I natt kan du få se supermånen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I natt ser månen större ut än vanligt eftersom den befinner sig närmare jorden än på hela året.
Foto: John Althouse

■ I natt är det en högtidsstund för alla mångalningar.
■ Det är fullmåne - och den ser större ut än vanligt eftersom den befinner sig närmare jorden än under hela året.
■ - Det är klart jag ska ut och titta på supermånen, säger Sven Mårdh, amatörastronom i Norrköping.

Den är både full och nära. Det händer mindre än en gång om året och nu är det dags igen. Månen befinner sig på sitt minsta avstånd från jorden och när det dessutom är fullmåne ser den mera praktfull ut än någonsin.

Det är praktiskt taget närkontakt. Månen befinner sig bara 356 950 kilometer från jorden, nästan 30 000 kilometer närmare än genomsnittet, enligt astronomen Michael Linden-Vörnle på danska Tycho Brahe-planetariet.

Det innebär att månen tycks vara 15 procent större och tycks lysa 30 procent starkare än normalt, skriver han på vetenskapssajten Videnskap.dk. Månens avstånd till jorden är i genomsnitt 384 400 kilometer, men det varierar eftersom den inte kretsar i en helt cirkelrund bana.

-  Det är rätt kul, man hajar till när man ser att månen är lite större. Jag ska ut och titta och fotografera, säger Sven Mårdh, aktiv  i Norrköpings astronomiska klubb.

- Den här situationen med fullmåne samtidigt som månen är nära inträffar ungefär var 400:e dag. Det är speciellt tydligt när månen går upp och ned. Och det förstärks av synvillan, månillusionen, när månen står nära horisonten.

- Begreppet "supermåne" myntades eftersom månen är så stor. Andra kallar den "megamåne", säger han.

Men årets supermåne kvalar inte in på tio-i-topplistan för åren 1990-2020, enligt Sven Mårdh som lagt ut en sådan lista på klubbens hemsida. Först om fyra år, den 14 november 2016, inträffar det tillfälle då månen är allra närmast under den här 30-årsperioden. Avståndet är då 356 509 kilometer.

Supermåne är dock inget ord som används av fackastronomer och forskare. Betecknande nog myntades begreppet av en astrolog för att beskriva ett läge när jorden, månen och solen är alla i en linje och med månen i sin närmaste position till jorden. Astrologer och konspirationsteoretiker har sedan kommit att koppla ihop supermånen med en rad olika naturkatastrofer.

- Jag har aldrig hört ordet supermåne. Men visst finns det ett läge när det råkar vara fullmåne när månen är som närmast. Jag tror inte det är något man lägger märke till om man inte försöker mäta, säger Bengt Edvardsson, astronom vid Uppsala universitet, till Expressen.


Men den danske astronomen Michael Linden-Vörnle anser att alla som går ut i natt verkligen kan få se en större måne.

"Det finns en god möjlighet att uppleva en så kallad månillusion: Det förhållande att månen ser större ut tätt intill horisonten än när den står högt på himlen. Mån ­ illusionen är dock uteslutande en synvilla som inte har något med månens avstånd till jorden att göra. Men när fullmånen faktiskt ÄR lite större kommer det i varje fall inte att göra effekten mindre", skriver han på Videnskap.dk.

Enligt domedagsprofeter, inte minst på nätet, kan supermånens dragningskraft orsaka kaos på jorden. De hävdar att en lång rad jordbävningar, stormar och tsunamis inträffat just när det varit supermåne.

Nu senast publicerar den ansedda populärvetenskapliga publikationen National Geographic en lång artikel under rubriken "Bidrog en supermåne till att sänka Titanic" i samband med 100-årsminnet av fartygets undergång. Tesen är att kraftig gravitation och högvatten kan ha skickat isberg på kollisionskurs med Titanic - och att kollisionen berodde på "ett sällsynt astronomiskt sammanträffande".

Månens och solens dragningskraft gör, tillsammans med jordens och månens rotation, att oceanernas vatten stiger och sjunker. Det kallas tidvatten, som blir kraftigt vid fullmåne och nymåne när månen och solen står i rät linje.


