Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga avtal och dolda kopplingar göder vaccinskräck

TAR SPRUTAN. Tre miljoner svenskar har vaccinerat sig.
Foto: Susan Walsh
Bloggar, webbsajter och mejlkorgar svämmar över av konspirationsteorier och skräckhistorier om vaccinet mot svininfluensan.
I grunden finns en djup skepsis mot den internationella läkemedelsindustrin - och misstankar om korruption.
De många dubbla rollerna är problematiska, menar till exempel läkaren Björn Olsson i Luleå och professor Tom Jefferson, som är epidemiolog vid Cochrane Center i Rom.
GAV PANDEMIGARANTI. Folkhälsominister Maria Larsson intervjuas av Expressen om svininfluensan.
Foto: Foto: Jan Düsing
Den 11 juni i år, det var en torsdag, förklarade Världshälsoorganisationens generaldirektör Margaret Chan att svininfluensan var en pandemi.
Läkemedelsindustrin påverkades positivt av beslutet och kommer att få sälja vaccin för upp till 70 miljarder kronor, enligt investmentbanken JP Morgan.
Men många av de till synes opartiska forskare som WHO konsulterar är knutna till och får betalt av företag som tillverkar och säljer vaccin, visar en utredning som den danska tidningen Information har gjort.
- Det är oroande att många medlemmar i WHO:s kommittéer använder andra titlar, trots att de egentligen representerar läkemedelsindustrin, säger Tom Jefferson till Information.

Tre miljoner svenskar har vaccinerat sig och det har rapporterats om köer och kaos på vårdcentralerna. Men det finns också en stor grupp som är skeptisk.
"Därför ska du inte vaccinera dig" är uppmaningen som möter oss på sajten Vaken.se, konspirationsteoretikerns mötesplats på nätet. Här presenteras förutom "sanningen" om 11 septemberdåden även "Fakta om vaccin som massmedia inte berättar om".
Antivaccinrörelsen har sitt ursprung i USA, och dess uppkomst beror delvis på misstag och mörkläggningar inom läkemedelsindustrin i historisk tid - men kan också kopplas till den era av omedelbar kommunikation vi lever i.
MOT VACCINET.
Foto: Foto: Robin Nordlund
På internet kan kvasivetenskapliga uttryck och påstådda forskningsrapporter blandas med rykten, myter och felaktigheter i en svåröverskådlig och massiv attack på vaccinet mot svininfluensan.
- Fem års heltidsforskning kan ifrågasättas på en blogg, sedan kan det spridas hur lätt som helst. Det är svårt att bemöta, det här får ett eget liv i cyberspace, säger Sören Andersson, chef för avdelningen virologi på Smittskyddsinstitutet.
Han understryker att alla beslut måste tåla en offentlig debatt, men "ibland är debatten så öppen att den inte går att bemöta".

Men alla dessa hemliga avtal och dolda kopplingar göder vaccinskräcken. Att mörklägga har alltid varit en stark grogrund för misstänksamhet från medborgarna.
Redan 1 november 2007 tog svenska regeringen beslutet att låta socialstyrelsen skriva ett sekretessbelagt avtal om upp till 18 miljoner doser av influensavaccin med läkemedelsjätten Glaxo Smith Klein, GSK.
Folkhälsominister Maria Larsson talade glatt om en "pandemigaranti" - och mungiporna pekade givetvis också uppåt hos GSK, som drog vinstlotten och kan fakturera 1,2 miljarder kronor bara för vaccinet som levereras till Sverige.
Tidningen Resumé utsåg ett halvår senare Johan Thor till "årets lobbyist". Han leder den avdelning på GSK som jobbar med samhällskontakter och lobbying i syfte att påverka beslutsfattare och politiker.
Priset fick han under politikerveckan i Almedalen i juli 2008, med motiveringen att han lyckades driva fram ett beslut om att alla tolvåriga flickor ska erbjudas vaccinering mot livmoderhalscancer. Han kunde lika gärna ha fått priset för sitt arbete med vaccinet mot svininfluensa.
Läkemedelsföretaget har mycket bra ingångar till beslutsfattarna. Johan Thor arbetade som sakkunnig för den borgerliga regeringen 1991-94. Och Jonas Vikman, informationschef på GSK, har en bakgrund som sakkunnig i den nuvarande regeringen.
- Jag tror det är bra att veta hur beslutsprocesser fungerar i verkligheten och att vara konsekvent och saklig. Det gäller faktiskt oavsett om det rör sig om kontakter med politiker eller andra beslutsfattare, säger Johan Thor.
Foto: Foto: SVT
Björn Olsson, distriktsläkare i Luleå, var en av undertecknarna till en debattartikel i Dagens Nyheter, där det påstods att regeringen har fört medborgarna bakom ljuset med det sekretessbelagda avtalet med GSK.
- Men jag vill inte bli förknippad med de fanatiska vaccinmotståndarna, säger han och poängterar att han tycker riskgrupperna borde vaccineras, att det till och med är viktigt att göra det. Men att vaccinera hela befolkningen är slöseri med pengar och arbetsresurser.
Björn Olsson säger att det generellt sett finns ett dilemma med att starka ekonomiska intressen inom läkemedelsindustrin styr vad läkarkåren lägger sin uppmärksamhet på.
- Vi har ett medicinskt industriellt komplex med otaliga samarbetstrådar på olika nivåer, och det är inte så konstigt. De måste finnas kontakter mellan läkare och läkemedelsindustrin, men samtidigt är det ett problem med alla dessa olika former av bindningar.
Han menar att det därmed är inte säkert att man är så benägen att kritiskt granska uppgifter från industrin.

