Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Somalias landslag i bandy

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
På hal is. Ett somaliskt landslag från Borlänge ställer upp i bandy-VM.
Foto: Henrik Hansson
Tränaren. Pelle Fosshaug med Patrik Andersson, initiativtagare.
Foto: Henrik Hansson
Hal is. Det är knappt tre månader kvar tills bandylaget ställer upp i VM i Sibirien.
Foto: Henrik Hansson
Hassan Osman, 32, har bott åtta år i Sverige:- Jag är ordförande i det lokala fotbollslaget Swemo FC och dessutom lagledare och materialförvaltare i bandylandslaget. Jag försöker komma in i det svenska samhället. Bandyn är ett utmärkt sätt att göra det.
Foto: Henrik Hansson
Ahmed Mohammad, 18 år, har bott åtta månader i Sverige:- Jag trivs mycket bra. Jag gillar snö men ibland blir det lite väl kallt.
Foto: Henrik Hansson
Najib Faran, 16, har bott sex år i Sverige:- Jag minns inte så mycket från tiden i Somalia. Sverige är hemlandet.
Foto: Henrik Hansson
Mohammod Abdi, 19, har bott tio månader i Sverige:- Jag trivs bra i Borlänge och Stockholm. Det är skönt att det bor många somalier i Borlänge.
Foto: Henrik Hansson
Ali Basjir, 15, har bott i Sverige i elva månader:- Jag har börjat lära mig svenska. Så nu går det lättare att komma in i det svenska samhället.
Foto: Henrik Hansson
Kända. Laget har uppmärksammats internationellt.
Foto: Henrik Hansson
Flydde. Ahmed Bari flydde till Sverige för att slippa bli soldat.
Foto: Henrik Hansson
1 / 11

BORLÄNGE. De flesta trodde att det var ett försenat aprilskämt.

Men pressmeddelandet om att ett somaliskt landslag från Borlänge ställer upp i bandy-VM var sant.

Wall Street Journal har redan gjort reportage om äventyret. Och Filip Hammar och Fredrik Wikingsson arbetar med en dokumentärfilm om spelarna som just lärt sig att åka skridskor.

Förbundskaptenen Pelle Fosshaug, en av Sveriges bästa bandyspelare genom tiderna, måste fortfarande hjälpa några av de somaliska spelarna i Borlängelaget Swesom FC att knyta skridskorna.

En del kommer också för sent till träningen i Borlänge ishall. Och i fel kläder.

Somliga har glömt hjälmarna hemma. Någon saknar skridskoremmar.

Pelle Fosshaug rotar i sin trunk och hittar ett par.

- Varför sitter du här på avbytarbänken? frågar Fosshaug en av spelarna.

- Skridskorna är för stora.

- Men säg till då!

Fosshaug fixar nya skridskor. När han släpper en bandyboll på mittcirkeln och säger att det är match glömmer Bilal Mohammed, som haft svårt att ta sig fram på skridskorna, bort att vara rädd. Och Adhmed Deeq utmärker sig snabbt genom att vara mjuk och smidig i kroppen.

Lagledaren och materialförvaltaren Hassan Osman, 32, berättar:

- Jag försöker komma in i det svenska samhället. Bandyn är ett utmärkt sätt att göra det, säger Osman, som bott åtta år i Sverige och är ordförande i det lokala fotbollslaget Swesom FC.

Men hur kom någon ens på idén att starta ett bandylag med spelare som kanske aldrig har sett snö förut och som i huvudsak är födda i ett land där det sällan är under 20 grader varmt?

Jo, det var Borlänge-journalisten och entreprenören Patrik Andersson, 48, som bestämde sig för att använda bandyn som inkörsport till det svenska samhället.


Han kontaktade i våras den lokala fotbollsföreningen Swesom FC (svenska somalier) och hade ett första möte med unga somalier som var sugna på ett spännande äventyr. Ett 30-tal killar i åldrarna 14-30 år anmälde sig.

