Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frågetecknen kring krigsreporterns död

Michael Hastings, 33, var den unge och orädde krigs- korrespondenten. Hans intervju i tidningen Rolling Stone ledde till att den högste militäre ledaren i Afghanistan, amerikanske generalen Stanley McChrystal, sparkades av Barack Obama.

Den 18 juni omkom Hastings i en bilkrasch - bara timmar efter att han mejlat kolleger och vänner att FBI utredde honom. Hans sista ord i mejlet har fått många konspirationsteoretiker att misstänka att han inte dog i en olycka: "Jag har en stor story på gång, och behöver hålla mig undan ett tag".

Nagel i ögat för regimen

Rapporterade om krigen

Michael Hastings, 33, amerikansk journalist och författare som rapporterat från Irak och Afghanistan. Var medverkande redaktör hos Rolling Stone och senast korrespondent för mediesajten BuzzFeed. I juni 2010 skrev han ett porträtt i Rolling Stone om ISAF-generalen Stanley McChrystal som fick konsekvenserna att den fyrstjärnige generalen fick sparken.

Kritiserade -fick sparken

General Stanley Mc Chrystal, 58, var generalen som sparkades av Barack Obama. I Rolling Stone-artikeln ifrågasatte han presidentens administration.

Blev kontaktad timmar före olyckan

Jennifer Robinson, advokat från Australien som sedan 2010 har ingått i Wikileaksgrundaren Julian Assanges juridiska stab för att skydda honom mot anklagelser om våldtäkt och sexuellt ofredande från två svenska kvinnor. Wikileaks twittrade efter Hastings död att han några timmar tidigare kontaktat Jennifer Robinson och berättat att FBI utredde honom.

Klockan 04.20 på morgonen den 18 juni kör en Mercedes C250 på Highland Avenue söder om Melrose Avenue i Los Angeles. Föraren i bilen förlorar kontrollen och kraschar mot ett träd. Bilen brinner kraftigt och föraren, som är ensam i bilen, avlider omedelbart.

Den omkomne personen är den prisbelönte amerikanske Rolling Stone och BuzzFeed-journalisten Michael Mahon Hastings, konstaterar polismyndigheten LAPD i ett pressmeddelande den 22 juni efter att ha fått identiteten bekräftad.

En videofotograf har samma natt varit ute på ett tips om att Justin Bieber varit med om en olycka. Av en slump råkar en kamera monterad i bilen fånga Michael Hastings Mercedes när den kör i hög fart mot rött.

Kraschen inträffar en kort stund senare.

På videoklippet kan man se räddningstjänsten förgäves kämpa för att släcka branden. Ett tjugotal meter bort finns bilens motor som tycks ha slungats ut vid kollisionen.

För polisen var det ännu en tragisk olycka. Men personen bakom ratten var den undersökande reportern Michael Hastings. Omedelbart började konspirationsteorier florera på internet.

Hade någon mixtrat med bilen? Blev han förföljd? Var det en hämnd för att han fått generalen Stanley McChrystal sparkad?

I juninumret 2010 publicerade Rolling Stone en närgående artikel om fyrstjärnige amerikanske generalen Stanley McChrystal. Mellan 15 juni 2009 till 23 juni 2010 var han befälhavare för internationella ISAF-styrkan i Afghanistan. I intervjun gick generalens nära medarbetare hårt åt Obama-administrationen. Generalen var själv inte citerad som den kritiska rösten men flera av hans medarbetares kommentarer avslöjade McChrystals ifrågasättande av Obama. McChrystal kallades till Vita huset och sparkades av Obama för sina uttalanden. Kort senare gick han i pension.

Konspirationerna ansågs så befogade att de även fångades upp av etablerade medier som CNN och Fox News, som inför miljonpublik spekulerade om dödskraschen verkligen bara var en olycka.

När CNN:s reporter Casey Wian rapporterade från olycksplatsen läste hon upp ett kort som lämnats vid trädet där bilen kolliderat.

"Jag ber att din död var en olycka och inte orsakat av dem som inte gillar dig", läste hon ur kortet.

Fox News reporter Trace Gallagher noterade samtidigt att Hastings artiklar ofta gjorde honom till en måltavla för frustrerade makthavare.

Spekulationerna fick nytt bränsle när Wikileaks twittrade att Hastings kontaktat deras advokat Jennifer Robinson bara timmar före olyckan, för att berätta att FBI utredde honom.

