Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Gåtan JonBenet Ramsey – vem mördade den 6-åriga flickan?

Mordet på sexåriga JonBenet Ramsey i december 1996 skakade hela USA. Foto: RANDALL SIMONS/ POLARIS / © POLARIS IMAGES CORPORATION
JonBenet Ramsey hade vunnit ett par skönhetstävlingar i Boulder och var därför inte helt okänd för lokalbefolkningen. Många kände med familjen Ramsay och blev djupt berörda när nyheten om hennes död blev känd. Foto: RANDALL SIMONS/ POLARIS / POLARIS IMAGES CORPORATION
Utpressningsbrevet var mycket udda. Flera av polisens utredare började snart misstänka Patsy Ramsey haft ihjäl sin dotter dotter av misstag och själv skrivit brevet. Foto: AP BOULDER DISTRICT ATTORNEY
John och Patsey Ramsey hamnade snart i konflikt med Bolulderpolisen som misstänkte att de låg bakom dotters död. Föräldrarna hade en klart bättre relation med den lokala åklagarmyndigheten, som i stället jobbade enligt den så kallade ”inkräktarteori”. Foto: GREGORY E. SMITH / AP

Mitt i julfirandet skakades invånarna i Boulder, Colorado, av fruktansvärda nyheter.

Sexåriga JonBenet Ramsey anmäldes försvunnen – och kort därpå hittades hon mördad i föräldrahemmets källare. 

Än i dag är fallet olöst. 

Tidigt på annandagens morgon 1996 får polisen i Boulder ett samtal. 

Inringaren, hemmafrun Patsy Ramsey, är upprörd. Hon säger att hon hittat ett utpressningsbrev på kökstrappan där en kidnappare kräver 118 000 dollar för att familjen ska få återse sexåriga dottern JonBenet igen. 

Bara ett par minuter senare är den första polispatrullen på plats vid familjens hus. Poliserna konstaterar, likt föräldrarna, att flickan är borta. 

Den slutsatsen var emellertid felaktig. 

Polisens slarviga kontroll av huset är det första av flera misstag i jakten på JonBenets mördare. 

För mordutredningen pågår fortfarande. Ingen har ställts inför rätta. 

Pappan hittade kroppen

Det var pappan John Ramsey som hittade kroppen. Ett par timmar efter larmsamtalet bad en av polisutredarna honom och en vän till familjen söka igenom huset för att se om något annat saknades eller inte fanns på sin vanliga plats. 

Kroppen låg på golvet i ett rum i husets källare. 

Flickan hade silvertejp över munnen och nylontråd runt halsen. 

Obduktionen visade att JonBenet avlidit till följd av strypning i kombination med en allvarlig hjärnskada – hon hade fått ett hårt slag i huvudet av ett okänt föremål. 

I stället för att ropa efter polisen bar John Ramsey upp kroppen från källaren, vilket försämrade kriminalteknikernas chanser att undersöka fyndplatsen och dra korrekta slutsatser om vad som hänt.   

Det här skulle senare hållas emot JonBenets föräldrar – som polisen snart riktade sina misstankar mot. 

Foto: PATRICK DAVISON / ROCKY MOUNTAIN NEWS / POLARIS ROCKY MOUNTAIN NEWS

Utpressningsbrevet var mycket udda 

Men egentligen började allt med utpressningsbrevet. 

Såväl polisens utredare som handstilsexperter reagerade på att brevet var ovanligt långt och att det var skrivet på brottsplatsen. Dessutom krävde utpressarna exakt lika mycket pengar som John Ramsey fått i bonus tidigare samma år. 

Utpressningsbrevet var märkligt i största allmänhet. 

Det första stycket i brevet, som var adresserat till John Ramsey, löd: 

”Hör upp! Vi är en grupp individer som representerar en utländsk fraktion. Vi respekterar din affärsverksamhet, men inte landet den tjänar. Nu har vi din dotter. Hon är trygg och oskadd och om du vill att hon ska uppleva 1997, måste du följa våra instruktioner i brevet”.  

Flera polisutredare misstänkte att Patsy Ramsey haft ihjäl sin dotter av misstag och sedan – i panik – själv skrivit brevet och fått maken John att spela med för att skydda familjen.

