Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hemliga kärleksbarnet skakade om brittiska kungafamiljen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prinsessan Anne (bilden) ville inte att dottern Zara skulle få några titlar, hon ansåg att en uppväxt i kungafamiljen var tillräckligt svår utan pressen som titlar bär med sig.
Foto: VANTAGENEWS / STELLA PICTURES VANTAGENEWS.CO.UK
Zara Tindall vann OS-silver i fälttävlan 2012 – och fick ta emot medaljen från sin mamma prinsessan Anne.
Foto: KGC-107 / STELLA PICTURES 146474-5
Mark Phillips otrohetsaffär med konstläraren Heather Tonkin i Nya Zeeland var länge en väl bevarad hemlighet.
Foto: JAMES WHATLING / IBL/SPLASH NEWS

Mark Phillips otrohetsaffär med konstläraren Heather Tonkin i Nya Zeeland var länge en väl bevarad hemlighet. 

Men när det visade sig att prinsessan Annes make dessutom hade fått ett kärleksbarn, att han försökt övertala Tonkin att göra en abort och att hon pressats till tystnad, briserade en av de största skandalerna i kungahusets historia. 

I juni föddes en ny kunglig bebis som dragit nytt ljus över skandalen.

När Zara Anne Elizabeth Phillips föddes den 15 maj 1981 fick drottning Elisabeth sitt andra barnbarn. Till utseendet påminner hon mycket om mormor Elizabeth men till skillnad från drottningen, som har flest titlar i världen, så har Zara inte en enda. Hennes mamma, prinsessan Anne, tyckte att en uppväxt i kungafamiljen skulle bli tillräckligt svår utan alla titlar och pressen som de bär med sig.

När Zara var yngre beskrevs hon som något av en rebell inom den brittiska kungafamiljen. Innan hon påbörjade sina studier på universitetet Exeter tog hon ett sabbatsår och reste till Australien och Nya Zeeland. Plötsligt började det dyka upp bilder i pressen på en ung blond Zara som hoppade bungyjump och njöt av nattlivet i Sydney.

Zara tog efternamnet Tindall när hon gifte sig med maken Mike Tindall 2011.
Foto: KEN GOFF PHOTOS / STELLA PICTURES

Familjens olympiska framgångar

De rebelliska åren har hon dock lämnat bakom sig sedan länge. Nu lever Zara ett stadgat liv tillsammans med maken, den tidigare rugbyspelaren Mike Tindall, och deras två barn. Paret gifte sig i juli 2011 och Zara tog då över makens efternamn.

Året därpå tog Zara Tindall OS-silver i fälttävlan i London och fick då ta emot medaljen från sin mamma, prinsessan Anne. Intresset för hästar tycks ha kommit från fadern Mark Phillips som även han har en framgångsrik karriär inom ridsporten. Under de olympiska spelen i München 1972 kammade han hem ett os-guld i samma gren som dottern. Han har dessutom tränat det amerikanska landslaget i samma sport.

Zara är dock inte den enda dottern till Mark Philips som ärvt faderns intresse för hästar. På andra sidan jordklotet har Zara nämligen en fyra år yngre halvsyster som arbetar som veterinär och som har flera hästar på sin gård i Auckland i Nya Zeeland. Hennes namn är Felicity och det är kring henne som en av de största skandalerna i det brittiska kungahusets historia kretsar.

Mike och Zara Tindall tillsammans med barnen, storasyster Mia till vänster och lillasyster Lena som ligger i vagnen.
Foto: KGC-107 / STELLA PICTURES 146250-5

Försökte övertala Heather att göra abort

Det var på en resa till Auckland 1983 som Mark Phillips lärde känna konstläraren Heather Tonkin. De två blev vänner och när Mark återvände året därpå så bjöd han upp Heather till sitt hotellrum. Vid den tiden var han fortfarande gift med prinsessan Anne, dotter till drottning Elizabeth, men det var ingenting som hindrade Mark den kvällen.

Heather skulle senare skriva om kärleksnatten i sin dagbok och dekorera sidan med ett hjärta i formen av en hästsko, skriver Daily mail.

En månad senare upptäckte Heather att hon var gravid och ringde då till Mark för att berätta nyheten. Han var hemma i England tillsammans med frun Anne och enligt Heather uppmanade han henne att genomföra en abort.

Heather vägrade och så småningom sattes en betalningsplan upp där Mark betalade 6 000 pund per år till mamman i underhållsstöd, enligt Daily mail. Men när betalningarna slutade komma in, och efter att Mark inte ville stå med på Felicitys födelseattest, kopplade Heather in advokater. Därmed briserade skandalen och det brittiska kungahuset sattes återigen i gungning.

Året var 1991 och Mark Phillips och prinsessan Anne hade redan hunnit skilja sig. Men kungahuset var fortfarande skakat efter att prins Charles gått bakom ryggen på prinsessan Diana med Camilla Parker Bowles bara år tidigare. Det hela förvärrades när det även kom fram att personer i Mark Phillips närhet till en början försökt tysta Heather Tonkin.

Prinsessan Anne gifte sig med Mark Phillips 1973. De skulle senare gå skilda vägar.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

"Hon önskade att hon hade en pappa"

Enligt Daily mail var Felicity åtta år när hon fick reda på vem som var hennes pappa. Efter det ska hon ha haft en bok om Mark Phillips vid sin säng och slukat alla artiklar om den brittiska kungafamiljen som hon kom över. Hennes längtan efter att få träffa sin frånvarande far var stor. Om detta har Jason Fowell, en före detta pojkvän till Heather, berättat om i Daily Express.

– Hon hade uppskattat att få ett kort eller någon form av bekräftelse. Hon önskade att hon hade en pappa att vända sig till för skolintervjuer och den typen av saker. Jag såg henne gråta över det.

Heather Tonkin tillsammans med dottern Felicity Tonkin. Felicity, som är halvsyster till Zara Tindall, är i dag vuxen och har precis som sin halvsyster och pappa ett intresse för hästar.
Foto: IBL/REX

1999 var Felicity nära att träffa sin far under en ridsporttävling i Auckland. Heather och Felicity var åskådare och Mark Phillips hade designat banan för tävlingen. Men trots att det bara skilde några meter mellan fadern och dottern den gången blev det aldrig något möte. När en journalist frågade om Mark Phillips skulle passa på att träffa Felicity och Heather när han befann sig i Auckland så blev svaret kort.

– Fel ämne.

Felicity har hunnit bli vuxen och tillsammans med Tristan Wade fick hon förra året sonen James Wade. Inte mycket talar för att Mark Phillips kommer att vilja vara en del av barnbarnets liv, men på andra sidan jordklotet har James två kusiner. En av dem är dessutom nästan jämngammal med James, då Zara Tindall i juni i år fick dottern Lena Elizabeth Tindall. Endast tiden kommer visa om den nya generationen någon gång i framtiden kan få den kontakt och relation med varandra som Felicity aldrig fick med sin pappa Mark Phillips.