"I Dubai ger du upp alla dina rättigheter"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gästarbetare i Dubai.
Foto: Kamran Jebreili

Dubai var länge en dröm för västerlänningar som levde en skattefri tillvaro med sol 365 dagar per år. 

Men solen har gått ner över Dubai. 

Och allt fler västerlänningar upptäcker Dubais mörka baksida när de blir syndabockar för den ekonomiska krisen.

Fransmannen Hervé Jaubert, 53, är en av utlänningarna som levde drömmen i Dubai. En av hundratusentals som lockats dit av välbetalda jobb och noll procent i inkomstskatt.

 Han levde som en kung. Förutom en röd Lamborghini hade han även två Hummer att välja på i garaget. Huset med poolen betalade arbetsgivaren.

 Han arbetade på ett företag som erbjöd lyx värdig emiratet. Han tillverkade miniubåtar för de mycket välbeställda.

 En galen idé kan tyckas i dag. Men världen var galen för inte alltför länge sedan. Inte minst i Dubai, emiratet som för 40 år sedan inte var mer än en fiskeby och i dag är en mångmiljonstad i öknen med glänsande skyskrapor, ofantliga köpcentrum och konstgjorda öar utformade som palmer.

 Hervé Jaubert kom till Dubai 2004 och även om han hörde talas om Dubais mindre vackra sidor, så var det inget som för tillfället bekymrade honom.

 - Jag viftade bort allt sånt, säger han till Washington Post. Jag såg glamouren, marmorpelarna, speglarna, pengarna.

 Sanningen att säga har det alltid funnits en mörk baksida på Dubai. Det är en underlig plats där bara mellan 10 och 20 procent av befolkningen utgörs av medborgare i Förenade arabemiraten (Dubai är ett av sju emirat).

 Sedan har vi västerlänningarna som lockats till Dubai av alla förmåner, de många friheterna, det skattefria livet.

 Slutligen finns där gästarbetarna. De som hela tiden levt i skuggsidan. De som byggt Dubai för en spottstyver och som göms undan i väldiga arbetsläger i utkanten av Dubai, bortom turisternas blickar.


För ett par år sedan fanns det inga gränser för Dubais ambitioner och de planer som emiratets härskare, shejk Mohammed smidde. Det ena projektet större och galnare än det andra sjösattes.

 I dag - cirka ett år efter att den ekonomiska krisen slog till - står många av byggkranarna stilla i Dubai. Fastighetspriserna har halverats mot för ett år sedan.

 Ja, egentligen finns ingen fastighetsmarknad längre. Ingen köper i Dubai.

 Och västerlänningar som trodde att de funnit sitt livs bästa deal upptäcker att tillvaron plötsligt kan slås i bitar över en dag. Och att Dubai inte är så fritt och liberalt som de kanske trott.

 - Men vi har alla slutit ett avtal med djävulen, säger engelska Clare till tidningen the Observer. Du får en skattefri tillvaro, men i gengäld ger du upp alla dina rättigheter. Det finns inget ansvarstagande, ingen transparens, ingen rättsstat.

 - Det ser ut som ett modernt land, men det krävs mer än skyskrapor för att skapa det. Skrapa lite på ytan så är det en annan historia.

 Det fick engelska Michelle Palmer, 36, och Vince Acors, 34, uppleva. De hade sex på en strand och dömdes till tre månaders fängelse i oktober i fjol. 

 Och engelska Roxanne Hiller befann sig ensam i en lokal tillsammans med en man från Dubai, den dykinstruktör hon arbetade hos. Det räckte för att hon skulle anklagas för att ha haft en opassande relation och dömas till fängelse. Hon benådades i juli efter 69 dagar.


Men ofta är det ekonomiska problem som i dag får västerlänningar att råka illa ut i Dubai. Karen Andrews från Kanada är en av dem. När tidningen Independent hittar henne bor hon i sin Range Rover på en parkering till ett stort hotell. Det är allt hon har kvar.

 Det var hennes man som fick jobb i Dubai och övertalade henne att flytta med.

 -Det var som ett Disneyland för vuxna, där shejk Muhammed är Musse Pigg, säger hon. Livet var fantastiskt. Stora lägenheter, en armé av hembiträden.

 - Det var som om vi alla var vd:ar.

 Men efter en stund började maken Daniel uppträda lite underligt. Han spenderade exempelvis mycket mer än han brukade göra hemma och trots de fina villkoren blev paret skuldsatt.

 Efter ett år upptäckte de att han drabbats av en hjärntumör. Då var skulderna redan skyhöga.

