Fredriks och Filippas olika världar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
FIRAR FRAMGÅNGEN. Fredrik och Filippas segerkyss efter val- vinsten 2006.
Foto: Krister Larsson / Scanpix

2006: På toppen av det politiska Sverige
2013: Kämpar i motvind - på var sitt håll


På valnatten 2006 pussades de inför blixtrande kameror. Snart skulle de flytta in med barnen i Sagerska huset - bägge två som stora valvinnare.

Nästa gång det var dags stod de där igen, fortfarande tillsammans efter fyra tuffa år, med nytt förtroende från väljarna.

Men i dag har de gått skilda vägar och slåss nu på varsitt håll mot växande politiska problem.

Fredrik Reinfeldt brottas med oroväckande låga opinionssiffror, tvingas hantera ett splittrat parti och dessutom en migrationsminister som kläcker ur sig groda efter groda.

Filippa Reinfeldt genomgår sin största politiska kris någonsin, med överbelagda sjukhus, missnöjd vårdpersonal och barnmorskor som buar ut henne.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via iTunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

Två gånger har de firat valsegern tillsammans. Sedan kom skilsmässan. Nästa år blir det ingen segerpuss.
Expressen har kartlagt problemen som Sveriges tidigare främsta maktpar nu slåss mot - fast denna gång på varsitt håll.


Den senaste tiden har flera konfliktladdade frågor bubblat upp till ytan i Moderaterna. Det handlar om hjärtefrågor, såsom försvaret och värnskatten, men också Lagen om valfrihetssystem, Lov.

Den sistnämnda är särskilt intressant. Kort sagt handlar "loven", som politiker och journalister kallar den, om att det är fritt fram för godkända välfärdsföretagare att öppna till exempel vårdcentraler och äldreboenden. Medborgarna får sedan välja fritt vem de vill gynna.

Moderaterna hade tidigare hållningen att "loven" skulle bli obligatorisk i hela landet. Men i början av mars svängde plötsligt partiet. Arbetsgruppen "Trygga tillsammans", som ska utforma partiets nya välfärdspolitik, meddelade att man inte tänker tvinga kommunerna att införa Lov.

Kommunalrådet i Nacka, tidigare M-ledamoten Mats Gerdau, var en av flera moderater som reagerade starkt på kovändningen.

- Jag förstår inte hur de kom fram till det här, sade Gerdau till Expressen i början av mars.

Att införa Lov i hela Sverige skulle bli en naturlig fortsättning på Vårdval Stockholm, Filippa Reinfeldts stora reform som hon sjösatte i början av förra mandatperioden. Hennes landsting har varit skyltfönstret för valfrihet i vården och efter ett riksdagsbeslut i februari 2009 var det tänkt att systemet skulle gälla i alla kommuner.

Men nu ser det inte ut att bli så.

Hårddraget kan man säga att Moderaterna, med Fredrik Reinfeldt i ledningen, förklarat att den reform som Filippa Reinfeldt har genomfört och försvarat men näbbar och klor mot kritikerna de senaste åren - den reformen ska inga andra politiker ute i Sverige behöva genomföra om de inte absolut vill.


Frågan är om det skulle kunna ha hänt om Fredrik och Filippa fortfarande delade frukostbord.

- Det är mycket möjligt att Fredrik Reinfeldt kan stå lite friare nu, att han kan betrakta Filippa Reinfeldt som vilken moderat politiker som helst, som han kan vara mjukare eller hårdare mot utan att ta så mycket personlig hänsyn. Personlig vänskap kan ju göra att politiker agerar på ett sätt som de inte skulle agera om inte den faktorn fanns, säger statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors.

Samtidigt som valfrihetsfrågan diskuteras på riksnivå i Moderaterna kämpar Filippa Reinfeldt i landstinget med att försvara sin sjukvårdspolitik. Problemen i sjukvården i Stockholms län har på kort tid eskalerat till en politisk kris.

