Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ensamma livet i London för Madde

Prinsessan Madeleine på promenad i London. Foto: STELLA PICTURES
Prinsessan Madeleine, prinsessan Leonore, Chris ONeill och prins Nicolas. Foto: STELLA PICTURES

Snart får prinsessan Madeleine träffa vännerna i Sverige.

Men hemma i London bor hon långt bort från kompisgänget och familjen. Samtidigt som maken Chris ofta gör affärsresor jobbar prinsessan ensam på sin nya bok. 

– Man saknar sin familj och alla vänner såklart, har prinsessan Madeleine berättat för SVT:s ”Året med kungafamiljen”.

 Förr om åren brukade prinsessan Madeleine synas flitigt i Stockholms nattliv och på trendiga kaféer på Östermalm.

Alltid med någon av sina mest förtrogna intill sig.

Inredningsarkitekten Louise ”Lussan” Gottlieb, 35, är hennes allra bästa vän och en av de som åtskilliga gånger synts ihop med prinsessan. Deras vänskap tog sin början under tiden på Carlssons skola.

Men på samma lista över hennes flitiga umgänge finns också organisationskonsulten Katarina von Horn, 37, författaren Sofi Fahrman, 38, resejournalisten Lovisa De Geer, 35, och förskole-vd:n Natalie Werner, 35.

Tillsammans brukade vännerna ofta synas på stan ihop. Antingen var det lunch på Milles, en fika på Mocco eller en brunch på Hotel Diplomat.

De senaste sju åren har dock präglats av allt annat än mycket tid med vännerna.

Prinsessan Madeleine flyttade till New York 2010

2010 flyttade prinsessan Madeleine till New York i USA, och med undantag för en kort mellanlandning i Sverige flyttade hon och familjen vidare till England under augusti 2015.

Samtidigt har tjejgänget runt Madeleine bott kvar i Stockholm. De har visserligen gjort kortare weekendresor till Madeleine och Chris i London och skidresor med prinsessparet till Alperna, men överlag har det blivit allt mindre med tid för prinsessan att träffa de vänner som alltid har funnits där för henne.

Det har prinsessan Madeleine själv vittnat om. I en intervju med Sara Bull, producent för SVT:s ”Året med kungafamiljen”, som sändes i julhelgen, talade hon om den stora skillnaden mellan att bo i England och i Sverige.

– Man saknar sin familj och alla vänner såklart. Och Sveriges vackra natur, mat… Listan kan göras lång. Det är klart att man saknar mycket från Sverige.

Samtidigt finns inget annat val för Madeleine än att bo i London.

– Chris har sitt jobb här, så det blev naturligt att vi var tvungna att flytta till London.

Prinsessan Madeleine i London. Foto: OLLE SPORRONG

Ägnar stor del av sin tid åt barnen

Chris O’Neill arbetar med betallösningar till företag genom sitt bolag Wilton Payments. Det involverar kontakter med företag i hela Europa, och O’Neill har till Expressen sagt att det tyvärr blir en del resor när han inte kan vara med sin familj.

– Jag reser framför allt mycket, men är ungefär 75 procent i London. Resorna jag gör till exempelvis Zürich eller Milano är över dagen, så att jag på det sättet slipper spendera en natt på hotell.

När Chris är borta och vännerna kvar i Sverige väljer Madeleine att ägna stor del av sin tid åt barnen.

När hon intervjuades i SVT:s ”Skavlan” berättade hon om hur hon själv upplevt sina föräldrar kungens och drottningens intensiva arbetsschema.

– Nu har jag valt att verkligen satsa de här småbarnsåren på mina barn. Men det är klart, ju äldre de blir så vill jag göra fler officiella åtaganden, förklarade prinsessan för Expressen för ungefär ett år sedan.

Hon fortsatte:

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vara en närvarande mamma om jag kan. Men det är absolut en balansgång. Med tiden kommer jag att ta på mig mer.

Nu när parets tredje barn snart ska födas väljer Madeleine bort London för tryggheten i Sverige.

– Det är någonting som prinsessan Madeleine och Chris O'Neill gemensamt har kommit fram till, sa Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Madeleine väntas föda i mars, och redan kommande vecka reser hon till Stockholm, där hon bor i parets bostad på Hovstallet på Östermalm, för att förbereda sig för förlossningen.

Madeleine ägnar mycket tid åt bokprojekt

Stor del av sin tid lägger prinsessan Madeleine, förutom på sina barn, också på ett bokprojekt.

– Det ligger inom barnboksvärlden. Så vi får se, framöver, vad det kommer att bli. Ni kommer att få veta mer, har prinsessan Madeleine sagt till Expressen.

Planen har varit att projektet skulle slutföras under 2017. Men när 2018 nu gått in på februari månad så har inga nyheter om boken kommit från hovet. Personer i Madeleines närhet vittnar dock om hur arbetet med boken pågår intensivt – och prinsessan är målmedveten om att den ska slutföras.

– Madeleine tar illa vid sig när det framstår som att hon inte alls jobbar. Det gör hon. Boken ska bli klar och det är inget litet projekt, hon jobbar hårt med den, säger en källa och lägger till:

– Samtidigt passar hon på att vara med barnen. Det är ett beslut som hon har fattat självständigt för att hon vill ge ordentligt med tid och kärlek till dem. Så småningom vill hon ta sig an fler officiella åtaganden.

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine. Foto: PONTUS HÖÖK/TT

Madeleines och Chris tredje barn ska födas i Sverige

Att göra ett avbrott från vännerna och kunna ägna tid åt sina barn och åt sitt bokprojekt är därmed ingenting som besvärar Madeleine. Hon träffar vännerna så fort hon är i Sverige, och ibland kommer de över till London. Även om prinsessan flaggat för att hon och Chris någon dag kan komma att flytta tillbaka till Sverige så uppskattar de båda hur väl anpassad London är för livet med barn.

– Vi gillar det väldigt mycket. Det är en stad som är lätt att tycka om. Det finns mycket gröna parker och är barnvänligt. Det passar bra för oss, har prinsessan Madeleine berättat för SVT:s "Året med kungafamiljen".

När Madeleines och Chris tredje barn ska födas bär det dock av till Sverige. I veckan offentliggjorde hovet att de planerar för en förlossning på svenskt sjukhus.

Det blir ett perfekt tillfälle för Madeleine att också ha möjlighet att träffa vännerna.

De sågs i somras, under en brunch på just Hotel Diplomat, och då avslöjade Madeleine att hon och Chris väntade barn igen.

Kanske samlas de där igen nu – Madeleine och tjejgänget – med bara veckor kvar till förlossningen?

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!