 - Ingen berättade för oss att det inte finns någon konkurslag här. Om man blir skuldsatt och inte kan betala så är det fängelse.

 Planen var att ta avgångsvederlag, betala av skulden och flytta hem. Men ersättningen blev mindre än beräknat, så en del av skulden fanns kvar.

 Då slog Dubais lagar till. Daniels arbetsgivare var tvungen att meddela banken som genast spärrade deras konton. Paret förbjöds också att lämna landet.

 - Plötsligt slutade korten att fungera. Vi hade inget. Vi slängdes ut från vår lägenhet.

 Samma dag greps Daniel. Han dömdes till sex månaders fängelse vid en rättegång där alla talade arabiska, ett språk han inte talar. Karen väntar nu bara på att han ska komma ut från fängelset.

 - Nu befinner jag mig illegalt i landet också. Jag har inga pengar. Ingenting.

 Flera västerlänningar sitter fängslade i Dubai sedan de anklagats för olika typer av ekonomiska brott, från bedrägeri till att ha utfärdat checker utan täckning.

 Många bedyrar sin oskuld och menar att de blivit syndabockar nu när ekonomin kollapsat. Någon officiell statistik från myndigheterna i Dubai över hur många västerlänningar som fängslats finns inte.

 - Allt jag kan säga är att siffran definitivt ökat, säger Samer Muscati på Human Rights Watch till Washington Post.

 - Det stora problemet är inte att alla som anklagas nödvändigtvis är oskyldiga, utan att Dubais rättssystem är så ogenomträngligt och svagt.

 Fransmannen Hervé Jaubert är en av dem som med största sannolikhet skulle ha befunnit sig bakom galler om han inte tagit saken i egna händer.

 Fransmannens problem började när polisen knackade på en dag 2007. En person hade mördats och polisen misstänkte att fransmannen på något sätt kunde vara inblandad. Jaubert är sportskytt och hade försökt importera ett gevär när han flyttade till Dubai. Geväret fastnade i tullen, men ammunition kom igenom.

 När Jaubert förklarade läget så beskylldes han för lögn.

 - Det här är inte Frankrike! hotade polisen. Detta är ingen demokrati.

 Han skulle senare också anklagas för bedrägeri, något han nekar till. Själv tror han att de bara sökte en syndabock för investeringar som gått snett.

 Jaubert kallades in till förhör och blev där hotad av sina förhörsledare. Han spelade i smyg in förhöret med sin mobil. Washington Post har lyssnat på bandet och där hörs poliserna säga saker som:

 - Vet du hur smärtsamt det är att få nålar uppkörda i näsan? Tror du att du kan motstå den smärtan?

 - Vi står över polisen, vi står över domarna. Vi kan hålla dig här för evigt.

 Jaubert släpptes till slut men fick sitt pass beslagtaget. Det var då han bestämde sig för att agera. Han har tidigare arbetat som agent för den franska säkerhetstjänsten och där lärt sig ett och annat trick.

 - De gav sig på fel person. Med min bakgrund behövde jag inget pass.

 Först sände han sin fru och bägge söner med flyg till Florida. Sedan började han planera sin egen flykt.

 Han beställde dykutrustning från Frankrike men fick det skeppat i bitar för att inte väcka uppmärksamhet. Sedan köpte han en liten segeljolle under falskt namn.

 Med hjälp av Google Earth studerade han Förenade arabemiratens kustlinje i jakt på lämplig flyktväg. Han hittade en ensligt belägen strand och bad en vän att vänta på honom där med en segelbåt.

 Kvällen före flykten checkade han in på ett hotell nära stranden. När det var dags satte han på sig dykarkläderna och gömde allt under en abaya, den svarta heltäckande dräkt som många lokala kvinnor i Dubai bär.

 Först simmade han ut till en patrullbåt i hamnen och oskadliggjorde den genom att skära av bränsleledningarna. Sedan tog han sin jolle och seglade ut till sin vän. Det tog dem åtta dagar att segla över det Arabiska havet till Bombay i Indien.

 Där fick han ett nytt pass av det franska konsulatet och kort därefter var han återförenad med familjen i Florida. Där bor han än.

 Till Dubai tänker han aldrig återvända. Där väntar ett femårigt fängelsestraff. Han dömdes i sin frånvaro för bedrägeri.

 - Om jag inte hade flytt så hade jag befunnit mig i samma helvete som alla andra, säger han till Washington Post.

 I stället sitter Hervé Jaubert i Florida och skriver på en bok om sina upplevelser. Titel: Flykten från Dubai.