- Jag gillar snö, men ibland blir det lite väl kallt, säger spelaren Ahmed Mohammad, 18, som har bott i Sverige i åtta månader.

Patrik Andersson fick Borlänge kommuns välsignelse, men det enda bidraget hittills är 50 000 kronor från näringslivskontoret. Samt att kommunen låter sin integrationsansvarige Jan-Olof Lundberg stötta projektet.

- Snart finns det omkring 3 000 somalier i Borlänge. Det är mycket skitsnack men ingen gör nåt kreativt. Sverigedemokraterna ökar hela tiden och är Borlänges tredje största parti. Det blev ett stort rabalder när snacket om ett islamskt bygge kom upp. Industrierna går dåligt. Om det inte ska sluta illa här måste vi hitta en lösning tillsammans med invandrarna. Bandyn är ett verktyg, säger han.

Borlänge Bandy och ordföranden Hans Grandin gör också en viktig insats. Klubben ställer bland annat upp med material.

Förbundskapten är legendaren Pelle Fosshaug, en av landets bästa bandyspelare genom tiderna. Känd för att ha haft fler utbrott på isen än isländska vulkaner.

Att det blev just Fosshaug som fick frågan hänger ihop med att han fick sin bandyfostran i Borlänge Bandy. Han debuterade som 14-åring i A-laget och bodde i staden till han var 24 och värvades till Vänersborg.

- När jag fick erbjudandet var jag tveksam. Min sambo Victoria Bagi avgjorde saken. Hon sa att det här blir det viktigaste du har gjort. Nu håller jag med. Det här är den största utmaningen i min karriär, säger Pelle.

På frågan om hur det går svarar Pelle Fosshaug diplomatiskt att det går "sakta framåt" och nämner i samma andetag Karin Boye (1900-1941). Visst var det hon som sa att det var resan som var det viktiga? Jo, så här:

"Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd".

- Det är precis det vad det här äventyret handlar om. Det tar lång tid att göra de här killarna till bandyspelare. De är på nybörjarstadiet. Först behöver de mängden, sen kan jag skära ned till kvalitet. Det är viktigt att killarna har något att göra på vintern. Kanske kan de bli förebilder för innesittande, svenska ungdomar, funderar Fosshaug.

Och nu är alla nödvändiga formalia klara för VM-spel i Irkutsk i södra Sibirien 26 januari-2 februari nästa år.

Den 13 maj i år skickade Patrik Andersson ut pressmeddelandet: Somalia blir det första land från Afrika som deltar i ett bandy-VM. Somalia spelar i den nybildade C-gruppen med de nya bandynationerna Mongoliet och Tyskland. Eventuellt tillkommer ett fjärde land. Och det är i Swesom FC i Borlänge som träningen äger rum.

När journalisterna fått klart för sig att det inte var något försenat aprilskämt blev det stor uppståndelse.

På plats vid kvällens träning i ishallen är - utöver Expressen - den franska nyhetsbyrån AFP och norska tidningen Aftenposten. Ansedda Wall Street Journal har haft en omfattande artikel med huvudrubriken "From Somalia via Sweden with skates" och TV4 kommer att sända VM-spelet.

Journalisterna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson arbetar också på med en dokumentärfilm om äventyret.

- Vi har redan filmat hur mycket material som helst och har varit med från första träningen i juni. Det blir en långfilm med premiärer i Borlänge och Mogadishu sommaren 2014. Mitt i valrörelsen. Vi räknar med Fredrik Reinfeldt i publiken i Borlänge, säger Filip Hammar.


Det är tv-kändisarnas bolag Mexiko Media som ligger bakom projektet. Till Irkutsk sänder bolaget tiotalet man. Självklart finns Filip och Fredrik själva med på resan.

- När vi läste om projektet tände Fredrik och jag på en sekund och insåg det komiska, bedårande och viktiga i budskapet. Visserligen har de gått framåt 1 000 procent sen vi såg dem första gången (då åkte de inlines) men de är fortfarande världens sämsta landslag. Vi filmar vanliga och ovanliga situationer som kan uppstå i en liten svensk stad, säger Filip Hammar.

