VILL FÖREBYGGA DEMENS. 31-åriga Maria Åkergren äter som vanligt fem dagar i veckan och fastar två dagar. Metoden tros kunna förebygga och lindra demenssjukdom och Marias pappa Jan dog 58 år ung i frontallobsdemens. Foto: Lisa Mattisson
VILL FÖREBYGGA DEMENS. 31-åriga Maria Åkergren äter som vanligt fem dagar i veckan och fastar två dagar. Metoden tros kunna förebygga och lindra demenssjukdom och Marias pappa Jan dog 58 år ung i frontallobsdemens. Foto: Lisa Mattisson

Experter positiva till nya 5-2-dieten

Publicerad

Allt fler hakar på den nya fem-två-dieten.

Men det är inte bara för att gå ner i vikt som människor äter väldigt få kalorier två dagar i veckan och som vanligt resterande fem.

Metoden tros även minska risken för exempelvis hjärtkärlsjukdom och demens.

- Vi vet redan att periodisk fasta bromsar sjukdomsförloppet hos möss med alzheimer och diabetes och i höst drar vi i gång en pilotstudie med 20 kvinnor som löper stor risk att drabbas av alzheimer, säger professor Mark Mattson.

När mönsterkonstruktören och småbarnsmamman Maria Åkergren, 31, från Stockholm såg BBC-dokumentären "Eat, fast and live longer" om fem-två-dieten blev hon genast nyfiken.

- Min pappa Jan gick bort i frontallobsdemens för sex år sedan, bara 58 år gammal. Om jag genom en så enkel metod som att äta mycket mindre två dagar i veckan kan förhindra eller förebygga att även jag drabbas så vill jag självklart göra det, säger hon.

Maria Åkergrens midjemått har på fem månader minskat med åtta centimeter och hon har tappat åtta kilo.

- Nu har jag klädstorlek 38 i stället för 40. Jag kan absolut äta en crème brulée eller lite godis. Men magsäcken har krympt och jag blir mätt mycket fortare nuförtiden, säger hon.

Huvudvinsten är dock inte viktminskningen, utan att Maria Åkergren känner att hon har mycket mer energi, trots att 16 månader unga dottern Joni väcker henne om nätterna.

BBC-dokumentären blev en jättesnackis när den sändes i SVT:s "Vetenskapens värld" i mars, några månader efter det att Maria Åkergren sett den på nätet.

I "Eat, fast and live longer" förklarar vetenskapsjournalisten Dr Michael Mosley, som skrivit bästsäljaren "The fast diet", hur periodisk fasta utöver att hjälpa människor att gå ner i vikt ska kunna förebygga demens och cancer.

- Fem-två-dieten passar många som vill få i sig färre kalorier när vi rör oss väldigt lite, säger Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet.

Metoden innebär att man två dagar i veckan - dock inte i rad utan varannan eller var tredje dag - äter väldigt lite. Fastar man två dagar i rad ställer kroppen in sig på svält och ämnesomsättningen sänks, förklarar Kerstin Brismar.

Män kan under fastedagarna stoppa i sig omkring 600 kalorier och kvinnor cirka 500 kalorier.

- Det motsvarar en vanlig måltid. Men kalorierna kan med fördel fördelas på en frukost och en lättare lunch, säger professor Kerstin Brismar.

Hon har patienter som tappat 0,5 kilo i veckan när de ätit enligt fem-två-dieten och samtidigt rört sig lite grann och ett kilo om de ökat motionen.

Viktnedgången i sig minskar risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom, men Kerstin Brismar är framför allt intresserad av fem-två-dietens effekter på insulinet, det hormon som styr ämnesomsättningen. För höga nivåer av insulin i blodet ökar risken för övervikt, hjärtkärlsjukdom, demens och typ 2-tiabetes hos personer med ärftlighet för diabetes.

I höst ska professorn dra i gång en studie där hon tar en massa prover på friska och typ 2-diabetespatienter som får äta enligt fem-två-dieten.

För höga insulinnivåer i hjärnan leder också till att hjärnan prioriterar att insulin och inte beta-amyloid bryts ner, som det då blir för mycket av. Det nervskadande enzymet beta-amyloid har en nyckelroll när Alzheimers uppstår i och med att det klumpar ihop sig och bildar giftigt plack som förstör hjärnans nervceller.

