Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga syrran flygs hem till 80-årsfesten

Tillbaka i Sverige. Prinsessan Margaretha i grön klänning vid bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling i Stockholm 2010. Inför 80-årsdagen har kungen och hans syskon i hemlighet planerat en överraskning för jubilaren, som flögs till Sverige.Foto: TT
Cykelsessor. Margaretha styr när Desirée cyklar.Foto: DN
Djurvänner. Desirée, Margaretha och Birgitta matar höns.Foto: TT
Hagaidyll. Syskonen Margaretha, Birgitta, Desirée, Christina och Carl Gustaf.Foto: Pressens Bild
I rampljuset. Prinsessan Margaretha fick tidigt lära sig att leva som en offentlig person.Foto: Arkiv
Dotterns bröllop. Ursula Mary Shipley med pojkvännen James Ambler, Prinsessan Margaretha med dottern och bruden Sybilla, brudgummen Cornelius von Dincklage, brudens pappa John Ambler och Edward Ambler och flickvännen Helen Ross.Foto: Cecilia Österberg/Exray Foto Hb/Scanpix
På fest. Prinsessan Margaretha med maken John Ambler på galapremiären av "My fair lady" till förmån för Barnens Dag. På bilden syns även kronprinsen Carl Gustaf.Foto: Jonny Graan /Expressen / Scanpix
Giftermål. Den 30 juni 1964 gifte sig Margaretha med den engelske affärsmannen John Ambler i Gärdslösa stenkyrka på Öland.Foto: Freddy Lindström
1 / 8

LONDON. Sveriges hemligaste prinsessa är känd för sitt liv utanför rampljuset.

Men i dag får prinsessan Margaretha räkna med att stå i centrum.

Inför 80-årsdagen har kungen och hans syskon i hemlighet planerat en överraskning för jubilaren, som flögs till Sverige.

- Prinsessan Margaretha har redan anlänt till Stockholm, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Lockades inte av livet som kunglig

Förbisedd av successionsordningen

Prinsessan Margaretha föddes som första barn till den dåvarande arvprinsen Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla. Redan då var det klart att hon aldrig skulle bli mer än prinsessa, eftersom successionsordningen krävde en man på tronen. Livet som kunglig var ändå inget som verkade locka och hon valde snart ett liv utanför rampljuset.

Fick inte gifta sig med barpianisten

Som ung reste hon till England för att studera och mötte samtidigt den skotska adelsmannen och barpianisten Robin Douglas-Home. Deras kärleksrelation ledde aldrig till giftermål, eftersom kungen motsatte sig hennes val. I stället blev det senare bröllop med affärsmannen John Ambler, som Margaretha gifte sig med i Gärdslösa kyrka på Öland i juni 1964.

Fick tre barn i Oxfordshire

Paret bosatte sig först i London, men flyttade senare till herrgården Chippinghurst Manor i Oxfordshire. De fick senare tre barn, Sibylla, Edward och James.

Tvingas lämna sin herrgård

1985 tvingades prinsessan Margaretha och John Ambler flytta från herrgården, efter att hans åkeriverksamhet gått i konkurs.

Skilde sig aldrig från sin kärlek

I mitten av 90-talet blev det känt att paret skulle separera, men de skilde sig aldrig.

Prinsessan Margaretha är känd för att leva ett mycket anonymt och tillbakadraget liv i England och har aldrig dragit sig till offentligheten. Men i dag får hon räkna med uppmärksamhet, åtminstone från sina nära och kära. För den äldsta av Hagasessorna får fira sin 80-årsdag på ett helt annat sätt än hon hade räknat med. I hemlighet har kungen och de övriga syskonen planerat en överraskningsfest för jubilaren, som fick sätta sig på flyget och resa till Stockholm.

- Det är en planerad överraskning för prinsessan Margaretha att fira födelsedagen tillsammans med familjen, släkt och vänner i Sverige. Det är inget officiellt firande utan privat i Stockholm, säger Margareta Thorgren och fortsätter:

- Prinsessan Margaretha har redan anlänt till Stockholm.

 

Det är oftast vid familjehögtider kungen och hans syskon samlas - och också vid de tillfällena prinsessan Margaretha visar sig offentligt. Hon var en självklar gäst vid både kronprinsessan Victorias och prinsessan Madeleines bröllop. Även vid prinsessan Estelles och prinsessan Leonores dop stod hennes namn högt upp på gästlistorna.

