Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experter positiva till nya 5-2-dieten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
VILL FÖREBYGGA DEMENS. 31-åriga Maria Åkergren äter som vanligt fem dagar i veckan och fastar två dagar. Metoden tros kunna förebygga och lindra demenssjukdom och Marias pappa Jan dog 58 år ung i frontallobsdemens. Foto: Lisa Mattisson

Allt fler hakar på den nya fem-två-dieten.

Men det är inte bara för att gå ner i vikt som människor äter väldigt få kalorier två dagar i veckan och som vanligt resterande fem.

Metoden tros även minska risken för exempelvis hjärtkärlsjukdom och demens.

- Vi vet redan att periodisk fasta bromsar sjukdomsförloppet hos möss med alzheimer och diabetes och i höst drar vi i gång en pilotstudie med 20 kvinnor som löper stor risk att drabbas av alzheimer, säger professor Mark Mattson.

När mönsterkonstruktören och småbarnsmamman Maria Åkergren, 31, från Stockholm såg BBC-dokumentären "Eat, fast and live longer" om fem-två-dieten blev hon genast nyfiken.

- Min pappa Jan gick bort i frontallobsdemens för sex år sedan, bara 58 år gammal. Om jag genom en så enkel metod som att äta mycket mindre två dagar i veckan kan förhindra eller förebygga att även jag drabbas så vill jag självklart göra det, säger hon.

Maria Åkergrens midjemått har på fem månader minskat med åtta centimeter och hon har tappat åtta kilo.

- Nu har jag klädstorlek 38 i stället för 40. Jag kan absolut äta en crème brulée eller lite godis. Men magsäcken har krympt och jag blir mätt mycket fortare nuförtiden, säger hon.

Huvudvinsten är dock inte viktminskningen, utan att Maria Åkergren känner att hon har mycket mer energi, trots att 16 månader unga dottern Joni väcker henne om nätterna.

BBC-dokumentären blev en jättesnackis när den sändes i SVT:s "Vetenskapens värld" i mars, några månader efter det att Maria Åkergren sett den på nätet.

I "Eat, fast and live longer" förklarar vetenskapsjournalisten Dr Michael Mosley, som skrivit bästsäljaren "The fast diet", hur periodisk fasta utöver att hjälpa människor att gå ner i vikt ska kunna förebygga demens och cancer.

- Fem-två-dieten passar många som vill få i sig färre kalorier när vi rör oss väldigt lite, säger Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet.

Metoden innebär att man två dagar i veckan - dock inte i rad utan varannan eller var tredje dag - äter väldigt lite. Fastar man två dagar i rad ställer kroppen in sig på svält och ämnesomsättningen sänks, förklarar Kerstin Brismar.

Män kan under fastedagarna stoppa i sig omkring 600 kalorier och kvinnor cirka 500 kalorier.

- Det motsvarar en vanlig måltid. Men kalorierna kan med fördel fördelas på en frukost och en lättare lunch, säger professor Kerstin Brismar.

Hon har patienter som tappat 0,5 kilo i veckan när de ätit enligt fem-två-dieten och samtidigt rört sig lite grann och ett kilo om de ökat motionen.

Viktnedgången i sig minskar risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom, men Kerstin Brismar är framför allt intresserad av fem-två-dietens effekter på insulinet, det hormon som styr ämnesomsättningen. För höga nivåer av insulin i blodet ökar risken för övervikt, hjärtkärlsjukdom, demens och typ 2-tiabetes hos personer med ärftlighet för diabetes.

I höst ska professorn dra i gång en studie där hon tar en massa prover på friska och typ 2-diabetespatienter som får äta enligt fem-två-dieten.

För höga insulinnivåer i hjärnan leder också till att hjärnan prioriterar att insulin och inte beta-amyloid bryts ner, som det då blir för mycket av. Det nervskadande enzymet beta-amyloid har en nyckelroll när Alzheimers uppstår i och med att det klumpar ihop sig och bildar giftigt plack som förstör hjärnans nervceller.

Mark Mattson, professor i neurovetenskap och chef för National institute on aging vid Johns Hopkins-universitetet i Baltimore, berättar att en annan fördel med fem-två-dieten är att hjärnan hålls mer aktiv. Överlevnadsinstinkten tvingar oss att hålla i gång för att på sikt hitta föda och hjärnaktiviteten i sig tros skydda mot demenssjukdom.

I försök på möss med Alzheimers har Mattson och hans kolleger sett att periodisk fasta saktar ner sjukdomsförloppet och att dieten kan förebygga och lindra diabetes, som i sig ökar risken för Alzheimers.

- I höst drar vi i gång en pilotstudie med 20 kvinnor i åldrarna 55-70 som löper stor risk att få Alzheimers. De kommer att få äta enligt fem-två-dieten och vi ska studera förändringar i kvinnornas hjärnfunktion och effekter på det Alzheimers-associerade proteinet beta-amyloid, förklarar Mark Mattson när Expressen får tag på honom på universitetet klockan fem på morgonen, lokal tid.

Professor Mattson lever som han lär. Sedan han som 21-åring nåddes av beskedet att farfar dött av en hjärtinfarkt har Mark Mattson skippat snabbmat. Han springer dagligen 6-7 kilometer och fastar två dagar i veckan.

Försök vid hans National insitute on aging visar att möss som äter enligt fem-två-dieten lever upp till dubbelt så länge som möss som matas varje dag.

- Men drivkraften är inte att ta reda på hur man ska leva för att bli 200, utan att klura ut hur alla kan leva och bli 80-90 år utan att behöva ha några sjukdomar, säger professorn.

Professor Valter Longo vid University of Southern California har hittat en tydlig länk mellan lågt kaloriintag och lång livslängd: tillväxtfaktorn IGF-1. När man fastar eller äter väldigt få kalorier sänks IGF-1-nivåerna och kroppen börjar reparera de celler som finns i stället för att tillverka nya.

- Fasta har stor effekt på IGF-1-nivåerna. Men effekten upphör om man återgår till normal kost, såvida man inte minskar proteinintaget permanent, säger Valter Longo till Expressen.

Höga halter av tillväxtfaktorn IGF-1 kan göra att celler börja växa okontrollerat och blir till cancer.

Professor Kerstin Brismar förklarar:

- Fasta innebär att man stressar celler. Vissa cancerceller hämmas i sin tillväxt medan de friska cellerna repareras och återanvänder byggstenarna.

Bantargurun Stephan Rössner, som är professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid Karolinska institutet i Huddinge, har i en artikel i Dagens Nyheter tidigare uttalat sig skeptiskt om fem-två-dieten.

- Men det är inte dieten i sig som jag är kritisk till, utan att medierna framställt det som att man kan äta vad som helst i fem dagar, bara man fastar i två dagar. Det funkar inte att käka gräddbakelser för hela slanten fem dagar i veckan, säger Rössner nu när Expressen ringer upp.

Han påpekar att människan historiskt sett inte har haft regelbunden tillgång till mat, mer än de senaste 100-150 åren.

- Människokroppen har en enorm biologisk tolerans för både under- och överätning. En del mår bra av att fasta och blir höga och glada. Andra får ont i huvudet, säger Rössner.

Han säger sig vara "nyfiket intresserad" av de studier som Kerstin Brismar och Mark Mattson startar i höst.

- Viktkontroll är angeläget. En del dieter, som LCHF, är ju potentiellt farliga för hälsan. Periodisk fasta innebär inga risker och det finns inget vinstintresse bakom metoden. Till dem som vill testa fem-två säger jag "kör". Funkar det för dig så funkar det, säger Stephan Rössner.

Och Maria Åkergren - som bloggar om sin livsstil på femtvadieten.wordpress.com - har inga planer på att sluta.

- Jag såg min pappa, som varit en extremt aktiv person, på bara två år tappa talet och inte längre klara av att ta hand om sig själv. För mig är fem-två ingen quick-fix, utan ett sätt att få energi och försöka förhindra att min dotter Joni tvingas se mig drabbas av samma frontallobsdemens som pappa.

3 effekter på din hälsa

SÄNKER INSULINNIVÅERNA

Största vinsten. "Att dieten hjälper till att minska insulinnivåerna verkar vara den största hälsovinsten. Insulinnivåerna kopplas till risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom, cancer och diabetes", säger professor Kerstin Brismar.

VIKTMINSKNING

Funkar för vissa."Fem-två-dieten kan för många människor fungera som ett sätt att gå ner i vikt. Men det viktigaste är att dra ner på kalorierna, rent generellt", säger professor Valter Longo.

HJÄRNAN BLIR MER AKTIV

Håller i gång. "Överlevnadsinstinkten tvingar oss att hålla i gång för att på sikt hitta föda och hjärnaktiviteten i sig tros skydda mot demenssjukdom", säger professor Mark Mattson.