En vecka. Längre tid än så behöver inte hyran vara försenad förrän en hyresrätt är "förverkad" och värden kan säga upp hyresgästen
Förra året skickades över 39 000 ansökningar om avhysning, eller vräkning, till Kronofogdemyndigheten. Hyresnämnderna mottog runt 2 600 ansökningar och cirka 930 ärenden gick direkt till tingsrätterna. Sammanlagt hotades alltså runt 42 500 hyresgäster med vräkning bara under 2013.
Det skriver hyresgästföreningens medlemstidning Hem & Hyra som har kartlagt landets värsta hyresvärdar, sett till antalet vräkningar.
I det senaste numret av tidningen går reportrarna Eva Jacobsson och Conny Pettersson igenom vad som ligger bakom vräkningarna. Utöver att missköta sin lägenhet grovt, bedriva kriminell verksamhet i den, eller bo någon annanstans, är försenade hyror den vanligaste orsaken.
- Den bästa gåvan till en hyresvärd som vill bli av med dig är att du inte betalar hyran i tid. Då är det lätt att säga upp dig, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen i södra Skåne, till tidningen.
Men slarv är långt ifrån den enda anledningen till försenade hyror. Enligt Lovisa Prodenius kan kriser i hyresgästers liv ofta kopplas till vräkningarna.
- Det vanligaste är att något har hänt. Att någon har skiljt sig, blivit änka, blivit av med jobbet eller sjukskrivits. Om man redan innan hade det knapert kan det bli svårt att klara, säger hon till Hem & Hyra.
Visserligen leder vräkningsansökningarna sällan till att kronofogden kommer och rensar lägenheten. Ofta kan gästen och värden komma överens om att hyran ska betalas senare eller att en avbetalningsplan ska ordnas.
- Att få sämre ekonomi kan hända alla. Det värsta man kan göra då är att skämmas och låta bli att agera. Det bästa är att ringa och säga som det är. Vi har inget intresse av att ställa folk på gatan, säger Magnus Fagerström, vd för Mittirimbo fastigheter, sexa på vräkningslistan.
Antalet verkställda avhysningar är lägre än någonsin och endast sex procent - alltså runt 2 500 hushåll - av ansökningarna förra året ledde till formella vräkningar, visar Hem & Hyras granskning.
Men statistik betyder ingenting för individen.
- Många som har ringt varje gång de har varit försenade har sedan blivit förvånade att de "vänliga och förstående" samtalen vänds emot dem i hyresnämnden, berättar Lovisa Prodenius på Hyresgästföreningen.
För den delen är det inte alla som vågar eller orkar kämpa. Hotet om vräkning, särskilt i kombination med en skuld, kan vara för mycket att ta in.
Flera kronofogdar vittnar om att de kommit in i lägenheter och mötts av hyresgäster som tagit sina liv.
- Jag glömmer aldrig kvinnan jag hittade i ett badkar, berättar Bengt Elsby, boendepedagog på socialtjänsten i Göteborgsstadsdelen Angered, om ett vräkningsuppdrag.
Hon låg död i blodblandat vatten i sitt badkar efter att ha skurit sig själv. Det var andra gången Bengt Elsby råkade ut för att hitta en död hyresgäst. Första gången var värre, menar han.
- Jag kopplade bort alla känslor och blev en tjänsteman. Såg till att låssmeden fick stöd, ordnade med allt praktiskt, men glömde bort en person: mig själv. Det här var 80-tal och kronofogden var vidrigt dålig på att hantera trauman personalen varit med om.
Efter att ha verkställt kring 2 000 avhysningar fick Bengt Elsby nog. Det blev för tufft för honom och efter att ha mötts av döda hyresgäster vid fem tillfällen började han jobba inom socialtjänsten i stället.
- Vi har inte ens lyckats förklara för alla att betala hyran i tid är den absolut viktigaste uppgiften. Det gör mig ledsen, säger han.
Hem & Hyra har varit i kontakt med ett 20-tal kronofogdeinspektörer som alla berättar om liknande händelser, och de kommer fram till att ensamstående män är mest utsatta.
Enligt tidningen ska forskare vid Stockholms universitet inleda en studie för att undersöka samband mellan självmord och vräkningshot.
- Om det är så, så kan man ställa sig frågan om det är en rimlig följd av en hyresskuld på kanske tiotusen kronor, säger Sten-Åke Stenberg, professor vid Sofi, Institutet för social forskning, till tidningen.
En person som däremot orkade kämpa mot uppsägningen är Reza Fili, hyresgäst hos SKHLM Fastigheter. Han kämpade i ett helt år för att få bo kvar i sin lägenhet i Skärholmen i södra Stockholm efter att han sades upp från den.
- Jag fick panik och visste inte vad jag skulle ta mig till. Att bli hemlös var det sista jag ville, berättar han för Hem & Hyra om vräkningsbeskedet.
Han är en av dem som hotats med vräkning mitt under en tuff period i livet. Dels hade han just separerat från sin sambo, dels hade han fått ett sjukdomsbesked. Efter en hård strid i hyresnämnden fick han till slut rätt, trots att SKHLM Fastigheter är den värd som sade upp flest kontrakt i landet förra året - mer än var femte hyresgäst hos dem nåddes av beskedet och de sade upp 27 kontrakt.
- Efter att ha levt i skräck i ett år var det en stor lättnad. Jag tänkte på uppsägningen varje dag, säger Reza Fili.
När Hem & Hyra berättar för Richard Ghneim, ägare av SKHLM fastigheter, att hans bolag toppar vräkningslistan för 2013, säger han:
- Det kan inte stämma!
Sen förklarar han att det beror på att flera av deras lägenheter hyrts ut i andra, tredje eller fjärde hand.
- De vi sade upp bodde alltså inte där själva, säger Richard Ghneim.
Nu hyrs de lediga lägenheterna ut till företaget Beautiful apartments för en nästan dubbelt så hög hyra som de vanliga hyresgästerna betalar.
Andra storvräkande hyresvärdar som Hem & Hyra varit i kontakt med förklarar sin statistik med att de hyr ut lägenheter till låginkomsttagare - alltså får de inte alltid in hyran.
- Man gav kontrakt utan någon som helst bedömning av hyresgästerna. Det flyttade in många som aldrig betalade hyran, säger Patrik Lööw, delägare av Smefat som äger Annelunds i Ljungby.
Annelunds sade upp näst flest kontrakt i landet förra året.
Stora Tunabyggen i Borlänge, det kommunala bostadsbolag som har flest uppsägningsärenden per lägenhet, pekar på samma orsak:
- Många av våra hyresgäster står relativt långt från arbetsmarknaden och har små ekonomiska marginaler, säger vd Jörgen Ohlsson till tidningen.
För att snabbt få undan gäster som betalar sent anlitar vissa värdar inkassobolag. Enligt privatvärden Graflunds, som sa upp 782 kontrakt förra året, är det för att hjälpa gästerna.
- Om man låter tiden gå så ökar risken att det slutar med avhysning. Så tror jag alla hyresvärdar tänker numera, säger Graflunds informationschef Anitha Westling till Hem & Hyra.
Graflunds har flera lägenheter i miljonprogramområden och Westling säger att de vet att hyresgästerna har det tufft.
- Vårt primära mål med en ansökan hos Kronofogden är inte att bli av med hyresgästen, utan att få in hyran, säger hon.