Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förpacknings-förbannelsen

början på ett imperium. Ruben Rausing skapade med sönerna Hans och Gad en koncern som dominerar världens förpackningsindustri. Här står de vid den första Tetra Pak-modellen, byggd 1946. Foto: Tetra Pak

Det geniala mjölkpaketet gav dem miljarder.

Familjen Rausing blev en av världens rikaste - och mest tillbakadragna - familjer.

Den hyllas över hela världen för sitt enormt framgångs­rika företagsimperium - men har också drabbats av vad brittiska tidningar kallar "Tetra Pak-dynastins förbannelse".

Ruben Andersson, född 1895, kom från enkla förhållanden. Men han var ambitiös och driftig - och fast besluten att skapa en dynasti.

Han tog namnet Rausing efter sin skånska hemsocken Raus. Och började erövra världen.

Han lyckades över all förväntan. Under sin livstid - han dog 1983 - skapade Ruben Rausing en koncern som dominerar världens förpackningsindustri. Efter rätt många svåra år i början blev hans Tetra Pak en framgångssaga utan like, sönerna Hans och Gad tog över och familjen Rausing intog tätplatser på världens "allra rikaste"-listor.

Familjen flyttade till England av skatteskäl 1982.

Än i dag håller familjen ett fast grepp om Tetra Laval, som företaget numera heter efter förvärvet av Alfa Laval. Rubens ättlingar ägnar sig åt affärer på högsta internationella nivå, de bor i slott och herresäten och de skänker hundratals miljoner till medicinska, sociala och kulturella ändamål.

 

Men de drogrelaterade tragedier som drabbat paret Hans Kristian och Eva Rausing har fläckat familjens vapensköld - och fått brittiska tidningar att tala om den "förbannelse" som ofta drabbar kända dynastier.

- De hade enorm betydelse som ett pedagogiskt exempel på att man kan åstadkomma någonting med ett företag i Sverige. Sedan är det tråkigt att man tvingades flytta utomlands för att säkra succession och kapital för fortsatt expansion, säger Hasse Olsson, tidigare mångårig chefredaktör för Dagens Industri, till Expressens Johan Eslander.

- Rausing har krattat vägen för det vi nu har, det vill säga ingen förmögenhetsskatt och också att vi slipper gåvoskatten. I det avseendet har Rausing haft enorm betydelse. Det har alltid varit smärtsamt för politikerna att framgångsrika entreprenörer inte har kunnat vara kvar i Sverige, säger han.

Men det var inte Ruben Rausing som uppfann den trekantiga mjölkförpackning som så småningom kom att revolutionera förpackningsindustrin. Idén kom 1944 från den nyanställde laboratorieassistenten Erik Wallenberg i företaget Åkerlund & Rausing i Lund. Företaget leddes av Ruben som tog patent på uppfinningen i sitt namn.

Först 1991 fick Wallenberg officiellt erkännande för sin uppfinning: Svenska ingenjörsvetenskapsakademiens stora guldmedalj. Men långt tidigare fick han beröm som smällde ännu högre. Niels Bohr, dansk Nobelpristagare i fysik, slog fast att han aldrig tidigare hade sett en så förnämlig tillämpning av en matematisk idé.

 

Ruben Rausing grundade Tetra Pak 1951. Men det gick trögt i början. Företaget var konkursmässigt flera gånger under 1950- och 1960-talen. Rausing hade brist på kapital. De stora industrifamiljerna var inte intresserade av att investera och själv ville han inte börsintroducera sitt företag utan behålla det i familjens ägo.

Rausing med alla sina visioner och drömmar tog ofta stora risker. Men i mitten av 1960-talet - när fyrkantiga förpackningar ersatte de trekantiga - började det lyfta. Bland annat tack vare affärer med Sovjet och tredje världen.

Industrimannen Holger Crafoord var länge delägare i Tetra Pak, men stod i skuggan av Rausing och köptes ut.

- När man samarbetar med en person som skall skapa en dynasti , så får man göra vissa anpassningar. Det var praktiskt taget ingen i det officiella Sverige som visste vem jag var, sade Crafoord till Sydsvenska Dagbladet i en intervju.

Rubens tre söner Gad, Hans och Sven fick ärva koncernen Tetra Laval. Sven, som avled 2003, var en tillbakadragen person och den minst kände av de tre.

1996 trodde inte Hans Rausing längre på Tetra och sålde sin del till brodern Gad efter en längre tid av inre stridigheter mellan bröderna.

- Mot slutet kommunicerade de enbart via brev, har en person med insyn tidigare sagt till Expressen.

Men Hans, som blev vd för Tetra Pak redan som 28-åring 1954, förnekar att det skulle ha rört sig om en schism.

- Tanken på att sälja Tetra Pak hade jag då haft i tre år. Jag tyckte att Tetra Pak hade blivit för stort, tungt och trögt, sade han till Sydsvenskan.