Startskottet kom när Expressen ledarskribent Eric Erfors skrev om hur akutsjukvården i Stockholm behandlat hans 80-åriga mamma.

I flera veckor pressades Filippa Reinfeldt sedan på svar om överbeläggningar på sjukhusen och långa köer i akutvården.

Och krisen är inte över ännu. Så sent som för några dagar sedan samlades barnmorskor utanför landstingshuset för att protestera.

När Filippa Reinfeldt kom ut för att tala till de upprörda barnmorskorna möttes hon av burop.

- Vi tycker vi har en bra förlossningsvård. Men vi hör er frustration, sa sjukvårdslandstingsrådet.

- Ni gör ju inget, ropade en barnmorska tillbaka.


Det socialdemokratiska oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson menar att Filippa Reinfeldts kris kommer fortsätta så länge hon inte levererar tillfredställande svar.

- Det är jättebra att man lyssnar, men har man suttit vid makten i sex år förväntar sig folk att man kan berätta vad man har för plan framåt, säger hon.

Hellmark Knutsson beskriver Filippa Reinfeldt som en ideologiskt driven gammelmoderat, en sådan som partiet var fullt av innan hennes dåvarande make påbörjade resan mot Nya Moderaterna.

- Förändringen som skett på riksplanet har inte skett i kommunerna i Stockholms län, som till exempel Täby. Där är det vanliga, klassiska moderater. Filippa Reinfeldt är en väldigt ideologiskt moderat, inte en pragmatisk moderat, säger hon.

Någon som däremot är pragmatisk är Fredrik Reinfeldt. Frågan är om han kan dra nytta av det när missnöjet nu växer med hur partiet behandlar flera moderata hjärtefrågor.

Dels värnskatten, som Fredrik Reinfeldt och Anders Borg för nästan två veckor sedan meddelade kommer ligga kvar även nästa mandatperiod. Beskedet retade upp både partikamrater, andra allianspartier och Svenskt Näringsliv.

- Det är feltänkt och dålig politik, sade Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström till Expressen.

Dels försvaret, där regeringen i samma veva tog beslut om att skära ned en halv miljard. I ett parti som brukade ha försvarsfrågan nära hjärtat blev det för mycket för många moderater.

- Det morras och gnisslas i hela partiet. Det här kommer inte hålla i längden, sade Rolf K Nilsson, tidigare riksdagsledamot och i dag kommunpolitiker på Gotland, till Expressen förra helgen.

De slåss alltså på varsitt håll numera, Fredrik och Filippa Reinfeldt. Tidigare var de ett tajt vinnarpar, som pussades framför kamerorna på valnatten 2006. Båda var stora valvinnare, Fredrik på riksnivå och Filippa i Stockholms läns landsting och Täby.

Förra mandatperioden blev tuff för bägge. Filippa Reinfeldt tvingades försvara vårdvalet mot kritikerna som menade att det gynnade rika områden och missgynnade fattiga. Fredrik Reinfeldt plågades av flera ministeravgångar, Schenströmaffären och den uppslitande FRA-debatten.

Men paret Reinfeldt kom tillbaka. Den 19 september, eller rättare sagt den 20 september vid 02.05 på natten, pussades Fredrik och Filippa framför kamerorna igen. Moderaterna ökade för andra gången - både i riksdagsvalet och landstingsvalet i Stockholms län. Fredrik och Filippa Reinfeldt satt bägge kvar på sina poster.

Men någon tredje puss på valnatten den 14 september 2014 lär det inte bli. Den 7 mars 2012 damp det ned ett mejl från statsministerns presschef Roberta Alenius till Sveriges politikreportrar.

"Här kommer ett mail för att informera er om att Fredrik och Filippa Reinfeldt har separerat", inledde Alenius mejlet.

I februari året efter skilde de sig efter 20 års äktenskap.

Men i övrigt är allt sig likt jämfört med förra mandatperioden. Problemen tornar upp sig, både för Fredrik och Filippa.


