Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hitler injicerade droger dagligen under kriget

Adolf Hitler var fast i ett svårt drogmissbruk, enligt författaren Norman Ohler som tagit del av Hitlers läkares journaler. Foto: AP
Totalt injicerades Hitler med över 800 sprutor under krigsåren, med en cocktail på en rad preparat, däribland kokain och opiater. Foto: AP TT / NTB SCANPIX
Expressens löpsedel efter krigets slut. Foto: - - / EXP

Medan Adolf Hitler framhävde sig själv som en renlevnadsman, en frisk och kry vegetarian, var han svårt beroende av droger. 

Efter att nya dokument från Hitlers läkare hittats har omfattningen av narkotikamissbruket bland de tyska soldaterna avslöjats. 

Utåt sett framställde Adolf Hitler sig själv som en friskhetens man som vigde sitt liv åt att arbeta åt det tyska folket. Samtidigt plågades han av svåra magsmärtor. 

En vårkväll 1936 äter han middag tillsammans med sin hovfotograf Heinrich Hoffmann, som då även har vännen Theodor Morell på besök. Morell var läkare med privat klinik i Berlin, och när han får höra om Hitlers problem erbjuder han en undersökning. 

Undersökningen gjorde att Morell tog över rollen som Hitlers livläkare, vilket han kom att vara fram till dagarna före Hitlers död i april 1945. Morell injicerade dagligen nazistledaren med sprutor. I början innehåller de mest vitaminer och glukos, men allt eftersom Hitlers allmäntillstånd försämras byts de ut mot tyngre droger – som kokain, metamfetamin och opiater.

”Patient A” i läkarens journaler

Detta avslöjades först av den tyske författaren Norman Ohler som fått tillgång till en mängd tidigare okända läkarjournaler. 2015 gav han ut boken "Droger i Tredje riket: Det dopade blixtkriget", som skänkt nytt ljus över nazistledarens drogmissbruk.  

I Morells journaler betecknas Hitler som "Patient A" och i journalerna blir det tydligt att läkaren experimenterade med en mängd olika preparat som han injicerade eller gav Hitler i pillerform. Enligt journalerna ska han testat en cocktail på uppemot 80 olika preparat. Läkaren stannade snart vid den syntetiska opiaten eukodal, som i dag går under namnet oxikodon som delar många likheter med heroin. 

 

LÄS ÄVEN: Planet blev vår tids största flygmysterium 

 

Theodor Morell, Hitlers livläkare under krigsåren. Foto: Skärmavbild

– Hitler älskade Eukodal, en farmaceutisk kusin till heroin. Särskilt under hösten 1944 när det militära läget var mycket dåligt. Då använde han denna starka drog som gjorde honom euforisk också när verkligheten inte alls såg euforisk ut, har Norman Ohler tidigare sagt i en intervju med Deutsche Welle.

Under krigets sista fyra år injicerade Hitler över 800 sprutor, enligt journalerna som Ohler har tagit del av. 

Trupperna fick Pervitin

Under 1930-talet gjorde det nazistiska partiet de tyska narkotikalagarna allt strängare. Samtidigt fick företaget Temmlers chefskemist Fritz Hauschild inspiration av idrottare som använt amfetaminblandningen Benzedrine framgångsrikt under OS 1936, och började experimentera för att få fram en liknande drog. Resultatet blev metamfetaminpreparatet Pervitin, som han fick patent på ett år senare. I början sågs Pervitin som en socialt accepterad drog, ett piller att ta i stället för att dricka en kopp kaffe. Men många blev snart fast i missbruk, då Pervitin liknar amfetamin – men är både starkare och mer beroendeframkallande. 

Pervitin togs i pillerform och blev snabbt populärt att ge till de tyska soldaterna ute i strid. Pillret gavs framför allt till elittrupperna, men även till piloter och pansarsoldater och preparatet blev snabbt känt som en "mirakeldrog". 

Pervitin var ett metamfetaminpreparat som delades ut till tyska elittrupper. Foto: Wikimedia commons

I sin bok återger Ohler ett brev som skickats hem från den tyske författaren och Nobelprisvinnaren Heinrich Böll som stred i kriget. I brevet ber han sina föräldrar skicka Pervitin till honom. Det var, enligt brevet, det enda som hjälpte mot den starka längtan efter att få sova. 

Vid 1941 hade Pervitin blivit förbjudet i Tyskland, men det hindrade inte militären från att beställa det till sina trupper i kriget. Enligt Norman Ohler konsumerades över 200 miljoner Pervitin-piller i Nazityskland under krigsåren. Bara inför anfallet mot Frankrike beställde den tyska krigsmakten 35 miljoner Pervitin-piller till trupperna. 

– Framgången i blixtkrigen kan tillskrivas det faktum att ingen sov, säger Ohler till Deutsche Welle. 

Drogfabrikerna bombades

Men när våren 1945 närmade sig höll Tyskland på att förlora världskriget, Röda armén närmade sig Berlin. De tyska fabriker där man tillverkat drogerna hade bombats och tillverkningen hade upphört, och nu började förråden sina. 

Enligt Ohler led Hitler, förutom av nederlagen i kriget, också av svår abstinens av drogerna. Människor runtom honom vittnade om att hans hälsa försämrades kraftigt, han kallsvettades och darrade kraftigt. Morell avskedades nio dagar innan Hitler tog sitt liv. 

Morell flydde landet och tillfångatogs av amerikansk militär 1948. Han åtalades dock aldrig för något brott, och dog samma år på ett sjukhus i den bayerska staden Tegernsee.

 

LÄS ÄVEN: Melanias hemliga liv – före Donald Trump

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!