Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotar hans vin från gården Systembolaget?

VINODLARE. Åke Wester producerar svenskt vin på sin gård utanför Linköping och vill gärna sälja direkt till besökande turister.

Nya arbetstillfällen och blomstrande turism, eller ökad alkoholkonsumtion och utslaget monopol? 

Frågan om lokala producenter ska få sälja vin på sina gårdar har stötts och blötts i flera år. 

Knäckfrågan gäller om gårdsförsäljningen hotar Systembolagets monopol. 

Nu har remisstiden gått ut och allt hänger på regeringens beslut. 

Åke Wester, 71,          har odlat i hela sitt liv. Och i stället för att spela golf på gamla dagar så satsade han på att odla vin och driver i dag Sveriges första och största odling av vindruvor i växthus på Härna gård i Vreta kloster, utanför Linköping.

 I dag säljer han enbart till restauranger som har tillstånd och till de tre närmsta Systembolagen.

 - Det här är mitt sätt att leva, att odla, säger han.

 Numera är växthuset fyllt med åtta olika druvsorter såsom Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot och Chardonnay. Hittills har han fått fram några tusen flaskor som just nu ligger på lagring.

 För Åke skulle det betyda mycket om det blev tillåtet med gårdsförsäljning av alkohol. Då kan det bli lönsamhet i det hela.

 - Politiker tror att Systembolaget har monopol på att sälja sprit, men verkligheten ser annorlunda ut. Det går stora busslaster till och från Tyskland där man kan ta med sig otroliga mängder sprit. Vill man supa sig full så åker man till färjorna, inte till en vingård. Jag är dryga 70 år och hoppas på att bli myndig någon gång.

 Frågan om gårdsförsäljning är minst sagt omdiskuterad.


2009 tillsatte regeringen          en alkoholutredning med direktivet att gårdsförsäljningen inte får hota det svenska Systembolagets ställning. Utredaren Anita Werner kom fram till att om man accepterar gårdsförsäljning av alkohol så hotas Systembolagets monopol, därför föreslog hon att gårdsförsäljning inte skulle tillåtas.

 I mars 2010 tillsatte regeringen en ny utredning med samma direktiv - Systembolagets ställning fick inte äventyras.

 Den nya utredaren, EU-rättsexperten Lotty Nordling, kom fram till en annan slutsats. Enligt henne går det att kombinera gårdsförsäljning med ett bevarat monopol.

I det nya förslaget ställs inga krav på att försäljningen måste ske från en gård på landsbygden och det ska också vara tillåtet att sälja andra producenters produkter.

Det gör att förslaget följer EU:s direktiv där ingen producent ska diskrimineras, utan vin, öl och spritsorter tillhandahålls på lika villkor.

 Men reaktionerna lät inte vänta på sig.

 Förslaget undergräver förtroendet för svensk alkoholpolitik och riskerar att öka alkoholskadorna, skrev de tidigare Systembolagscheferna Anitra Steen och Gabriel Romanus i en debattartikel i DN i vintras:

 "Till exempel skulle Bacardi eller Pernod Ricard kunna öppna en butik mitt i Stockholm. Att i det läget tala om att Systembolaget skulle ha ett detaljhandelsmonopol är bara komiskt. Betänkandet bör inte ens gå ut på remiss", skrev de två tidigare Systembolagscheferna.

 Men det gjorde det. Den 15 juni i år gick remisstiden ut och det visar sig att åsikterna går minst sagt isär.


Förslaget riskerar att          krossa den svenska modellen, menar IOGT-NTO:s ordförande Anna Carlstedt.

 - Går det här förslaget igenom då faller hela idén med Systembolaget. Det är fel att kalla det gårdsförsäljning eftersom försäljningen inte behöver ha någon anknytning till tillverkningsstället.

 Men Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist tror att farorna med gårdsförsäljningen är begränsade. Inte heller tror hon att gårdsförsäljning skulle vara ett hot mot Systembolaget.

 - Det är ganska dyra produkter och det är mycket större problem med bakluckeförsäljning. Sedan är jag inte ett dugg orolig att gårdsförsäljningen inte skulle ha ett ordentligt regelverk runtomkring sig.

 Elisabeth Thand Ringqvist menar att tillåten gårdsförsäljning kan leda till ökad sysselsättning.

