men ingen skulle för den sakens skull föreslå ett "barn efter 30-förbud". Särskilt inte som förstagångsmödrarna i Storbritannien, och även i Sverige, blir allt äldre.


- Många berömda personer har gift sig med en kusin. Däribland Charles Darwin och Albert Einstein, påpekar Alan Bittles, forskare i genetik i Perth.

 Däremot är det knappast någon som förespråkar att syskon borde få laglig rätt att skaffa barn tillsammans.

 Den gamle egyptiske härskaren Tutankhamon är ett avskräckande exempel. 

 Nyligen visade en DNA-undersökning av faraonens kvarlevor att han plågades av både malaria och en skelettsjukdom under sitt korta liv.

 Forskarna kunde samtidigt visa att Tutankhamons föräldrar var syskon. Något man tror bidragit till hans klena hälsa.

 - Han var ingen kraftfull farao som for runt i stridsvagn, säger forskaren Carsten Pusch till National Geographic. Föreställ dig i stället en skröplig, svag pojke med klumpfot och käpp.

 Källor: Aftonbladet, Guardian, National Geographic, SVT, TT Spektra, Wikipedia.

Ska det vara tillåtet för syskon att ha en sexuell relation?