Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hon kan bli Melania Trumps förebild i Vita huset

BLEV EN PLÅGA. Pat Nixon hade aldrig drömt om Vita huset och livet i strålkastarljuset blev delvis en plåga i skuggan av makens skandaler. Foto: Wikipedia

Hon var en tillbakadragen First Lady som aldrig hade drömt om Vita huset, aldrig trivts i strålkastarljuset.

Så livet där blev delvis en plåga i skuggan av makens skandaler.

Det kan låta som Melania Trump.

Men det handlar om Patricia Nixon.

Vi har vant oss de senaste decennierna vid att amerikanska presidentfruar spelar en aktiv och synlig roll bredvid sina män. Melania Trump är inte en sådan First Lady.

Om hon har en förebild så går tankarna snarast till Patricia Nixon, en annan presidentfru som aldrig riktigt anpassade sig till det offentliga livet men som tyst fanns vid sin makes sida när rollen så krävde.

När Patricia Nixon strax före presidentinstallationen 1969 fick frågan om hon någonsin uppmuntrat sin make att ge sig in i det politiska livet så svarade hon:

– Nej, det gjorde jag inte. Politik är inte det liv jag skulle ha valt för honom.

Det är ett svar som även Melania Trump skulle ha kunnat ge. Både Melania och Patricia Nixon växte upp under blygsamma förhållanden – Melania i Slovenien, Patricia på den amerikanska västkusten – och bägge skulle få uppleva hur deras makar kände sig pressade av det de såg som en fientlig mediekår.

HÖLL SIG I BAKGRUNDEN. Pat Nixon var alltid där vid maken Richard Nixons sida, en tyst, sfinxliknande figur med ett försiktigt leende på läpparna. Foto: CHARLIE HARRITY / AP

 

 

Alltid vid makens sida

Men vi ska inte överdriva likheterna. Fru Trump är Donald Trumps tredje maka, 24 år yngre än honom. Jämnåriga Patricia och Richard Nixon gifte sig 1940 och förblev make och maka fram till Patricias död 1993. Han avled året efter.

Och medan Donald Trump är en nykomling i politiken, så ägnade Richard Nixon större delen av sitt liv åt den. Först i den amerikanska kongressen, sedan som vicepresident i åtta år och slutligen som USA:s president.

Det var år fyllda med motgångar och svåra stunder. Som förlusten mot John F Kennedy i presidentvalet 1960 eller nederlaget i guvernörsvalet i Kalifornien två år senare.

Pat Nixon var alltid där vid makens sida, en tyst, sfinxliknande figur med ett försiktigt leende på läpparna. Hon var förstås också där bredvid honom under där tunga, svåra stegen de vandrade tillsammans på den röda mattan ut mot helikoptern Marine 1 den 9 augusti 1974, dagen då en vanärad Richard Nixon lämnade Vita huset, den första amerikanska president som tvingats lämna ämbetet.

Melania Trump undviker journalister och uttalar sig ytterst sällan för dem. Patricia Nixon var likadan.

LIKA LADYS. Det finns många likheter mellan Melania Trump och Pat Nixon: Ingen av dem hade önskat ett liv i vita huset och båda växte upp under blygsamma förhållanden. Foto: DOULIERY OLIVIER/ABACA / DOULIERY OLIVIER/ABACA STELLA PICTURES
Hon var den sista som gav upp 1960, och den sista som gav upp denna gång (om Watergate)

Ville inte prata om Watergate 

Hon hade alltid varit tillbakadragen och Watergate-affären förstärkte bara det. Minns att det var en utdragen historia där de första uppgifterna publicerades redan sommaren 1972 kort efter inbrottet hos det Demokratiska partiet i huskomplexet Watergate i Washington DC.

Det skulle som sagt dröja till augusti 1974 innan president Nixon slutligen avgick, och tiden däremellan bjöd på en rad avslöjanden, utredningar, kongressförhör. När Patricia Nixon för första gången fick frågan om skandalen så svarade hon:

– Jag vet bara vad som står i tidningarna. 

