Ikea-morden som skakade Sverige

MORDDAGEN. Ikeachefen Mattias Johansson reagerar på knivmordet som ägde rum på möbelvaruhuset i Västerås den 10 augusti 2015.
Foto: Meli Petersson Ellafi
Ikea i Västerås ligger i köpcentret Erikslund Shopping Center.
Foto: Meli Petersson Ellafi

■ Måndagen den 10 augusti 2015 skakas Sverige av ett brutalt dubbelmord på Ikea i Västerås.

■ En 55-årig kvinna och hennes 27-årige son huggs ihjäl av en för dem okänd man, Abraham Ukbagabir, flykting från Eritrea.

■ Det här är berättelsen om morden på möbelvaruhuset som chockade ett helt land.

Kvinna och hennes son har kommit till Västerås för att hälsa på släktingar under semestern. De har också en sommarstuga här.

Båda är hemmahörande i Skellefteåtrakten, men Västerås är som en andra hemstad. Kvinnan växte upp i Västerås med sina föräldrar och en lillasyster. Till Skellefteå kom hon under sin utbildning till sjuksköterska, träffade sin kärlek och blev kvar. Snart fick paret två söner tillsammans.

En av dem är med henne när hon besöker Erikslund Shopping Center, ett varuhusområde med 80 butiker som lockar över sex miljoner besökare per år. Här ligger också Ikea, som upptar nästan hälften av den 80 000 kvadratmeter stora butiksytan.

Mor och son vandrar omkring och handlar. Sonen har fått en ny bostad och de är på Ikea för att införskaffa det som behövs i det nya hemmet.

MATTIAS JOHANSSON, chef på Ikea Västerås

Den 10 augusti 2015 spelade Ikeachefen Mattias Johansson en central roll för att hålla samman sin personal och hjälpa polisen dess i dess arbete.

– Vi vet att årsdagen kommer upp och vi ser det här som en väldigt tragisk, men också isolerad, händelse. Mina tankar går nu till de drabbades anhöriga och deras familj, säger han ett år efter morden.


De har hunnit vara på Ikea i en halvtimme när de klockan 12.40 kommer till avdelningen för husgeråd. Här strosar de runt och tittar på varorna.

Sju minuter senare anländer Abraham Ukbagabir, 36, till avdelningen. Han är flykting från Eritrea och bor på ett asylboende i Arboga.  Nu är han här tillsammans med en vän, en 23-årig man som bor på samma asylboende.

Några veckor tidigare har Abraham Ukbagabir fått besked om att han inte får stanna i Sverige utan ska överföras till Italien, där han redan har ett tillfälligt uppehållstillstånd. Bara några timmar innan besöket på Ikea har han varit på Migrationsverket där han får praktisk information. Myndigheten har redan gjort en resebeställning.

Det öde han försökt undvika är snart verklighet. Abraham Ukbagabirs första beslut efter mötet är att skaffa sig en kniv. 

Abraham Ukbagabir fångas av varuhusets övervakningskamera när han plockar på sig mordvapnet, en kniv, på Ikeas avdelning för husgeråd.
Foto: Övervakningskamera/Polisen
Han sliter upp förpackningen och går till attack mot sina offer.
Foto: Övervakningskamera/Polisen

Tillsammans med den 23-årige vännen har han tidigare på dagen besökt en second hand-affär i centrala Västerås, men där fanns inte knivar av det slag han var ute efter. Därför har han nu kommit till Ikea.

På avdelningen för husgeråd hittar han vad han söker. Abraham Ukbagabir, klädd i mörk jacka, beige byxor och mörka gymnastikskor, går till knivhyllan och sliter sönder förpackningen. Sedan får han syn på den 55-åriga kvinnan och hennes 27-årige son. För honom är de helt okända människor.

Han sliter fram kniven och går till rasande attack. Först mot kvinnan, sedan mot hennes son. Bägge förblöder mycket snabbt efter knivhuggen.

Ann-Sofie Sannemalm, journalist

Fram tills nyligen arbetade Ann-Sofie Sannemalm som kriminaljournalist på Vestmanlands läns tidning, VLT. Den 10 augusti 2015 hade hon precis kommit tillbaka efter sommarledigheten.

