Författarna till skandalboken: Kungens vänner försöker hämnas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Författarna Deanne Rauscher och Thomas Sjöberg.
Foto: Sven Lindwall

Skandalboken om kung Carl Gustaf - "Den motvillige monarken" - skakade det svenska kungahuset. 

 Expressen kan i dag avslöja att författarna bakom boken - Thomas Sjöberg och Deanne Rauscher - nu publicerar nya uppgifter när boken släpps i pocket. 

Författarna anklagar kungens vänner för att försöka hämnas: 

 Deanne Rauscher har anmälts till socialstyrelsen för att ha arrangerat sexorgier för vänner och en namngiven socialtjänsteman. 

 En frilansresearcher som tidigare agerat på uppdrag av porrkungen Berth Milton bekräftar att hon skrivit en rapport om kungaboksförfattarna som hon redovisat för kungens vänner. 

 Thomas Sjöberg har tvingats anlita livvakt efter att ha hängts ut som pedofil på nätet. 

 Förre chefen för rikskriminalen Tommy Lindström, känd från TV3:s "Efterlyst", anklagas för att ha avslöjat två av författarnas hemliga källor för kungens vänner.  

- Förtalskampanjen mot oss har varit enorm, säger Deanne Rauscher till Expressen.

"Den motvillige monarken" - känd som skandalboken om kungen - har hittills sålts i 90 000 exemplar bara i Sverige. I morgon kommer pocketupplagan från tryckeriet.

 Expressen kan i dag exklusivt publicera utdrag ur det nyskrivna kapitel som beskriver reaktionerna efter publiceringen - och den hämnd som författarna hävdar att de drabbats av.

 Thomas Sjöberg och Deanne Rauscher skriver:

 "Så fick vi då känna på de krafter som vi varnats för, de krafter som släpps lösa mot dem som närmar sig det svenska hovet om det handlar om 1) kungens utsvävande privatliv, och 2) hovets förankring i nazismen; de krafter som möjligen tidigare fått publicister att avstå, inte från en granskning av kungens privatliv, men från publicering av resultatet.

 Jag kan inte säga att vi blev förvånade över att kraftiga reaktioner uppstod, det hade varit naivt att tro något annat. Däremot häpnade vi över att de tog sig så drastiska uttryck. Hatet har uttryckts i många former, och debatten har i stor utsträckning snarare handlat om våra arbetsmetoder och om våra personer än om huvuddragen i bokens innehåll. Inte minst har det otäcka, anonyma nätskvallret om oss tagit fart."

 Deanne Rauscher säger till Expressen att hon är chockad över det hon beskriver som en organiserad smutskastningskampanj mot henne.

Anmäld för påstådda orgier

 Det familjehem för utsatta flickor som hon i flera år drivit tillsammans med sin före detta sambo har anmälts till socialstyrelsen.

 I anmälan till socialstyrelsen som gjordes i januari i år utsätts Rauscher, men också hennes före detta sambo, för grova anklagelser om orgier på gården där såväl vänner som en namngiven socialtjänsteman ska ha varit med.

 Anmälan till socialstyrelsen har gjorts av en frilansresearcher som tidigare anlitats av porrkungen Berth Milton för att slå tillbaka mot Expressen efter att tidningen kartlagt hans skatteskulder.

 Socialstyrelsen bekräftar att det pågår ett tillsynsärende på Rauschers familjehem efter frilansresearcherns anmälan.

 - Vi utreder de uppgifter vi fått in, men har ännu inte gjort något ställningstagande i frågan, säger Maria Jansson inspektör på socialstyrelsens tillsynsavdelning i Örebro.

 Frilansresearchern bekräftar för Expressen att hon haft ett antal möten med kungavännerna och att hon producerat en kritisk rapport om kungabokens författare. Hon säger att hon redogjort för rapportens innehåll för kungavännerna.

