Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hetsjakt på Sverige i brittisk tidning

Daily Mail ifrågasätter om händelsen i Stockholm, när personer med utländsk bakgrund attackerades, verkligen inträffade.
Foto: LÄSARBILD
Rubrik i Daily Mail: ”Svensk socialarbetare ­knivhöggs i ryggen och låret när hon försökte stoppa bråk mellan två tonåriga ­migranter: Polis avslöjar chockerande nya detaljer om mordet”

LONDON. Den brittiska tidningen Daily Mails artiklar om Sverige applåderas av rasistsajterna.

Men ambassaden i London är inte road och varnar regeringen i en skarp rapport.

– Det tror jag att Daily Mail ser som en prestation, säger den brittiske mediekommentatorn Steve Hewlett.

Den brittiska tidningen Daily Mail har de senaste månaderna i en rad artiklar försökt förklara för sina läsare vad invandringen har fått för konsekvenser för Sverige. I samband med mordet på 22-åriga Alexandra Mezher på ett HVB-hem i Mölndal publicerades flera artiklar om Sverige på den brittiska tidningens sajt Mail Online, världens största tidningssajt med sina nära 200 miljoner unika besökare i månaden, enligt Audit Bureau of Circulation. Bland artiklarna som tidningen presenterat för sin läsekrets över hela världen sedan årsskiftet finns bland annat en med rubriken:

"Staden som förstörts av invandringen: inne i den svenska staden där beväpnade gäng patrullerar gatorna, kriminaliteten har exploderat och mordet på en vacker socialarbetare har chockerat Europa", skrev Daily Mail 29 januari.

I början av februari publicerade tidningen en annan artikel om Sverige, med rubriken:

"Det laglösa asylcentret där flyktingarna styr".

Vissa av Mail-artiklarna med detaljer kring den misstänkte gärningsmannen vid mordet på Alexandra Mezher blockerades för svenska läsare strax efter att de hade publicerats.

– Det finns en väldigt enkel anledning till detta, vilket är såvitt jag förstår, att identifiering av den misstänkte är inte tillåtet enligt svensk lag, uppgav då en representant för Daily Mails nyhetsredaktion.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke förklarade dock att Daily Mails förklaring bara var nys.

Nu är Daily Mail tillbaka i Sverige igen och för några dagar sedan gjordes ännu en publicering om Sverige och invandringens effekter i landet.

Tidningens reporter Sue Reid har tagit sig an att utreda invandringens konsekvenser i landet i norr, den här gången med slutsatsen om att det svenska folket tystats ner i en konspiration som syftar till att gömma sanningen om invandringen.

"Hur Europas mest liberala nation tystade sitt eget folk kring migrantattackerna: den svenska konspirationen för att gömma sanningen om flyktingvågen", skriver tidningen i sin rubrik.

Steve Hewlett.

Men frågan är hur nära sanningen läsaren verkligen får komma?

Sue Reids artikel handlar bland annat om händelserna i slutet av januari, då personer med utländsk bakgrund attackerades vid centralstationen i Stockholm. I samband med händelsen delades flygblad ut med budskap om att ensamkommande flyktingbarn skulle få "straffen de förtjänar".

Händelsen bevakades av de flesta stora svenska medier - och fick även uppmärksamhet internationellt.

I Daily Mails artikel ifrågasätts nu dock om händelsen vid centralstationen verkligen inträffade, eftersom det inte finns några polisanmälningar från offer eller förekommer några flyktingbarn på filmer från händelsen.

"Det som är oroande är att om Stockholm central-historien blåstes upp, hade det kunnat ge bränsle åt pro-migrantstämningar och fått vanliga svenskar mindre benägna att uttrycka sin oro för massinvandringen", skriver Sue Reid i Daily Mail.

I samma artikel beskrivs också uppgifterna om att massövergrepp vid en musikfestival i Stockholm mörkades av både polis och media, men gjordes offentliga av den högerpopulistiska sajten "Nyheter idag" – i Daily Mail beskriven som en "blomstrande nyhetssajt".

Vidare rapporteras i Daily Mail också om ett stort krogbråk med invandrare inblandade på Larmtorget i Kalmar. En person greps för våld mot tjänsteman, en omhändertogs för fylleri och två avvisades från platsen – men polisen valde att inte berätta för media om det inträffade.

– Det var upprörd stämning och berusade personer, men inget direkt slagsmål. Därför bedömde man att nyhetsvärdet var ringa, sa Joakim Andrén, inre befäl vid polisen i Kalmar till Barometern-OT.

I Storbritannien är Daily Mail känd som en av landets största tidningar och sajter, även om det ska göras viss skillnad på dels pappersupplagan av Daily Mail och dess söndagsutgåva Mail on Sunday – samt den digitala utgåvan, Mail Online.

Rubrik i Daily Mail: ”Hur Europas mest liberala nation tystade sitt eget folk kring ­migrantattackerna: Den svenska konspirationen för att gömma sanningen om flyktingvågen”

Steve Hewlett, programledare för BBC:s program om medier "The Media Show" och en av landets ledande medieexperter, säger:

– Tidigare var det The Sun's rubriker som politiker och opinionsbildare alltid sneglade åt, det var något av en indikator för hur medelbritten tänkte. Om det finns någon tidning som gör detta i dag, så är det Daily Mail. Men man ska tänka på att tidningsupplagorna går ner och Mail är inte i närheten av den makt som The Sun en gång hade, men om det är någon tidning som har fingret på pulsen och ett öga från politiskt håll då är det Mail, säger Hewlett.

