Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han styr landet med järnhand

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
50 år till med diktatorn? Eritreas president Isaias Afewerki har inga planer på att avgå. "Jag lever 40-50 år till och ska tjäna mitt land så länge jag orkar", säger han.
Foto: Jean-Marc Bouju
Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i 13 år.
Foto: Kalle Ahlsén
FÅNGE I ÖKNEN. Eiraeiro i Eritreas öken är ett av världens farligaste fängelser. En avhoppad fångvaktare har berättat att han har sett Dawit Isaak i fängelset.
Foto: Jean-Marc Bouju
De hemligstämplade dokumenten som Wikileaks släppt skrevs av Ronald K. McMullen, USA:s ambassadör i Eritrea.

Han utpekas som narcissist, misstänksam och med ett hjärta av sten - och sägs kunna explodera av ilska över småsaker som när tomatfrön växer dåligt.

Eritreas diktator Isaias Afewerki - som leder den regim som fängslat den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak - ska också vara paranoid och frukta att USA ska döda honom i ett missilangrepp.

Men inget tyder på att Eritreas mardröm är över.

- Jag lever 40-50 år till och ska tjäna mitt land så länge jag orkar, säger diktatorn Afewerki.

På väg hem från en resa till Kenya stannade Eritreas diktator Isaias Afewerki, 68, tillsammans med sin familj och innersta krets i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Han skulle träffade sin gamla vapenbroder, den numera avlidne premiärministern Meles Zenawi.

Oftast föredrar Afewerki att resa i bilkortege genom Afrika men i Addis Abeba ville Zenawi vara vänlig och erbjöd honom därför sitt eget privatflygplan för att åka hem. Afewerki tackade ja.

Året var 1996, två år innan gränskriget mellan de båda länderna bröt ut, ett krig som kostade 100 000 människoliv.

Men under flygfärden uppstod en brand ombord på flygplanet, som tvingades att återvända till Addis Abeba och nödlanda.

Afewerki anklagade sin vän Zenawi för mordförsök, enligt en av dem som var ombord på planet.

Två år senare var kriget ett faktum.

Det avslöjar Wikileaks i amerikanska hemligstämplade dokument som handlar om Afewerkis personlighet. Dokumenten är från 2010 och skrevs av Ronald K McMullen, USA:s ambassadör i Eritreas huvudstad Asmara.

I de amerikanska hemligstämplade Wikileaksdokumenten radar ambassadör McMullen upp ett tiotal omdömen om Afewerki. Och det är ingen smickrande läsning.

Att han har ett "hjärta av sten" är något som ständigt återkommer i rapporten.

Ambassadör McMullen får medhåll i sin analys av andra diplomater i regionen.

- Isaias Afewerki är en värre kopia av Saddam Hussein. Han detaljstyr landet med järnhand. Allt som sker i Eritrea måste gå via honom, berättar en pensionerad arabisk toppdiplomat för Expressen. Diplomaten tjänstgjorde i Addis Abeba i flera år och fick chansen att träffa landets despotiske härskare flera gånger.

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001. Afewerki anser att frågan kring Isaak, precis som andra försvunna samvetsfångar i landet, är intern och något som han vägrar att diskutera.

2001 greps två lokalanställda vid den amerikanska ambassaden i Asmara och försvann utan rättegång. USA har utövat påtryckningar mot regimen i Eritrea för att få de båda tjänstemännen släppta, men helt utan resultat.

När en amerikansk filmstjärna i början av 2008 tog upp frågan direkt med Afewerki fick hon till svar:

- Skulle du hellre vilja att jag ställer dem inför rätta och hänger dem?

Precis som i tusentals andra fall med politiska eller samvetsfångar i Eritrea vägras USA all information om var de sitter fängslade eller hur de mår.

En dag 1999 fick stridspiloten Dejen Ande Hishel besök på arbetsplatsen av underrättelsefolk. Precis som i fallet med Dawit Isaak bjöd de på te. Sedan grep de honom.

Han fördes till ett fängelse utanför Asmara där han hållits tills han för några månader sedan lyckades fly.

I en intervju nyligen med den Londonbaserade oppositionella tv-kanalen Assena berättade Hishel att de båda tjänstemännen från den amerikanska ambassaden är döda.


En annan med detaljkunskap om övergreppen på mänskliga rättigheter i Eritrea är Saeed Saleh. Han var fängelsechef i landet innan han flydde till Frankrike. I en tidigare intervju med Expressen har han avslöjat hur regimen i Eritrea arbetar.

- När en fånge dör eller avrättas ser regimen till att det skickas ut signaler. Man vill inte att avslutade ärenden ska hållas i gång, sade Saeed Saleh då till Expressen.

Sedan Afewerki blev president 1993 har enligt FN runt 10 000 politiska fångar gripits. De hålls i hemliga fängelser och förvaringsplatser.

Runt 200 diplomater och tidigare regimtrogna, och en rad andra kända personer, som artister, som varit del av diktatorns innersta krets, har också flytt Eritrea och sökt asyl i andra länder nyligen. Senast i raden var landets informationsminister som numera gömmer sig i Australien.

Samtidigt som den politiska situationen blivit värre har ekonomin gått kräftgång. Eritrea är i dag ett av världens fattigaste länder. 80 procent av befolkningen är sysselsatt inom jordbruket och landets ekonomi är sluten och hårt reglerad.

Infrastrukturen är, speciellt på landsbygden, mycket bristfällig.

I november 2008 besökte ambassadör McMullen byn Tselot, diktatorn Isaias Afewerki hemby. Han noterade att den här byn var lika fattig som många andra.