Mark Mattson, professor i neurovetenskap och chef för National institute on aging vid Johns Hopkins-universitetet i Baltimore, berättar att en annan fördel med fem-två-dieten är att hjärnan hålls mer aktiv. Överlevnadsinstinkten tvingar oss att hålla i gång för att på sikt hitta föda och hjärnaktiviteten i sig tros skydda mot demenssjukdom.

I försök på möss med Alzheimers har Mattson och hans kolleger sett att periodisk fasta saktar ner sjukdomsförloppet och att dieten kan förebygga och lindra diabetes, som i sig ökar risken för Alzheimers.

- I höst drar vi i gång en pilotstudie med 20 kvinnor i åldrarna 55-70 som löper stor risk att få Alzheimers. De kommer att få äta enligt fem-två-dieten och vi ska studera förändringar i kvinnornas hjärnfunktion och effekter på det Alzheimers-associerade proteinet beta-amyloid, förklarar Mark Mattson när Expressen får tag på honom på universitetet klockan fem på morgonen, lokal tid.

Professor Mattson lever som han lär. Sedan han som 21-åring nåddes av beskedet att farfar dött av en hjärtinfarkt har Mark Mattson skippat snabbmat. Han springer dagligen 6-7 kilometer och fastar två dagar i veckan.

Försök vid hans National insitute on aging visar att möss som äter enligt fem-två-dieten lever upp till dubbelt så länge som möss som matas varje dag.

- Men drivkraften är inte att ta reda på hur man ska leva för att bli 200, utan att klura ut hur alla kan leva och bli 80-90 år utan att behöva ha några sjukdomar, säger professorn.

Professor Valter Longo vid University of Southern California har hittat en tydlig länk mellan lågt kaloriintag och lång livslängd: tillväxtfaktorn IGF-1. När man fastar eller äter väldigt få kalorier sänks IGF-1-nivåerna och kroppen börjar reparera de celler som finns i stället för att tillverka nya.

- Fasta har stor effekt på IGF-1-nivåerna. Men effekten upphör om man återgår till normal kost, såvida man inte minskar proteinintaget permanent, säger Valter Longo till Expressen.

Höga halter av tillväxtfaktorn IGF-1 kan göra att celler börja växa okontrollerat och blir till cancer.

Professor Kerstin Brismar förklarar:

- Fasta innebär att man stressar celler. Vissa cancerceller hämmas i sin tillväxt medan de friska cellerna repareras och återanvänder byggstenarna.

Bantargurun Stephan Rössner, som är professor i hälsoinriktad beteendeforskning vid Karolinska institutet i Huddinge, har i en artikel i Dagens Nyheter tidigare uttalat sig skeptiskt om fem-två-dieten.

- Men det är inte dieten i sig som jag är kritisk till, utan att medierna framställt det som att man kan äta vad som helst i fem dagar, bara man fastar i två dagar. Det funkar inte att käka gräddbakelser för hela slanten fem dagar i veckan, säger Rössner nu när Expressen ringer upp.

Han påpekar att människan historiskt sett inte har haft regelbunden tillgång till mat, mer än de senaste 100-150 åren.

- Människokroppen har en enorm biologisk tolerans för både under- och överätning. En del mår bra av att fasta och blir höga och glada. Andra får ont i huvudet, säger Rössner.

Han säger sig vara "nyfiket intresserad" av de studier som Kerstin Brismar och Mark Mattson startar i höst.

- Viktkontroll är angeläget. En del dieter, som LCHF, är ju potentiellt farliga för hälsan. Periodisk fasta innebär inga risker och det finns inget vinstintresse bakom metoden. Till dem som vill testa fem-två säger jag "kör". Funkar det för dig så funkar det, säger Stephan Rössner.

Och Maria Åkergren - som bloggar om sin livsstil på femtvadieten.wordpress.com - har inga planer på att sluta.

- Jag såg min pappa, som varit en extremt aktiv person, på bara två år tappa talet och inte längre klara av att ta hand om sig själv. För mig är fem-två ingen quick-fix, utan ett sätt att få energi och försöka förhindra att min dotter Joni tvingas se mig drabbas av samma frontallobsdemens som pappa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag