Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hur mycket är din gamla mobil värd?

Gamla mobiltelefoner – i alla prisklasser.

Vilken blir nästa dyrgrip på samlarmarknaden?

Det finns tecken på att det är mobiltelefonen som du just kastade bort i återvinningen.

Och det handlar inte om några småsummor, det kan röra sig om tusenlappar.

Vi lever i en slit-och-släng-tid. När vi behöver något nytt köper vi det och slänger det gamla.

Men sådant som anses vara skräp i dag kan mycket väl vara värt en förmögenhet i morgon.

 

För dig som loggar in på Expressen – här hittar du fler artiklar.

 

Vem hade kunnat tro att gamla speldatorer skulle inbringa fantasibelopp på den internationella samlarmarknaden 25–30 år senare.

Det samma gäller gamla spel.

Såldes för 900 000 kronor

I augusti 2015 såldes på auktion ett antal videospel – ”E.T. the Terrestrial Atari” – som grävts upp ur jorden i den amerikanska delstaten New Mexico.

Vad var det då för speciellt med just det här spelet?

Jo, det ansågs vara det sämsta videospelet någonsin.

Spelen ropades in för 108 000 dollar eller närmare 900 000 kronor.

 

LÄS MER: Vinylskivorna som kan vara värda mer än ditt hus.

 

Nu har man börjat se att det börjar röra sig på mobilmarknaden. Det finns en efterfrågan efter äldre mobiltelefoner.

Ju mer som ingår från originalpaketet desto bättre. Till och med en 25 år gammal garantisedel höjer värdet.

Det här kan gynna oss svenskar som var tidigt ute med att skaffa mobiltelefoner. Vi låg dessutom lång för andra länder med egen tillverkning och utbyggnad av mobilnäten.

Förvandlas till vintage

De modeller som förr gick ut i massupplagor har i dag blivit sällsynta i takt med att de flesta av oss slängt de gamla mobilerna på tippen.

Om någon sparat en tidig modell i mycket gott skick, och rentav originalförpackningen, kan denne mycket väl sitta på en raritet.

Gamla i princip obrukbara mobiltelefoner har förvandlats till vintage.

 

LÄS MER: Star wars-prylarna som är värda mer än din bil.

 

Vintage, eller särskilda åtråvärda modeller och årgångar, innebär pengar på samlarmarknaden.

Nu börjar budgivningen på de internationella auktionssajterna ta fart.

Tio dyra modeller

Här har vi titta lite närmare på tio modeller och vad säljarna vill ha för att sälja dessa.

Ju mer som ingår från originalpaketet desto bättre. Till och med en 25 år gammal garantisedel höjer värdet.

 

LÄS MER: Tv-spelen som kan vara värda en förmögenhet.

 

Det är ett väldigt stort spann mellan högsta och lägsta pris. Några säljare tar helt enkelt en rövare och prissätter sina varor högt. Dessa nivåer speglar sällan den verkliga marknaden. När det väl är dags för auktion hamnar priserna på en betydligt lägre nivå.

Mobira Senator.

Mobira Senator – cirka 6 000–16 500 kronor

1982 lanserades den här modellen. Den anses av många vara den första riktiga mobiltelefonen. De finska bolagen Nokia och Salora OY låg bakom tillverkningen av de första modellerna. Det skulle dröja till 1989 innan Nokia började marknadsföra mobiler under eget namn.

Motorola DynaTac 8000X.

Motorola DynaTac 8000X–cirka 4000 kronor

Just den här modellen sägs vara världens första handhållna mobiltelefon, eller bara biltelefon som man först kallade dem. Den godkändes av amerikanska myndigheter 1983 och kom ut på marknaden året därpå. Priset var då astronomiska 3 995 dollar och leveranstiden var sex månader. Intresset var trots detta mycket stort. Det tog runt tio timmar att ladda telefonen för 30 minuters samtalstid.

Nokia 8800.

Nokia 8800 – cirka 1 500–15 000 kronor

Säkert är det många som känner igen den här modellen från 2005. Här lade man vikt vid lyx och elegans. Den kom ut i lite olika versioner. Höljet kunde vara i putsat rostfritt stål eller guld och skärmen var reptålig. Internminnet fanns i 1 GB eller 4 GB. Den vägde bara 134 gram. På sajten Ebay är modellen ganska vanlig med ett mycket brett intervall vad gäller begärda priser.

