Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han gav ett ansikte
åt polisbrutaliteten

Död. Rodney King blev en symbol för polisövergrepp i USA. I går hittades han död. Foto: AP

Flera tusen vandrade längs Femte Avenyn i New York i går, från 110:e gatan i Harlem ner till borgmästare Bloombergs residens Grazie Mansion.

En tyst protest mot upplevd polisbrutalitet och eviga trakasserier mot svarta och latinamerikaner.

Mitt under marschen spred sig beskedet till demonstranterna att det moderna Amerikas symbol för dessa polisövergrepp mot minoriteterna, Rodney King, hittats död.

VAD?

Rodney King blev offer för en brutal polismisshandel 1991. Han hade blivit gripen för en trafikförseelse och fick 56 slag och sparkar av poliserna.

En privatperson filmade misshandeln och händelsen blev känd över hela USA.

Våldsamma kravaller bröt ut i Los Angeles när de fyra åtalade poliserna friades i den första rättegången.

Senare fälldes två av poliserna för att ha åsidosatt Kings medborgerliga rättigheter.

VILKA?

Rodney King. Blev en symbol för polisbrutalitet efter att han misshandlats av poliser i mars 1991. I går hittades han död i en pool vid sitt hem.

Stacey Koon. Polisbefälet var en av de två personer som dömdes efter misshandeln.

Laurence Powell. Polis som slog King med sin batong. Dömdes till 30 månaders fängelse.

George Holliday. Vittnet som filmade händelsen och såg till att nyheten spreds över världen.

Här hittades King död. Foto: Foto: Jae C. Hong NEW YORK. Ett av de mer kända ansiktena i marschen i New York i går, predikanten och medborgarrättskämpen Al Sharpton, var snabb med ett uttalande:

"Rodney King var en symbol för medborgerliga rättigheter och han kom att symbolisera motståndet mot polisbrutalitet och rasåtskillnad inom det juridiska systemet."

Misshandeln av Rodney King fångades på film. Foto: Foto: AP Vi vet ju hur det ofta är i dag, även i Sverige: så fort ett drama sker - en olycka, ett polisingripande, ett slagsmål - så har någon fångat händelsen med sin mobil­kamera, minuter senare finns filmen på Youtube, på Facebook.

Annat var det natten till den 3 mars 1991:

Den numera historiska filmen där Rodney King sågs bli brutalt slagen och sparkad av fyra polismän i Los Angeles har jämförts med om någon skulle ha filmat Loch Ness-odjuret.

Men George Holliday hade precis köpt sin nya fina kamera för 200 dollar när han väcktes klockan kvart i ett i sin lägenhet i San Fernando Valley öster om Los Angeles.

En helikopter surrade i luften. Det var skrikande däck och polissirener.

Från sitt sovrum såg han en man med händerna på biltaket omgiven av polismän bara 30 meter bort.

De hade stoppat King för fortkörning - han brände på i över 150 för att komma undan polisen, han var på fyllan och villkorligt frigiven efter ett rån.

George Holliday gick ut på balkongen och började filma. Under nio minuter och 22 sekunder rullade kameran, och bilderna från en av dessa minuter kom senare att beskrivas som starten för videokamera­revolutionen.

 

Det första som syntes på Hollidays film var hur Rodney King slog till polismannen Laurence Powell, som svarade med att slå King till marken med sin batong.

Tre andra polismän - senare identifierade som chefen Stacey Koon, nyblivde polisen Timothy Wind och Theodore Briseno - som kom att vittna mot sina kolleger - sågs slå och sparka den då 25-årige King, som gång på gång försökte resa sig.

Totalt fick han ta emot 56 slag och sparkar.

När polispatrullen åkt därifrån insåg George Holliday värdet i filmen.

Holliday har hävdat att han först ringde polisen men att den som svarade bara avfärdade honom. Sen provade han med att ringa CNN, men ingen svarade.

Då åkte han själv till den lokala tv-stationen KTLA. De nappade.

Dagen därpå fixade CNN och NBC kopior på filmen - och plötsligt var Fallet Rodney King en världshändelse.

 

George Hollidays film var förstås helt avgörande för att Fallet Rodney King inte slutade i ingenting. Men det var inte tv-bilderna som låg bakom de värsta raskravallerna i USA i modern tid, med 55 döda, över 2 000 skadade, 600 hus och värden för en miljard dollar förstörda i södra Los Angeles.

