Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Från knäckta ribbor till en världssuccé

Skytten Jonas Jacobsson deltog i sitt första Paralympics som 15-åring 1980. David Lega tävlade i två Paralympics och slog 14 världsrekord. Foto: Rickard Nilsson och Scanpix

Legenden Jonas Jacobsson gjorde sitt första Paralympics 1980, har tagit 16 guld, gör i London sitt nionde spel och bär den svenska fanan på invigningen i kväll. Han säger:

- Oj, mycket har förändrats. Då var det bara 40 nationer som deltog, nu är det fyra gånger fler. I dag är det här lika stort som ett vinter-OS.

De svenska framgångarna har varit många – och resan har varit lång från en tävling utan resurser och publik till ett världsevenemang som i år har sålt 2,4 miljoner biljetter.

DE NYA SVENSKA GULDHOPPEN

Maja Reichard

Den unga, endast 21-åriga simmaren Maja Reichard från Nacka är en stark guldfavorit på sin specialdistans. Hon är regerande världsmästare och Europamästare på 100 meter bröstsim. Kan simma final i 100 fritt redan fredag 31/8.

Emil Andersson
Yngsta guldhoppet är 19-årige bordtennistalangen Emil Andersson från Arboga. Han är rankad världsetta och har ett EM-guld och ett lagbrons på VM med sig i bagaget. Bordtennisen börjar lördag 1/9.

 

Rugbylandslaget
Stefan Jansson, 29, i det svenska landslaget i rullstolsrugby har lovat att han åker hem från London med en guldmedalj runt halsen. Team Sverige spelar sin första match i den tuffa sporten onsdag 5/9 mot Belgien.

 

Jeffrey Ige
Kulstötaren Jeffrey Ige från Spånga är en 28-åring med guldchans. Han vann VM 2011, har två EM-guld och har sagt att han tänker ta tillbaka världsrekordet som han precis förlorat. Kulstötningsfinalen går fredag 7/9.

Platsen var Stoke Mandeville i Buckinghamshire, England, där den paralympiska rörelsen föddes med en bågskyttetävling för rullstolsbundna 1948. Året var nu 1974. I den mörka sommarnatten gick simmaren och ledamoten i Svenska Handikappidrottsförbundets styrelse Hasse Lindström ensam ut på gräsmattan på friidrottsarenan och knöt näven.

Hasse Lindström var på 1950-talet elitsimmare och flerfaldig svensk mästare. I september 1960 satt han på en scooter på väg till en friidrottslandskamp mellan Sverige och Ungern på Stockholms stadion. Han blev påkörd av en bil och tvingades genomgå en underbensamputation.

Nu stod han på en fridrottsarena i sex mil från London och knöt handen mot himlen och svor en ed att han skulle arbeta stenhårt för att förbättra villkoren för handikappidrottarna. Den i dag 75-årige veteranen berättar:

- Jag var så upprörd. Förbannad helt enkelt. Förhållandena var inte värdiga. Vid höjdhoppet för synskadade var ribban knäckt, och hopsatt med isoleringsband. De stötte kula i nedförsbacke, och tidtagarna var i princip inplockade från gatan.

Det var inget Paralympics, men visar tydligt hur tävlingsvillkoren såg ut för många handikappidrottare. För Hasse Lindström, som hade varit simmare på landslagsnivå före olyckan, var det upptakten till ett mångårigt internationellt arbete för att göra idrott för handikappade lika värdig som den han upplevt i simklubben Neptun och i landslaget.

 

Paralympics, eller handikapp-OS som det kallades tidigare, startade i mindre skala i Rom 1960. Antalet idrottare var då 400, mot 4 200 i år, och eftersom ingen gren hade mer än tre deltagare fick alla medalj. Sverige deltog inte.

Sveriges första medalj togs 1968 av Ulla Lindström i bordtennis. Sedan dess har det blivit sammanlagt 246 svenska guldmedaljer i Paralympics. De flesta togs på 1970- och 80-talet, då det fortfarande var överdrivet många klasser i de flesta grenar.