– Det ett tips om att det skett någonting ute på Ikea. Vi var först på plats och det var mängder av poliser, men ingen ville prata. Just att de vände ryggen till och inte ville snacka, då förstod jag att nu har det hänt någonting riktigt stort.

VLT blev först med nyheten om tragedin på Ikea. De närmaste månaderna arbetade Ann-Sofie Sannemalm uteslutande med rapporteringen om morden.

– Det var skrämmande att se alla kommentarer och spekulationer på rasistsajterna. Det spreds rykten om att offren hade blivit halshuggna. Som journalist gällde det att vara iskall och få allting bekräftat.


Två poliser från Västerås har precis undersökt ett överfallslarm på Ica Maxi i Hälla när anropet klockan 13 kommer på radion: knivattack på Ikea.

Som första patrull anländer de via den västra infarten från E18. Larmet säger pågående dödligt våld och de går in med höjd beredskap. Samtidigt är stämningen lugn, nästan kuslig. I förundersökningen säger den ene av dem att han blir förvånad över att det inte hörs skrik eller bråk.

Ikeapersonal visar vägen. Poliserna har dragna vapen.

De hittar först sonen, därefter kvinnan. Redan vid en första anblick är det uppenbart att bägge är döda.

Några meter bort ligger en man på rygg, han är svårt skadad och blöder från buken. Bredvid honom ligger en blodig kökskniv. Det står snart klart att det inte rör sig om ytterligare ett offer utan den misstänkte gärningsmannen. Abraham Ukbagabir har huggit en tredje person – sig själv.

MÖRDAREN. Abraham Ukbagabir, 36, visar på sjukhuset hur han högg sina två offer. Ukbagabir dömdes till livstids fängelse och utvisning för dubbelmordet på Ikea.
Foto: Polisen

I ilfart kör ambulansen Abraham Ukbagabir till sjukhuset. Hans självförvållande skador är livshotande, men Abraham Ukbagabir överlever. I hans urin hittas spår av drogen metamfetamin.

Klockan 13.30 kommer information om att ytterligare en misstänkt har siktats. De två poliserna inne på varuhuset springer mot busshållplatsen utanför Ikea. Tre kolleger är redan framme vid mannen. Med dragna vapen beordrar de honom att visa händerna. Han lyder inte. Efter ett handgemäng grips han och förses med handbojor.

Mannen är Abraham Ukbagabirs 23-årige vän. Han frias snart från alla misstankar och avförs helt från utredningen.

Klockan 14:00 spärras hela Erikslund köpcenter av och utryms. Människor står kvar utanför avspärrningarna och gråter. Kriminaltekniker anländer en halvtimme senare och börjar genomföra en teknisk undersökning. Samtidigt inleder polisen en massiv utredning där hundratals vittnen hörs.

Morden chockar Sverige. De inträffar i ett läge då hundratusentals flyr krigens Syrien och Afghanistan, och Europa upplever de största flyktingströmmarna sedan andra världskriget. Snabbt blir tragedin på Ikea ett slagträ i debatten om invandringen och dess konsekvenser. Säkerheten kring det asylboende där Abraham Ukbagabir bott höjs efter att polisen bedömer att det finns en hotbild. Säpo varnar för attacker från vit makt-miljön.

Den 15 augusti evakueras flyktingboendet sedan säckar med brandfarlig vätska påträffats i närheten.

Till slut ger sig offrens anhöriga in i debatten. Via sitt målsägarbiträde Johan Strömberg vädjar de i ett öppet brev: "Vi vill inte att deras död används och kopplas till integration och invandringspolitik." 

JOHAN STRÖMBERG, målsägarbiträde för de anhöriga

Några dagar efter tragedin kom ett samtal. Den mördade kvinnans make hade genom sitt arbete kontakt med Johan Strömbergs advokatfirma och nu tillfrågades han om att företräda de efterlevande.

– Det här är ett väldigt speciellt fall som jag kommer att ha med mig resten av livet, säger han. Själva händelsen i sig är unik på ett obehagligt sätt, med en oprovocerad attack av en person som inte känner sina offer och uppvisar ett onormalt beteende. Och sen att det skedde på en plats där man normalt sett ska känna sig väldigt trygg.