Enligt Sten Hedman, mångårig hovreporter, har relationen mellan Margaretha och hennes syskon alltid varit bra.

- Syskonen har en fin relation, de är väldigt goda vänner och träffas ju vid offentliga tillställningar. Men de har aldrig haft någon väldigt nära kontakt av förklarliga skäl. Birgitta har bott i Tyskland och Spanien, Désirée har bott i Västergötland, Christina i Stockholm och Margaretha i England. Det är inte så lätt att hålla ihop och kunna träffas då, säger Hedman.

 

Kungens syster är sedan länge bosatt i en liten stuga utanför Oxford i England. Den ligger dold bakom höga buskar, ett stenkast från den lokala puben. I byn känner de flesta till varandra och träffas över en pint öl, i kyrkan eller när de köper tidningen i matbutiken. Här har den svenska prinsessan kunnat leva ett anonymt liv, så anonymt att flera av grannarna inte ens känt till att hon är kunglig.

- Vi har ju ganska många kända personer och jag tror att det är en bra plats för dem att vara på. De får vara sig själva och ingen bryr sig riktigt om att stirra på dem. Och jag tror att många är ganska beskyddande och det vet de om, har butiksägaren Claire Jarvis sagt till Expressen tidigare.

Grannar har berättat för Expressen att Margaretha Ambler sällan har besök och heller inte umgås med andra i byn. Men Michael Persson, kyrkoherde i Svenska kyrkan i London, talar med prinsessan och besöker henne regelbundet. Han säger till Expressen att han i samband med 80-årsdagen ska bjuda henne på lunch.

- Vi har tänkt att vi skulle åka dit. Jag ska ringa och bjuda henne på lunch någon dag, för det gör vi emellanåt. Vi har kontakt då och då, säger Michael Persson.

Tidigare hade hon också kontakt med många andra svenskar som bor i England, då hon under 40 år invigde Svenska kyrkans julbasar. Men för sju år sedan ville hon inte längre ta bilen till London och avsade sig uppdraget.

 

Det är inte känt hur prinsessan Margaretha har försörjt sig. Uppgifter i brittiska medier talar för att hon varit försiktig med att spendera pengar. 2004 rapporterade Daily Mirror att hon hade rest från Skavsta flygplats till London med lågprisbolaget Ryanair.

Hennes familj fick dock ta del av ett mångmiljonarv när maken John Amblers släkting Vivien Ambler, änka till hans farbror, gick bort för drygt tio år sedan. Enligt testamentet från Leeds, som Expressen har läst, rörde det sig bland annat om pengar, silver och smycken med diamanter. Men maken testamenterades även en sjättedel av en större del av egendomen. Den totala summan rörde sig enligt familjens vän Gill Cozens om motsvarande omkring 50 miljoner kronor.

- John Ambler fick en ordentlig del av arvet. Han var i en ganska dålig ekonomisk situation vid den här tiden och behövde verkligen pengarna, har Gill Cozens tidigare sagt till Expressen.

John Ambler avled själv sex år senare, 84 år gammal. Hans bortgång meddelades av det svenska hovet först en vecka efter att han begravts.

 

Prinsessan Margaretha har aldrig velat ställa upp på några längre intervjuer, men har vid enstaka tillfällen svarat på några frågor. När Expressen mötte henne i Oxfordshire förra hösten talade hon bland annat om livet på landet och att hon inte saknade London, där hon först bodde.

- Det är fint här ute. London är inte riktiga England längre. Tyvärr. Det var underbart på den gamla tiden, men nu är det helt annorlunda, sa hon då.

Hon förklarade också att det aldrig kommer bli tal om att låta sig intervjuas om sitt liv.

- Jag har aldrig ställt upp på någon intervju. Och det kommer jag inte göra heller.

Inte heller när Svensk Damtidning talar med prinsessan på telefon inför 80-årsdagen vill hon lämna några kommentarer.

- Nej, det vill jag inte prata om. Absolut inte, säger hon när tidningen ringer upp.

Detaljerna kring 80-årsdagen vill hovet inte berätta något om. Men Margareta Thorgren säger att hon själv har talat med jubilaren inför helgens firande.

- Prinsessan Margaretha är glad över att få fira födelsedagen tillsammans med barn och barnbarn, syskon och den övriga familjen.

Enligt Sten Hedman är det inget konstigt att firandet sker inom familjen:

- Det har traditionellt varit väldigt familjärt och i slutet sällskap, inga officiella grejer. Och Margaretha vill ju ha största möjliga tystnad kring sin person.