Som om inte försvaret, värnskatten och Lov vore nog har Fredrik Reinfeldt nu kastats in i en ny kris. De moderata kommunalråden ute i landet har vid flera tillfällen kritiserat regeringens flyktingpolitik och slagit larm om att man inte har resurser att ta emot alla flyktingar.

Den bollen har hamnat hos migrationsminister Tobias Billström, som gång på gång har låtit tungan slinta. Först meddelade han att Moderaterna ska "diskutera volymerna" - i klarspråk undersöka om Sverige kan ta emot färre invandrare.

Men det ska Moderaterna inte alls prata om, förklarade Fredrik Reinfeldt.

För nästan exakt en vecka sedan hände det igen, när Tobias Billström ställde en "trevlig blond svensk dam" mot invandrare som "inte alls är blonda och blåögda".

Fredrik Reinfeldt blev rasande och läxade upp sin minister på ett ovanligt hårt sätt.

Dessutom har Fredrik Reinfeldt fått problem med ännu en förkortning. Reva är ett samarbete mellan polisen, Kriminalvården och Migrationsverket som handlar om att leta upp och utvisa människor som sökt asyl men fått nej. Frågan har plågat regeringen sedan det började dyka upp rapporter om att polisen slumpmässigt tar legitimation på personer med utländskt utseende för att se om de är i landet illegalt.

Försvaret, värnskatten, flyktingfrågan, Lov, Reva, överbelagda sjukhus, köer i akutvården, demonstrerande barnmorskor.

Lyckorusen från 2006 och 2010 känns långt borta för både Fredrik och Filippa Reinfeldt.

Men hur stora problem har egentligen Moderaterna? Även om alliansen ligger efter i opinionen och Moderaterna halkat ned några procentenheter i de allra senaste mätningarna så var ju läget betydligt mer bekymmersamt på den fronten under förra mandatperioden.

Som mest låg alliansen under med 23,9 procentenheter mot de rödgröna.

Ändå vann Fredrik Reinfeldt valet.

FRA var betydligt mer långdraget, komplicerat och plågsamt än Reva.

Ändå vann Fredrik Reinfeldt valet.

Skandalerna och de dramatiska ministeravgångarna var betydligt fler förra mandatperioden.

Ändå vann Fredrik Reinfeldt valet.

Så, givet den historiken, borde han inte vinna igen?

Så enkelt är det förstås inte. Läget är annorlunda nu. Till exempel ligger två, inte ett, av allianspartierna under riksdagsspärren i flera mätningar.

Och nu har man suttit ännu längre vid makten, vilket gör att frågan om den höga arbetslösheten blir svårare att svara på.

Dessutom kan Fredrik Reinfeldt uppfattas som trött efter åtta år vid makten.


Till stor del handlar det också om hur oppositionen agerar, menar Hinnfors.

- De rödgröna kom till skott väldigt sent inför förra valet. Det dröjde evigheter innan man fick reda på vad som var deras politik. Och så fanns det en osäkerhet hos väljarna om hur Vänsterpartiet skulle påverka den framtida politiken, säger han till Expressen.

Om vi ställer frågan igen, hur stort är egentligen problemet i Moderaterna, men riktar den till moderater, då får vi svaret att himlen är i stort sett helt molnfri.

Inte ens Mats Gerdau, som öppet kritiserade partiet för att man svängde om Lov, menar att det finns några konflikter att tala om.

- Det är nog mer medierna som blåser upp att det är stora konflikter i partiet, säger han.

Men om M-politikerna lovas anonymitet blir svaren helt annorlunda. Expressen har pratat med flera kända moderater om läget - och kulturen - i partiet.

Deras vittnesmål borde oroa Fredrik Reinfeldt. En av Expressens M-källor berättar om hur moderater är rädda för att vara öppet kritiska.

- Folk är rädda. Det finns ett belöningssystem. Är du kritisk får du inte utredningsuppdrag och kommer inte med på resor, säger en källa i Moderaterna.