 

Affären mellan bröderna gjorde att Hans Rausing blev en av världens rikaste - i kontanter.

När Gad, hustrun Birgit och barnen Kirsten, Jörn och Finn nådde samma position blev det som ägare till Tetra-koncernen.

Tillsammans har de två släktgrenarna skapat en förmögenhet värd som mest uppåt 200 miljarder kronor, fördelade ungefär lika mellan dem.

Ingen vet exakt hur rika Rausings egentligen är. Enligt brittiska tidningen Guardian finns miljarder och åter miljarder dolda i stiftelser i Schweiz och i skatteparadis som de västindiska Cayman-öarna.

Gads tre barn Kirsten, Jörn och Finn styr koncernen i dag. De lever ett mycket tillbakadraget liv. Kanske beroende på att den palestinska organisationen PFLP planerade att kidnappa Jörn i Lund 1984. Kidnappningen ställdes in i sista minuten.

Hans Rausings två döttrar, Lisbet och Sigrid, håller högre profil. De har praktfulla bostäder i exklusiva Holland Park i London och stora gods i Skottland.

Lisbet Rausing, som är framstående vetenskapshistoriker, har köpt ett 200 kvadratkilometer stort markområde i Skottlands mest avlägsna och orörda vildmarker. Där har hon byggt en slottsliknande byggnad i portugisisk granit, Corrour New Lodge, vid sjön Loch Ossian.

 

Lisbets föräldrar Märit och Hans bor på ett stort gods i England. Hans Rausing gör fortfarande affärer, också i förpackningsbranschen.

Även om Hans då och då ger intervjuer är det Sigrid och Lisbet som är de mest aktiva och utåtriktade.

Sigrid skänker hundratals miljoner kronor till en rad organisationer som bland annat stöder förföljda kvinnor. Och till kulturella ändamål. Hon har startat bokförlag och räddat den ledande brittiska kulturtidskriften Granta från konkurs.

Hennes hus var det dyraste i London när hon köpte det för 20 miljoner pund 1997. Hon har den nästa största trädgården i London. Störst har drottning Elisabeth.

 

Barnen Rausing växte upp i Lund på 1960-talet i välbärgad men inte superrik miljö.

- Vi hade inte kockar eller chaufförer eller sånt. Sverige är annorlunda än England i det avseendet. Mera klasslöst, säger Lisbet till brittiska Guardian.

- Jag är glad för det efter som det innebar att jag lärde mig göra saker: laga mat och så vidare. Vi hade samma fickpengar som alla andra och vi gick i vanliga skolor, säger hon.

Sigrid som också rör sig i kulturella vänsterkretsar har sagt till Guardian att hon känt "skuldkänslor" för familjens stora rikedom.

- När jag växte upp kände jag akut obehag. På 1960- och 1970-talet var Sverige mycket progressivt, ingen bra plats för kapitalister. Jag tillbringade en stor del av tonåren med att gömma mig, sade hon till tidningen 2004.

 

Också i en annan intervju tar hon upp rikedomens avigsidor.

- Jag tror att rikedom kan orsaka fientlighet och det är kanske inte konstigt. Vi lever i ett ekonomiskt system där de fattiga blir fattigare och de redan rika blir rikare, sade Sigrid till Bloombergs.

I dag styrs Tetra Laval av Gads tre barn: Kirsten, Jörn och Finn. Den sistnämnde är den ende av dem som bor i Sverige. Båda bröderna har dock sommarhus i Falsterbo och tillbringar somrarna med att spela golf på Falsterbo golfklubb.

 

Kirsten Rausing är den mest offentliga av de tre syskonen i den grenen av familjen. Hon är framgångsrik hästuppfödare i England och anses hålla världsklass.

Men trots att hon tillhör en av världens rikaste familjer fick hon jobba för att få ett banklån den dagen hon ville starta ett eget stuteri.

- När jag ville låna pengar och de frågade vad jag hade för säkerhet skrattade de en del när jag berättade att jag hade två fölston, sade Kirsten till Travronden 2008.

Kirsten Rausing är den dominerande i syskontrion.

- Det är Kirsten som har sista ordet när det gäller familjens affärer. Hon stod pappa Gad mycket nära. När det gäller avgörande beslut om Tetrakoncernen är det hon som bestämmer, har en person med mycket god insyn tidigare sagt till Expressen.

Men familjen Rausings liv har under senare år förmörkats av tragiken kring paret Hans Kristian och Eva Rausing och deras drogmissbruk. Den smärtsamma hemligheten blev offentlig efter det uppmärksammade polistillslaget mot Eva 2008.

Vänner till paret sade till brittiska tidningar att gripandet kanske var det bästa som kunde ha hänt paret - och hoppades att det skulle leda till deras rehabilitering.

En vän till Eva sade den gången till Londontidningen Mirror att Eva skulle "antingen dö inom ett år ... eller bli helt återställd".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!