- Jag vill inte lämna några kommentarer om Michael för tillfället, säger Jennifer Robinson till Expressen.

Det som ytterligare spädde på konspirations-teorierna var ett mejl som Michael Hastings skickat ut till nära vänner och kolleger bara femton timmar före olyckan. Sättet det skrivits på indikerade att han kände sig övervakad. I brevet skrev han att FBI hade intervjuat vänner och kolleger, och rådde mottagarna att söka juridisk hjälp innan de svarar på några frågor.

Han avslutade med orden.

"Jag har ett stort avslöjande på gång, och behöver hålla mig undan ett tag".

Innehållet oroade vännen, förstesergeanten Joseph Biggs, som lärt känna Hastings när denne var inbäddad journalist i Afghanistan 2008.

- Det var inte likt honom. Jag vet inte, jag hade bara den här magkänslan som störde mig, sade Biggs till tv-stationen KTLA.

För Fox News berättar vännen Biggs att Hastings fått ta emot flera hot för sitt avslöjande som ledde till att general McChrystal sparkades.

- Han hade fått höra att 'Om vi inte gillar vad du skriver, kommer vi jaga och döda dig', hävdar Biggs.

- Jag minns när storyn om general McChrystal kom ut och han (Hastings) ringde mig och sa "du, jag är ganska rädd".

- Jag sa till honom, 'Det har du anledning att vara, broder. Du har i princip just fått en krigsgeneral sparkad. Jag är ganska säker på att han inte är så nöjd med det just nu'.

Spekulationerna tvingade FBI att kommentera uppgifterna.

- FBI har aldrig haft en utredning kring journalisten Michael Hastings, sade Ari Dekofsky, talesperson för FBI Los Angeles i ett uttalande.

Samtidigt kommenterade den lokala polisen i Los Angeles att man inte misstänkte brott bakom kraschen. Drygt tre veckor senare, när Expressen pratar med utredaren, har inget förändrats.

- Den främsta orsaken till olyckan var en för hög hastighet, utifrån vad vi känner till nu, säger utredaren Connie White vid LAPD till Expressen.

Hon vill inte säga hur fort Hastings körde. Men det var mer än den tillåtna hastigheten 35 miles per hour, som motsvarar 56 kilometer i timmen.

För närvarande inväntar polisen analyser från toxikologiundersökningen. Då vet man om Hastings var påverkad vid tidpunkten eller om han drabbades av någon sjukdom. Parallellt undersöks bilen för att se ifall ett mekaniskt fel kan ha orsakat olyckan.

Efter den uppmärksammade artikeln i Rolling Stone värvades Michael Hastings av den nätbaserade mediesajten BuzzFeed förra året. Michael Hastings rapporterade kontinuerligt om CIA, USA:s drönarattacker och hans sista artikel för BuzzFeed, "Why Democrats Love To Spy On Americans" som publicerades den 7 juni, handlade om NSA:s utbredda avlyssningar av mobil - och datatrafiken. "Kanske kommer vi snart få veta mer", avslutade han artikeln.

BuzzFeed vill inte uttala sig om Michael Hastings. Vare sig det gäller olyckan, hans sista mejl eller konspirationsteorierna.

- Vi lämnar inga kommentarer om det här, tyvärr, säger Ashley McCollum, presschef.

I ett uttalande efter dödskraschen skickar chefredaktör Ben Smith sina tankar till hans flickvän, anhöriga och vänner.

"Michael Hastings var en stor, orädd journalist med en otrolig instinkt för storyn, och hade en gåva att kunna hitta vägar att få sina läsare att bry sig om allt han bevakade från krig till politiker. Han skrev historier som annars skulle förbli oskrivna och utan honom kommer viktiga nyheter att förbli okända".

Konspirationsteorierna fortsätter att frodas i väntan på ett klargörande från polisutredningen.

- Det kan ta 60 till 90 dagar tills jag får svar, säger polisutredaren Connie White.

Finns det något med olyckan som är misstänksamt?

- Vi har inga misstankar om brott i nuläget. Men fallet är fortfarande under utredning.

Michael Hastings omkom i en olycka 18 juni i år. Foto: Scanpix

Hit reser svenska turister – får titta på plågade djur

Bilderna inifrån populära parken i Thailand • ”Gör ont i hjärtat”