Hasse Lindström berättar:

– Det var många olika handikappgrupper, och svårt att samordna. Genom att vi bildade Internationella paralympiska kommittén kunde vi börja göra något åt klassindelningen. Teoretiskt hade man i början kunnat dela ut 70 guldmedaljer bara i kulstötningen.

 

Jonas Jacobsson, den 47-årige mästerskytten från Norrköping, är Sveriges mesta och bästa idrottare i Paralympics. Han säger inför sitt nionde spel att formen tyvärr inte är den bästa just nu, och vågar inte lova medalj. Men han har tagit guld i åtta Paralympics i rad. Två av dem ligger honom varmast om hjärtat.

- Alla har sin egen story, men det första 1980 var väldigt kul för att det var så oväntat. De flesta trodde att jag bara var en sorts maskot, eftersom jag var så ung. Jag fyllde 15 under spelen.

- Det största idrottsmässigt var Aten 2004, då jag lyckades ta alla fyra gulden. Det kommer garanterat aldrig att hända igen. Jag minns en israelisk ledare som kom fram till mig när jag tagit tre guld och sa: "Det här fjärde tar du aldrig". Jag har träffat honom ofta sedan dess och påmint honom…

 

Monica Säker, 56, var under två decennier den helt dominerande svenska idrottaren på damsidan i rullstolsgrenarna med en lång rad guldmedaljer i EM, VM och handikapp-OS.

I dag har Monica Säker slutat tävla, men tränar nästan lika hårt som förr.

- Jag vill vara självgående. Jag vill orka. Och jag är glad att jag har kommit till stadiet att jag kan träna utan att tävla.

Sitt första Paralympics körde hon 1984 i Stoke Mandeville, och vann sex guld. Men den känsla hon bär med sig mest i dag är från OS i Los Angeles samma år, då hon körde ett uppvisningslopp. Hon berättar:

- När vi tävlade i Stoke Mandeville var det nästan ingen publik, i stort sett bara de andra tävlande som tittade på. Vid OS i Los Angeles var det fullsatta läktare…

Numera är Paralympics ett världsevenemang av hög klass och en publiksuccé. Den som ännu inte köpt biljett får snabba på. När arrangörerna förra veckan släppte 140 000 extra biljetter försvann de på tre timmar.

2,4 miljoner biljetter av de totalt 2,5 miljoner har sålts. Om det syns tomma platser beror det mest på att en del biljetter är "dagspass", vilket betyder att biljettinnehavaren kan gå mellan olika sporter och arenor.

 

Sverige skickar i år 59 aktiva till tävlingarna, och många av dem har medaljchans. Sveriges truppansvarige Hans Säfström menar att målet för den svenska truppen är att ta fler än de tolv medaljer det blev i Peking för fyra år sedan, och fler än de fem guld det blev då.

Några av de nya guldkandidaterna i den svenska truppen är Jeffrey Ige (kulstötning), Maja Reichard (simning), Emil Andersson (bordtennis) och det svenska landslaget i rullstolsrugby.

Men det finns många andra svenska medaljhopp: Robert Larsson (bågskytte), Nicolina Pernheim (judo) och givetvis veteranerna Jonas Jacobsson (skytte) och Anders Olsson (simning).

Sveriges Television sänder mer än någonsin från Paralympics: 15 timmar i tv och minst 25 på webben. SVT säger att de tänker fokusera på tävlingarna med de svenska medaljhoppen.

Omkring 90 tv-bolag från hela världens finns på plats i London, och arrangörerna räknar med att sändningarna kan nå fyra miljarder människor – fler än vid något annat Paralympics.

Sändningstiden varierar oerhört mycket mellan olika länder. I Storbritannien sänder Channel Four sammanlagt 400 timmar från tävlingarna i London, varav 150 i tv. I Australien får tittarna omkring 100 timmar direktsänd toppidrott i tv och höjdpunkter i webbsändningar.

