Sista predikan. Ulf Ekman håller en avslutningspredikan på Livets ord i Uppsala. Foto: RICKARD L ERIKSSON/NEW ART PRODUCTION
Sista predikan. Ulf Ekman håller en avslutningspredikan på Livets ord i Uppsala. Foto: RICKARD L ERIKSSON/NEW ART PRODUCTION

Herregud, en sån helomvändning

Publicerad

Ulf Ekman har sett ljuset - och det kommer från Rom.

Den stridbare grundaren av väckelserörelsen Livets ord omvänder sig till katolicismen, som han ursprungligen såg som en andlig fiende.

Påvens lag har värvat en storstjärna och har svårt att dölja sin förtjusning.

- Jag känner ingen triumf men tycker det är bra, ungefär som en mattelärare när en elev har hittat rätt lösning, säger jesuitprästen Philip Geister i Uppsala.

Ulf Ekman lämnar Livets ord

Pastor Ulf Ekman och hans fru Birgitta blir katoliker. Det är en kyrklig sensation av högsta dignitet som också ger internationellt genljud i den karismatiska rörelsen, världens snabbast växande kristna inriktning.

Paret lämnar sitt livsverk Livets ord - en fantastisk framgångssaga med 250 000 medlemmar över hela världen - för att gå över till vad de åtminstone tidigare betraktade som motståndarlaget. För dem som på närmare håll följt Ulf Ekmans teologiska utveckling under senare år kommer det kanske inte som en fullständig överraskning. Han har närmast sig katolicismen och yngste sonen Benjamin konverterade förra året.

Men att pastorn som en gång motsatte sig att påven skulle besöka Sverige nu skriver på för papisterna i Rom slår trots allt ned som en bomb.

- Det är en kyrkohistorisk händelse utan motstycke, ett bombnedslag. Att en så viktig frikyrkoprofil blir katolik har väl aldrig hänt. Det sänder chockvågor i den övriga kristenheten, säger Daniel Jernberg, medlem av Livets ord i Uppsala.

- För mig personligen är det kanske inte så dramatiskt. Dels har jag följt med Ulfs utveckling, dels har jag aldrig haft den inom frikyrkan tidigare förhärskande synen på katolicismen som en ond avart av kristen tro. Även om Ulf i många år har varit en viktig person för mig har jag aldrig följt honom personligen utan följt Jesus i mitt liv.

- Jag tror att en hel del inom Livets ord kommer att uppleva det här som jobbigt. För vissa blir det säkert en stor prövning, men de kommer att komma igenom den. Majoriteten ser det inte som ett svek, det är inte så många som anser att vi står i opposition till katolicismen längre, säger han.

Ulf Ekman var präst i Svenska kyrkan fram till 1983 då han grundade den evangeliskt-karismatiska församlingen Livets ord i Uppsala. Han blev pastor och församlingsföreståndare fram till dess att han gick i pension förra året.

Rörelsen väckte snabbt. Livets ord startade en populär bibelskola där sångerskan Carola Häggkvist blev den kanske mest kända eleven. Carola och Runar Sögaard gifte sig i Livets ords kyrka 1990.

Ekman blev internationellt känd som föredragshållare, evangelist och författare till böcker om kristen tro. Han ledde kristna tv-program. Livets ord sände missionärer till länder i Asien och till tidigare Sovjetunionen, där man grundade församlingar i alla större städer.

Livets ord blev en del av den snabbt växande karismatiska rörelsen, en kristen rörelse som ger utrymme för inslag som tungomålstalande, bön i anden, förbön för sjuka och profeterande.

Samtidigt blev Livets ord kontroversiellt. Kritiker anklagade rörelsen för att ägna sig åt extrem framgångsteologi och auktoritärt styre.

Ursprungligen var Ulf Ekman starkt antikatolsk. Innan påve Johannes Paulus II skulle göra sitt Sverigebesök 1989 skrev Ekman en stor artikel i rörelsens tidning Magazinet under rubriken "Vad i hela världen har påven i Uppsala att göra?".

"Den romerska kyrkan är full av ockulta inslag och har sina rötter i mycket falsk religiositet. Man har också oerhörda maktanspråk och har i alla tider förföljt väckelser", skriver Ulf Ekman 1989 då också Livets ord ägnade böner åt att påven inte skulle komma.

Ekman tillägger att det enda påven menar med ekumenik är att "de skingrade bröderna ska återvända till moderkyrkan i Rom".

I dag, 25 år senare, "återvänder" Ulf Ekman själv till Rom. Det har varit en lång resa under vilken han gradvis närmat sig katolicismen, men omvändelsen slår ändå hans flock med häpnad.

I en debattartikel i Dagens Nyheter ber Ulf Ekman, 63, om ursäkt för sina attacker på katolicismen och ger bakgrunden till sitt omvändelsebeslut.

"Sedan millennieskiftet har min hustru Birgitta och jag på olika sätt kommit i kontakt med den katolska kyrkan. Det har varit en spännande upptäckt att i många internationella sammanhang, inte minst under de tre år vi var bosatta i Israel 2002-2005, möta en vital och levande katolsk tro. För oss innebar det både en utmaning och ett glädjefyllt igenkännande. Detta har steg för steg lett fram till en omprövning av vår teologiska övertygelse och vår kyrkliga praxis", skriver Ekman.