M-källan berättar hur talmannen med jämna mellanrum bjuder in ledamöter i riksdagen på middag. Den som bestämmer vilka som får gå är i själva verket partiledningen. Och på gästlistorna syns det tydligt vilka som varit kritiska.

- Du har ett gäng som är inbjudna fyra-fem gånger och ett gäng som aldrig blir inbjudna. Där kan du mycket snabbt se vilka som varit kritiska och vilka som inte varit kritiska, berättar en M-politiker.

En annan moderat går så långt som att Moderaterna borde "i princip byta ut hela ledarskiktet".

- Ska du få i gång ett nytänkande måste du i princip byta ut hela ledarskiktet, en dramatisk förändring av persongalleriet. De har ju byggt sina strukturer utifrån sina idéer. Men de kommer inte vilja byta ut sig själva, säger en M-källa.

En åsikt som återkommer när Expressen ringer runt är att Fredrik Reinfeldt omger sig med för många ja-sägare och för få nej-sägare.

- Han har inga nej-sägare omkring sig. Det är ett fel han gjort hela tiden. Han har kanske varit för osäker i sin egen roll, så han har inte tolererat någon diskussion. Möjligen är det till en nackdel för honom nu, säger en moderatpolitiker till Expressen.


Men än så länge sitter Reinfeldt säkert, oavsett om vi pratar om Fredrik eller Filippa. Det är två extremt populära politiker i partiet. Och trots problemen de nu brottas med har de tagit sig ur kriser förut. Meriterna med två valsegrar kan de utan problem leva på länge till.

- Fredrik skulle nästan kunna gå ut och säga att tvi ska förstatliga bankerna. Ingen skulle gå emot honom ändå, säger en känd moderat.

Den interna oppositionen i partiet verkar alltså vara ganska klen. Numera får nymoderaten Fredrik Reinfeldt heller inget mothugg från gammelmoderaten Filippa Reinfeldt vid frukostbordet i Sagerska.

För om Helene Hellmark Knutssons analys stämmer, att Filippa Reinfeldt är en moderat av modell classic, så lär ju de diskussionerna varit väldigt intressanta för en politiskt intresserad fluga på väggen.

- De kanske inte har varit helt överens, säger Helene Hellmark Knutsson och skrattar.

FRÅN SEGERKYSS - TILL UTBUAD

17 september 2006
Både Fredrik och Filippa Reinfeldt gör ett lysande val - Fredrik på riksnivå och Filippa i Stockholms län och Täby.

5 oktober 2006
Fredrik Reinfeldt väljs till statsminister.

14 oktober 2006
Fredrik Reinfeldts handelsminister Maria Borelius avgår efter avslöjanden i Expressen om hennes familjs privatekonomi.

16 oktober 2006
Fredrik Reinfeldts kulturminister Cecilia Stegö Chilò avgår efter att DN avslöjat att hon inte betalt tv-licens på 16 år.

7 november 2006
Filippa Reinfeldt väljs till sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

12 juni 2007
Filippa Reinfeldt sjösätter sin största reform när landstinget fattar beslut om Vårdval Stockholm.

5 september 2007
Fredrik Reinfeldts försvarsminister Mikael Odenberg avgår i protest mot besparingar på försvaret.

20 december 2007
Alliansen når sin lägsta nivå hittills i opinionsmätningarna. Med 34,7 procent i Sentios mätning är gapet till de rödgröna 23,9 procentenheter.

1 januari 2008
Vårdval Stockholm införs. Kort därefter kommer den första kritiken om att reformen gynnar rika områden och missgynnar fattiga - kritik som förföljer Filippa Reinfeldt i flera år.

16 januari 2008
Mona Sahlin gör Filippa Reinfeldt till huvudfiende i riksdagens partiledardebatt. Kritiken handlar om att folk med privat sjukvårdsförsäkring ska kunna få vård på offentliga sjukhus.

