Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här är kungafamiljens alla semesterparadis

Solliden är en svensk slottsliknande villa på Öland. Den är svenska kungafamiljens sommarbostad och kung Carl Gustafs privata egendom.Foto: Sven Lindwall
Hela kungafamiljen utanför Solliden på Öland. Foto: JONAS EKSTRÖMER / KUNGAHUSET.SE

Nu står fönstren vidöppna för att vädra ut vinterluften.

Snart kommer hela kungafamiljen till sommarparadiset Solliden på Öland! 

Det här är årets höjdpunkt!

Kungaparet har redan varit nere på Öland flera gånger under våren, men snart, den 5 juli, drar den kungliga sommaren i gång på riktigt. Då koras Årets Ölänning, kungen är prisutdelare – och i år går priset till hans egen dotter, kronprinsessan Victoria!

Kungaparet och prins Carl Philip med familj firade midsommar nere på franska Rivieran i Villa Mirage i St Maxime. Men nu är alla på väg till semestern på Solliden och det stora firandet på Victoriadagen den 14 juli.

Följ med hem på en husesyn hos vår kungafamilj. 

Det 102 år gamla vita slottet Solliden har tre våningar plus vind. Vissa delar av slottet sägs vara nedslitna, det renoveras sällan. Flera rum står så gott som intakta från förr i tiden, men andra är moderniserade och fungerar som privata vardagsrum. 

Det kungliga köket – där kungen själv ofta lagar middagsmaten – ligger en halv trappa ner. Förr var det funkisinredning där och trivsamma kopparkastruller på hyllorna. Men förra året totalrenoverades köket och målades om. Köksutrustningen byttes också ut och det sker min själ inte så ofta. Sen 1906 har spisen bara bytts ut tre gånger. 

Hallen på Solliden är värd ett kapitel för sig. Nästan hela hallen består av en stor trappa i ek som vackert leder upp till övervåningarna. Väggarna är också i ek.

Själva använder kungafamiljen hellre den enklare trappen, som egentligen är avsedd för tjänstefolket. 

Från entrévåningen finns en dörr ut mot glasverandan och pergolan. Här tycker drottningen om att sitta med en kopp kaffe. Det är hennes favoritplats. 

Går man upp för den stora ektrappan kommer man till sällskapsrum och sovrum på andra våningen.

Många av rummen är gammeldags med bröstpaneler i trä, och tunga eldstäder. Men den privata inredningen på slottet är klassiskt modern á la Svenskt Tenn. Två av de mindre sällskapsrummen har ganska vågade färgval, det ena vardagsrummet går i klargrönt, det andra i blått. Här står blommiga kretongsoffor med Josef Frank-tyg, soffbord i marmor och på väggarna hänger modern konst.

På tredje våningen ligger familjens sovrum och arbetsrum. 

 

Här är alla de kungliga husen!

Solliden

Kungen ärvde Solliden av sin farfarsfar Gustav V, han äger huset helt privat och bekostar också underhållet själv.

I år fyller Solliden 102 år, det var den sjukliga drottning Victoria som lät bygga sitt vita slott 1906. Hennes livmedikus, vän och älskare (!) Axel Munthe hade inspirerat henne att välja Öland på grund av det hälsosamma klimatet. Arkitekten Torben Grut fick uppdraget att skapa denna magnifika villa, som skulle efterlikna Axel Munthes eget hus Villa San Michele på Capri.

Kavaljershuset till höger i bild. Foto: SVEN LINDWALL

Kavaljersflygeln

Ungefär tre minuters promenad från slottet ligger Kavaljersflygeln eller Jägarhyddan som den också kallas. Det här var från början tjänstebostäder men numera bor både prins Carl Philip och prinsessan Madeleine med familjer här. Det är ett ljust trähus med plåttak, ungefär 500 kvadratmeter stort. Här finns också plats för flera gästrum.

Villa SkönvikFoto: Expressen

Villa Skönvik

Villa Skönvik nere vid Kalmarsund är kronprinsessfamiljens egen ”sommarstuga”. Huset byggdes 2013 och har formen av ett H. Enligt beräkningar kostade det runt 5 miljoner att bygga.

Villan är stort och ljus men faktiskt ganska anspråkslöst invändigt. Det är 328 kvadratmeter, byggt i ett plan och med tre eldstäder inomhus.

Victorias hus är inbäddat i grönska, med fin havsutsikt, stor terrass och egen pool. 

Lekstugan på Solliden. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Hagasessorna och lillprinsen Carl Gustav lekte också i lekstugan på Solliden. Här tillsammans med barnsköterskan Nenne Björnberg. Foto: IBL/KARL SANDELS SAMLING

Lekstugan

Det lilla sneda röda huset har en särskild plats i både kungabarnens och Hagasessornas hjärtan. Här har alla lekt som små!

Förr kallades den före detta torparstugan Gröna Dal. Numera bjuder Estelle till kafferep i det pyttelilla köket!

Båthuset Foto: Expressen

Båthuset

Det sista av husen som kungafamiljen använder är Båthuset nere Kalmarsund. Dit är svårt att ta sig på grund av avspärrningar. Men det är hit kungafamiljen drar sig undan under varma dagar när turisterna är uppe på Solliden. Här finns stora bryggor för sol, bad och båtliv. Huset är modernt och fräscht, sällskapsytorna stora. I taket i allrummet hänger en stor kristallkrona och det sägs att middagsbordet kan rymma 30 personer. 

Det finns bastu och omklädningsrum. Och märkligt nog en matta med ett invävt motiv av kungaparet!