Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är den första Estelle Bernadotte

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

NEW YORK/STOCKHOLM. Vår nya prinsessa heter Estelle och det är här i USA den historien börjar. För det var här Estelle Manville föddes och växte upp.

Amerikanskan som vid 23 års ålder gifte sig med Folke Bernadotte.

Bägge familjerna - Bernadotte och Manville - kollade upp varandra innan  de godkände äktenskapet, men tack och lov gjorde de ett dåligt jobb med researchen.

Så föddes en kärlekssaga som skulle få sitt brutala slut när Folke Bernadottes sköts ihjäl i Jerusalem 1948.

Folke Bernadotte. Brorson till Gustav V. Mest känd för sina diplomatiska insatser. Mördades under FN-uppdrag i Jerusalem 1948.

Det finns en byst av Folke Bernadotte i FN-högkvarteret i New York. Jag var där i oktober i år tillsammans med prins Daniel och han stannade till och fick höra berättelsen om den svenske greven som sköts ner med sex kulor under sitt FN- uppdrag i Jerusalem 1948.

Bara kronprinsessan Victoria och prins Daniel själva vet när idén föddes att döpa deras förstfödda till Estelle. Som i Estelle Bernadotte. Kanske visste han det redan då.


Historien om Estelle Bernadotte börjar hursomhelst på den  franska  Rivieran  1928. Det var där Estelle Manville  -  som hon då hette  -  träffade Folke Bernadotte på en bjudning hemma hos  he pappa, Hiram Edward Manville.


Det är en sån där historia som Hollywood hade kunnat skildra i någon gammal svartvit film med säg Katharine Hepburn och Cary Grant i huvudrollerna.

Hon, den 23-åriga dottern till den förmögna amerikanska familjen Manville. Estelles farfar Charles Brayton Manville, var en av pionjärerna på att använda asbest som byggmaterial och företaget han grundade - Johns Manville - finns kvar än i dag.

Han, den 33-årige brorsonen till Sveriges kung, Gustav V. En tron som Folkes pappa, prins Oscar Bernadotte, själv skulle ha bestigit om inte Oscar valt att avstå rätten till tronen när han gifte sig med hovfröken Ebba Munch af Fulkila 1888.

Folke Bernadotte hade bjudits på resan till franska Rivieran av sin farbror, kungen, för att kurera sig efter några sjukdoms-anfall. Estelle Manville var en vacker, självständig och intelligent amerikanska och tycke verkar ha uppstått tämligen med detsamma på den där banketten.

Hennes första intryck av honom var dock att han var lite vanlig, och kanske lite tankspridd. Men så brast han ut i skratt:

- Han gjorde det på det där oemotståndliga sättet som han hade och i det ögonblicket förstod jag för första gången något av hans innersta väsen, mindes hon senare.

- Han exploderade i ett hjärtligt skratt och jag såg plötsligt att han hade oerhört blå ögon.


Det var kärlek vid första  ögonkastet även för Folke Bernadotte och han friade bara några månader senare.

Men det fanns misstänksamhet från bägge familjer. Bernadottarna ville försäkra sig om att den unga amerikanskan var av god släkt och satte i gång en kartläggning av släkten.

Men mannen som gjorde utredningen, misstog sig, skriver Ted Schwarz i sin bok om Folke Bernadotte "Walking with the damned".

Det fanns nämligen två Manville-släkter  i USA. En fin, gammal anrik gren som kommit över till Amerika redan på 1500-talet och med rötter i släkten Magnaville som anlänt till de brittiska öarna redan med Wilhelm Erövraren 1066. Och en nyrik familj.

Utredaren fick för sig att Estelle tillhörde den anrika. Det gjorde hon inte.

Men även Hiram Edward Manville ,  Estelles pappa ,  gjorde sina efterforskningar. Han ville veta om dottern förälskat sig i någon kunglig playboy som skulle slarva bort familjen Manvilles förmögenhet.

