Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hans tråkighets kungliga avtryck

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Som första prins på 567 år i Norge har Harald, tillsammans med drottning Sonja, haft allas ögon och förväntningar på sig
Foto: Suvad Mrkonjic
Märtha Louise.
Kronprins Haakon.
Foto: Robban Andersson
Drottning Silvia.
Foto: Mikael Sjöberg

Som första prins på 567 år i Norge har Harald, tillsammans med drottning Sonja, haft allas ögon och förväntningar på sig och under sina 25 år på tronen har han aldrig trampat fel.

Men experterna på monarki är oense om vilka avtryck han har gjort i kungliga historien.

– Harald är en mycket mer folklig kung än sin framlidna far Olav. Mer behaglig och mjuk, säger Carl-Erik Grimstad som har arbetat för båda kungarna.

– Kung tråkig och drottning tråkig. Titta i stället på Sverige. Drottning Silvia har gjort sig ett namn över hela världen, säger Trine Villemann, dansk monarkiexpert och författare.

Olav V av Norge somnade för 25 år sedan in i stillhet på Rikshospitalet i Oslo. Klockan 22.20 slutade den norska regentens hjärta att slå efter flera dagars kamp med allt från halvsidesförlamning, hjärtsvikt och slutligen hjärtattack.

Kungen, som hade suttit på tronen i Norge sedan 1957, var verkligen älskad av en hel nation blev 87 år och nu var det dags för sonen, Harald, att på allvar kliva in och försöka axla pappa Olavs fallna kungamantel. Harald blev den förste norskfödde kungen av Norge sedan 1370 och hans valspråk blev "Alt for Norge", precis som både hans farfar, Haakon VII, och far haft. Han tog namnet Harald V.

Visserligen hade kronprins Harald fungerat som vikarierande statschef och kung ända sedan hans far Olav hade drabbats av sina första allvarliga hälsoproblem nästan ett år tidigare. En annan fördel var att Harald, till skillnad från vår svenske kung Carl Gustaf, hade haft lång tid på sig att studera och lära sig statschefsjobbet.

Blev kung som 53-åring

Vår kung var bara 27 år gammal när han 1973 fick ta över tronen efter framlidna Gustaf VI Adolf.

Harald hade hunnit fylla 53 år när han skulle bestiga norska kungatronen och han hade sedan länge sin stora kärlek kronprinsessan Sonja, nu drottning, vid sin sida som ett stöd. Carl XVI Gustaf hade visserligen träffat Silvia när han blev kung, men det var först tre år senare vid deras bröllop i Storkyrkan i Stockholm som hon kom att kunna fungera som drottning av Sverige.

När Harald nu på söndag för 25 år sedan tog över tronen i Norge var det en stor kostym som han skulle fylla ut:

Kung Olav V hade varit omåttligt populär och kallades oftast för "folkets kung" och populariteten hade grundats redan under andra världskriget.

Ockuperades av nazisterna

När Harald var tre år gammal ockuperade nazisterna Norge och mamma Märtha flydde först till Sverige och sedan vidare till Kanada med Harald och hans två systrar. Pappa Olav, då kronprins, och hans far Haakon styrde kungahuset från England. På avstånd blev norska kungen och kronprins Olav starka symboler mot nazismen och när de återvände efter kriget var de stora hjältar. Detta levde Olav vidare på när han 1957 tog över tronen i Norge.

Olav V var aldrig någon som skröt med ägodelar eller levde ett lyxliv. Han ville hela tiden hålla sig så nära sitt folk som möjligt.

När Olav fick frågan av dåvarande amerikanske vicepresidenten George Bush hur han kunde klara sig utan livvakter sa kungen:

– Jag har ju fyra miljoner av dem.

Carl-Erik Grimstad arbetade som kabinettsekreterare under kung Olavs sista år och under Haralds första år som kung.

– Det är definitivt två olika personer. Olav var av gamla generationen. Sträng, auktoritär och ofta klädd i uniform. Harald är trevlig och behaglig.

Unik redan vid födseln

Sonen Harald var unik i ett kungligt sammanhang redan när han föddes. Den 21 februari 1937 såg han dagens ljus och det var första gången på 567 år som en prins föddes i Norge. Senaste gången hade varit 1370 och för att fira att Norge hade fått en prins fick Harald sitt namn efter ett gammalt kunganamn från 900-talet. Mamma var prinsessan Märtha av Sverige. Hon var dotter till prins Carl av Sverige och prinsessan Ingeborg och var kusin till Gustaf VI Adolf.