 - Att tillverka dryck på olika sätt är ganska nytt i Sverige. Svenskar åker i dag till Frankrike för att prova och köpa med sig vin och genom att man kan erbjuda försäljning på gårdar i Sverige så tror vi att besöksnäringen kommer att öka.

 I Norge och Finland har man redan tagit steget.

Från och med årsskiftet kommer man kunna köpa öl och cider direkt på plats vid en alkoholproducerande gård i Norge, enligt Accentmagasin. Och i Finland är gårdsförsäljning av frukt- och bärviner med en alkoholhalt av högst 13 procent tillåten sedan 1995.

 Enligt Sveriges riksdags utredningstjänst utgjorde gårdsförsäljningen av frukt- och bärviner 2008 i Finland cirka 0,15 procent av den totala försäljningen av alkoholdrycker i kategorin vin, vindrycker och motsvarande. Gårdsvinernas andel av monopolets försäljning är under en promille.

 Inte så mycket att oroa sig för alltså?


Jo, menar Anna Carlstedt.          Om tillgången ökar kommer också konsumtionen att öka.

 - Vi har redan omkring 400 000 barn i Sverige som lever med föräldrar som missbrukar, räcker det inte med dem?

Men Anna Carlstedt tror inte att förslaget kommer att gå igenom - politikerna är för måna om Systembolaget.

 - De flesta svenskar tycker ändå att det känns okej att gå till Systembolaget - visst, det är ganska dyrt och svårtillgängligt, men man vet att det finns av en anledning. Då hoppas man att våra politiker ska vara lika kloka.

 Att frågan är så kontroversiell beror på att alkoholpolitik i sig väcker många känslor hävdar Helena Jonsson, förbundsordförande i LRF.


- Det är klart          att man ska tänka sig för och ta noggranna beslut när det kommer till alkohol. Vi har inget särskilt avslappnat och naturligt förhållande till alkoholen.

 Trots det menar hon på att vi inte har något att förlora på att införa gårdsförsäljning utan att man skulle få en bättre kontakt mellan stad och land.

- De som skulle ha nytta av gårdsförsäljningen är väldigt små producenter, de skulle ju inte kunna försörja sig på att vara storskaliga producenter eftersom de inte har de mängderna.

 Systembolaget är inte hotat, just för att det kommer finnas restriktioner för både den som säljer och köper, tror Helena Jonsson.

 - Det finns en maxgräns hur mycket man får sälja och köpa och det är inga stora volymer vi pratar om. Tre flaskor vin eller några liter öl, ungefär den nivån ligger det på.

 Men det skadar visst att prova på förslaget, menar Sveriges kommuner och Landsting, SKL, som säger nej till gårdsförsäljning för att de tror att det finns en påtaglig risk att förlora själva monopolet Systembolaget.

 - Man kan inte både ha ett monopolsystem och sedan gå ifrån det och hoppas på att de andra som producerar vin inom unionen tycker att det är helt okej. Då riskerar vi hela tanken på den restriktiva alkoholpolitiken och det skulle riskera folkhälsan, säger Lennart Gabrielsson, 1:e vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.


När ett beslut          kommer från regeringen är dock oklart.

 Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig på Socialdepartementet:

- Nu har vi plockat ihop alla remissförslagen och sedan ska regeringen bestämma sig om det ska skrivas en proposition i den riktningen eller på något annat sätt, eller om det inte ska skrivas någon överhuvudtaget. Under höstens lopp måste regeringen rimligen bestämma sig, men det finns å andra sidan utredningar som legat under längre beredning än så, säger han.

 Vinproducenten Åke Wester tror att politikerna lider av "alkofobi".

 - Det borde tillföra något till svensk kultur och landsbygdsutveckling. Det blir också arbetstillfällen runtom i Sverige som inte flyttar utomlands. Det kan också medföra att vi turistar i vårt eget land på ett annat sätt. Och skulle det bli en orimlig fylla så får man väl dra tillbaka tillståndet, men jag kan inte se den utvecklingen.

 Att gårdsförsäljningen skulle hota Systembolaget är helt omöjligt, menar han.

 - Och skulle monopolet gå åt skogen skulle det inte vara någon katastrof, hela Europa är ju nöjda ändå.