Nokia 9000 Communicator.

Nokia 9000 Communicator – cirka 1 500–10 000 kronor

I augusti 1996 tycktes det mobila kontoret ha blivit verklighet. Nu kunde man ringa, skriva, faxa och kommunicera via nätet genom den lilla antennen. Den var lite tung, runt 400 gram, men det fick man tåla. I dag brukar man kalla den här modellen för den första smarta mobilen. Det var helt klart en ny teknisk landvinning vilket gav Nokia rykte som den största innovatören i branschen.

Motorola 3200.

Motorola 3200 – cirka 1 000–3 000 kronor

1992 kom den här modellen som var den första portabla mobilen som utnyttjade GSM 900 MHz-bandet. Den är med dagens ögon sedd inte särskilt vacker men för 25 år sedan väckte den avundsjuka blickar. Den var utrustad med hela 21 knappar. Sms var inte att tänka på vid den här tiden.

Motorola StarTAC 130 – cirka 700–3 000 kronor

Motorola lanserade en rad modeller under namnet StarTAC i mitten av 1990-talet. Det var en liten smäcker sak som inte putade ut från fickan. Den här modellen vägde bara runt 90 gram och hade 50 timmars stand by-tid, 140 minuters samtalstid och ett minne som kom ihåg de tio senaste samtalen. Kunde verkligen en mobiltelefon bli minde än så här?

Nokia 8810.

Nokia 8810 – cirka 1000–12 000 kronor

Nokias avdelning för produktutveckling låg inte på latsidan kring millennieskiftet. Företaget hade under en ort tid blivit en av världens mest kända och beundrade varumärken. Nokia 8810 som dök upp 1998 var den första i sitt slag med inbyggd antenn. Den här modellen hade dessutom ett hölje i putsad pläterad plåt. Nokia kombinerade teknisk innovation med en sober stil. Det gillade marknaden.

Nokia 8850. Foto: Kenneth Jonasson

Nokia 8850 – cirka 300 – 14 500 kronor

Den som vill kolla värdet på sin Nokia 8850 på auktions- och säljsajten Ebay har ingen lätt uppgift framför sig. Hur är det ens möjligt att det begärda priset kan spänna från 700 kronor till 20 000 kronor? Hur som helst var det en mycket stilig mobiltelefon när den kom. Däremot hade den rykte om sig att vara omöjlig att reparera. Det senare innebär att det finns mycket få modeller ute på marknaden.

Nokia 7280.

Nokia 7280 – cirka 1 200 – 2 600 kronor

Det här var en annorlunda mobiltelefon om man nu kan säga det om en produkt som ständigt förändrades. Nokia 7280 kallades även ”läppstiftet”. Den kammade hem ett pris för sin design. Modellen påminde om den gamla spionkameran Minox som alla säkert sett i otaliga agentfilmer. Just den här modellen var utrustad med en liten VGA-kamera som kunde ta bilder med en upplösning av 640 x 480 pixlar, alltså cirka 0,3 megapixlar. I dag låter det inte särskilt mycket men det var början på en revolution.

Ericsson C600 RoadCom.

Ericsson C600 RoadCom – cirka 16 000 kronor.

Man kan skratta åt det nu men så där såg Ericssons första mobiltelefon ut. Den kom 1981, samma år som NMT-nätet öppnades i Sverige. NMT (Nordisk Mobiltelefoni) var föregångaren till GSM. Mobiltelefonen mötte samma motstånd som persondatorn i början. Vem ville egentligen släpa på en tung mobiltelefon när det fanns telefonkiosker överallt? Och vem skulle vilja en dator som var lika stor som en garderob? Ibland glömmer man hur snabbt utvecklingen går. När detta skrivs ligger en Ericsson C600 RoadCom ute på Ebay. Begärt pris: 16 300 kronor. Än har inga bud kommit in.

Källor: Mobilecollectors.net, Mobilephonehistory.co.uk, Ebay.com, Thesun.co.uk.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!