Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler än 40 000 hotas av vräkning i Sverige

BYTTE. Efter att ha verkställt kring 2 000 avhysningar fick Bengt Elsby nog av sitt job och började arbeta för socialtjänsten i stället.
Foto: Ciprian Gorga
Osäkerhet, ångest och självmord. Det är tre vanliga följder av uppsagda hyreskontrakt och hot om vräkning.
Foto: Anders Ylander

Osäkerhet, ångest och självmord. Det är tre vanliga följder av uppsagda hyreskontrakt och hot om vräkning.

Tidningen Hem & Hyra har kartlagt de hårdaste hyresvärdarna i landet - och kollat varför de vräker sina hyresgäster.

- Det vanligaste är att något har hänt. Att någon har skiljt sig, blivit änka, blivit av med jobbet eller sjukskrivits, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen i södra Skåne, till Hem & Hyra.

En vecka. Längre tid än så behöver inte hyran vara försenad förrän en hyresrätt är "förverkad" och värden kan säga upp hyresgästen

Förra året skickades över 39 000 ansökningar om avhysning, eller vräkning, till Kronofogdemyndigheten. Hyresnämnderna mottog runt 2 600 ansökningar och cirka 930 ärenden gick direkt till tingsrätterna. Sammanlagt hotades alltså runt 42 500 hyresgäster med vräkning bara under 2013.

Det skriver hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra som har kartlagt landets värsta hyresvärdar, sett till antalet vräkningar.

I det senaste numret av tidningen går reportrarna Eva Jacobsson och Conny Pettersson igenom vad som ligger bakom vräkningarna. Utöver att missköta sin lägenhet grovt, bedriva kriminell verksamhet i den, eller bo någon annanstans, är försenade hyror den vanligaste orsaken.

- Den bästa gåvan till en hyresvärd som vill bli av med dig är att du inte betalar hyran i tid. Då är det lätt att säga upp dig, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen i södra Skåne, till tidningen.

Men slarv är långt ifrån den enda anledningen till försenade hyror. Enligt Lovisa Prodenius kan kriser i hyresgästers liv ofta kopplas till vräkningarna.

- Det vanligaste är att något har hänt. Att någon har skiljt sig, blivit änka, blivit av med jobbet eller sjukskrivits. Om man redan innan hade det knapert kan det bli svårt att klara, säger hon till Hem & Hyra.

Visserligen leder vräkningsansökningarna sällan till att kronofogden kommer och rensar lägenheten. Ofta kan gästen och värden komma överens om att hyran ska betalas senare eller att en avbetalningsplan ska ordnas.

- Att få sämre ekonomi kan hända alla. Det värsta man kan göra då är att skämmas och låta bli att agera. Det bästa är att ringa och säga som det är. Vi har inget intresse av att ställa folk på gatan, säger Magnus Fagerström, vd för Mittirimbo fastigheter, sexa på vräkningslistan.


Antalet verkställda avhysningar är lägre än någonsin och endast sex procent - alltså runt 2 500 hushåll - av ansökningarna förra året ledde till formella vräkningar, visar Hem & Hyras granskning.

Men statistik betyder ingenting för individen.

- Många som har ringt varje gång de har varit försenade har sedan blivit förvånade att de "vänliga och förstående" samtalen vänds emot dem i hyresnämnden, berättar Lovisa Prodenius på Hyresgästföreningen.

För den delen är det inte alla som vågar eller orkar kämpa. Hotet om vräkning, särskilt i kombination med en skuld, kan vara för mycket att ta in.

Flera kronofogdar vittnar om att de kommit in i lägenheter och mötts av hyresgäster som tagit sina liv.

- Jag glömmer aldrig kvinnan jag hittade i ett badkar, berättar Bengt Elsby, boendepedagog på socialtjänsten i Göteborgsstadsdelen Angered, om ett vräkningsuppdrag.

Hon låg död i blodblandat vatten i sitt badkar efter att ha skurit sig själv. Det var andra gången Bengt Elsby råkade ut för att hitta en död hyresgäst. Första gången var värre, menar han.


Han hade knackat på dörren flera gånger utan att någon öppnade och en låssmed fick kontaktas för att öppna lägenheten. Mycket riktigt verkade den tom - tills de kom till sovrummet. Där hängde hyresgästen, en ensamstående man, med ett rep kring halsen. På köksbordet i lägenheten låg ett avskedsbrev till mannens barn och barnbarn.