Titanic sjönk en månlös natt, men enligt forskare kan isberget som fick lyxångaren att sjunka ha satts i rörelse av en fullmåne tre och en halv månad tidigare, heter det i tidskriften. Fullmånen inträffade den 4 januari 1912 och utlöste extremt kraftigt tidvatten som kan ha skickat en "armada" med isberg söderut i riktning mot Titanic. Detta enligt astronomen Donald Olson vid Texas State University i USA.

" Även på den tiden betraktades våren 1912 som en ovanligt kraftig högsäsong för isberg. Skälet till det har dock varit ett mysterium. Donald Olson anser att de många isbergen var resultatet av en sällsynt kombination av himlafenomen, däribland en "supermåne": när fullmånen sammanfaller med den tidpunkt i månaden, då månen är närmast jorden", skriver National Geographics svenska upplaga.

Det extrema högvattnet kan ha fått loss en massa äldre isberg som gått på grund i vattnen utanför Labrador och Newfoundland i Kanada och skickat iväg dem söder­ut, enligt Olson.

Tidningen citerar också forskare som tvivlar på Olsons teori.


Under senare år har astrologer hävdat att jordbävningen i Indiska oceanen 2004 var influerad av en supermåne - liksom jordbävningen och tsunamin i Japan förra året.

Men Ola Karlsson, astronom vid universitetet i Uppsala, anser att supermånen inte är något att oroa sig för. Möjligen skulle den kunna förstärka månens påverkan på tidvattnet.

- Tidvattnet styrs ju av månen framför allt. Det man skulle kunna se är i så fall aningen lite kraftigare tidvatten. Men med de här skillnaderna mot det normala så är det inte mycket att komma med, sade Ola Karlsson till TT inför förra årets supermåne som var ännu närmare jorden än årets.

Varken vulkanutbrott eller jordbävningar har något med månen att göra. Men det finns ändå en minimal risk för att den ska kunna utlösa en katastrof, enligt Ola Karlsson.

-  Normalt sett har de inget samband. Men det är ändå inte helt taget ur luften. Om en jordbävning ligger precis på gränsen till att inträffa, då skulle det kunna vara faktorn som får det hela att tippa över, sade han till TT.

Fullmånen har alltid fascinerat människan. Den anses traditionellt ha ett magiskt inflytande och utlöser mångalenskap. Den gör oss sjukare och mer olycksdrabbade. Mystiken och magiken kring supermånen är ännu större.

Forskare utesluter inte helt att månen kan påverka oss. Men det finns inte särskilt mycket vetenskaplig kunskap på området.

- Månen får ju tidvattnet att gå upp och ned. Det är ju inte konstigt om det händer något i levande varelser också, sade psykiatriprofessor Lars von Knorring tidigare till Expressens Anna Bäsén.

- Vi påverkas ju av ljus och mörker, exempelvis när det gäller depressioner. Men jag har inte sett några studier om detta knutet till månen, sade han.

Vissa studier visar att det föds fler barn vid fullmåne och att människor i högre utsträckning söker sig till sjukhus och vårdcentraler. Andra studier visar att fullmånen inte har någon påverkan alls. Om supermånens eventuella inflytande på människor vet vi ännu mindre.

VAD?

I natt är det supermåne. Alltså fullmåne samtidigt som månen befinner sig på sitt kortaste avstånd från jorden under året. Domedagsprofeter och astrologer spekulerar i att supermånen kan utlösa naturkatastrofer.

Vilka?

Sven Mårdh. Amatörastronom som ska ut och titta på supermånen i natt.

Michael Linden-Vörnle. ­Astronom som säger att man ska passa på och njuta av månillusionen i natt.

Bengt Edvardsson. Astronom som säger att forskare inte använder ordet "supermåne".

Donald Olson. ­Astronom som tror att en supermåne sänkte Titanic.

Ola Karlsson. ­Astronom som säger att månen inte har något med naturkatastrofer att göra.