Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Festnatten som blev en mardröm

Det var i december förra­ året som den 29-åriga kvinnan hamnade i en lägenhet i Mariannelund. Tvåbarnsmamman trodde att det handlade om en förfest, men i stället blev hon våldtagen av åtta män.

Hon trodde att hon skulle gå på nattklubb med en manlig vän.

I stället tog han den 29-åriga tvåbarnsmamman till en lägenhet - där han och sju andra män våldtog henne.

Nu väntar alla på domen i Sveriges värsta gruppvåldtäktsmål.

Samtidigt försöker experter förklara mekanismerna som leder till brottet:

- Många män upplever att skulden blir mindre om de är många, säger psykolog Bengt Hasselrot.

 

Den här artikeln publicerades 2012, men sprids nu i sociala medier.

VAD?

Åtta män är åtalade och väntar på dom efter att en 29-årig tvåbarnsmamma utsatts för en gruppvåldtäkt i en lägenhet i småländska Mariannelund i december förra året.

Gruppvåldtäkten beskrivs som en av de värsta någonsin i svensk modern historia.

Samtidigt jagar polisen i Örnsköldsvik flera män som nyligen överföll och våldtog en 24-årig kvinna i en park i staden.

VILKA?

Charlotte Bokelund, advokat som är målsägar­biträde åt den våldtagna kvinnan.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Klara Hradilova Selin, utredare på brottsförebyggande rådet. Har bland annat gjort en granskning av antalet anmälningar av våldtäkt.

Bengt Hasselrot, legitimerad psykolog som arbetar med sexualbrottslingar på kriminalvården i Skogome utanför Göteborg.

Det har varit långa och jobbiga dagar i rättegångssalen i Jönköping för den 29-åriga tvåbarnsmamman från Hultsfred.

Under nära två veckor har hon vid flera tillfällen tvingats möta de åtta män som våldtog henne under en hel natt, vittna mot dem och lyssna på hur de svär sig fria från alla anklagelser.

- Hon har fått tillbaka alla minnesbilder, alla lukter från natten när det hände. Vid några tillfällen har hon varit så äcklad att hon varit tvungen att gå ut och spy, säger kvinnans målsägarbiträde Charlotte Bokelund.

Värst har mötet med den 25-årige mannen varit, mannen tvåbarnsmamman lärde känna via gemensamma bekanta för knappt ett år sedan.

De började mejla med varandra över Facebook, och fredag den 2 december förra året kom de överens om att gå ut tillsammans på nattklubben Chaplin i Vimmerby.

Men i stället för det populära utestället hamnade de i en lägenhet i Mariannelund, där några av mannens kompisar befann sig.

- Vittnen har berättat hur mannen lovat sina kompisar att "fixa en tjej att knulla med". Men till min klient sa han att de skulle dit på förfest, säger Charlotte Bokelund.

Sällskapet skrattar, pratar och har trevligt de första timmarna. Sedan lämnar 25-åringen lägenheten.

De sju andra männen överfaller då omedelbart­ tvåbarnsmamman.

Därefter följer en långt utdragen mardröm.

Männen trycker ner henne på en säng, sliter av henne kläderna och våldtar henne upprepade gånger, ofta flera på samma gång. Samtidigt skrattar de och klappar i händerna åt varandra.

Sent på natten återkommer 25-åringen till lägenheten.

- Min klient ser honom som en räddare. Han tar henne till ett annat rum och tröstar henne i 20 minuter. Sedan våldtar även han henne, säger Charlotte Bokelund.

Råheten i övergreppen har chockat alla som tidigare varit i kontakt med offer eller förövare av våldtäkter.

Antalet gärningsmän är troligen unikt i modern svensk historia.

- I det här fallet var det vidrigare än vanligt. Och med tanke på antalet gärningsmän är det en av de grövsta gruppvåldtäkterna någonsin, säger Jerzy Sarnecki, kriminolog vid Stockholms universitet.

