Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Fergie" i bråk om prinsessan Diana

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sarah ”Fergie” Ferguson och prinsessan Diana var bästa vännerna som blev rivaler.
Foto: JOHN SHELLEY COLLECTION / AVALON.RED B4842
Sarah ”Fergie” Ferguson kom från samma bakgrund som Diana. De kände varandra sedan tonåren och blev goda vänner 1980.
Foto: STEWART/KEN GOFF PHOTOS / STELLA PICTURES

Prinsessan Diana och Sarah ”Fergie” Ferguson var bästa vännerna som blev rivaler. 

Vid Dianas död hade de två inte pratat med varandra på över ett år. 

Men nu, 21 år senare, ska Fergie ha hamnat i bråk med Camilla Parker Bowles över den forna väninnan. 

– Det var ett bråk av aldrig tidigare skådat slag på slottet, säger en källa till tidningen New idea.

I juli sågs hertiginnorna Meghan och Kate tillsammans på Wimbledon när de kollade på damfinalen i tennis. Det var deras första framträdande ihop utan makarna och båda såg ut att njuta av varandras sällskap.

Svägerskornas vänskap är något som det flitigt skrivs om i den brittiska pressen. Men innan Meghan och Kate var det en annan kunglig vänskap som alla pratade om. Den mellan prinsessan Diana och Sarah ”Fergie” Ferguson.

Diana och Sarah kom båda från samma bakgrund och deras mammor gick i samma skola. Trots att de känt varandra sedan tonåren blev det riktigt nära vänner först 1980, skriver tidningen Town and country. Diana var då 19 år och Sarah var 21. De delade samma intressen och vänner och började snart luncha ihop varje vecka.

Fergie fick prins Andrew, bror till prins Charles, till bordet på en fest. Kemi uppstod och paret kom senare att gifta sig.
Foto: JOHN SHELLEY COLLECTION / STELLA PICTURES / LFI/PHOTOSHOT B4842

750 miljoner såg Dianas bröllop

1981 gifte sig Diana med prins Charles. Bröllopet är ett av de mest omtalade i det brittiska kungahusets historia. 600 000 personer fyllde Londons gator och enligt BBC såg hela 750 miljoner tv-tittare världen över när Diana fick sin prins i Sankt Paulskatedralen i London.

Sarah Ferguson var bjuden till vigseln, och Diana gav vännen en bit tyg att sy upp en klänning av.

Efter bröllopet fortsatte de två vännerna umgås. Enligt Fergie anförtrodde sig Diana åt henne och berättade om svårigheterna med det nya livet som prinsessa. I sin självbiografi "My story" från 1996 skriver Fergie:

”Hon var två år yngre än mig och jag strävade efter att stötta henne och skydda henne som om hon vore en lillasyster.” 

Enligt Fergie anförtrodde sig Diana åt henne och berättade om svårigheterna med livet som prinsessa.
Foto: JACQUELINE ARZT / AP TT / NTB SCANPIX

Diana parade ihop Fergie med prins Andrew

1985 föreslog Diana för drottning Elizabeth att Sarah borde bjudas in till en av familjens fester i Windsor Castle. Så blev det och Fergie fick ingen mindre än prins Andrew, bror till prins Charles, till bordet. 

Kemi uppstod och paret kom senare att gifta sig med varandra. Men vägen dit var inte helt smärtfri för Sarah. I självbiografin beskriver hon de första publika framträdandena som hon gjorde med prins Andrew och den ångest hon kände inför att möta världspressen. Den här gången var det Diana, som hade levt i rampljuset under flera år, som stöttade Sarah.

Rivaliteten och slutet på vänskapen

Det har ryktats om att rivalitet ska ha uppstått efter att Fergie gifte in sig i den kungliga familjen. Enligt tidningen Town and country ska Diana ha känt sig pressad av Fergie som charmade de andra medlemmarna i familjen. Prins Charles ska till och med frågat Diana varför hon inte kunde vara mer som Sarah, vilket Diana delade med författaren Andrew Morton som senare skrev en biografi om prinsessan Diana.

Trots pressen höll vänskapen i sig, även efter att både Diana och Sarah skiljt sig och lämnat kungafamiljen. Vänskapen fick dock ett abrupt slut 1996 när Sarahs självbiografi ”My Story" publicerades. Enligt flera brittiska medier ska Fergie ha lovat Diana att inte inkludera henne i boken, men hon höll inte löftet. Särskilt en del i boken ska ha gjort Diana arg och ledsen, enligt Daily mail. I passagen skrev Sarah att hon fått vårtor på fötterna efter att ha lånat ett par av Dianas skor.

De två vännerna pratade aldrig mer och året efter att boken kom ut omkom Diana tragiskt i en bilolycka i Paris. I en intervju i Harpers Bazar från 2007 beskriver Sarah Fergueson hur hon saknar och minns sin vän och att hon försökte återfå kontakten med Diana, men utan att lyckas.

– Det sorgligaste är att vi inte hade pratat med varandra på ett år och jag förstod aldrig varför. Jag försökte, jag skrev brev och tänkte att vad som än hade hänt så spelade det ingen roll och att vi kunde lösa det.

Prins Charles tillsammans med sin nuvarande hustru Camilla Parker Bowles.
Foto: PHOTOSHOT / STELLA PICTURES PHOTOSHOT

"Ett bråk som ingen sett förut innanför slottets väggar"

21 år har snart gått sedan den tragiska bilolyckan som försatte ett helt land och stora delar av världen i sorg. Sarah Ferguson har med åren haft allt mindre kontakt med det brittiska kungahuset, men i somras fick hon en inbjudan av drottning Elizabeth. 

I ett försök att sträcka ut en hand inför Fergies dotters bröllop, bjöds Fergie in till familjens slott i Balmoral. Dottern, prinsessan Eugenie och hennes trolovade Jack Brooksbank, ska nämligen gifta sig den 12 oktober i år. 

Enligt tidningen New Idea ska helgen ha slutat i katastrof. Fergie ska ha hamnat i bråk med Camilla Parker Bowles, kvinnan som prins Charles hade en affär med bakom Dianas rygg och som han sedan gifte sig med.  

En anonym källa till tidningen säger att Sarah aldrig gillade Camilla på grund av den smärta och sorg som Diana fått utstå på grund av affären, och att det endast var en tidsfråga innan de två skulle ryka ihop.

–  Fergie höll inte tillbaka och sa till Camilla att hon hade Dianas blod på sina händer för allt lidande som hon orsakat. Ingen visste vart de skulle titta. Det var ett bråk av aldrig tidigare skådat slag på slottet.