I sin rapport hem till amerikanska UD konstaterade ambassadören att han "inte kunde se några indikationer på att byn fick särbehandling. Den är precis som resten av landets byar. Det finns elektricitet men det saknas rinnande vatten och avloppssystem. På byns gator vandrar magra kor och åsnor fritt."

Ambassadören konstaterade att byborna använder djurens avföring som energikälla.

I Wikileaksdokumenten framkommer också att när Isaias Afewerki var en liten pojke tillbringade familjen lång tid i provinsen Tigray, där de ägde en kaffefarm. Den nationaliserades dock senare.

Afewerkis pappa var frånvarande, det var i stort sett hans mor som uppfostrade honom, i bostaden i fattiga kvarter i Asmaras östra stadsdelar.

Ambassdör McMullen skriver:

"Hans mamma bryggde öl. I en del rapporter uppges att Isaias fick smeknamnet ölglas. Nu är han en storkonsument av whisky".

Afewerki talar flytande arabiska och är en talangfull talskrivare, även på främmande språk som engelska.

I sina unga år på 60-talet skickades Afewerki av Eritreas befrielsefront till Kina för att studera politik. Där blev han också en anhängare av den kinesiska ledaren och revolutionären Mao. På senare år ska dock Afewerki ha varit besviken över Kinas helomvändning i den ekonomiska politiken.

I ett möte med Kinas ambassadör i Asmara kritiserade Afewerki Kina för att det har tagit till sig det marknadsekonomiska systemet, noterar ambassadör McMullen.


Flera försök att störta Afewerki från makten har gjorts, framför allt av olika armégeneraler, men Afewerki har hela tiden lyckats hålla sig kvar. Senast i januari förra året lyckades en grupp militärer ockupera tv-huset i Asmara i ett desperat försök att kräva reformer och att politiska fångar skulle friges.

Vad som egentligen skedde är väldigt oklart och från officiellt håll förnekar man än i dag hela händelsen. Men förmodligen var det också ett kuppförsök.

Flera exileritreaner som tidigare varit regimtrogna och som Expressen varit i kontakt med påpekar att delar av armén inte nödvändigtvis vill byta regim i landet, utan endast bli av med Isaias Afewerki själv.

Men Afewerkis paranoia har blivit hans bästa försvar. Han omplacerar ständigt armégeneraler och förstärker hela tiden sina underrättelsetjänster.

Ambassadör McMullen skriver vidare om Afewerki:

"Han undviker att prata i telefon. Ofta byter han sovplatser för att avvärja kupp- eller mordförsök. När han äter ute på restauranger byter han tallrik med sina underordnade för att han är rädd för att bli förgiftad."

McMullen konstaterar att Afewerki har full kontroll på sin mat, sin sovplats, på sina livvakter och på allt och alla som kan utgöra ett hot mot hans liv och maktställning.

Skvaller till den amerikanska ambassaden från chefen för de fredsbevarande styrkorna på gränsen mellan Eritrea och Etiopien gör gällande att Afewerki tror att USA kommer att försöka döda honom i ett missilangrepp mot hans hus.

Ett annat av Afewerkis personlighetsdrag, enligt Wikileaksdokumenten, är hans ofta återkommande utbrott, även över småsaker.

McMullen uppmärksammar en diskussion som uppstod under en lunch i januari 2008 som Afewerki var värd för och dit ambassadpersonal var inbjuden.

Ambassadör McMullen igen:

"Afewerki hamnade i en het diskussion med sin juridiske rådgivare om tomatfrön som denne gett till Afewerkis hustru. Afewerki klagade på att tomaterna blev så små trots att hans hustru tog väl hand om dem. Rådgivaren förklarade att denna sorts tomatfrön bara ger små tomater. Afewerki blev ursinnig och lämnade bordet."

Det finns inget som tyder på att Afewerki kommer att lämna ifrån sig makten, eller att Eritreas mardröm snart tar slut. Det har Afewerki själv sagt

i ett möte med en tysk parlamentsledamot på besök 2008.

Ambassadör McMullen skriver i sin bok:

"Afewerki informerade honom att hans hälsa är bra och att han tror att han lever 40- 50 år till. Han hoppas att han ska kunna fortsätta tjäna sitt land så länge han orkar".

Ledde väpnad rörelse

Isaias Afewerki, 68, är Eritreas första och enda president sedan självständigheten 1993. Innan det var han ledare för den beväpnade rörelsen Eritrean People's Liberation Front som verkade för ett självständigt Eritrea. Omvärldens syn på presidenten var optimistisk åren efter självständigheten, och Eritrea framhölls som ett exempel på den positiva utvecklingen i Afrika.

I samband med kriget med Etiopien ändrades dock bilden och Afewerki framstår i dag som en brutal diktator.

Var en italiensk koloni

Eritrea är ett land i norra Östafrika, vid Röda havet. Namnet kommer från den grekiska benämningen för Röda havet, Erythra thalassa. Eritreas huvudstad heter Asmara.

Eritrea skapades som en italiensk koloni 1890, som övertogs av britterna 1941. Efter en FN-resolution 1951 inkluderades i stället Eritrea i grannlandet Etiopien. Efter många år av oroligheter och storpolitik mellan supermakterna hölls 1993 en omröstning om Eritreas självständighet.

Ett krig inleddes 1998 mellan Eritrea och Etiopien och krävde runt 100 000 dödsoffer.

Fängslad sedan 13 år

Journalisten Dawit Isaak kom till Sverige som flykting 1987, blev svensk medborgare 1992, men återvände till Eritrea för att arbeta som journalist. Han greps i september 2001 för att ha riktat kritik mot regeringen i Eritrea. Han har inte anklagats formellt eller fått en rättvis rättegång. Varken svenska myndigheter eller internationella frivilligorganisationer har fått besöka honom under hans 13 år i fängelse.