En centralfigur i kampen mot vaccinet är skribenten Leif Arnold. Hans 67-sidiga JK-anmälan mot regeringen, socialstyrelsen, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, smittskyddsinstitutet och läkemedelsverket avslogs några dagar efter den lämnats in 28 september.
Men 23 november återkom Leif Arnold med en begäran att JO, Justitieombudsmannen, ska granska ärendet, och samma dag anmälde han regeringen till KU, konstitutionsutskottet.
Precis som många andra vaccintvivlare hänvisar han till forskningsrapporter där tillsatsen tiomersal påvisar svåra cellskador.
Att konserveringsmedlet tiomersal innehåller kvicksilver är korrekt, men dosen är så liten att den enda risk som finns är vissa överkänslighetsreaktioner. Andra felaktiga fakta som florerar är att tiomersal egentligen är förbjudet.
Sören Andersson på smittskyddsinstitutet korrigerar:
- Det har använts i vaccin sedan 1950-talet, och koncentrationen är väldigt låg, långt under gränsvärdet för mat. Äter man fisk får man i sig mer kvicksilver.
Rädslan för vaccinets skadeverkningar kan givetvis öka när medborgare får veta att de delar i avtalet som rör läkemedelsföretagets produktansvar och skadeståndsansvar är hemliga. Johan Thor på GSK:
- Jag har en viss förståelse för att det kan tolkas på ett visst sätt. Men det är också viktigt att poängtera att vissa delar av avtalet beskriver vårt affärsupplägg och våra strategier som vi använder när vi offererar till andra länder. De bitarna vill vi inte att våra konkurrenter ska få ta del av.

Den senaste utvecklingen, när det visat sig att 18 miljoner doser är alldeles för många, gör inte Björn Olson mindre kritisk. Han säger att han inte kan bedöma om regeringen blivit lurad av sina rådgivare eller läkemedelsindustrin.
Men att socialstyrelsen påstår att alla vid den tiden som beställningen gjordes trodde att det skulle behövas dubbel dos - det kan Björn Olsson inte förstå, Han menar att det finns många vaccin där det räcker med en dos.
Annika Dahlqvist, mest känd som "Fettdoktorn" på grund av sina uppmärksammade kostråd, har propagerat mot vaccinet och på sin sajt fört vidare vilda rykten om vaccinet och om viruset. Men 23 november insåg hon att hon gått för långt.
Många hade skrivit och sagt att hon som känd läkare inte borde säga och skriva att hon tror att vaccinfabrikanter "har tillverkat det nya svininfluensaviruset i laboratorium och sedan spritt det över jorden. Detta för att tjäna pengar på vaccinförsäljning". Hon fortsatte:
- Jag gör nu därför en ny pudel. Jag kommer inte mera att säga och skriva detta, förrän jag sett bevis på att det förhåller sig så.
"Det Sassersonska Mejlet", ett brev som cirkulerar Sverige runt via e-post och som har publicerats av minst ett 50-tal bloggare, är ett exempel på den moderna tidens folktro. Det är fullt av felaktigheter kring både svininfluensan och vaccinet.
CJ Åkerberg i Arboga och Andreas Anundi i Umeå ägnar många timmar av sin fritid till att bekämpa antivetenskapliga krafter, och har på sin blogg Tankebrott - som är en passning till uttrycket i George Orwells roman "1984" - desarmerat "Det Sassersonska Mejlet".
- Att bemöta en lögn tar tusen gånger så lång tid som att slunga ut den, säger Andreas Anundi.

FOTNOT: Torbjörn Sasserson menar att "Det Sassersonska Mejlet" som artikelförfattaren beskriver i artikeln ursprungligen var tänkt som ett diskussionsunderlag i två privata mejllistor. Mejlet fick sedan spridning utanför diskussionsgrupperna, och har därefter kommit att publiceras som "fakta" på ett 50-tal bloggar. Mejlet var alltså inte från början menad som en vetenskaplig sammanställning.