Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I morgon går jorden under – eller?

Spänn fast säkerhetsbältet och ta på hjälmen!

I morgon går jorden under – igen.

Paniken har spritt sig över stora delar av världen, men experter ger lugnande besked.

– Domedagsprofetiorna bygger på en vantolkning av mayafolkets kalender, säger mayaforskaren Johan Normark.

Det centralamerikanska mayafolket är tillbaka i rubrikerna, 500 år efter det att dess egen storhetstid tog slut. Maya hade en högkultur och var bland annat duktiga på astronomi, en kunskap som de använde i sin religion och för sin tideräkning.

En av deras kalendrar bygger på tidsenheten baktun, 394 år, och i morgon infaller slutet på baktun 13. De som förutspår jordens undergång hänvisar till vad som i mayasammanhang kallas ”den långa räkningen” – och tolkar det som att mayafolkets tidscykel avslutas och att vi därmed nått den yttersta dagen.

Men enligt mayaexperter är det en missuppfattning. Det kommer nya baktuner efter den trettonde.

– Det hela bygger på tolkningar av mayaforskaren Michael Coe. I en bok 1966 spekulerade han i den långa räkningen och använde olyckliga ord som Harmagedon. Det var väl ett försäljningstrick, säger Johan Normark, arkeolog och mayaforskare vid Göteborgs universitet.

– Det var under det kalla krigets dagar med oro för kärnvapenkrig. Hans idéer spreds utanför den akademiska kretsen.

– De blev populära dels hos domedagsprofeter, dels i new age-miljön där man tror att man går in i en ny tid när kalendern tar slut, säger han.

Johan Normark förklarar att det inte finns några belägg för att maya trodde att kalendern skulle ta slut efter 13 baktuner. Tvärtom, det finns inskriptioner som talar om baktun 19. I så fall skulle den yttersta dagen inte infalla förrän år 4772. Tidigast.

- Undergångstankarna kommer inte från maya. Det är en modern myt med rötter i kristna apokalyptiska idéer, säger Johan Normark.

- Om inget händer i morgon har domedagsprofeterna en ny chans med aztekernas kalender. Där avslutas tidscykeln 2027, säger han.

Mayafolket besegrades av de spanska erövrarna på 1500-talet. De utsattes för kolonialt förtryck och är fortfarande marginaliserade i länder som Mexiko och Guatemala, där merparten av dagens sju miljoner maya bor. De är kristna men har bevarat mycket av den gamla mayakulturen i sin religion.

Trots att nästan alla experter manar till lugn har hysterin spritt sig över världen – och väntas nå höjdpunkten i morgon. I Kina och Ryssland har oroliga människor laddat med ljus och förnödenheter. Och i Frankrike tror vissa att de ska räddas av utomjordingar.

I Kina skapade ett inlägg på Sina Weibo, den kinesiska motsvarigheten till Twitter, panik efter att det förutspåtts tre dagar av mörker när apokalypsen kommer. Det fick bland annat bedragare att lura pensionärer att ge bort sina besparingar och invånare har bunkrat upp med stearinljus.

Ett 50-tal människor har gripits i Kina för att ha varnat för undergången, många av dem beskrivs av myndigheterna som medlemmar av en ”domedagskult”.

I Ryssland skrev en tibetansk munk en artikel i en tidning där han slog fast att världen skulle gå under~–~vilket skapade panik. Människor införskaffade fotogen, tändstickor och andra förnödenheter för att vara beredda.

På butikshyllorna i ryska Novokuznetsk försvann ficklampor och hela saltlagret tömdes. 60 ton köptes under en vecka.

Den ryske katastrofministern har uppmanat invånare att ta kontakt med hans departement om de är oroliga. Premiärminister Dmitrij Medvedev kommenterar hotet som skapat panik i vissa delar av Ryssland:

– Jag tror inte på världens undergång. Åtminstone inte i år.

I Frankrike har borgmästaren i Bugarach tvingats förbjuda ufo-anhängare att bestiga bergstoppen Pic De Bugarach, dit de tror att utomjordingar ska komma för att rädda ett fåtal utvalda människor undan katastrofen.

Och i USA har försäljningen av överlevnadsutrustning exploderat. Ron Hubbard, som tillverkar högteknologiska underjordiska skyddsrum, säger att han har gått från att sälja ett i månaden – till ett om dagen.

– Jag har ingen åsikt om mayakalendern. Men när astrofysiker kommer till mig, köper mina skyddsrum och säger åt mig att vara beredd på solstormar, strålning, elektromagnetiska pulser... Jag kommer att ta mig ner i underjorden den 19 och kommer ut den 23. Bara i fall det är så att någon har rätt, säger han till brittiska Telegraph.

På den amerikanska rymdmyndigheten Nasa kämpar experterna för att få folk att inse att uppgifterna som sprids är direkt felaktiga. Nasa förklarar att hotet om att jorden skulle krascha med planeten Nibiru, eller Planet X som den också kallas, inte finns. Forskare skulle ha kunnat se för länge sedan om någon enorm himlakropp närmade sig.

– Varje vecka får jag meddelanden från unga personer, så unga som elva år, som säger att de har blivit sjuka eller att de överväger självmord på grund av den kommande domedagen. Jag tycker att det är ett tecken på ondska att sprida rykten på internet för att skrämma barn, säger astronomen David Morrisson på Nasa till Telegraph.

Historikerna Annika Sandén och Erik Pettersson gav tidigare i år ut boken ”Mot undergången” som beskriver de apokalyptiska stämningarna i Sverige i slutet av 1500-talet.

– I orostider ligger det nära till hands att tro att undergången är nära. Tidigare handlade det om pesten, digerdöden, krig, missväxt, omvälvningar. I dag är vi rädda för den globala uppvärmningen, säger Annika Sandén.

– Det är kanske något allmängiltigt mänskligt. Känslan av att man är sårbar, skrämmande tankar om att jorden ska gå under. Att planeten inte ska finnas längre är det största existentiella hotet.

– Vi är inte lika rädda för kärnvapenhotet i dag. Nu handlar det om klimatet. Vi har inte varit rädda om naturen, nu riskerar vi att naturen slår tillbaka, säger hon.

Historien är full av domedagsprofetior som inte uppfyllts. New York Times och andra tidningar skapade panik när de skrev att jorden skulle dränkas i giftgas när den passerade genom svansen på Halleys komet 2010. Millennieskiftet 2000 föregicks av allmän hysteri, många fruktade att alla datorer, bland annat i kärnkraftverk skulle slås ut. Och det har funnits en lång rad teorier baserade på astrologi och religion – som alla följts av bortförklaringar.

– Det vanligaste är att domedagsprofeterna hävdar att de har räknat fel, att de har tolkat tecknen fel. Men att grundteorin stämmer, säger Annika Sandén.

– De säger alltså att domedagen kommer, men inte just nu. De har säkert redan utarbetat en strategi för att förklara sina misstag, säger hon.