Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gör-det självare är de nya uppfinnarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Barn leker med LittleBits - moduler som med hjälp av magneter kan byggas ihop till vad som helst. Tanken är att tidigt väcka intresse för teknik och elektronik. Experiment med såpbubblor kan också ingå i Maker movemet. Festivaler för "gör-det-självare (Maker Faires) lockar allt fler deltagare. Den röda tråden är intresset för att mecka, bygga och pyssla.

Grejen är att låta fantasin få fritt spelrum. Vi talar om fysiska objekt i stället för virtuella. "Gör-det-självare" har konstruerat en mikrofon som analyserar andedräkt, en sändare som får dina blommor att twittra när de behöver vatten, en smetformare som designar pannkakor i vilken form som helst.

När jag var barn var det ångmaskiner som gällde. Nu har tekniken tagit sjumilakliv.

Hojun Song i Sydkorea har gett sig sjutton på att bygga en egen satellit.

Chris Anderson i USA satsar på förarlösa flygplan, så kallade drönare, men inte för krigsändamål.

Filippa Malmegård i Stockholm är en välkänd profil och bloggare inom denna rörelse som för en utomstående kan uppfattas som lätt nördig. Men vilken uppfinnare, nytänkare eller hackare får inte dras med den auran?

Filippa är ansvarig för sociala medier på en byggvaruhuskedja. Hon beskriver Maker Movement som en sammansmältning av ny teknik och gammalt hantverk.

- Det finns tydliga kopplingar mellan traditionellt snickeri och den senaste 3D-printingtekniken. Korsbefruktningen av dessa två världar innebär att rörelsen föder fram intresanta hybridfenomen. Kärnan är nyfikenhet och kreativ problemlösning.

Maker Movement slänger sig med två förkortningar som man absolut måste känna till för att få någon behållning av deras tankar och verksamheter:

D.I.Y. = Do It Yourself.

D.I.W.O. = Do It With Others.

Båda sätten är lika bra, men utan internet skulle anhängarna stå sig slätt. Det är på nätet de får kontakter, utbyter kunskaper och säljer sina ideer. Några digitala plattformar är Instructables, Quirky och Etsy.

Men gör-det-själv-entusiasterna sitter inte isolerade i var sin kammare och funderar ut nya lösningar. De bildar också lokala mötesplatser i form av hobbyklubbar där likasinnade träffas och delar med sig av sina tankar och kunskaper. Kallas vanligen Makerspaces, Hackspaces eller Fab Labs. Det beräknas i dag finnas minst tusen makerspaces i världen, med social samvaro och fritt utbyte av ideer som hörnstenar.


Stockholm Makerspace är en sådan del av Maker Movement, en ideell förening som jobbar med olika kreativa projekt.

- Den grundades i våras och har nu 200 medlemmar. Tre gånger så många har anmält sitt intresse. Vi har fått in 180 000 kronor i finansiering och letar lokal, berättar ordföranden Axel Svensson.

Syftet är att vara en grogrund för innovationer och gränsöverskridande ny teknik som i sin tur kan leda till nya företag. Men det kan också handla om rena hobbyprojekt, som inte behöver vara så avancerade.


Filippa Malmegård är en välkänd profil inom gör-det-själv-rörelsen.

- Maker Movement förenar Nasa-ingenjörer, experimentella konstnärer, elektriker, papperskonstnärer, mjukvarutvecklare och barn, säger Filippa Malmegård, som var med och grundade Stockholm Makerspace.

Föreningen vill att rörelsen ska vara kul, lekfull och nära människors vardag. På så sätt breddas inkörsporten till tekniskt intresse.


Maker Movement föddes på USA:s västkust 2005. Tidningen MAKE brukar anges som initiativtagare. Strax efteråt lanserades Maker Faire, en återkommande mässa för att fira hantverk, ingenjörskonst, vetenskapsprojekt och D.I.Y-attityd. Den största arrangeras som sig bör i Silicon Valley, varje år i maj.

