Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grevinnans nya liv efter flykten från Sverige

Lever i exil. Sedan mitten av 90-talet bor Ulla Bielke med familj i ett välbevakat hus bakom höga murar på gatan Teniente Octavio Bosch i Paraguays huvudstad Asunción. Foto: Illustration: Sten Westberg

Hon flydde från Sverige och kom undan en skatteskuld på 76 miljoner kronor.
Spåren efter den skånska grevinnan Ulla Bielke, 82, gick till Paraguay.
Här lever hon sedan 25 år tillbaka – och har även hunnit bli farmor.
- Vi förstod inte hur stor flyktfara det var på henne, säger pensionerade statsåklagaren Bo Skarinder.

Expressen har granskat svenskarna som jagas av kronofogden för de största skatteskulderna. Sammanlagt är de 50 första på listan skyldiga svenska staten över två miljarder kronor.

En av dem som klarade sig undan den svenska rättvisan och ett långt fängelsestraff är grevinnan Ulla Bielke.

Hon har målats ut som en ytterst förslagen, fräck och trovärdig svindlare. I dag är hennes skuld till staten preskriberad sedan åtta år tillbaka, då hon flydde utomlands under polisutredningen.

Ulla Bielke greps först på sitt gods - Christinelunds gård, norr om Helsingborg 1987 - misstänkt för grovt skatte­bedrägeri. Flyktplanen avslöjades sedan det kommit ett brev till pastorsexpeditionen i Allerums församling, norr om Helsingborg.

Ulla Bielke, ägare till fina godset Christinelunds gård, begärde då utflyttning från Sverige.

Det var i dag exakt 25 år sedan - den 13 oktober 1987.

Men det var först en månad senare som den dåvarande statsåklagaren Bo Skarinder och skattemyndigheten insåg att grevinnan lurat dem med sin välplanerade flyktplan.

Att hon slunkit ur nätet, utan pass - och att svenska staten var blåst på 76 miljoner.

Bo Skarinder, som numera är pensionerad, minns mycket väl fallet Ulla Bielke.

- Hon hade enbart meddelats ett reseförbud - och en dag hade hon bara stuckit. Det gjordes en del försök att få henne utlämnad, men det var omöjligt eftersom det inte fanns något avtal med Paraguay. Så här, i efterhand, var det förstås ett misstag av mig att inte begära henne häktad. Hon riskerade upp till sex års fängelse. Flyktfaran var större än vi anade, säger han.

Med hot om ett långt fängelsestraff hade grevinnan tagit sig ur Sverige och till Sydamerika. Till den tidens diktatur Paraguay, som också saknade utlämningsavtal med Sverige.

Erika Domann, chef sedan 30 år på det svenska konsulatet i huvudstaden Asunción hade flera hemliga möten med svenskan.

Det avslöjar hon nu i telefonsamtal med Expressen:

- Det var många år sedan, men jag minns henne som mycket trevlig och snäll. Vi diskuterade hennes vilja att flytta och bosätta sig här i Paraguay. Hon hade dokument och papper med sig hit som vi gick igenom, berättar hon.

Ulla Bielke föddes på Gotland, som Ulla Silvén, i en vanlig familj. På 70-talet bodde hon och hennes barn på Östermalm i Stockholm.

Hon pluggade nordisk arkeologi i Uppsala, blev fil.lic. och specialist på bronsåldersgravar. Där någonstans - när hon träffade Carl Axel Piroh - gick det över styr. Han var en känd fastighetshaj, ofta beskriven som "torped" till en annan ökänd svensk fastighetsklippare - Adam Backström.

I december 1982 kunde hon köpa i eget namn Christinelunds gård i ädellövs­skogen, norr om Viken, i Skåne. Samma år fick paret kontakt med en skuldsatt greve på Östermalm i Stockholm.

De gjorde ett avtal: gift dig med Ulla, och ge ditt namn till hennes söner. Du ska få bra betalt.

När de kom till Stockholms rådhus i slutet av augusti 1983 var det ett ganska omaka par. Hon var 30 år äldre, med hårknut och det tidiga 80-talets stor­bågade glasögon. Men en vaktmästare och en kvinna på expeditionen skaffades fram som vittnen.

Vips var paret gifta - och Ulla Silvén plötsligt grevinnan Ulla Bielke.

Men äktenskapet blev kort. Redan i början av 1985 var de formellt skilda.

Två år tidigare hade Carl Axel Piroh utvandrat - och lämnat 2,5 miljoner i såväl skatte- som kronofogdeskulder efter sig i Sverige. Efter en tid i Schweiz flyttade han till Paraguay. Han skröt om sina 3000 biffkor och att han var god vän med diktatorn Alfredo Stroessners son Gustavo.