- Vår ambition är bland annat att kasta ljus på ett problem som inte bara finns i Borlänge utan i hela landet. Främlingsfientlighet beror på att vi svenskar är rädda för det okända och inte pratar med invandrarna.

För att förstå andan i Borlänge måste man känna till att Domnarvets Jernverk, SSAB sedan 1978, anlades på 1870-talet och Kvarnsvedens Pappersbruk, i dag Stora Enso, anlades 1898-1900. I staden råder bruksanda, på gott och ont.

Kommunen har insett allvaret och går ut med visionen att Borlänge ska bli Sveriges trevligaste stad. På alla kommunpapper står det "Trevligt folk!".

- Borlänge har tagit emot väldigt många flyktingar. På lång sikt är detta positivt, för vi behöver inflyttning av yngre människor för att ha tillräckligt med arbetskraft i framtiden. Men på kort sikt är det en ekonomisk och organisatorisk belastning för kommunen, som vi behöver nationellt stöd för eftersom kommunen inte får full täckning för kostnaderna, säger kommunalrådet Nils Gossas (MP).

Som det är nu måste kommunen ta en del av kostnaderna för asylmottagandet och det finns stora utmaningar med integrationen.

- Vi är definitivt på rätt väg med nystartsjobb och en förändring av svenskundervisningen SFI där vi sätter in extra stöd så att vissa personer inte ska korka igen verksamheten och skapa längre köer, menar Nils Gossas, som även är ordförande i Borlänges integrationsutskott.

Men han ser även risker med utvecklingen.

- Om man tar resurser från kommunen till integrationsprojekten blir det diskussion om att pengar tas från vård, skola och omsorg och det riskerar att öka främlingsfientligheten.

Ungefär 3 000 av Borlänges invånare har somaliskt ursprung eller påbrå och här bor också många kosovoalbaner och kurder.

- Det kan förekomma konflikter mellan olika nationaliteter, säger kommunalrådet.

Nils Gossas förklarar att bandylaget Swesom FC betyder massor för staden.

- Borlänge blir som kommun väldigt känd runtom i världen när det till och med skrivs om bandylaget i Wall Street Journal. Men framför allt blir det kanske känt i Sverige att Borlänge är en stad som tar emot många flyktingar och att vi arbetar aktivt med integrationen.


Ahmed Bari är med sina 30 år äldst i bandygänget. Han är en kraftig kille, som gjord för att spela tung center. Men att Ahmed Bari är relativt tung i kroppen gör det förstås inte lättare när man ska lära sig åka skridskor.

Efter träningen följer Expressen med honom hem till hustrun Ugbad, 25, och dottern Samiya, ett charmtroll på 15 månader. Liksom de flesta andra somalier bor de i en lägenhet i Borlängestadsdelen Tjärna Ängar, "Lilla Mogadishu", i folkmun.

Ahmed Bari flydde till Sverige för fyra år sedan. För 8 000 dollar fick han nödvändiga papper och en flygbiljett till Arlanda. Han insåg att marken började brännas när al-Shabaab, en del av al-Qaida sedan 2012, ville ha honom som soldat.

- Jag flydde till fots över gränsen till Etiopen. Jag var livrädd hela tiden. Om de upptäckt mig hade jag blivit skjuten.

I Borlänge fanns Ugbad. Hon flydde 2007 samma väg med hjälp av 6 000 dollar. Ugbad skulle tvingas gifta sig med en 40 år äldre man.

- Det finns ingen framtid för ungdomar i Somalia. Min pappa hade en rörelse som sålde byggnadsmaterial. Han hade pengar så han kunde betala min skolgång, jag kunde gå i gymnasiet. Unga killar som inte har råd att gå i skolan driver omkring på gatorna.

Ahmed Bari arbetar som modersmålslärare och tar hand om nyanlända under deras fyra första månader i Sverige. Han har en fast tjänst. Frun Ugbad är också språklärare. Innan dottern föddes engagerade sig Ugbad i Kvinnojouren, men det hinner hon inte nu.

