Hämndlystna svenskar söker torpeder på nätet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En 16-åring flicka misstänks för att ha övertalat sin pojkvän att mörda Therese Rojo Johansson.
Foto: Jan Düsing

Torped, yrkesmördare, kontraktsmördare. 

Titlarna beskriver samma grupp av kriminella - de som dödar för annans räkning och för betalning. 

Polisen lyckades aldrig slå fast att den 41-årige dörrvakten blivit uppmanad att skjuta greven och hans gravida flickvän. 

I andra fall har en beställare avslöjats, men torpeder är ovanliga i Sverige. 

Några har letat efter torpeder på nätet, andra på restauranger. Följden har ofta blivit fiasko. Eller en ren katastrof.

Åklagaren Krister Petersson säger att det inte är som på film, åtminstone inte här i Sverige.

 - Vi har ingen yrkesgrupp med torpeder. Jag har i alla fall inte hört talas om någon sådan.

 Däremot förekommer det att hämndlystna svenskar vill döda sin fiende, men drar sig för att utföra brottet på egen hand. I sämsta fall ger de sig ut på jakt. För rätt summa ska torpeden lockas att mörda.

 Åklagaren Krister Petersson har haft några fall på sitt bord. Motiven har handlat om svartsjuka, gängkrig eller maffiauppgörelser.

 - Att lägga ut en annons på nätet, det är i alla fall inte särskilt smart, säger Krister Petersson.

 Han berättar om den 43-åriga tvåbarnsmamman som gjorde ett försök. Hon sökte efter någon som kunde mörda ex-maken. Betalningen var i detta fall inte pengar, utan sex. Tvåbarnsmamman lade ut bilder på sig själv i utmanande poser och skrev:

 "Du kommer att få full kompensation. Du kommer att vara lycklig över att vara med mig. Jag kan prata likaväl som älska".

 En eventuell torped fick tips om hur ex-maken skulle mördas.

"Det är väldigt enkelt att knuffa honom framför tåget, antingen på morgonen, när han reser till jobbet, eller på kvällen när han är färdig för dagen" skrev kvinnan på hemsidan och kompletterade med mannens namn och adress.

 Beställningen låg ute i fyra dygn innan någon slog larm.

 - Då hade hon redan hunnit få några svar, minns Krister Petersson.

 Uppdraget hann däremot aldrig utföras. Kvinnan dömdes för stämpling till mord. De män som visat intresse klarade sig undan straff.


Andra försök att hitta en torped på nätet har också varit förgäves. En 17-årig kvinna i Gislaved efterlyste i april 2004 en yrkesmördare via en chat kopplad till Aftonbladet.

Belöningen skulle bli en miljon kronor för att döda sex personer. Den unga kvinnan hoppades själv få ut ett arv på tio miljoner kronor.

 Många svarade på efterlysningen men de flesta trodde att den var ett skämt eller avrådde. De anade inte att 17-åringens mordplaner var på största allvar.

 På Huddinge tågstation träffade 17-åringen en man som utgav sig för att kunna hjälpa till men även han, liksom alla andra, avböjde.

 Kvinnan utförde då mordet tillsammans med sin 18-årige pojkvän. De slog ihjäl hennes mamma med en hammare. Även pappan, som låg i sängen bredvid sin fru, fick ta emot flera kraftiga hammarslag, men överlevde.

 Polisen är medveten om att mordplaner snabbt kan bli verklighet och agerar därefter. Förra året greps en 43-årig kvinna i Göteborgstrakten för stämpling till mord. Åklagaren hävdade att hon anlitat en torped för att döda sin tidigare sambo. Domstolen tyckte att det lät allvarligt och lät häkta kvinnan. Men att bevisa det hela blev svårt för åklagaren. Kvinnan släpptes och tre månader senare avskrevs fallet.

 Lika stora bekymmer har polisen haft i fallet med dörrvakten och skotten i Gamla stan.

 Under de första förhören hittade dörrvakten förklaringar till det mesta. Sedan hävdade han att polisen planterat ut bevisning och tystnade helt. Förhörsledarna fick bara fnysningar till svar.

 Vid rättegången erkände dörrvakten oväntat. Han berättade att skotten mot greven var avsiktliga och hade sina skäl, men att ingen hade gett honom uppdraget.