 Rapporten ska enligt uppgift till Expressen bestå av en sammanställning av påstådda felaktigheter i kungaboken samt personliga uppgifter och anklagelser mot författarna bakom boken.

 Frilansresearchern säger att hon samtalat med kungavännerna på telefon och att hon träffat Aje Philipson, Anders Lettström och Noppe Lewenhaupt vid två tillfällen i Stockholm.

 - Jag har pratat med dem sex-sju gånger i telefon under hösten. I januari hade jag ett personligt möte med dem. Jag träffade Anders vid ett tillfälle och Aje och Noppe vid ett annat, säger researchern.

 Hon hävdar dock att hon inte har blivit avlönad av kungavännerna.

 - Jag har gjort den här researchen på ett eget initiativ, men det är ju klart att de var intresserade av mitt material säger researchern.

 Om anmälan till socialstyrelsen säger hon:

 - När jag granskade boken och Deanne Rauscher så träffade jag personer som berättade detta för mig och därför gjorde jag en anmälan till socialstyrelsen. Man har faktiskt anmälningsplikt och jag kommenterar inte detta något mer, säger researchern.

 Anonyma tips och rykten 

 Flera av landets större nyhetsredaktioner har efter att kungaboken publicerades i höstas fått ta emot detaljerade tips som anklagar Thomas Sjöberg för brottslighet, men som efter kontroll visat sig inte stämma eller vara omöjliga att bekräfta

 Samtidigt har det publicerats mängder av nedsättande uppgifter om författarna på internet.

 På internetforumet Flashback finns trådar med hundratals inlägg om Deanne Rauscher och anmälningarna som gjorts mot henne.

 Deanne Rauscher säger till Expressen att hon inte är förvånad.

 - Det har även skickats ut falska inspelade band till tidningsredaktioner där det påståtts vara jag som hörs. Förtalskampanjen har varit enorm.

 I det nyskrivna kapitlet skriver Thomas Sjöberg att han varit tvungen att anlita livvaktsskydd på grund av ryktesspridningen:

 "En dag fann jag ett anonymt meddelande I min brevlåda, där avsändarna intill en nedsättande illustration berättade att de hängt ut mig som pedofil på internet. Inför ett publikt framträdande på Akademiska föreningens klassiska studentafton i Lund bad jag därför om livvaktsskydd eftersom jag befarade att jag kunde bli antastad av uppretade rojalister eller Narvaförbundare som kunde ha läst om arrangemanget i tidningen. Inget obehagligt inträffade dock."

 - I brevet jag fick stod det "Hej vi har hängt ut dig som pedofil på nätet. Tryckfriheten du vet.", säger Thomas Sjöberg som har polisanmält händelsen.

Kontakt med Milan Sevo

 I det nyskrivna kapitlet refereras också uppgifter som tidigare publicerats i tidningen Aftonbladet om någon av kungens vänner, efter att Expressen avslöjat att den dömde brottslingen och strippklubbsägaren Mille Markovic påstår sig ha filmer på kungen i komprometterande situationer, kontaktat den serbiske maffialedaren Milan Sevo för att få honom att utöva påtryckning på Mille Markovic. Thomas Sjöberg skriver i det nya kapitlet:

 "I korthet gick det ut på följande: minst en av kungens vänner (...) hade via en torped bett en landsman till Markovic, serben Milan Sevo, att på olika sätt förmå vår källa att offentligt dementera allt han sagt till oss och dessutom lämna over allt komprometterande material som dokumenterar kungagängets förehavanden på svartklubben Club Power. För detta skulle Markovic få betalt mot att han aldrig mer pratar om saken. De av kungens vänner som tidningen fick tag på dementerade naturligtvis, men det finns enligt våra källor dokumentation som bevisar att en av dem lagt ut uppdraget att lösa "problemet Markovic" på Sevo och hans torped".

 Expressen har sett dokumentationen, som antyder att en av kungens vänner verkligen haft kontakt med den ökände Milan Sevo via en person som pekats ut som Sevos livvakt.

