Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gick från Livets ord till Reinfeldts runda bord

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
2 FEBRUARI 2011. Elisabeth Svanteson inne i riksdagens kristna grupps andaktsrum.
Foto: Josefin Lilja/Dagen

Elisabeth Svantesson säger att hon står bakom Moderaternas abortpolitik. Men de åsikter hon tidigare torgfört - inte minst som informationssekreterare i den abortkritiska organisationen Ja till livet - är allt annat än förenliga med partilinjen.

Hon försökte också stoppa lagstiftningen om samkönade äktenskap och var arkitekten bakom det kritiserade förslaget om svenskkontrakt.

Och trots att hon gör en poäng av att det var länge sedan hon gick ur Livets ord är hon fortfarande engagerad i en snarlik del av trosrörelsen: Kristet Center i Örebro.

Expressen har kartlagt Sveriges nya arbetsmarknadsminister.


Lyssna på dagens dokument som podcast.

Mamma Karin fick reda på det dagen innan det blev känt. Elisabeth Svantesson ringde i måndags kväll till sin mor i Örebro och berättade att hon kommer bli arbetsmarknadsminister.

– Jag blev förvånad, men också glad förstås. Jag förstår att det är en väldigt svår post. Fast det ska nog gå bra, säger Karin Lundin.

Elisabeth Svantesson föddes i Lycksele 1967. Hennes pappa, som gick bort för fyra år sedan, var pastor i missionskyrkan och hennes mamma var lärarinna, men enligt henne själv var hon mestadels hemma med barnen. När Elisabeth var bara sju månader gammal flyttade hon med föräldrar och fyra äldre syskon till Eda kommun i Värmland.

Under Elisabeths barndom flyttade sedan familjen flera gånger. Först till Avesta i Dalarna, sedan tillbaka till Lycksele, därefter till Östersund, där Elisabeth gick gymnasiet.

Elisabeth Svantesson tog 2001 en magisterexamen i nationalekonomi i Uppsala och jobbade efter det som doktorand vid Örebro universitet, ett arbete hon nu är tjänstledig från.

Under åren i riksdagen har hon suttit som ledamot i flera utskott, nu senast som ordförande i arbetsmarknadsutskottet. Innan hon valdes in 2006 var hon kommunpolitiskt engagerad i Örebro, där hon fortfarande bor med sin make och tre söner.

När Fredrik Reinfeldt i går presenterade sin nya arbetsmarknadsminister betonade han Svantessons akademiska meriter - men det var inte den bakgrunden som gav upphov till följdfrågor från journalisterna på plats.

Statsministern kände sig uppenbart tvungen att ta upp Elisabeth Svantessons frikyrkliga engagemang.

– Hon är också troende, sade Reinfeldt på presskonferensen i går.17 september 2013. Fredrik Reinfeldt presenterar Svantesson som ny arbetsmarknadsminister.
Foto: Foto: Cornelia Nordström

Anledningen till att Reinfeldt lyfte Svantessons kristna tro är att hon på 90-talet var engagerad i den kritiserade frikyrkan Livets Ord. Statsministern berättade att hon bland annat varit aktiv som lärare i församlingen.

När Elisabeth Svantesson fick frågan varför hon gick med i Livets ord och varför hon lämnade samma frikyrka ville hon inte svara.

– Det är en privat fråga, sade den nybakade ministern.

I stället hänvisade hon till att det var i unga år hon var aktiv i Livets ord. Men Elisabeth Svantesson är kvar i den så kallade trosrörelsen, där Livets ord ingår. Hon är i dag engagerad i Kristet Center i Örebro, som är en del av trosrörelsen i Sverige.

Kopplingarna mellan Livets ord och Kristet Center är flera. När församlingen i Örebro bildades 1995 medverkade till exempel pastor Ulf Ekman, Livets Ords grundare och främsta ledargestalt.

– Jag är den jag är och skäms inte för det. Men jag inser också att det kan vara kontroversiellt, säger Svantesson om sitt engagemang i Livets ord.

Även i riksdagen har Elisabeth Svantesson utövat sin kristna tro. Hon är i dag ordförande i Riksdagens kristna grupp, som varje onsdag samlas i riksdagens andaktsrum.

– Vi sjunger och ber tillsammans och har en härlig gemenskap, har Svantesson sagt till tidningen Världen idag.

Den nya ministerns kontroversiella engagemang stannar inte vid Livets ord. Svantesson har också jobbat som informationssekreterare för den abortkritiska organisationen Ja till Livet. I den rollen har hon varit en av de mest hårdnackade abortmotståndarna i debatten.

I ett nummer av tidningen Ja till Livet-Nytt från 1995 intervjuas Elisabeth Svantesson efter att hon besökt en FN-konferens i Köpenhamn. Då kommenterade hon hur förespråkare för fri abort hade agerat under konferensen.

Enligt Svantesson ville feminister använda abort för att "lösa världens befolkningsproblem".

– Min uppfattning var att feministerna försökte tona ned frågan den här gången för att definitivt sätta in stöten vid FN:s stora kvinnokonferens i Beijing i september. Det är där de mer eller mindre vill tvinga U-länderna att acceptera abort som ett sätt att lösa världens befolkningsproblem, sade hon i artikeln.

Det råder ingen tvekan om att Svantesson har varit fast besluten i sin kamp mot fri abort.

– Frågan om livets början är inte någon förhandlingssak, sade hon i sitt tal under Ja till Livets årliga manifestation i Stockholm 1994, där även Ulf Ekman talade.


I går hävdade Svantesson dock att hon står bakom svensk abortlagstiftning.