Kanske hade Patsy blivit arg efter att ha upptäckt att dottern kissat i sängen? Det var i alla fall den slutsats som polisinspektören Steve Thomas argumenterade för i sin bok om mordfallet från 1998, enligt New York Times

Såväl polisens utredare som handstilsexperter tyckte att utpressningsbrevet var mycket märkligt. Foto: AP / BOULDER DISTRICT ATTORNEY

Två huvudteorier om mordet 

Det finns två huvudsakliga teorier om mordet: enligt den ena har någon i familjen dödat JonBenet, enligt den andra har en inkräktare tagit livet av flickan. 

I korta dag kan man säga att polisen fokuserat på den första teorin, medan åklagarmyndigheten i stället fokuserat på den andra. 

Kriminalinspektören Lou Smit, som utredde fallet för åklagarmyndighetens räkning under 1997 och 1998, menade att en inkräktare tagit sig in huset genom ett trasigt fönster i källaren. 

Han och andra som stödde inkräktarteorin pekade på att runt 100 inbrott hade begåtts i grannskapet månaderna innan mordet och att det fanns 38 dömda sexualbrottslingar i närområdet, enligt lokaltidningen Daily Camera.

En omständighet som tolkats som stöd för inkräktarteorin är det faktum att DNA-spår från en oidentifierad man hittats på flickans trosor.  

I tv-programmet ”Mordet på JonBenet: Sanningen avslöjad” från 2016 argumenterar bland andra DNA-experten Lawrence Kobilinsky för att flickan blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp och mördad av en okänd man. 

– Döden hade varit en välkommen befrielse från den smärtan och de våndor jag känt, säger en känslosam John Ramsey i tv-programmet.  

Samma år sändes ”Fallet: JonBenet Ramsey” på CBS där polisutredare, kriminaltekniker och rättsläkare gemensamt granskade mordgåtan. 

En omständighet som tolkats som stöd för inkräktarteorin är det faktum att DNA-spår från en oidentifierad man hittats på flickans trosor. Foto: RANDALL SIMONS/ POLARIS / POLARIS IMAGES CORPORATION

Slutsatsen: Mördades av sin bror

De landade i en kontroversiell slutsats: JonBenets tre år äldre bror, Burke, hade tagit livet av systern och föräldrarna ljög för att skydda sin son. 

Motivet? Syskonen hade grälat om ett par bitar ananas. Enligt obduktionen hade nämligen JonBenet ätit ananas kort innan döden, men varken Patsy eller John kunde minnas att de gett dottern någon frukt överhuvudtaget. 

I en skål i köket fanns spår av ananas – och Burkes fingeravtryck. 

Experterna förde fram teorin att JonBenet olovligen tagit ananasbitar av sin bror, som ska ha blivit arg och slagit henne i huvudet med en ficklampa.   

I samma dokumentär säger kvinnan som tog emot larmsamtalet att hon hörde tre röster och att en av dem lät som en pojkröst. Det skulle tala emot föräldrarnas version om händelseförloppet: de har hela tiden hävdat att Burke låg och sov när Patsy larmade polisen. 

I CBS-dokumentären påstår experterna även att Burke uppvisade tecken på ”mentala problem”.

Hösten 2016 intervjuades Burke Ramsey, då 29 år gammal, av Dr. Phil McGraw. Intervjun blev mycket uppmärksammad eftersom Burke log och fnissade. Foto: Skärmavbild / Dr. Phil

Burke intervjuades hos Dr. Phil

Hösten 2016 intervjuades Burke Ramsey, då 29 år gammal, av Dr. Phil McGraw. 

Intervjun blev mycket uppmärksammad eftersom Burke log och fnissade. Han verkade faktiskt inte alls särskilt ledsen. Dr. Phil tog senare Burke i försvar och förklarade att nervositet kan uttryckas med leenden och fnissningar. 

John, Patsy och Burke Ramsey har alla förnekat att de haft något som helst med mordet på JonBenet att göra. 

Burke Ramsey har stämt CBS för förtal och kräver hela 750 miljoner dollar i kompensation, enligt CNN

I början av 2018 beslöt en domstol att stämningsprocessen skulle fortgå. Saken är dock ännu inte avgjord.   

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!