 Expressen har varit i kontakt med den utpekade kungavännen, men denne har avböjt att kommentera. Tidigare har kungavännen dementerat att han haft någon sådan kontakt.

"Lindström avslöjade två källor"

 I det nya kapitlet anklagar Thomas Sjöberg också den före detta rikskriminalchefen Tommy Lindström för att ha svikit honom och för att ha avslöjat identiteten på två av författarnas källor i boken till kungavännerna.

 "Min mångårige vän, förre rikskriminalchefen Tommy Lindström vars memoarbok - "Mitt liv som snut" - jag skrev 1996 blandade sig plötsligt i bokutgivningen. Jag hade efter 15 års bekantskap stort förtroende för Tommy och utgick från att han skulle besvara detta förtroende. Därför hade jag berättat för honom om två av våra källor som på grund av sin bakgrund kunde tänkas tilldra sig säkerhetspolisens intresse, inte minst under det historiska år då kronprinsessan Victoria skulle gifta sig med Daniel Westling. Jag bad Tommy senare att försöka få till stånd ett möte med chefen för personskyddet för att jag skulle kunna förmedla att vi inte var ute efter att 'hänga ut' livvakterna genom att påpeka brister i deras yrkesutövning, snarare gestalta svårigheterna i deras uppdrag. Men när jag, i augusti, tre månader innan boken skulle ges ut, pratade med 'kungavännen' Christer Gustafsson i telefon för att komma överens om en intervju sade han att 'den förra detta polischefen tagit fram information om den här boken' så att det gått fram information" om vilka jag intervjuat.

 Tommy hade med andra ord svikit mig och berättat för kungagänget om ett par av dem vi pratat med och som eventuellt skulle förekomma i boken."

 Tommy Lindström säger till Expressen att han inte förstår kritiken mot honom och att han bara värnat om Thomas Sjöbergs fortsatta karriär.

 - Jag gör det här av välmening med tanke på Thomas framtida journalistkarriär. Jag tycker att han ska skriva på riktiga fakta som kan styrkas och inte på källor som Mille Markovic, säger Tommy Lindström.

 Lindström förnekar att han agerat på kungavännernas uppdrag.

 - Jag har träffat Aje Philipson, Anders Lettström och Noppe vid ett tillfälle när jag höll en föreläsning - jag tror att det var 2009. Efteråt gick vi och åt en middag på Noppes restaurang. Så det är den relationen, säger Lindström.

 Kungavännen Christer Gustafsson säger sig dock kunna bekräfta Thomas Sjöbergs uppgifter om att informationen om boken kom från Tommy Lindström.

 - Vi i gänget fick höra talas om boken från Tommy Lindström, det stämmer. Men i övrigt har jag inga kommentarer mer, säger Christer Gustafsson till Expressen.

Ingen vill kommentera

 Expressen har förgäves bett kungens vänner att kommentera uppgifterna i det nyskrivna kapitlet i pocketupplagan av "Den motvillige monarken".

 Samtliga uppger att de inte vill prata om saken.

 Inte heller vill de ge några kommentarer vad gäller de möten som frilansskribenten, som tidigare haft uppdrag för porrkungen Berth Milton, säger sig ha haft med dem. Eller om den skriftliga rapport om kungaboksförfattarna vars innehåll hon ska ha presenterat för dem.

 - Jag kommenterar överhuvudtaget inget om boken eller någonting. Jag har vänt blad och går vidare, säger Noppe Lewenhaupt.

 Aje Philipson är lika förtegen:

 - Jag är inte intresserad. Hej då, säger han, innan han lägger på luren.

 Anders Lettström bekräftar att han har träffat frilansresearchern, men vill i övrigt inte prata om henne, om boken eller om vilka kontakter han haft med anledning av den.

 - Hon har varit uppe och försökt intervjua mig, men det har egentligen inte du med att göra, säger Anders Lettström.