Onsdagen den 28 oktober inleds rättegången mot Abraham Ukbagabir i Västmanlands tingsrätt. För första gången berättar han själv om vad som drev honom att attackera och döda två för honom helt främmande människor.

Abraham Ukbagabir pekar på sin vrede över att inte få uppehållstillstånd.

– Jag kände att när alla andra får stanna i landet, men inte jag, då betraktade jag det som ett brott mot mig. För att visa att jag var orättvist behandlad och för att få fred, då gick jag till attack. Det är ett slags försvar. Så var mina tankar, säger han.

– Hur skulle det bli fred och frid genom att man hugger två människor med kniv? frågar vice chefsåklagare Eva Morén.

– Jag försökte att befria de tankar som fanns i min hjärna, svarar Abraham Ukbagabir.

Flera besökare och anställda på Ikea vittnar om paniken när varuhuset plötsligt förvandlades till en brottsplats.

– Jag hörde två fruktansvärda skrik, från en kvinna och en man, säger ett vittne.

Poliser vid Ikea dagen efter morden i Västerås.
Foto: Meli Petersson Ellafi

Vittnet berättar att hon går i riktning mot ljuden. Snart ser hon en kvinna som ligger på magen och en blödande man som stapplar fram.

– Jag får se hans blick. Jag har aldrig sett en så skrämd blick.

Andra vittnen kommer händelserna ännu närmare.

– Jag höll i hennes huvud, jag kände att hon blev tung efter några sekunder, säger en Ikea-anställd som springer fram för att hjälpa den knivhuggna kvinnan.

Hon berättar att hon först tror att kvinnan på golvet har fått en hjärtattack. Sedan ser hon kniven i hennes mage.

I rättegången redogör åklagaren för de skador som mamman och sonen får. Det är döden beskriven i största möjliga detalj.

– Mamman får ett kraftigt hugg som ger en djup bukväggsgenomgående sårskada med närmast helt avskuren aorta vilket får till följd att hon avlider. Sonen huggs i ansiktet, halsen, bröstet, låret och ljumsken och tillfogas en bukväggsgenomgående sårskada i buken med avskuren tarmbensartär och uppskuren ven som leder till hans död, säger åklagaren.

Offrens anhöriga väljer att inte närvara under rättegången. Fortfarande ett år efter morden avböjer de genom sitt målsägarbiträde att berätta om sina upplevelser. 

ANDERS TELJEBÄCK (S), ordförande i Västerås kommunstyrelse

Ett år efter morden reflekterar Anders Teljebäck över hur tragedin påverkade Västerås.

– Det är klart att det var en stad i sorg, men också en stark stad, säger han. Människor blev förfärade men det fanns en förvånansvärt stark läkande kraft. Jag tror att vi människor har en förmåga att återhämta oss, även om vi inte glömmer. Vi vill ha våra ordinarie rutiner.


Den 30 oktober, samma dag som rättegången avslutas, meddelar tingsrätten sin dom.

Den rättspsykiatriska undersökningen slår fast att Abraham Ukbagabir inte led av en allvarlig psykisk störning under brottstillfället. Rätten går på vice chefsåklagare Eva Moréns linje och dömer Abraham Ukbagabir till livstids fängelse och utvisning efter avtjänat straff.

Den 22 december fastställer Svea hovrätt straffet. "Angreppssättet och det kraftiga respektive omfattande våld som Abraham Ukbagabir utsatt sina offer för är i sig försvårande. Gärningarna har dessutom föregåtts av planering och måste ha inneburit svår dödsångest för offren", skriver hovrätten i sin dom. "Omständigheterna vid gärningarna talar tveklöst för att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid."

Abraham Ukbagabir under rättegången i Västmanlands tingsrätt.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Abraham Ukbagabir överklagar till Högsta domstolen men nekas prövningstillstånd.

Det rättsliga efterspelet är över. Men den 10 augusti 2015 är ett datum som ristat in sig i folkmedvetandet.

En påminnelse om hur oprovocerat våld plötsligt kan slå sönder vardagen, och hur snabbt idyll kan förbytas i tragedi.