2 maj 2011. Elisabeth Svantesson talar inför en stor samling människor i samband med Jesusmanifestationens stora möte i Kungsträdgården.
Foto: Foto: Arne Hyckenberg

– Jag sitter i riksdagen och ställer mig bakom svensk abortlagstiftning, sade hon på pressträffen.

Men det stämmer inte, enligt Petra Oscarsson, tidigare redaktör för Ja till Livets tidning Enim.

– Jag känner henne och jag vet att hon fortfarande delar Ja till livets åsikter, säger hon till Dagens Arena.

Under presskonferensen i går tog Reinfeldt upp Svantessons engagemang i Ja till livet, vilket han menar inte har någon relevans för hennes nya uppdrag:

– Det har ingen koppling till den portfölj hon nu får ansvar för.

Hur hon agerar som minister återstår att se, men som riksdagsledamot har hon jobbat politiskt mot fri abort. Tidningen Fokus rapporterade 2007 om en hemlig riksdagsförening, Forum för familj och människovärde, som motarbetade regeringens förslag att ge utländska kvinnor rätt att göra abort i Sverige.

Vänsterpartisten Anastasia Swärd Lindblom, som gick på ett seminarium med Forum för familj och människovärde, berättar i artikeln hur föreningen bjöd in talare som uttalade sig homofobiskt.

– Det var rena väckelsemötet. Flera av de inbjudna talarna, bland annat en muslimsk imam, uttalade sig väldigt kränkande om homosexuella. Vid ett tillfälle uppmanades alla närvarande att ställa sig upp och fatta händerna på en person av motsatt kön, som för att markera vad som var rätt och riktigt, sade Swärd Lindblom till Fokus.


Det leder oss in på nästa politiska fråga där Elisabeth Svantesson väckt uppmärksamhet med sin ståndpunkt: könsneutrala äktenskap.

I oktober 2006 försökte hon i en motion tillsammans med flera andra riksdagsledamöter i Forum för familj och människovärde förhala beslutet att tillåta samkönade äktenskap genom att stoppa utredningen som pågick.

Riksdagsledamöterna befarade att utredningen "ensidigt verkar för att äktenskapet skall ges en ny definition." Gruppen menade att "risken är uppenbar att för stora grupper i samhället kan slutbetänkandet från Äktenskaps- och partnerskapsutredningen komma att sakna all legitimitet."


Svantesson, ordförande i riksdagens kristna grupp, hälsar välkommen till andakt vid riksdagens veteranförenings årsmöte. I bakgrunden: Riksdagsklören.
Foto: Foto: Carl-Johan Wilson

Elisabeth Svantesson säger nu att hon inte är kvar i Forum för familj och människovärde.

– Jag var bara med några gånger och det var länge sedan. Sådant där förnyas varje mandatperiod, säger hon till Expressen.

Forum för familj och människovärde hade ingen framgång med sin motion och i april 2009 sade riksdagen ja till könsneutrala äktenskap. Fredrik Reinfeldt, som varit pådrivande för att lagen skulle ändras, kunde konstatera att Elisabeth Svantesson inte stödde hans linje - utan lade ned sin röst.

Trots hennes ståndpunkt för några år sedan menar hon i dag att hon inte har några problem med den rådande ordningen.

– Nu har vi en annan lagstiftning på plats och det har jag inga problem med, säger Svantesson.

Hans Linde, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och öppet homosexuell, är starkt kritisk till att Reinfeldt tagit in Elisabeth Svantesson i regeringen.

– Jag tycker det är djupt provocerande. Arbetsmarknadsministern är ansvarig för frågor som rör diskriminering på arbetsmarknaden, där diskriminering på grund av sexuell läggning fortfarande är vårt stora problem. Det här ska man nu låta en minister ansvara för, som i andra sammanhang de facto har försvarat diskriminering på grund av sexuell läggning, säger han till Expressen.


Svantessons engagemang i Livets ord och Ja till Livet var i går det som dominerade mediernas rapportering om den nya arbetsmarknadsministern.

Torgny Larsson, socialdemokrat och 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige i Örebro, berättar att Svantessons frikyrklighet var en fråga även under hennes tid som lokalpolitiker.

– Den var ju inte så jättekul med Elisabeths bakgrund. Hon kom ju verkligen från den frikyrkliga högern och det var vi väldigt medvetna om när hon började, säger han.

Samtidigt har han på det personliga planet bara bra saker att säga om henne.

– Hon är en väldigt trevlig person. Lättsam och så, säger Torgny Larsson.

Även på integrationsområdet har Elisabeth Svantesson haft åsikter som gett upphov till debatt. Under 2008 ville Moderaterna införa det så kallade svenskkontraktet, vilket innebar att nyanlända invandrare skulle skriva på ett avtal med staten, där personen i fråga lovade att rätta sig efter vissa skyldigheter, rättigheter och värderingar.

Elisabeth Svantesson var ordförande i den arbetsgrupp som presenterade svenskkontraktet. I en debattartikel på Newsmill föreslog hon att brott mot kontraktet skulle få effekter på den nyanländes ekonomiska ersättning.

"Om någondera part inte uppfyller sin del av överenskommelsen i kontraktet ska detta få konsekvenser, t ex i form av förlängning av kontraktsperioden eller omförhandling av de ekonomiska förutsättningarna i kontraktet", skrev Svantesson på Newsmill i november 2008.


Elisabeth Svantesson har hamnat på en tung post. Okänd för allmänheten, och med kontroversiella engagemang i bagaget, har hon mycket att bevisa.

Det krävs en tuffing för att fixa jobbet som arbetsmarknadsminister. Enligt mamma Karin är det precis vad Elisabeth Svantesson är.

– Hon hade självförtroende redan som barn och har alltid skött sig själv, varit väldigt självständig, klarat sig bra.