Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hitlers relation till de unga kvinnorna

När Adolf Hitler var 37 år gammal inledde han ett förhållande med sin halvsysters 16-åriga dotter Geli Raubal. Foto: -

Det låter fullkomligt obegripligt men miljontals tyska kvinnor var helt betagna av Adolf Hitler.

Mängder svimmade av upphetsning under hans timslånga och rasande tal. 

Andra ska ha fantiserat om honom i sina mest intima stunder.

Om führerns egen sexualitet har det också spekulerats massor om.

Det var visserligen en annan tid. Tyskland hade lidit en svidande förlust i första världskriget och tvingats till enorma krigsskadestånd. Man hade haft hyperinflation och arbetslösheten var skyhög. Till råga på allt drabbade världsdepressionen landet hårt.

Men Adolf Hitler hade en hypnotisk effekt på massorna.

”De stönade, de var hysteriska, de svimmade inför en inåtvänd ungkarl som var otillräcklig i sexualitet”, skrev författaren David Pryce-Jones.

Nazistpartiets propagandaorgan var inte sena med att filma alla dessa upphetsade kvinnor under Hitlers tal, som ändå var segdragna och illa strukturerade.

Trollband sina åhörare

Men det var sättet han framförde dem på som trollband åhörarna. 

Adolf Hitler ägande en stor del av förberedelserna åt poserna och konstpauserna. Hans officiella fotograf Heinrich Hoffman tog åtskilliga bilder när diktatorn orerade inför talen. Då kunde man se vilka teatraliska gester som fungerade bäst. Det var en kombination av demagogi och effektsökeri. 

Det var inte ovanligt att kvinnor svimmade av upphetsning under Hitlers timslånga och rasande tal. Foto: AP / TT / NTB Scanpix

Det var den här sortens teater som fängslade så många kvinnor. 

Utåt sett umgicks inte Adolf Hitler med kvinnor. Han förklarade att Tyskland var hans brud. Hitler skulle ta det skadeskjutna landet ur krisen. Kvinnorna fick vänta. 

För övrigt gällde de tre k:na för kvinnor: Kinder, Küche, Kirche. Kvinnor skulle stanna hemma och ta hand kök och barn och gå i kyrkan.

Dessutom hade han, ”kommit över den starka driften att äga en kvinna fysiskt”.

Drogs till unga kvinnor 

Men det har också sagts att Hitler hade svårt att umgås otvunget med kvinnor i sin egen ålder. Äldre damer och skolbarn gick bra. Värre var det med jämnåriga kvinnor med en egen vilja.

De kvinnor han var tillsammans med var mycket unga. Han föll för tonåringar.

”En flicka i åldern arton till tjugo år är formbar som vax. Det ska vara möjligt för en man att, vem den nu valda kvinnan än är, sätta sin egen prägel på henne. Det är allt kvinnan önskar”, förklarade Hitler.

När Adolf Hitler var 37 år gammal inledde han ett förhållande med sin halvsysters 16-åriga dotter Geli Raubal. Hitlers brorson Patrick Hitler sa: ”Geli såg mer ut som ett barn än en flicka”.

Geli Raubal hittades så småningom skjuten till döds i Hitlers våning. Om det var självmord, ett vådaskott eller mord är oklart. Foto: -

Adolf Hitler såg till att hon hade en våning men att förhållandet hölls hemligt. Geli Raubal var ung och mer utåtriktad än vad hennes morbror tålde. 

Geli ska ha anförtrott sig hos Otto Strasser, en övertygad nazist som med tiden blev en svuren fiende till Hitler:

”Hon sa att hon verkligen älskade Hitler, men att hon inte stod ut längre. Hans svartsjuka var det värsta. Han begärde saker av henne som helt enkelt var motbjudande. Hon hade aldrig kunnat tro att sådant kunde ske”.

När Strasser frågade vad det var för saker så beskrev hon sådant som han bara läst om i Krafft-Ebings ”Psychopathia sexualis” som student.

I ett förhör från 1943 med amerikanska underrättelseorganisationen OSS (föregångaren till CIA) var Strasser mer explicit. 

Eva Braun var 23 år yngre 

Otto Strasser hade säkert sina skäl att ta heder och ära av Hitler. Führern såg till att Ottos bror Gregor sköts ihjäl.

Geli Raubal hittades så småningom skjuten till döds i Hitlers våning. Om det var självmord, ett vådaskott eller mord är oklart. 

En tid efter Gelis död träffade han den 23 år yngre Eva Braun. De skulle hålla ihop fram till deras gemensamma självmord 1945. Även här råder det delade meningar om hur intimt deras förhållande egentligen var. 

Eva Braun var 23 år yngre än Adolf Hitler.

I samband med att den brittiske premiärministern Neville Chamberlain besökte Hitler den 30 september 1938 i hans våning i München och slog sig ner i en soffa, ska Eva Braun ha sagt menande till en väninna: ”Om han bara visste vad den där soffan kunde berätta”.

Vi lär aldrig få klarhet i Hitlers sexuella preferenser. Det hindrar dock inte att flera författare och historiker från att försöka kasta nytt ljus över dessa. 

Men att miljontals kvinnor verkligen föll för honom är oomstritt.