- Jag kopplade bort alla känslor och blev en tjänsteman. Såg till att låssmeden fick stöd, ordnade med allt praktiskt, men glömde bort en person: mig själv. Det här var 80-tal och kronofogden var vidrigt dålig på att hantera trauman personalen varit med om.

Efter att ha verkställt kring 2 000 avhysningar fick Bengt Elsby nog. Det blev för tufft för honom och efter att ha mötts av döda hyresgäster vid fem tillfällen började han jobba inom socialtjänsten i stället.

- Vi har inte ens lyckats förklara för alla att betala hyran i tid är den absolut viktigaste uppgiften. Det gör mig ledsen, säger han.

Hem & Hyra har varit i kontakt med ett 20-tal kronofogdeinspektörer som alla berättar om liknande händelser, och de kommer fram till att ensamstående män är mest utsatta.

Enligt tidningen ska forskare vid Stockholms universitet inleda en studie för att undersöka samband mellan självmord och vräkningshot.

- Om det är så, så kan man ställa sig frågan om det är en rimlig följd av en hyresskuld på kanske tiotusen kronor, säger Sten-Åke Stenberg, professor vid Sofi, Institutet för social forskning, till tidningen.

En person som däremot orkade kämpa mot uppsägningen är Reza Fili, hyresgäst hos SKHLM Fastigheter. Han kämpade i ett helt år för att få bo kvar i sin lägenhet i Skärholmen i södra Stockholm efter att han sades upp från den.

- Jag fick panik och visste inte vad jag skulle ta mig till. Att bli hemlös var det sista jag ville, berättar han för Hem & Hyra om vräkningsbeskedet.


Han är en av dem som hotats med vräkning mitt under en tuff period i livet. Dels hade han just separerat från sin sambo, dels hade han fått ett sjukdomsbesked. Efter en hård strid i hyresnämnden fick han till slut rätt, trots att SKHLM Fastigheter är den värd som sade upp flest kontrakt i landet förra året - mer än var femte hyresgäst hos dem nåddes av beskedet och de sade upp 27 kontrakt.

- Efter att ha levt i skräck i ett år var det en stor lättnad. Jag tänkte på uppsägningen varje dag, säger Reza Fili.

När Hem & Hyra berättar för Richard Ghneim, ägare av SKHLM fastigheter, att hans bolag toppar vräkningslistan för 2013, säger han:

- Det kan inte stämma!

Sen förklarar han att det beror på att flera av deras lägenheter hyrts ut i andra, tredje eller fjärde hand.

- De vi sade upp bodde alltså inte där själva, säger Richard Ghneim.

Nu hyrs de lediga lägenheterna ut till företaget Beautiful apartments för en nästan dubbelt så hög hyra som de vanliga hyresgästerna betalar.

Andra storvräkande hyresvärdar som Hem & Hyra varit i kontakt med förklarar sin statistik med att de hyr ut lägenheter till låginkomsttagare - alltså får de inte alltid in hyran.

- Man gav kontrakt utan någon som helst bedömning av hyresgästerna. Det flyttade in många som aldrig betalade hyran, säger Patrik Lööw, delägare av Smefat som äger Annelunds i Ljungby.

Annelunds sade upp näst flest kontrakt i landet förra året.

Stora Tunabyggen i Borlänge, det kommunala bostadsbolag som har flest uppsägningsärenden per lägenhet, pekar på samma orsak:

- Många av våra hyresgäster står relativt långt från arbetsmarknaden och har små ekonomiska marginaler, säger vd Jörgen Ohlsson till tidningen.

För att snabbt få undan gäster som betalar sent anlitar vissa värdar inkassobolag. Enligt privatvärden Graflunds, som sa upp 782 kontrakt förra året, är det för att hjälpa gästerna.

- Om man låter tiden gå så ökar risken att det slutar med avhysning. Så tror jag alla hyresvärdar tänker numera, säger Graflunds informationschef Anitha Westling till Hem & Hyra.

Graflunds har flera lägenheter i miljonprogramområden och Westling säger att de vet att hyresgästerna har det tufft.

- Vårt primära mål med en ansökan hos Kronofogden är inte att bli av med hyresgästen, utan att få in hyran, säger hon.

