Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här förbereder de sig för katastrofen

HÄR DOG 60 MÄNNISKOR. 1994 slog en jordbävning till mot Northridge, i norra Los Angeles. Den dödade 60 personer och skadade tusentals. Den uppmättes till 6,7 på Richterskalan.

LOS ANGELES/STOCKHOLM. Forskare, räddningsarbetare och invånare gör sig beredda.

Att jordbävningen "The Big One", ska slå till mot södra Kalifornien står klart. Frågan är bara när.

I Los Angeles storstadsområde rustar 16 miljoner människor för skalvet.

– Myndigheterna uppmanar folk att vara förberedda och det försöker vi vara, vi har förnödenheter hemma för en vecka, säger Rachel Schmalc Holm, 36.

Lyssna på De förbereder sig för katastrofen

Ladda ner avsnitt

Dödligaste jordbävningarna i Kalifornien

1906. San Francisco, över 3 000 döda, magnitud 7,8.

1933. Long Beach, 115 döda, magnitud 6,5.

1971. San Fernando, 65 döda, magnitud 6,6.

1989. Santa Cruz, 63 döda, magnitud 6,9.

1994. Northridge, 60 döda, magnitud 6,7.

3 miljarder lever i områden med jordbävningar

Cirka 3 miljarder människor lever i områden som riskerar att drabbas av kraftiga jordbävningar. Kina har historiskt sett drabbats av fler svåra jordbävningskatastrofer än något annat land. 1976 omkom minst 240 000 personer, kanske så många som 750 000, när miljonstaden Tangshan totalförstördes.

Ett stort antal mångmiljonstäder i västvärlden ligger i högriskområden, till exempel Tokyo, Osaka och Los Angeles.

Så mäts en jordbävning:

Den vanligaste metoden att mäta kraften i en jordbävning är att mäta dess magnitud. Den vanligaste magnitudskalan är Richterskalan.

När man mäter magnituden, mäter man hur mycket jordens yta vid en mätstation rör sig uppåt, nedåt eller åt sidan, korrigerat för avståndet till jordbävningens epicentrum.

Richterskalan är logaritmisk, vilket betyder att varje steg innebär en ökning med en viss faktor.

En jordbävning med magnitud 9 på Richterskalan är 32 gånger kraftigare, innehåller 32 gånger mer energi, än en jordbävning med magnitud 8, som i sin tur är 32 gånger kraftigare än en jordbävning med magnitud 7. Det skiljer alltså en faktor 1 000 mellan magnitud 7 och magnitud 9.Källa: forskning.se

En seismograf är ett instrument som registrerar rörelser i jordskorpan och som därför kan användas som hjälpmedel för att bestämma jordbävningars styrka och läge. När en Seismograf känner av en rörelse i jorden, meddelar den sig med olika koder för olika typer av rörelser. Koden 5937 betyder jordskalv och 8629 betyder en jordbävning.

Den som någon gång har flugit in över Los Angeles vet hur det ser ut. Husen på marken tycks aldrig ta slut. Mil efter mil står villorna uppradade; i lyxiga bostadsområden med välskötta träd- gårdar och pooler, och i fattiga förortsgränder med gräsmattor som ser ut som lapptäcken.

Storstadsområdet Los Angeles har drygt 16 miljoner invånare. Att köra bil är en ständig kamp mot klockan. När GPS:en visar en halvtimme till målet tar det i själva verket det dubbla. Trafikstockningar är ett evigt dilemma. Likt serpentiner rör sig motorvägarna runt staden, i bland med så många som 16 filer.

Men även om trafiken är ett av Los Angeles största problemområden i dag finns något värre som oroar i bakgrunden. En jordbävning av det större slaget kommer att slå till mot staden inom en snar framtid. Det visar forskningsrapporter som seismologer världen över skrivit under på.

Risken för en jordbävning med magnituden 6,7 eller större inom de närmaste 30 åren är 99,7 procent.

Eftermiddagsköer skulle genast kännas som ett marginellt problem den dag broar och motorvägsviadukter kollapsar.

Delstaten Kalifornien är, med sin placering på två av jordens största tektoniska plattor, en av världens mest seismologiskt aktiva regioner med drygt 10 000 mindre skalv per år.

San Andreasförkastningen kallas den gränslinje mellan Stillahavsplattan och Nordamerikanska plattan som löper genom Kalifornien.

San Franscisco är på väg mot Los Angeles med en hastighet av cirka 5 centimeter per år. Om några miljoner år kommer de båda städerna att smälta samman.

Det amerikanska geologiska institutet, U.S. Geological Survey and Caltech, har arbetat utifrån ett fiktivt scenario med en möjlig jordbävning som når 7,8 på Richterskalan. En sådan jordbävning skulle innebära enorm fördelelse och dödlighet.

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, har vid flera tillfällen besökt Los Angeles. Han är lika övertygad som amerikanska seismologer om att det inte är frågan "om" utan "när" en jordbävning slår till.

- En jordbävning mellan 7 och 8 på Richterskalan kan vi förvänta oss, kanske något högre. Det är väldigt förödande då befolkningstätheten är hög, säger han.

Till Los Angeles stora fördel är relativt få fastigheter byggda på höjden i förhållande till befolkningsantalet. Från Long Beach i söder till Burbank i norr är det i stället småhusen som präglar landskapet. Trots det finns det minst 1 500 fastigheter som inte skulle klara av en jord- bävning. Och Reynir Bödvarsson menar att även dåligt byggda två- eller trevåningsvillor kan falla platt på marken.

1994 slog en jordbävning till mot Northridge, i norra Los Angeles. Den dödade 60 personer, skadade tusentals och orsakade materiella skador för drygt 130 miljarder kronor. Den mätte 6,7 på Richterskalan.