Hur väl ansedd och trovärdig är tidningen?

– De är inte de värsta förbrytarna, de är journalistiskt drivna, ganska starka och får de flesta gånger faktiskt saker och ting rätt, säger Hewlett och fortsätter:

– Men det är allmänt känt bland journalister som arbetar där eller har arbetat där, jag har inte det, att storysar dikteras från högre upp. Journalistens jobb blir att få ihop material till den artikeln. Det är snarare tvärtom mot det vanliga sättet, som är att gå ut och hämta hem en story och skriva den. Här är det i stället dikterat uppifrån från början.

Steve Hewlett menar dock att det känns uppenbart vad som står på Daily Mails agenda med artiklarna om Sverige. Tidningen, som alltsomoftast står till höger om mitten, kampanjar starkt för att Storbritannien ska lämna EU.

– I den frågan är de definitivt i Brexit-lägret. Det är bland annat det som Daily Mail gör i Sverige, de försöker främst visa att det är ett land som är i en liknande situation som Storbritannien. I unionen, men inte i euron. Om man kan visa på hur Sverige tappat kontrollen över migrationen då är det bra för man visa att det inte bara är Storbritannien som har ett problem med EU utan att det även inneburit problem för andra länder, säger Hewlett.

– Det passar in på en bred agenda som egentligen inte har med Sverige att göra. Det har att göra med Storbritannien, Brexit och Europa.

Men samtidigt som Daily Mails artiklar hyllas av svenska högerpopulistiska och rasistiska sajter – som Exponerat och Fria Tider – finns även rakt motsatta reaktioner.

Från den svenska ambassaden i London, till exempel. Enligt Dagens Nyheter tvingades ambassaden skicka en rapport hem till Stockholm bara dagar innan statsminister Stefan Löfven skulle besöka Storbritannien i början av februari. I rapporten, som uppges ha varit delvis sekretessbelagd, skriver ministerrådet Ulrika Funered att Sverige framställs som ett avskräckande exempel i asylfrågor för att få den brittiska regeringen att strama åt landets asylpolitik.

"Tabloiden Daily Mail har inlett en regelrätt kampanj", står det i rapporten som gick till statsministerns stab.

I ambassadens rapport står också, enligt Dagens Nyheter:

"Daily Mail framhåller Sverige som naivt och ett avskräckande exempel på vilka konsekvenser en liberal migrationspolitik kan ge".

Dessutom står det:

"Från att Sverige har setts som ett föregångsland som symboliserar humanism, solidaritet, öppenhet lyfts framför allt de utmaningar som det svenska samhället står inför fram med anledningen av det stora antalet flyktingar".

Ambassaden i London konstaterar också i sin rapport att Daily Mail har haft journalister på plats i Sverige, samt understryker att de redan arbetar aktivt för att motverka den negativa bilden av Sverige och uppger att frågan tagits upp med samtliga Sverigeorganisationer i Storbritannien.

Rubrik i Daily Mail: ”Migrantboende där en svensk anställd höggs ihjäl när hon­ ­arbetade ensam på natten kan åtalas för ­vållande till annans död efter mordet”

Men ambassadens presskontakt Erik Sundberg säger att de inte vill kommentera skrivelsen, utan hänvisar frågor kring ambassadens bevakning av den brittiska tidningens kampanj till Utrikesdepartementet i Stockholm.

Johan Tegel, tf chef för UD:s presstjänst, säger:

– Det är ambassadens uppgift att rapportera hem om detta. Det man har gjort från ambassaden är att man har skickat hem en rapport där man har återgivit vad Daily Mail skrivit om svensk migrationspolitik och det är en uppgift som ambassaden har.

Vad är slutsatserna ni kan dra av Daily Mails rapportering?

– Det kan inte jag, jag har ingen närmare kännedom om det.

– Daily Mail har återkommande skrivit som Sverige den senaste tiden, det är en trend från tidningen. När en tidning av den här storleken gör så så rapporterar man hem om detta så att vi ska känna till det och det är därför helt enkelt de har skickat hem rapporten. Vi får ofta rapporterar från vår utlandsmynidgheter hur det skrivs om Sverige så det är inget ovanligt helt enkelt.

Daily Mail bedriver en kampanj mot Sverige står det i rapporten. Kan du utveckla hur UD ser på den uppgiften?

– Nej, det kan jag inte. Jag kan bara säga att när en tidning av den storleken ofta återkommande skriver, sedan kan man kalla det vad man vill, men när man gör det om Sverige så är det deras uppgift att rapportera om detta till Stockholm.

Då kan du heller inte säga något om det som sägs i rapporten, att Sverige används som ett avskräckande exempel?

– Den här rapporten får tala för sig själv i så fall. Det är en rapport som ambassaden i London skickat till regeringskansliet, sedan vad som står den den har lämnats ut och den går att begäras utlämnad.

Expressen har sökt Daily Mails redaktionschef Alex Bannister utan resultat.