Makarna säger att de äter svensk mat och Ugbad förklarar att det bästa med Sverige är vintern. De kan inte komma på något negativt med det nya hemlandet.

Ahmed berättar att han besökte sin mamma i Somalia i december i fjol - pappa hade dött - under en månad.

Hur upplevde du att komma tillbaka till Borlänge?

- Jag kände att Sverige är mitt hemland.

Mursal Isa, 32, är somalisk frontfigur i Borlänge. Han kom till stan 2004 och är studieorganisatör och integrationsansvarig på ABF och föreläsare. Han välkomnar bandysatsningen.

- Det är en utmaning, men också en perfekt möjlighet för spelarna att känna svenskhet. Vi vill visa att vi är en del av Sverige. Det största problemet för invandrarna är att skaffa jobb.

Mursal Isa säger att det inte skett några konfrontationer mellan invandrare och svenskar i Borlänge. Men att "varje invandrare måste skapa sin egen svenskhet".

Mursal beskriver problemen i Somalia som "jättestora".

- Det finns lagar, men ingen bryr sig om dem. Rån sker vid vägspärrar mitt på dagen. Kvinnor beväpnar sig med matcheter när de ska gå ut. Al-Shabaab värvar ungdomar och ger dem mer pengar än de skulle få för ett jobb.

Nu är det knappt tre månader kvar till VM i Sibirien. Förbundskaptenen Pelle Fosshaug behöver tolk i vissa situationer när han ska förklara bandyns ABC.


Spelaren Mohammod Abdi har inga problem att få upp farten. Då är det betydligt svårare att bromsa.

15-årige spelaren Ali Basijir, som bott elva månader i Sverige, säger:

- Jag har börjat lära mig svenska. Så nu går det lättare att komma in i det svenska samhället.

Få ungdomar med invandrarbakgrund deltar i idrotter

Tjejer med invandrarbakgrund lyser med sin frånvaro inom den organiserade idrotten. Det visar en studie från Riksidrottsförbundet.

Skälen tjejerna uppger för att inte vara med är att de inte är intresserade, men också att det kostar för mycket.

Nästan hälften av ungdomarna mellan 13-20 år som har utländsk bakgrund är aktiva inom svensk idrott, framgår av enkätundersökningen där 4 000 ungdomar från hela landet fick frågor kring om och hur de är aktiva.

Ungdomar med utländsk bakgrund deltar i hög utsträckning i föreningsidrotten, men deltagandet är koncentrerat till några idrotter.

Fotbollen toppar bland både killar och tjejer och basket är den idrott som attraherar fler ungdomar med invandrarbakgrund än svenska.

Innebandyn sticker ut åt andra hållet. Det är mer än dubbelt så många killar med svensk bakgrund som spelar jämfört med killar med utländsk bakgrund (33 procent mot 14 procent).

Undersökningen visar också att många killar med utländsk bakgrund aldrig har spelat hockey eller bandy utomhus.

Ridsporten sticker också ut. Noll procent killar med utländsk bakgrund uppger att de rider.

"Föreningsidrotten är världens bästa nätverk och har fundamental betydelse för många när det gäller att komma in i det svenska samhället", sa Riksidrottsförbundets ordförande Karin Matsson Wejber när studien presenterades för två år sedan.

Källor: Riksidrottsförbundet och DN

Sverigedemokraterna är tredje störst

Efter valet 2010 blev Sverigedemokraterna det tredje största partiet i Borlänge med 7 mandat i kommunfullmäktige, en ökning med 5 mandat från valet 2006.

Socialdemokraterna har 24 mandat i kommunfullmäktige, Moderaterna 11.

I Borlänge fick SD det högsta röstresultatet av 15 kommuner i Dalarnas län med 9,24 procent av rösterna. Snittet i riket var 5,7 procent.

Andelen arbetslösa i Borlänge är 5,7 procent, för hela riket är siffran

7,3 procent.