Maker Faires är inte längre enbart en amerikansk angelägenhet. Mässor har kommit till stånd i Kanada, Storbritannien, Kenya, Ghana och Egypten. Både snack och verkstad. Föreläsningar och workshops.

Evenemangen växer. Vid den senaste World Maker Faire i New York Hall of Science i höstas kom 55 000 nyfikna besökare, De fick beskåda 650 uppfinnares alster och höra föredrag av bland annat mattesnillet Stephen Wolfram och Nasas chefsingenjör Mason Peck.

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg blev så till sig att han deklarerade veckan som "Maker Week".

Det som från början var en subkultur har därmed tagit steget till en etablerad och respekterad rörelse i samhället. Det finns till och med seriösa människor som anser att Maker Movement kan få ny fart på ett stagnerande USA (och Europa med för den delen).

Men andra länder ligger inte på latsidan. Världens mest makerstäta stad tros vara Shanghai som har ett hundratal klubbar. En mycket medveten satsning: Kina vill inte bli frånåkt när det gäller nytänkande och innovationer.


Entreprenören och flygfantasten Chris Anderson i Kalifornien är en av organisationens förgrundsgestalter. Han anser att USA:s räddning är nytänkande och nyskapande när allt mer traditionell tillverkning flyttar till Indien och Kina. Anderson har skrivit en bok i ämnet: "Makers - The new Industrial Revolution". Men dit är det rimligen en bra bit kvar.

- Varför ska bara militären ha drönare, det måste gå att göra amatörversioner av dessa flygplan, bloggade fembarnspappan Anderson sedan han kraschlandat ett vanligt modellplan i ett träd och gjort barnen besvikna.

Fem år senare och efter teamwork med många likasinnade har Andersons drömmar besannats många gånger om. Det flyger 15 000 civila drönare över USA, dubbelt så många som militären förfogar över. Andersons DIY-drones är mindre och obeväpnade.

Han hoppas på kommersiell användning inom flera områden: filmskapande, sport, journalistik, jordbruk, övervakning av badstränder, säkerhetsbranschen.

- Du kan ha en drönare som flyger en bit ovanför dig och filmar varenda moment när du vindsurfar...

En drönare kostar från 5 000 kronor. En liten videokamera ombord sänder bilder trådlöst till videoglasögonen som du har på dig på marken. Att flyga en drönare ger nästan samma känsla som att flyga på riktigt. Tekniken används även kommersiellt för flygfotografering.


Fantasifulla flygfarkoster står högt i kurs hos många "gör-det-självare". Olika varianter på helikoptrar har GPS, autopilot, autonoma flygsystem och gyrostabilisatorer.

Daniel Lagerholm i Stockholm har tillverkat en spektakulär hexakopter (helikopter med sex rotorblad). Han driver också sajten FpvStockholm.se. Fpv står för First Person View.

Ett oumbärligt redskap inom Maker Movement är 3D-skrivaren, som formar en 3D-modell av plast. 3D-skrivare var länge en exklusivitet för storföretag, men de har gått ner i pris och blivit en konsumentprodukt.

Ett annat viktigt hjälpmedel är den lättprogrammerade mikrokontrollern Arduino. Den kostar cirka 150 kronor och underlättar bygget av alla slags konstruktioner.

Riskkapitalister och storföretag håller vakande ögon på Maker Movement. När något projekt verkar lovande går man in med kapital. Det har redan satsats flera miljoner dollar på tillverkare av 3D-skrivare.

Här är smarta redskap för gör-det-själv-rörelsen

3D-skrivaren

Formar lager på lager av ett återanvändbart plastmaterial till en 3D-modell. Ett smycke eller en statyett till exempel. Nästa steg är att kunna printa ut modeller i glas, keramik eller metall.


Mikrokontrollern Arduino

Liten som ett kredikort. Den underlättar bygget av alla slags konstruktioner. Det italienska företaget bakom prylen säljer flera hundra tusen enheter om året.