Det var domen.

Ett drygt år senare, den 29 april 1992, friades tre av de fyra åtalade poliserna - den fjärde slapp också straff på grund av rättegångsfel.

Fallet hade prövats av en jury i det i huvudsak vita området i Simi Valley och i den friande juryn fanns ingen mörkhyad representant.

Efter flera dygn av laglöshet, plundringar och våld gav sig Rodney King själv in i kravallområdet för att försöka lugna ner situationen.

Han ställde sig upp och inför tv-kamerorna sa han orden som han hyllats för:

- Can we all get along?

King gav inte upp sin egen kamp för rättvisa och sommaren 1992 dömdes två av de polismän som friats från misshandel, Laurence Powell och befälet Stacey Koon, i ett civilmål till 30 månaders fängelse vardera för att de åsidosatt Kings medborgerliga rättigheter.

Efter den domen betalade staden Los Angeles ut ett skadestånd till King på 3,8 miljoner dollar. En hel del gick åt till att betala advokaträkningar. Han köpte hus och bilar. Och han startade hiphop-skivbolaget Straight Alta-Phazz.

Karriären som skiv­bolagsdirektör gick åt pipan. Han dömdes för misshandel av sin exfru och dotter.

 

Han la in sig på rehab - men kom aldrig över sitt alkohol- och marijuanamissbruk.

Den kampen kunde hela Amerika följa när han deltog i tv-dokusåpor som "Celebrity rehab" och "Sober living".

I vår intervjuades King åter i många medier. Han hade precis kommit ut med boken om sig själv, "The riot within: My journey from rebellion to redemption".

- Pengarna är slut, sa han i en intervju, men beskrevs ändå som en man på gott humör, glad och förväntansfull på livet.

Klockan 05,25 lokal tid i går morse ringde Rodney Kings fästmö Cynthia Kelley - som var en av de juryledamöter som tilldömde honom miljonskadeståndet 1992 - till SOS-centralen och sa att hon hittat King livlös i poolen i hans hus i Rialto en timmes bilresa öster om Los Angeles.

Poliserna såg honom ligga på den djupaste platsen i poolen, drog upp honom och gjorde livräddningsförsök innan ambulansen kom.

- Det finns inga tecken på våld, eller brott. Vi misstänker en olycka och att han avlidit av drunkning. Men en sedvanlig obduktion ska genomföras, sa polisbefälet Randy De Anda.

Han sa också att polisen inte såg några alkoholflaskor eller tabletter liggande intill poolen. Bilderna visade bara en tom enkel plaststol intill den lilla villapoolen.

Flickvännen Cynthia Kelley berättade för polisen att hon var ensam i huset förutom King och hade talat med honom strax innan hon hittade honom livlös. Sedan hade hon hört ett plask - och sprang ut.

Rodney King simmade mycket under sin rehabilitering efter misshandeln och talade han älskade att vara i sin pool.

Cynthia Kelley, däremot, sa till polisen att hon kände sig så osäker i vattnet att hon inte vågade hoppa i själv för att försöka få upp Rodney.

 

Grannen Sandra Gardea sa i natt till Los Angeles Times att hon hört att ett antal personer fanns i huset natten mot sön­dagen och att de förde sånt liv att grannarna vaknade.

- Vid tre halv fyra hörde jag någon gråta. Som om någon var riktigt ledsen. Det var mycket gråt och någon försökte trösta. Flera timmar senare hörde jag plasket i poolen. Men allt är så konstigt. Jag kände Rodney som en fridens man.

En annan granne, Bob Carlberg, sa:

- Han var den bästa granne man kunde tänka sig. Han brukade inte hamna i bråk.

Skvallersajten TMZ citerade dock en vän till Kings fästmö som sa att hon sagt att han rökt marijuana och druckit sprit under natten till söndagen.

Symbolen nummer ett för polisövergrepp i USA är alltså död, vid 47 års ålder.

Men räkna med att han kommer att fortsätta vara en rubrikernas man. CNN valde i natt att snabbt lägga in ett minnesprogram - och ryktena kring hur han egentligen dog frodas redan.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!