Men han fick försäkringar om att Folke Bernadottes farbröder och släktingar var nyktra, hederliga personer som förstod sig på internationella affärer.

Sanningen var dock att Folke Bernadotte inte hade någon erfarenhet av affärer och senare skulle visa sig sakna talang för det. Men det visste aldrig Estelles pappa.


Så bröllop blev det.    Den 30 november 1928 i vad som New York Times då beskrev    som det första kungliga bröllopet på  amerikansk mark.

Och ståtligt var det. Det fick förvisso bara plats 250 personer i den lilla kyrkan i Pleasantville, New York där familjen Manville bodde, men cirka 1 500 var sedan bjudna hem till festen på Manvilles gård, Hi-Esmaro.

Många svenska kungligheter var på plats, som Folkes kusin, kronprins Gustaf Adolf. Estelle bar prinsessan Sophias brudslöja. Amerikanerna imponerades av de svenska Livdragonerna som stod där med korsade sablar.

Det är oklart om Estelles kusin Tommy Manville deltog. Han skulle annars med åren bli duktig på äktenskap och känd som USA:s största playboy, gift 13 gånger med 11 olika kvinnor!


Men kärleken som fötts på Franska rivieran 1928 mellan Estelle och Folke Bernadotte skulle bestå.

Svärfar satte först Folke Bernadotte på praktik i en bank, men det gick inget vidare och paret Bernadotte flyttade i stället snart till Sverige, där Estelle Bernadotte af Wisborg - som hon nu hette - fann sig till rätta.

- Men hon tyckte inte om de svenska  vintrarna. Det var kallt och mycket snö, berättar  Folkes och Estelles  son   Folke Bernadotte af Wisborg .

Folke Bernadotte blev med åren förstås världsberömd för sina diplomatiska insatser. Först som vice ordförande för Svenska Röda korset där han under andra världskriget räddade mer än 15 000 människor från tyskarnas koncentrationsläger med de vita bussarna.

Och så i maj 1948 utsågs han till FN:s medlare i Palestina, den första FN-medlaren i historien. Ett uppdrag som slutade med att han sköts ihjäl av den judiska Sternligan den 17 september 1948.

- Jag tror mamma var mycket engagerad  i min fars resor och arbete, men hon  pratade aldrig om det, säger sonen  Folke Bernadotte af Wisborg .

- Hon visste ju att det var en farlig plats. De hade nog diskuterat mycket om det där, men jag och min bror fick inte höra någonting.

Familjen bodde på den så kallade Dragongården i Djurgården, ett stort trevåningshus som tidigare varit officersmäss för kavalleriet. Huset står kvar än i dag, och är nu Kinas ambassad i Stockholm.

- Hon tyckte kanske det var ensamt, men det klarade hon av. Hon hade ju lite tjänstefolk  i huset, så hon var inte alldeles ensam.


Estelle Bernadotte var själv engagerad i många samhällsfrågor.

Hon var exempelvis en förgrundsfigur för flickscouterna och satt även med i en FN- kommitté som arbetade med att få hem krigsfångar efter världs- krigets slut.

Hon fick även många erbjudanden efter Folkes död. Så här berättade hon i en intervju:

- När Folke gick bort fick jag ta emot så många erbjudanden, varmhjärtade men känslobetonade. Jag var tvungen att säga nej till de flesta för jag känner min egen begränsning.

Estelle Bernadotte skulle gifta om sig till slut, men det dröjde till 1974. Hennes nye make, Erik Ekstrand, var gammal bekant med Folke Bernadotte och hade varit hovchef hos Gustav Adolf och Sibylla. Estelle skulle leva resten av sitt liv i Frankrike och hon avled där 1984.

Men nu kommer hennes namn och minne att leva vidare i det flickebarn som en dag ska bli Sveriges drottning.

- Jag tror hon hade blivit väldigt glad, säger Folke Bernadotte af Wisborg om hyllningen. Hon ville inte framhålla sig själv, men det här är ju indirekt så att säga.

- Det är en perfekt hyllning .