Harald som under så många år hade stått i sin fars skugga hade dock en stor fördel i en person: Sonja.

Med sin drottning vid sin sida hade han redan vunnit mångas hjärtan. Harald och Sonja Haraldsen gifte sig 1968. Hon var inte av kunglig eller adlig börd utan som vad kallades "ofrälse".

I Sverige hade det skett flera gånger genom bland andra Sigvard Bernadotte, Lennart Bernadotte och Carl Johan Bernadotte som alla hade blivit av med sina kungliga titlar och tronföljden. Harald hade sin fars välsignelse och riskerade därför inte sin tur i tronföljden.

Det var dessutom första gången på över 700 år som en norsk kung eller tronarvinge gifte sig med en kvinna från Norge. Men det hade varit långt från komplikationsfritt för Harald att få sin kvinna av folket. Redan 1961 visade sig Harald och Sonja tillsammans, men det var först sju år senare som han fick sin fars välsignelse till giftermål.

Hur orkade han och Sonja vänta så länge?

– En kombination av tålamod och envishet, svarade Harald när han fick frågan.

Harald har genom åren blivit en omtyckt monark. Men frågan är om det inte är drottning Sonja som har fått mest av landets kärlek. Lite som kronprins Haakon och Mette-Marit som en dag ska ta över tronen.

– Monarkin står enligt min uppfattning stadig i Norge, har Harald sagt. Det beror inte minst på att min far och farfar har gjort det mesta rätt.

"Han är färglös"

Trine Villemann, författare och expert på monarki, är dock inte imponerad av kung Harald:

– Han kommer aldrig att skrivas in i historien som en bra kung. Han är färglös och är hela tiden i mitten av vägen. Vågar aldrig göra det där lilla extra. Harald har gjort sitt jobb som kung, men vad kommer man komma ihåg av honom?

Trine Villemann menar att Harald i alla år stått i skuggan av sin far Olav:

– Han var nationens fader och en karaktär. Vid sidan av honom har Harald bleknat. Inte ens Sonja har kunnat hjälpa honom. Titta på Sverige. Där finns drottning Silvia som har gjort sig ett namn över hela världen genom sina insatser i olika välgörenhetsorganisationer. Hur många känner till drottning Sonja?

Det håller inte Carl-Erik Grimstad med om. Han arbetade vid båda kungarnas hov och är i dag medieforskare:

– Kung Harald är i en större grad en folkkung än Olav. Fram till att Olav dog stod Harald i hans skugga, men inte efter det. Harald har varit mycket mer nära folket. De som säger att Harald har stått i skuggan av sin far har aldrig upplevt båda på nära håll som jag.

Kung Harald och drottning Sonja har tillsammans dottern Märtha Louise och sonen Haakon.

– Jag tror att med nästa generation kungligheter kommer monarkin att stärkas i Norge. Haakon och Mette-Marit har en helt annan utstrålning än nuvarande kung Harald, avslutar Trine Villemann.

Kunglig Norgehistoria

Föddes dansk

Framlidna kung Olav var född dansk. Kung Olavs far var prins Carl av Danmark och mamma var prinsessan Maud av Storbritannien. Farfar var Frederik VIII och hans morfar Edward VII.

Folkets röst: Kung Carl

Länge regerade svenska kungahuset även Norge, men vid upplösningen av unionen mellan Sverige och Norge 1905 skildes även kungahusen. Norrmännen röstade fram prins Carl till kung. Han tog namnet Haakon samtidigt som han utsåg sin son till kronprins och gav också honom kunganamn - Olav. Senare när han blev kung tog han sig namnet Olav V.

Kunglig trend

Kung Olav startade en idrottstrend inom nordiska kungahusen när han själv tävlade i bland annat i backhoppning i Holmenkollen och tävlingsseglade med norska Norna som tog OS-guld 1928.

Svenskt gemål

1929 gifte sig Sverige in i norska kungahuset genom prinsessan Märtha av Sverige. Hon gifte sig med sin kusin, norske kronprins Olav av Norge. Märtha var dotter till prins Carl av Sverige och prinsessan Ingeborg. Hon var kusin till Gustaf VI Adolf av Sverige. Före andra världskrigets utbrott fick Märtha och Olav tre barn, en av dem kung Harald. Tre år före Olav blev kung av Norge, 1954, avled hon efter flera års kamp mot cancer.

Militär prins

Harald föddes 1937 och tog studentexamen 1955. Samma år som farfar Haakon dog blev Harald kadett på krigshögskolan och även kronprins i tronföljden.