Värdarna som sade upp fler än 25 hyresgäster under 2013

Hyresvärd Antal Andel

BLEKINGE LÄN

Ronnebyhus 145 5,3%

Karlshamnsbostäder 82 3,3%

Sölvesborgshem 27 2,3%

Olofströmshus 40 2,1%

Karlskronahem 76 1,9%

DALARNAS LÄN

Stora Tunabyggen 790 13,2%

Kopparstaden 238 3,8%

Vansbrohem 25 3,5%

Morastrand 77 3,5%

Bärkehus 33 3,2%

Ludvikahem 52 1,6%

GOTLANDS LÄN

Gotlandshem 235 4,4%

GäVLEBORGS LÄN

Fastighetsbol Hästen 75 13,1%

Gavlegårdarna 715 4,7%

Sandvikenhus 160 3,6%

Faxeholmen 75 2,3%

Alfta-Edsbyn Fast. AB 30 1,9%

Ljusdalshem 38 1,7%

Hudiksvallsbostäder 69 1,6%

Bollnäsbostäder 58 1,5%

HALLANDS LÄN

Eksta Bostads AB 44 1,7%

Falkenbergs Bost. AB 37 1,4%

HFAB, Halmstad 121 1,2%

Varbergs Bostads AB 32 0,6%

JÄMTLANDS LÄN

Strömsunds Hyresb. 40 4,5%

Härjegårdar 32 2,8%

Östersundshem 53 1,0%

JÖNKÖPINGS LÄN

Vätterbygden 54 3,9%

Witalabostäder 33 3,7%

Gislavedshus 91 3,5%

Finnvedsbostäder 43 1,8%

Vätterhem 111 1,3%

Jönk. Bygginvest 30 1,2%

KALMAR LÄN

Nybro Bostads AB 106 5,3%

Mönsterås Bostäder 62 4,8%

Kalmarhem 154 3,3%

Stångåkonsult 32 3,2%

Vimarhem 27 2,0%

Hultsfreds Bostäder 33 2,0%

KRONOBERGS LÄN

Annelunds i Ljungby 46 17,7%

Lessebohus 66 7,6%

Allbohus 61 3,2%

Växjöhem 84 1,4%

Hyresbostäder Växjö 54 1,2%

NORRBOTTENS LÄN

Stiftelsen Bodenbo 100 5,0%

Haparandabostäder 26 4,6%

Top Bostäder 61 3,2%

Lulebo 139 1,4%

Kirunabostäder 27 1,3%

Pitebo 30 0,8%

SKÅNE LÄN

Bjuvsbostäder 77 7,3%

Österlenhem 32 5,6%

Landskronahem 175 4,9%

Bost. AB Klockaren 67 4,7%

Burlövs Bostäder 116 4,7%

Malmö Studenthus 27 4,1%

Båstadhem 39 4,0%

Osby Bostäder 26 3,9%

Bost. AB Gröningen 29 3,3%

Eslövs Bostads AB 75 3,1%

Bromöllahem 31 3,1%

Kristianstadsbyggen 235 2,7%

Simrishamns Bost. 26 2,6%

MKB Fastighets AB 479 2,1%

Hugo Åbergs Fast. 41 2,1%

Trelleborgshem 26 1,4%

KKB Fastigheter 26 1,1%

Stift. AF Bostäder 62 1,1%

Helsingborgshem 77 0,6%

LKF, Lund 48 0,5%

STOCKHOLMS LÄN

SKHLM Fastigheter 27 21,8%

Mittirimbo Fast. 37 10,9%

Patrizia Immobilien 97 9,5%

Telge Hovsjö 139 8,4%

Stendörren Bostäder 271 7,7%

Sigtunahem 342 7,6%

Roslagsbostäder 146 7,0%

Botkyrkabyggen 741 6,9%

Upplands-Brohus 122 6,0%

Sollentunahem 347 5,8%

Fast. AB Förvaltaren 428 5,4%

Nynäshamnsbost. 139 5,2%

Bo i Väsby 30 3,8%

Telgebostäder 272 2,7%

Edman, Lars Erik 28 2,6%

Armada Bostäder 39 2,6%

Hässelby Hem 54 2,3%

AB Familjebostäder 480 2,2%

Heba Fastighets AB 62 2,1%

Haninge Bostäder 39 1,9%

Stockholmshem 462 1,8%

Svenska Bostäder 384 1,5%

Järfällahus 84 1,5%

Sthlms Studentbost. 115 1,4%