"Den katolska kyrkans bevarande av den kristna tron, det rika sakramentala livet och hennes moraliska fasthet och djupt kärleksfulla barmhärtighet mot de allra fattigaste, de sjuka och de ofödda inger oss stor respekt och en stor längtan efter att få förenas med henne. Detta blev till sist en samvetsfråga för oss", skriver han.

Paret ger också en exklusiv intervju till Världen i dag, en tidning som står Livets ord nära. De medger att de varit negativa till katolicismen, men understryker att detta aldrig har varit en huvudfråga för dem.

- Jag skrev några kritiska artiklar, vi bad att Sverige skulle bevara sin evangeliska tro när påven skulle komma till Uppsala och jag har undervisat en del på bibelskolan om detta. Men bortsett från det, som var i ett ganska tidigt skede, så har vi inte ägnat en massa tid åt dessa frågor, säger Ulf Ekman till Världen i dag.

- Det finns ju rabiata katolikhatare och sådana har vi aldrig varit. Men vi har varit misstänksamma och även okunniga, säger Birgitta Ekman som förklarar att hon "närmast kände sig lurad" när hon började upptäcka vad den katolska kyrkan kunde erbjuda.

- När jag upptäckte alla dessa positiva sidor så tänkte jag: Varför har ingen berättat det här? Någon måste ha undanhållit detta från mig och alla andra frikyrkliga, tänkte jag, säger hon till Världen i dag.

Philip Geister, jesuitpräst och rektor för den katolska högskolan Newmaninstitutet i Uppsala, är noga med att inte ge uttryck för några triumfkänslor efter Ulf Ekmans beslut att konvertera.

- Det handlar inte om triumfalism, inte om "vad var det vi sa", utan om att vi är glada för hans skull. Känslan man har när man upplever att någon har kommit fram till en sann lösning, säger Philip Geister.

- Ett hundratal svenskar konverterar till katolicismen varje år. Många lockas av den katolska kyrkans mångfald. De vill försöka komma närmare kristendomens kärna, uppleva något äkta och autentiskt, säger han.

Carl-Henric Jaktlund, ledarskribent på den kristna tidningen Dagen, förklarar att Ulf Ekman under de senaste 10-15 åren har haft en väldigt tydlig resa i riktning mot katolicismen, men att meddelandet om konverteringen nog ändå "slår ned som en blixt från en klar himmel" för många.

- Det är ett stort steg. Folk byter kyrkor och samfund lite då och då, men här handlar det verkligen om bytenas byte. Det heter ju till och med konvertering, säger Carl-Henric Jaktlund.

- Många i svensk kristenhet har blivit mera ekumeniska, mera öppet inställda till andra kyrkor. Men det finns en rad inslag i katolicismen som de har svårt för att acceptera: synen på påven, Marias framstående ställning och det som man anser är helgondyrkan. Få skulle som Ulf Ekman ta steget fullt ut och bekräfta att påven är Kristi ställföreträdare på jorden.

- Det har alltid funnits vassa, vissa skulle nog säga extrema, ställningstaganden hos Ekman. Svart och vitt, för och emot. Han har aldrig varit förknippad med halvmesyrer, det har alltid varit fullt pådrag, säger han.

Carl-Henric Jaktlund säger att många inom Livets ord nog känner sig vilse och förvirrade nu, även om det spekulerats mycket om Ekmans förhållande till katolicismen under senare år.

Lukas Berggren, chefredaktör på tidningen Världen i dag som står nära Livets ord och som under en kort period hade Ulf Ekman som ansvarig utgivare, säger att Ekmans beslut kanske ändå gynnar den rörelse han startade.

- Ulf och Birgitta har gått igenom en lång process, under 10-15 år har de närmat sig katolicismen. Den senaste tiden har det blivit tydligare att deras egen och Livets ords resa går åt olika håll, säger Lukas Berggren.

- Nu visar Ulf klart att han väljer en annan väg genom att bli katolik. Jag har respekt för det beslutet och jag tror dessutom det är klargörande för många.

- Människor inom Livets ord reagerar nog olika. En del känner saknad, andra blir förvånade. Vissa är också väldigt tveksamma till katolska kyrkan, säger han.

Lukas Berggren var med på gudstjänsten i Uppsala där paret Ekman meddelade sitt beslut att lämna Livets ord och konvertera.

- Ulfs predikan möttes av en applåd. Det beror inte på att folk är glada över att de lämnar utan på respekt för deras övertygelse och att de är väldigt omtyckta. Även om en del inte förstår deras beslut har man nog ändå respekt för att de inte ger sig in oöverlagt i något, säger han.

Författaren och Expressenkrönikören Marcus Birro är katolik och vän till Ulf Ekman. De ska tillsammans guida en grupp resenärer i Rom i början av april.

- Det är väldigt modigt av Ulf att lämna sitt livsverk, det är revolutionerande. Han visar vad han tycker om Guds kallelse. Han går över till katolicismen som från början var hans andliga fiende, säger Marcus Birro.

- Han har lärt känna katolicismen mer under en längre period, umgåtts med människor och konfronterat sina fördomar. Han har insett att katolska kyrkan inte är motståndarlaget utan att vi alla spelar i samma lag, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag