Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Grillen - mannens väg till matlagning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Johan Rheborgs rollfigur Fredde i "Solsidan" är inte sen att tända grillen.
Foto: Morgan Norman/Tv4

Kvinnor lagar fortfarande mer mat än män. Med ett undantag:

Grillen - den sista manliga bastionen.

Det här är historien om varför män lagt beslag på den mest publika matlagningen.

Tv-succén "Solsidan" lyckades sätta fingret på den moderne mannens hämningslösa statusjakt. Det blev aldrig så tydligt som i scenerna där Johan Rheborgs rollfigur Fredde drog i gång sitt monster till gasolgrill. Inte ens när familjen precis ätit middag kunde han stå emot dragningen till "den sammetsgrå glödbädden, som thaisiden".

- Rheborgs drift med den grillande mannen är genial. Han har verkligen träffat samhällsfenomenet mitt i prick, säger Nicklas Neuman, doktorand i kostvetenskap vid Uppsala universitet som forskar om mat och måltider ur ett maskulinitetsperspektiv.

Siffror från Statistiska centralbyrån visar att kvinnor i Sverige i snitt ägnar 37 minuter per dag åt matlagning. Männen kommer undan med 25.

Den ojämnställda kökstjänstgöringen märks också i den svenska olycksfallsstatistiken som visar att kvinnor oftare skadar sig i köket medan männen i högre utsträckning gör sig illa i garaget, trädgården eller på vinden.

Men flera undersökningar visar att det blir ombytta roller så fort utegrillen rullas fram. Att män som till vardags är ointresserade av matlagning förvandlas till överentusiastiska konnässörer när kol, tändvätska eller gasol står i centrum handlar mycket om traditioner.

Det tror i alla fall forskaren Nicklas Neuman:

- Som allt annat som har med genus att göra så finns det ett starkt inslag av "så har det alltid varit". Pappan i familjen är den som grillar, lär sin son och sedan fortsätter det i samma mönster, säger Nicklas Neuman.

Men hur blev det så från början?

Det slentrianmässiga svaret är att det går tillbaka till Hedenhöstiden då kvinnor tog hand om barn och män fällde mammutar med pilbåge. Eller så kan man, som NHL-legendaren och grillkokboksförfattaren Börje Salming, könsrollsfilosofera och slå fast att "tjejer inte vill skita ner sig" och hellre lägger energi på salladen än "att hålla på och kladda med marinader och grillkol".

Nicklas Neuman menar att hemarbetet i Sverige fick en tydlig uppdelning i samband med industrialiseringen. Då skötte kvinnan hemmet medan männen arbetade och på kvällar och helger tog sig an det som behövde göras i trädgården. Sedan har det rullat på i samma hjulspår.

Richard Tellström, måltidsforskare på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, menar att matlagningen speglar samhällsordningen i stort där män ofta lägger beslag på positioner som innebär att man kan glänsa medan kvinnor sliter i skymundan.

Inom Tellströms forskningsområde blir detta tydligt i skillnaden mellan inre och yttre matlagning.


Den inre är den som inte syns, som att laga vardagsmat till familjen eller ta hand om sallad och såser till gästerna som väntar på uteplatsen. Den yttre sker inför betraktare, är en chans att imponera på omgivningen på samma sätt som att skotta garageuppfarten eller precisionsklippa häcken.

- Det unika med grillning är att det är den enda form av utomhusmatlagning som vi har kvar. All annan svensk matlagning flyttade in för 800-900 år sedan, säger Richard Tellström.

Forskning visar att ju mer tekniskt orienterad matlagning är, desto mer intresserade blir männen.

Grillning blir lätt en bedömningssport där det handlar om att ha rätt grill, kött och tillbehör. Det finns inslag av både status och prestige. Tänk bara på ord som "grillmästare" och alla artiklar om att man ska bli en mästare vid grillen, säger Tellström.

Att män har kapat åt sig en synlig och statusfylld del av matlagningen är kanske inte så konstigt. Grillning innebär ett värdskap, familj eller vänner att visa upp råvaror och kunnande inför.

Märkligare är att män som annars håller sig borta från köket gärna tar sig an något som, i jämförelse med annan matlagning, är ganska komplicerat. Gör tankeexperimentet att en latmask som tycker att korta promenader är närmast outhärdliga kraftansträngningar med stort självförtroende skulle anmäla sig varje gång ett maraton arrangerades.