2 mars 2008
Efter flera månader av angrepp från Mona Sahlin möts Filippa Reinfeldt och S-ledaren i en debatt i SVT:s "Agenda".

25 september 2008
Fredrik Reinfeldt tvingas backa efter flera månaders debatt om FRA-lagen. Han presenterar en kompromiss som kritikerna accepterat.

2 september 2008
Filippa Reinfeldt erkänner vissa brister i Vårdval Stockholm och lovar bland annat högre ersättning till flera invandrartäta kommuner.

19 februari 2009
Riksdagen beslutar att vårdvalet ska genomföras i hela Sverige.

4 april 2009
Alliansen går förbi de rödgröna efter flera år av underläge i opinionen. Mätningen är gjord av Demoskop och publiceras i Expressen.

1 juli 2009
Fredrik Reinfeldt får en tung internationell roll när Sverige blir ordförande i EU.

1 januari 2010
Tusentals personer utförsäkras, vilket både innan och efter årsskiftet skapar en stor debatt kring regeringens sjukregler.

12 februari 2010
Valfusk i Moderaternas provval i Stockholm avslöjas, vilket leder till att flera hoppar av sina kandidaturer till riksdagen och stadshuset.

5 juli 2010
Karolinska institutet presenterar en granskning av Vårdval Stockholm, som Filippa Reinfeldt använder som bevis för att reformen funkar. Oppositionen tolkar KI:s rapport helt annorlunda.

7 juli 2010
Fredrik Reinfeldts arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin avgår mitt under Almedalsveckan. Orsaken visar sig vara anklagelser om sexköp.

19 september 2010
Fredrik Reinfeldt och alliansen vinner valet, men hamnar denna gång i minoritet i riksdagen. Moderaterna går framåt igen.

27 oktober 2010
Expressen avslöjar att Fredrik Reinfeldts nya partisekreterare Sofia Arkelsten låtit sig bjudas på en resa till Frankrike av oljebolaget Shell.

5 november 2011
Fredrik och Filippa Reinfeldts son misshandlas med en flaska på Stureplan i Stockholm. En 17-åring döms senare för misshandeln.

12 januari 2012
Det avslöjas att vårdcentralen Serafen, som landstinget sålde för 700 000 kronor under 2008, sålts vidare för över 20 miljoner. Filippa Reinfeldt pekas ut som ansvarig och jagas i flera veckor.

7 mars 2012
Fredrik och Filippa Reinfeldt separerar, meddelar statsministerns presschef Roberta Alenius i ett pressmeddelande.

29 mars 2012
Fredrik Reinfeldts försvarsminister Sten Tolgfors avgår efter den så kallade Saudiaffären.

1 februari 2013
Expressens ledarskribent Eric Erfors skriver om hur hans mamma behandlats i akutvården. Artikeln, som är adresserad till Filippa Reinfeldt, blir startskottet på en debatt om vårdkrisen i Stockholms län.

17 februari 2013
Efter två veckors debatt och den värsta stormen hittills kring Filippa Reinfeldt möter hon oppositionslandstingsrådet Helene Hellmark Knutsson (S) i SVT:s "Agenda".

22 februari 2013
I ett reportage i Di Weekend spekuleras det om att Fredrik Reinfeldt snart kommer avgå och lämna över till Anders Borg. Detta dementeras kraftfullt någr veckora senare av både Reinfeldt och Borg.

8 mars 2013
Alliansen hamnar för första gången på mer än fyra år under 40 procent i Demoskops väljarbarometer. Mest backar Moderaterna.

18 mars 2013
Migrationsminister Tobias Billström ger Fredrik Reinfeldt huvudvärk med sitt uttalande om "blonda och blåögda". Statsministern går senare ut och sågar Billström inför öppen ridå.

19 mars 2013
Filippa Reinfeldt buas ut av barnmorskor som samlats utanför landstingshuset för att demonstrera mot situationen i förlossningsvården.