Drygt ett år efter att finanskrisen slog till över hela världen stegade Mikael Sjövall och hans advokat i mitten av december 2009 in på det lilla SEB-kontoret i Karlskoga.
Det var SEB:s kontorschef, Eva-Klara Åkesson, som hade kallat till mötet.
- Jag anade att det var något särskilt eftersom jag blev uppmanad att ta med min advokat. Jag tänkte "vad fasen blir det nu", säger Mikael Sjövall till Expressen.
Lånen på Mikael Sjövalls fastigheter, över 70 miljoner kronor, var uppsagda.
Som 25-åring tog Mikael Sjövall över pappans byggfirma i Karlskoga. Några år senare började han köpa fastigheter. Först i liten skala med ett renoveringsobjekt. När han i slutet av 2007 fick ett erbjudande om att köpa ett fastighetsbestånd i Grythyttan och Filipstad var priset på 42,5 miljoner kronor egentligen lite för högt.
Enligt Veckans affärer kom Eva-Klara Åkesson då med ett erbjudande. Om Mikael Sjövall blev helkund hos hennes bank skulle de lösa hela finansieringen.
Det var en invecklad affär där Mikael Sjövall fick skriva under så kallade "kovenanter" - särskilda villkor som låntagaren åtar sig att uppfylla - som är mycket ovanliga vid vanliga fastighetsaffärer.
När banken utan förvarning sade upp Mikael Sjövalls lån förklarade man att man var "generellt missnöjda med bristen på information". De kovenanter som Sjövall hade skrivit på gav banken rätt att säga upp lånen, menade man.
Eva-Klara Åkesson hade under en tid klagat på Sjövalls livsstil, som hon enligt Veckans affärer ansåg vara alltför vidlyftig. Hans hyresgäster undrade hur han kunde äga så fina bilar och vid en egen kontroll av hans bankkonton hade Åkesson sett att Sjövall bjudit vänner på middag i Sälen för tusentals kronor.
- Jag har väl haft en och annan hyfsad bil och haft ett leverne som retat folk. Men jag har inte på något sätt äventyrat mina bolag eller bankens pengar, säger Mikael Sjövall till Expressen:
- Det kanske har provocerat men det har inte varit avsikten. Det är väl upp till var och en vad man gör för lönen man får.
Nu skulle drygt 70 miljoner kronor snabbt återbetalas till SEB. Ryktet om uppsägningen hade spritt sig på den lilla orten och de konkurrerande bankerna drog öronen åt sig.
I stället beslutade Mikael Sjövall sig för att sälja sina fastigheter. En köpare hittades snabbt i Patrick Hjalmarsson, en fastighetsägare i Örebro som Sjövall kände sedan tidigare.
Fastigheterna värderades då till 100 miljoner kronor, en bra bit över de 70 miljoner som de var belånade för.
När lånen förföll hos SEB beslutade banken att ta över alla konton hos Mikael Sjövalls bolag. Banken skulle betala alla räkningar. Men enligt Veckans affärer blev varken skatter eller försäkringar betalad. Sjövall stod snart med betalningsanmärkningar och oförsäkrade fastigheter.
- Det var cirkus alltså, säger Mikael Sjövall till Expressen.
Plötsligt meddelade SEB att de inte längre ville att Patrick Hjalmarsson skulle ta över lånen på fastigheterna.
Bankens jurist Nils Clausen hade ett "annat spår".
Mikael Sjövall anlitade advokaten Johan Bojs, som tidigare arbetat som skattejurist på SEB tillsammans med just Nils Clausen.
Hösten 2010 hade Johan Bojs och SEB skakat fram en ny köpare till fastighetsbeståndet: Lennart Schönning, en "guldkund" hos SEB.
Men till skillnad från den affär som SEB stoppat erbjöds nu ett skampris: 76 miljoner kronor.
Johan Bojs var angelägen om att Sjövall skrev på och påstod att köparen skulle dra sig ur, skriver Veckans affärer. Då återstod bara konkurs.
Mikael Sjövall faxade ett påskrivet avtal samma dag.
Vad han inte visste då var att priset nu sjunkit ytterligare, från 76 till 72 miljoner kronor. Det skulle inte ens täcka lånen.
Hela affären stoppades.
- Jag kände mig kanske inte lurad men jag kände att det inte stämde med det jag hade blivit lovad, säger Mikael Sjövall till Expressen.
Den 28 april 2011 hade Mikael Sjövall lyckats sälja alla sina fastigheter till Hyresfastighetsfonden i Örebro. Det undertecknade avtalet skulle räcka för att betala tillbaka alla banklån.
Ändå tvingade SEB dagen efter igenom en konkurs. Affären med Hyresfastighetsfonden stoppades och i stället skulle en konkursförvaltare sälja fastigheterna.
Delar av fastigheterna såldes snart av konkursförvaltaren, till ett lägre pris än det Hyresfastighetsfonden ville betala. De nya köparna fick dessutom en extra fastighet, värd flera miljoner kronor, på köpet.
- Det har varit känslomässigt vidrigt att se hur det säljs i väg tillgångar som jag varit med och skapat, säger Mikael Sjövall till Expressen.
Våren 2012 blev det sista avtalet klart. Det visade sig snart att köparen var Johan Bojs, Sjövalls tidigare advokat, som fått köpa den sista delen av fastigheterna för bara 22 miljoner kronor, en bra bit under värderingen på 38-40 miljoner kronor, uppger Veckans affärer.
Expressen har sökt Eva-Klara Åkesson utan framgång.
Nils Clausen hänvisar till pressavdelningen.
- Det är presschefen som svarar på frågor i ärendet. Vi har en ordning som innebär att pressavdelningen svarar på de här frågorna, säger han till Expressen.
Inte heller på högre nivå i SEB vill man kommentera konflikten.
- Det är alltid så att vi som bank, även om person eller ett företag vill berätta och säger att saker och ting är på ett visst sätt, är förhindrade av banksekretesskäl även när en enskild kund går ut själv att beskriva ett förlopp eller kommentera en relation, säger SEB:s informationsdirektör Viveka Hirdman-Ryrberg.
Även advokaten Johan Bojs har avböjt att kommentera sin inblandning i affärerna. I ett sms till Expressen skriver han:
"Nej tack".
Mikael Sjövall har varit sjukskriven i omgångar och hankar sig fram med hjälp av släktingar och vänner.
- Det tryter alltså, och jag har dragit på mig betalningsproblem på olika sätt, tyvärr. Det är oerhört stressande, säger Sjövall till Expressen.
Samtidigt är han glad över att det som drabbat honom nu får större uppmärksamhet.
- Om det är så att jag ska bli satt i konkurs då lever varje person med ett banklån farligt.