Samtidigt som rättegången mot de åtta männen pågått de senaste två veckorna i tingsrätten i Jönköping har polisen i Örnsköldsvik arbetat febrilt med att hitta den grupp män som nyligen överföll och våldtog en 24-årig kvinna i en park i staden.

Det var andra gången på kort tid som en ung kvinna överfölls och utsattes för en gruppvåldtäkt i Örnsköldsvik.

- Det är klart att det finns en oro för fler våldtäkter när två stycken har skett inom en så kort period, sa Stefan Sundberg, jour­havande förundersökningsledare, till Expressen i förra veckan.

För drygt två veckor sedan kom även hovrätten i Västra Götalands dom för de tre män som utsatte en kvinna för en gruppvåldtäkt i en lägenhet i Lysekil i maj förra året.

Men trots de många fallen finns inte några siffror som visar på en ökning av antalet gruppvåldtäkter.

Brottsförebyggande rådet, Brå, har ingen enskild statistik som visar antalet gruppvåldtäkter.

Däremot gjorde de en studie för fyra år sedan där de granskade polisanmälningar samt första polisförhöret i samtliga fall där en målsägare anmält att hon eller han blivit våldtagen.

- Det vi såg då var att det var en extra stor ökning av ärenden där det var flera gärningsmän, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå.

Hon är dock osäker på om de siffrorna påverkar antalet gruppvåldtäkter:

- Scenariot är ofta att en tjej somnat i ett rum under en efterfest. Under nattens lopp har sedan flera olika personer, vid olika tillfällen, kommit in och försökt förgripa sig på tjejen, säger Klara Hradilova Selin.

Psykologen Bengt Hasselrot arbetar med sexualbrottslingar på kriminalvården i Skogome utanför Göteborg. Enligt honom är det ofta hierarkiska strukturer som gör att män begår en gruppvåldtäkt.

- Männen ska tuppa upp sig för varandra. Våldtäktsoffret blir ett objekt i stället för en person, och män som kanske inte skulle våldta om de vore själva vågar inte backa ur för då visar de sig fega, säger Bengt Hasselrot.

Han fortsätter:

- Men naturligtvis finns det personliga mekanismer bakom också. Bristande självkänsla är vanligt. När man blir en deltagare i gänget får man tillbaka självkänslan, men det är till priset av att man förlorar möjligheten att fatta egna beslut.

Många män som deltagit i en gruppvåldtäkt skjuter dessutom skulden ifrån sig.

- Ibland är försvarsmekanismerna så starka att männen inte inser vad de gjort förrän polisen knackar på dörren. Många av dem upplever dessutom skulden som mindre eftersom de varit många om brottet, säger Bengt Hasselrot­.

De åtta männen, i åldern 20 till 33 år, som är åtalade för att ha våldtagit den 29-åriga tvåbarnsmamman från Hultsfred nekar alla till brott.

Tre av dem har medgivit att de haft sex med kvinnan, men att det skett frivilligt.

Samtidigt finns flera personer som vittnar om hur kvinnan darrade av skräck och blödde kraftigt från underlivet efter att hon vid niotiden på lördagsmorgonen lyckades larma polisen.

- Hon smög ut ur lägenheten och gömde sig bakom några soptunnor medan hon väntade på polisen, säger Charlotte Bokelund.

Gruppvåldtäkten har varit mycket traumatisk för den 29-åriga tvåbarnsmamman. Hon var tvungen att sitta i rullstol under två veckor efter övergreppet på grund av smärtor i underlivet, och har även behandlats på en psykiatrisk mottagning.

Charlotte Bokelund yrkar på ett skadestånd på 1,25 miljoner kronor för sin klient.

Åklagare Gunnar Brodin har yrkat på sex års fängelse samt utvisning för sju av männen.

Den åttonde mannen, 25-åringen, misstänks för grov våldtäkt samt anstiftan till grov våldtäkt. Gunnar Brodin yrkar därför på sju års fängelse för honom.

Männen sitter nu fortsatt häktade i väntan på dom. Tingsrätten i Jönköping meddelar domen den 11 april.