Huge Fastigheter 115 1,4%

Tyresö Bostäder 35 1,1%

Väsbyhem 25 0,6%

SÖDERMANLANDS LÄN

Strängnäs Bost. AB 93 7,8%

Katrineholms Fast. 79 4,6%

E-tuna Kommunfast. 257 4,4%

Flens Bostads AB 58 3,4%

Kustbostäder 42 3,4%

Nyköpingshem 95 2,6%

Pagoden, Eskilstuna 63 2,1%

UPPSALA LÄN

Enköpings Hyresb. 131 5,2%

Hebygårdar 49 4,9%

Älvkarlebyhus 39 3,7%

Tierpsbyggen 43 2,5%

Uppsalahem 122 0,8%

VÄRMLANDS LÄN

Forshaga Bostäder 34 4,6%

Kilsbostäder 26 3,2%

Arvika Fastighets AB 96 3,2%

Kristinehamnsbost. 29 2,2%

Karlstads Bostads AB 111 1,5%

Stift. Karlstadshus 32 1,3%

VÄSTERBOTTENS LÄN

Skelleftebostäder 193 2,8%

Vilhelmina Bostäder 14 2,0%

AB Bostaden, Umeå 154 1,0%

VÄSTERNORRLANDS LÄN

Nordco Bostad 25 15,6%

Sköns Bostäder 35 8,1%

Övikshem 249 7,3%

Mitthem 256 4,5%

Härnösandshus 79 4,4%

Ånge Fastighets AB 25 3,2%

Timråbo 56 3,1%

VÄSTMANLANDS LÄN

Mimer, Västerås 587 5,2%

Köpings Bostads AB 117 4,5%

Hallstahem 90 3,8%

Kvarnvreten Fast. AB 26 3,5%

Salabostäder 86 3,2%

VS-Hus 25 2,3%

VÄSTRA GÖTALANDS LÄN

Fastighets AB Rentus 41 10,3%

Munkedals Bostäder 38 7,4%

AB Bostäder i Borås 523 7,1%

Alingsåshem 141 4,3%

Valbohem 26 4,2%

Lysekilsbostäder 53 4,1%

Eidar, Trollhättan 229 3,8%

Sotenäsbostäder 33 3,0%

Familjebost. Göteb. 521 2,9%

Kungälvsbostäder 73 2,7%

Stenungsundshem 51 2,6%

Förbo 139 2,6%

Falköpings Hyresb. 44 2,3%

Marks Bostads AB 75 2,1%

Bostadsbolaget, Gbg 424 1,8%

Partillebo 59 1,6%

Gårdstensbostäder 44 1,6%

Uddevallahem 66 1,5%

Vänersborgsbost. 36 1,2%

Poseidon 111 0,4%

ÖREBRO LÄN

Hyresbost. Karlskoga 166 6,4%

Hallbo 89 6,0%

Örebrobostäder 1 228 5,3%

Lindesbergsbostäder 60 3,8%

Kumlabostäder 66 3,0%

ÖSTERGÖTLANDS LÄN

Hyresbost. Norrköp. 630 6,4%

Vallonbygden 88 4,8%

Studentbost. Linköp. 129 3,1%

Stångåstaden 446 2,4%

Bostadsbol. Mjölby 60 2,4%

Platen 84 1,4%

Privata värdar med fastigheter i flera län

Graflunds 782 8,4%

PBA K-krona, Malmö 48 8,3%

Ikano Bostad 247 4,2%

Akelius 817 3,8%

Tornet 35 3,6%

Stena Fastigheter 755 3,2%

IHF Bostad 68 3,1%

Heimstaden 275 2,3%

M2 Gruppen 80 2,0%

Diligentia 91 2,0%

HSB Hyresrätter 502 1,9%

Sv. Bostadsfonden 55 1,6%

Masmästaren 26 1,5%

Din Bostad 74 1,1%

Bovista 41 1,0%

Rikshem 183 1,0%

L E Lundberg 65 1,0%

Riksbyggen 31 0,9%

Wallenstam 32 0,4%

Willhem 32 0,2%

Filial Af K/S 39 IU


Antal= värdens totala antal ärenden i tingsrätten, hyresnämnder och hos kronofogden.

Andel= Antal uppsägningar i förhållande till hur många lägenheter värden har.

IU: Ingen uppgift.

Källa: Hem & Hyra.