1986 tog grevinnans affärer - styrda av Piroh i Paraguay - fart.

Bas för affärscirkusen är Rederi Svea AB, där Ulla Bielke ett tag vad vd, samt huvudägare i Thunrederierna. Hon investerar i åtta aktiebolag med över 100 miljoner i vinstmedel - obeskattade. Hon går in som delägare i rederiet Navis Holding HB.

Sedan inleds en lånekarusell med förfalskade reverser och kvitton, menar åklagaren. Luftkrediter på 1,5 miljarder genom två banker - Wermlandsbanken och Kristianstad Sparbank. Detta kallar åklagaren senare för skenlån.

I december 1986 genomför Ulla Bielke en 48 timmars finansoperation, en räd där pengar flyttas i flygande fläng mellan bolagen. Redan här börjar skatte­myndigheterna intressera sig för hennes affärsverksamhet. I april året därpå gör hon samma sak igen: 48 timmars frenetiskt bollande med bolag och jättekrediter. En oöverskådlig ränte-och avdragscirkus. Skalbolag. Luftbolag. Skenaffärer.

Här börjar marken ändå brännas under grevinnans präktiga godsägarstövlar.

Under tidiga hösten 1987 grips Ulla Bielke av polis och anhålls av åklagare. Hon beläggs med rese­förbud - och hennes pass beslagtas.

Men hon har ändå situationen under kontroll. Förskottsbetalar de anställda på Christinelund en månadslön, säljer i hemlighet godset till Ulf Lindén - en gång kallad P G Gyllenhammars "torped" - för sina hårdföra, men rumsrena, affärsmetoder. Pris: 11,25 miljoner. Han betalar 9,5 miljoner direkt till Bielke utan att köpet syns för skattebrottsutredarna.

Bara två dagar före sin flykt lånar grevinnan 2,8 miljoner i Höganäs Sparbank.

Det blir en bra reskassa.

Polis och åklagare snabbräknar: Ulle Bielke är skyldig staten en bra bit över 75 miljoner.

I januari 1989 preciserades skulden: 76 860 279 kronor.

Hennes tillgångar: 85 953 kronor.

I april 1989 vägrar Ulla Bielke acceptera en konkurs hemma i Sverige. Hennes advokat låter då hälsa att hans klient "vill ha tillbaka sin heder".

I Asunción är klanen nu samlad: Piroh, Bielke och sönerna. De bosätter sig i ett hus bakom höga murar på Avenida General Genes - samma hus där Nicaraguas tidigare diktator Anastasio Somoza mördades 1980, i exil.

Vid mitten av 90-talet bor familjen i ännu ett välbevakat hus bakom murar och elgrindar, men på Calle Teniente Octavio Bosch, nära hörnet av Avenida Venezuela i Asunción.

Svenska myndigheter gör framstötar för att få Ulla Bielke utlämnad, utan framgång.

När Svenska Dagbladets reporter 1995 talar med henne i telefon är Ulla Bielke mycket vänlig - och avfärdande:

- Det är inte som i Sverige precis, där vi är vana att betala skatt även om vi inte tycker om det, säger hon.

- Några straff för skattebrott finns inte.

- Jag gillar värmen här och Asunción är en grönskande stad. Fast livet har blivit lite konstlat med många nyrikehus, som folk skaffade sig under den värsta utlåningskarusellen".

- Jag vet inte än i dag om jag gjort något fel. Jag har min tolkning, skattemyndigheterna har en annan.

I dag är Ulla Bielke paraguayansk medborgare sedan många år, och bor i huvudstaden Asunción. På familjebolagets hemsida www.tractur.com kan man läsa att de odlar soja, majs, solrosor, spannmål i stor skala, bedriver skogsbruk och djuruppfödning.

Expressen har sökt familjen, men ingen svarar i telefonerna. Inte heller via mailadressen som finns på bolagets hemsida.

Båda bröderna har, visar efterforskningar, varit i Buenos Aires och hämtat ut nya svenska pass. Båda är gifta, och har gjort Ulla Bielke till farmor. Men inget av barnbarnen är svensk medborgare.

Sedan 2004 är grevinnan Ulla Bielke skuldfri och fri att resa till Sverige. Men hon saknar ännu svenskt pass. Hon har inte synts till i Viken.

Expressen har förgäves upprepade gånger sökt kronokommissarie Lennart Nilsson vid kronofogdemyndigheten i Malmö, som var med och försökte driva in skatteskulden. På myndigheten hälsar man att han är ute på jakt.

Till Helsingborgs Dagblad sa han 2004 - efter att den gigantiska skatteskulden preskriberats:

- Det är spelets regler. När skulden är så gammal så är den för gammal.

lever i exil.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!