Efter det uppmanade stadens politiker att en lista skapades över fastigheter som skulle kollapsa vid en ny jordbävning. Det ansågs dock vara en för stor kostnad att reparera de byggnader som låg i farozonen och listan publicerades aldrig, enligt CBS News.


Nu har emellertid tidningen Los Angeles Times satt samman en lista över 1 000 byggnader som står i risk-zonen att falla vid en större jordbävning. De flesta av dem är byggda av tegel och betong under 1920- och 30-talen när stadens tillväxt sköt i höjden. Majoriteten av fastigheterna finns i Hollywood och stadens citykärna, så kallade downtown. Doug Smith, ansvarig för databaser på Los Angeles Times, arbetade sju månader med att sätta samman listan över fastigheterna.

- Många av ägarna sa åt oss att de kände sig lugna eftersom de vet att byggnaderna är förstärkta med stål. Frågan är bara om det räcker, säger Doug Smith till CBS News.

Ingenjörer som Los Angeles Times har talat med är kritiska. De menar att en kollaps av en enda fastighet med många våningar kan kräva hundratalet dödsoffer och bli den dödligaste katastrofen i Kalifornien sedan jordbävningen i San Francisco 1906 då fler än 3 000 miste livet.

Utan tillräcklig stålförstärkning faller betongfastigheter snabbt när marken börjar skälva. Tom Heaton, seismolog vid California Institute of Technology, är orolig:

- Om vi får en jordbävning i city liknande den i Northridge kommer flera tusen att dö. Kanske tiotusentals, säger han till CBS News och syftar på den som inträffade 1994.

1981 beordrade stadens politiker att 8 000 fastigheter skulle rivas eller rustas upp. Ungefär 40 miljarder kronor spenderades på att fixa motorvägar och viadukter. Nya fastigheter byggs enligt strikta koder för att klara av jordbävningar men fortfarande finns tusentals byggnader som inte har reparerats.

Dyra renoveringskostnader är inget som privata fastighetsägare har råd med. Los Angeles stadsfullmäktige har därför som förslag att återigen gå igenom alla betongfastigheter som byggdes före 1976.

Los Angeles borgmästare Eric Garcetti meddelade i slutet av oktober att han överväger att tillsätta en person i hans stab som ansvarar för konstruktions-säkerheten i stadens fastigheter, allt för att minska eventuell framtida förödelse.

- Jag tror att vi kan lösa problemet. Det kommer inte bli lätt men om vi ser det som ett samhällsproblem snarare än ett ekonomiskt, tror jag att vi snabbt kan komma på ett sätt för fastighetsägare att göra sina bostäder säkrare, sa Eric Garcetti i ett uttalande.

Reynir Bödvarsson understryker hur viktigt det är att invånarna informeras om hur de ska förbereda sig. Bland annat bör alla se till att inga möbler inomhus kan falla.

- Det är otroligt viktigt att politikerna tar detta på allvar. Det gläder mig att borgmästaren vill kontrollera fler byggnader. Med dagens byggkriterier är det meningen att fastigheter inte ska kunna rasa, men tidigare byggdes det inte lika säkert, säger han och pekar på att det framför allt är angeläget att titta närmare på skolor och sjukhus.


Ytterligare en lista, liknande den som Los Angeles Times har tagit fram, finns hos en grupp jordbävningsforskare vid det statliga forskningsuniversitetet UC Berkeley. Den sägs visa 1 500 fastigheter som anses ligga i farozonen för kollaps. Forskargruppen har dock vägrat att ge ifrån sig listan.

En låg beräkning från forskarna på UC Berkeley visar att åtminstone 5 procent av fastigheterna i riskzonen, alltså 75 stycken, skulle kollapsa vid en allvarligare jordbävning.

Forskarna sägs vara villiga att dela med sig av sin lista till ansvariga politiker om staden noggrant på förhand förklarar hur den ska använda sig av de insamlade uppgifterna. Än så länge har de dock inte kommit överens.

Och medan politiker och forskare bråkar förbereder sig invånarna för vad som komma skall.

På nätet finns flera sajter med information om hur man kan förbereda sig för en stor jordbävning. Ficklampor, konserver, batteridriven radio, regnkläder och mediciner är bara några av sakerna som invånare uppmanas ha tillgängliga hemma.

När Expressen besöker Los Angeles pratar vi bland annat med filmproducenten Rob Saduski, 50:

- Jag tror att en ny stor jordbävning är på gång, men jag skulle inte säga att jag är orolig. Däremot har jag sett till att jag har allt man kan behöva, som ficklampor, vatten och mat som klarar sig utan kylskåp och man inte behöver tillaga. Och jag har sett till att alla vet hur man snabbt stänger av gasen i huset, säger han.

Redan 1990 spelades Hollywood-filmen "The Big One: The Great Los Angeles Earthquake" in. Huvudkaraktären Dr Clare Winslow, en lokal seismolog, pekar i filmen ut exakt plats och tid för när den stora jordbävningen ska äga rum.

Men filmen är dessvärre bara en film. I verkligheten går det inte att vara mer detaljrik än att peka på att jordbävningen kommer att slå till inom 30 år.

- Att fastställa tidpunkten för en jordbävning är i dag omöjligt, konstaterar Reynir Bödvarsson vid Uppsala universitet.


Han hoppas att forskningen kommit betydligt längre om några årtionden och han jämför det med meteorologin. För hundra år sedan gick det inte att förutspå vädret på samma sätt som i dag. Förhoppningsvis har dagens seismologer kommit så långt i sin forskning i mitten av 2000-talet att de kan peka ut farliga jordbävningar.

- Framtidens värsta jordbävningar kommer att inträffa i Japan, Indonesien, Alaska och längs Sydamerikas kust.