När hon våren 1974 vid en tillställning under en resa till Latinamerika fick frågan av en journalist som undrade hur ”plågsamt” det gångna året varit, så svarade hon kort:

– Jag vill egentligen inte prata om det.

Därefter uppmanade hon:

– Drick nu champagne allihop!

En perfekt värdinna hade hon alltid varit. Och trots att hon egentligen aldrig önskat ett liv i politiken, så var hon hela tiden bakom kulisserna en förkämpe för sin make och uppmanade honom att göra motstånd.

Patricia Nixon kände inte till att presidenten i hemlighet spelat in alla konversationer i Ovala rummet, men hon kämpade emot att han skulle lämna över bandinspelningarna till kongressen och den utredning som pågick där.

I BAKGRUNDEN. Vi har vant oss de senaste decennierna vid att amerikanska presidentfruar spelar en aktiv och synlig roll bredvid sina män. Melania Trump är inte en sådan First Lady. Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Kyligt mottagande 

Hon liknade banden vid ”kärleksbrev - avsedda för en person bara”. Och hon ville för allt i världen inte att hennes Dick skulle kapitulera. När republikanen John Rhodes - minoritetsledare i representanthuset och partikamrat till presidenten - sa till en reporter att han ansåg att presidenten skulle avgå så fick han ett mycket kyligt mottagande av Pat Nixon nästa gång de träffades på en mottagning.

– Åh, ja, sa hon när de poserade tillsammans för en bild. Låt oss le som om vi gillar varandra.

– Fru Nixon, det är inte som ni hört, försvarade sig Rhodes.

– Yeah, det är så alla säger, svarade Pat Nixon kyligt.

Richard Nixon fryste dock under ut sin hustru och familj under den sista tiden i Vita huset. Så här berättar dottern Julie för John Farrell som i fjol publicerade en biografi om Nixon:

– Min far var mer spänd och isolerad än jag någonsin kunde minnas honom. Han drog sig tillbaka till sin egen värld, bort från familjen.

Men Patricia och de bägge döttrarna Julie och Tricia, försökte in i det sista övertala pappa att inte avgå, att kämpa på. När han slutligen meddelade familjen att han bestämt sig, så kunde Patricia bara utbrista:

– Men varför?!

ANNAT VAL. "Politik är inte det liv jag skulle ha valt för honom", sa Pat Nixon strax innan presidentinstallationen 1968. På bilden syns Nixon under valkampanjen året innan. Foto: SVT

 

 

Trodde på omvärdering 

Richard Nixon skulle i en intervju 1983 intyga att Pat Nixon alltid varit starkt emot att han skulle kasta in handduken.

– Hon var den sista som gav upp 1960, och den sista som gav upp denna gång (om Watergate). Det var väldigt tufft för henne.

– Hon kunde inte sova på en vecka när hon organiserade packningen av fem års liv av kläder och tillhörigheter.

Patricia Nixon fortsatte att hålla sig undan strålkastarljuset efter att de tvingats lämna Vita huset. Hon skulle även drabbas av ett par lättare strokes, den första bara två år efter flytten.

Men hon skulle in i det sista försvara sin make. I en sällsynt intervju 1992, året innan hon avled, så sa hon sig vara övertygad om att historien skulle komma att omvärdera Richard Nixon.

– När Watergate-historien blir bättre förstådd, så kommer folk att förstå att han aldrig gjorde detta för att nå egen personlig vinning. Jag är säker på att när allt vägs samman så kommer han att gå till historien som en stor president, och en kärleksfylld president.

Någon sådan omvärdering har dock egentligen inte ägt rum. Richard och Patricia Nixon blir aldrig fria från Watergate.

Det återstår att se hur det går för Melania och Donald Trump. Han lär inte ha något emot att Melania tar Patricia som förebild om nu stormen skulle förvärras.