I USA, däremot, blir det nästan inga sändningar alls. NBC kör ett 90-minuter långt sammandrag efter att Paralympics är slut, och fyra entimmesprogram med höjdpunkter på en av sina kabelkanaler. Sammanlagt alltså bara fem och en halv timme.

 

David Lega, 38, är kommunalråd för Kristdemokraterna i Göteborg, men ska också som tidigare elitidrottare kommentera sändningarna från invigningen av paralympiska spelen i SVT. Han säger:

- Det är klart vi kan klaga på att det visas för lite handikappidrott i tv. Men jag tycker att det är otroligt kul att det hela tiden visas mer och mer.

Under sin aktiva idrottskarriär slog David Lega 14 världsrekord i simning och tävlade i två paralympiska spel. I Atlanta 1996 fick han "Triumph of the human spirit", som kan kallas Paralympics bragdguld.

- Jag har det hemma i ett litet prisskåp. Det betyder mycket för mig. Men lika mycket betyder min medalj för deltagandet i Göteborgsvarvet då jag rullade två mil i rullstolen, 1998 tror jag det var. Det var också ett stort steg för mig.

David Lega är ledamot i Riksidrottsstyrelsen och engagerad i arbetet mot doping och fusk inom handikappidrotten. På frågan om vilken som är den största skandalen under de paralympiska spelen är svaret givet.

- Det spanska basketlaget!

Spanien vann basketfinalen för utvecklingsstörda i Sydney för tolv år sedan. Efteråt avslöjades att av de tolv spelare som fick guldmedalj var tio inte alls utvecklingsstörda. Flera av dem var duktiga amatörspelare och minst en av dem hade spelat i ett professionellt lag.

Under matcherna gav tränaren order om att de skulle spela lite långsammare så att inte fusket skulle bli så uppenbart. Och när journalister blev misstänksamma uppmanades spelarna, enligt den spanska baskettidningen Gigandes, att låta skägget växa och använda hatt så att de inte skulle bli igenkända.

Resultatet av skandalen blev att Spanien fråntogs guldet och att idrottare med utvecklingsstörning portades från tävlingarna. Men från och med 2012 i London är ett nytt kontrollsystem utvecklat och de är åter välkomna att tävla.

 

David Lega säger att det inte finns något försvar för Spaniens agerande. Men han vänder ändå på hur vi kan se på saken.

- Fusk är fusk. Det är ingen tvekan om det. Men jag tycker att det är härligt att Paralympics nu är så enormt stort att folk LÅTSAS vara handikappade. Så viktigt har det blivit att vinna guld även här.

Jonas Jacobsson, som möjligtvis kan ta sin 28:e medalj i Paralympics när han går in i tävlingen nästa vecka, säger att han tycker att det görs tillräckligt mycket för att komma tillrätta med doping och fusk. Men han låter som om han är lite trött på kontrollerna.

- Det är rätt att det görs. Det är rätt att sätta dit de som dopar sig. Utvecklingen inom Paralympics är precis likadan som i övrig idrott. Jag har blivit dopingtestad i minst 20 år. Jag ska i förväg tala om var jag är någonstans, varje dag. Det är ju värre än att ha en fotboja.

- Ibland kan jag tycka att reglerna är lite väl hårda.

 

I kväll drar alltihop i gång i London med invigning, i morgon torsdag börjar tävlingarna. Under de åtta paralympiska spel Jonas Jacobsson har fått uppleva är det en prestation som han definitivt aldrig glömmer.

- Arnie Boldt, den enbente kanadensaren som hoppade höjd i Seoul 1988. Han tog 208 på ett ben!

Redan på fredag kan vi ha våra första svenska medaljchanser med Maja Reichard och Pernilla Lindberg i simning samt Nicolina Pernheim i judo.

Rullstolsåkaren Monica Säker, som själv slutade tävla för några år sedan, är övertygad om att det blir minst ett svenskt guld.

- Ja, det tror jag. Anders Olsson, simmaren, är ju med!