- Kvinnor lagar mest mat, vilket gör dem skickligare än män. Då borde de också ta hand om att steka kött eftersom det är svårt att lyckas med och inte sällan handlar om köttbitar som kostar 60 kronor styck. Det är mycket enklare att koka potatis, hacka en sallad eller öppna en burk falsk bearnaisesås inne i köket. Ändå är det männen som ställer sig vid grillen, säger Richard Tellström.

Men så har det inte alltid varit.

Farfars far försökte inte imponera på grannarna genom att jonglera med färdigmarinerad fläskkarré. Här i Sverige dröjde det fram till slutet av 1960-talet innan grillandet slog igenom. I början var det dessutom främst något som överklassen, inspirerade av den amerikanska barbecuekulturen, sysslade med.

Först 1981 då flintasteken (ja, den har fått namnet efter seriefiguren Fred Flinta) introducerades fick grillandet fäste i folksjälen. Köttproducenterna gjorde allt vad de kunde för att underblåsa det nya intresset. Här fanns pengar att tjäna.

Äntligen hade man fått konsumenterna att uppskatta en somrig motsvarighet till julskinka.

Snart var utegrillen obligatorisk för alla med uteplats eller tillräckligt stor balkong. Det skapade en marknad för sådana som Johan Valentin. Han är företagsansvarig på Richardsons i Karlstad och har sålt grillar de senaste 22 åren.


Då som nu är 95 procent av kunderna män och de flesta av dem villaägare mellan 30 och 50 år.

- Det finns två läger: de som älskar och håller fast vid sina kolgrillar och de som har gått över till gasol, säger han.

I början av karriären sålde Johan Valentin och hans kolleger pallvis med elgrillar som bara kostade några hundralappar, men drev kunderna till vansinne när de skulle rengöras. I dag är sådana produkter nästan helt borta från marknaden. Alltfler har i stället gått över till gasol och de flesta köper numera en grill som kostar mellan 2 000 och 5 000 kronor.

- En gång vartannat år säljer vi en värsting för 40 000 kronor. Då brukar det handla om någon som vill bräcka grannarna eller har vunnit på Postkodlotteriet, säger Johan Valentin.

Frågan är om hans kunder även i framtiden kommer att bestå av nästan uteslutande män. Målstidsforskaren Richard Tellström tror att det dröjer innan grillmästaren får konkurrens av grilldrottningen:

- Men det skulle vara väldigt intressant att undersöka hur de moderna lattepapporna grillar. Ställer de sig i köket med tillbehören medan hustrun tar hand om grillen eller faller de in i samma mönster som sina föräldrar?

Kanske spelar det ingen roll att män och kvinnor delar upp grillbestyren på samma sätt som man alltid har gjort.

Kocken och kokboksförfattaren Alexandra Zazzi ser inga principiella problem med den filosofin. Samtidigt menar hon att matlagning blir roligare om man hjälps åt med så många uppgifter som möjligt:

- Det grillade köttet, tillbehören och desserten är alla en del av helhetsupplevelsen. Min uppmaning till alla tjejer är att ta chansen att stå vid grillen. Det är väldigt roligt och kanske förklaringen till att männen snor åt sig den uppgiften.

ANDRA TING SOM KLASSAS SOM MANLIGT

Måltidsforskaren Richard Tellström om vad som utmärker traditionellt manlig mat.

KÖTT

Är av tradition ett manligt intresse och så har det varit under lång tid. Utgrävningar av gravar utanför Uppsala har visat att män begravdes med stekspett under 500-talet. I dag lägger män helst kött på grillen medan kvinnor gärna väljer fisk.

ALKOHOL

Ska gärna drickas rent - inte utspätt. Många män tycker att det är viktigt att drycken är tydlig i sitt statement, i vad den vill säga. Det ska inte finnas något utrymme för att bli feltolkad eller anses vara luddig.

FETT

Det har ansetts bra med bearnaisesås och fet kant på kotletten. Tänk bara på uttryck som "en riktig karl väger över 100 kilo". För män har överkonsumtion länge varit något positivt medan kvinnor uppmanats att hålla igen genom att äta små portioner.