 Grevens exhustru var till en början misstänkt, men utredarna hittade inget som tydde på att hon var inblandad. Åklagaren betonar än i dag att exhustrun ska betraktas som oskyldig.

 Ett av de mest omtalade torpedmorden startade på en restaurang på Öland. Sommaren 1991 jobbade Johan, 19, på restaurang Solkatten i Borgholm. Johan letade efter jobb i Stockholm och frågade runt bland turisterna. En dag fick han napp. En stockholmare berättade att det fanns stora pengar att tjäna genom att "fixa en kärring". Mannen var kamrat till Dusanka Petréns exmake och Johan fick telefonnumret.

 Dusanka Petrén och ex-maken hade grälat om det mesta efter skilsmässan, från umgängesrätt med barnen till pengar. Ex-maken hade fått nog och spred budskapet: den som mördade Dusanka Petrén skulle få 300000 kronor.

 Rättspsykiatriker, åklagare och advokater vände ut och in på hur Johan och hans kamrat kunde bli kallblodiga mördare. De kom ju från trygga hemförhållanden och saknade känslomässiga handikapp. Ingen kunde ge något klokt svar, utöver jakten på spänning och pengar.

 Dusanka Petréns man dömdes till tio års fängelse. De två tonåringarna fick åtta respektive sex års fängelse. I dag är de framgångsrika affärsmän. Men mordet på Dusanka Petrén väcker fortfarande starka känslor. När parets identitet vid ett tillfälle avslöjades blev det sådant rabalder att de fick dra sig ur det aktuella företaget och sälja verksamheten.

 De senaste tjugo åren har totalt sex personer dömts för anstiftan till mord. Mest omskrivet är Helge Fossmo som övertalade Sara Svensson att bli torped. Hon fick rättpsykiatrisk vård, han livstids fängelse.

 Ytterligare domar är att vänta. Två 16-åringar, en flicka och en pojke, väntar på rättegången för mordet på Therese Rojo Johansson.

 Den misstänkta flickan anklagas för att ha övertalat sin pojkvän att utföra mordet. Deras låga ålder gör att de klarar sig från livstids fängelse.


Susanne Stark Karlsson såg till att en bekant högg ihjäl hennes sambo.
Foto: Foto: Jörgen Hildebrandt

Det gjorde inte Susanne Stark Karlsson, 37. Hon beställde i mars 1996 mordet på sin sambo, och såg till att han fick i sig sömnmedel. En kriminell bekant slog därefter en yxa i sambon.

 Både Susanne Stark Karlsson och torpeden dömdes till livstid.

 - Mord sker oftast i stundens ingivelse, men om man planerar ett mord, då brukar det vara någon man känner som blir övertalad att utföra det, säger åklagaren Krister Petersson.

 Mordutredaren Eiler Augustsson tror att det finns fler fall med torpeder än vad statistiken visar.

 - Vi har ju ett antal mord med okända gärningsmän. I vissa fall kan det röra sig om torpeder, säger han.

 Torpederna som den svenska polisen känner till kommer oftast från Balkan eller Baltikum.

 Eiler Augustsson vill inte spekulera i orsaken.

 - Fast hela tanken med att vara torped är ju att kunna lämna landet och aldrig åka fast. En svensk torped har inte särskilt stora möjligheter att klara sig undan.

Nenad Misovic lejdes för att mörda "gudfadern" Ratko Djokic.
Foto: Foto: Christian Örnberg

 I maffiakretsar finns flera mord som utförts av torpeder. Spelkungen Rade Kotur dömdes nyligen till 14 års fängelse för att ha lejt torpeden Nenad Misovic att mörda "Gudfadern" Ratko Djokic i Skärholmen.

 Åklagaren Krister Petersson har överklagat till hovrätten och hoppas på livstids fängelse. Som åklagare har han fått insyn i den undre världen. Att torpeder anlitas är inte ovanligt.

 - I de här organisationerna finns personer som vill framstå som hårda och tuffa. Det ger en skara av människor som man kan anlita, säger han.

 Men han avråder den som vill ha tag i en yrkesmördare att kontakta något av de kriminella gängen.

 - Dels kostar det en massa pengar, dels hamnar du i klorna på dem. För att inte tala om de andra självklara invändningarna.

 Fotnot: Namnet Johan är fingerat.