En vecka svenska djurparker helst vill glömma bort

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
fick inte föda. Lejonungar som svultit ihjäl är bara en av uppgifterna som framkommit om förhållandena på djurparker. Lejonungen på bilden har inte drabbats.
Foto: Leif Hallberg

Det var veckan som skakade om de svenska djurparkerna.

Näsbjörnar som klubbas ihjäl med hammare, lejonungar som svälter ihjäl och pumor som avlivas för att ge plats åt nya dragplåster för besökarna.

I efterspelet dödshotas anställda på de utpekade djurparkerna och polisen har kopplats in. Men Expressens rundringning visar att friska björnungar och andra djurarter avlivas regelbundet.

- Det är inte förbjudet att avliva friska djur, säger Helena Kättström, djurskyddschef på jordbruksverket.

Det stora samtalsämnet i veckan har handlat om hur djuren i svenska djurparker far illa. "Kalla fakta" i TV4, "Smålandsnytt" i SVT och P4 Kalmar har avslöjat hur djuren svälter, slås ihjäl eller tvingas gå i sin egen avföring.

Skandalerna har handlat främst om de välkända Parken Zoo i Eskilstuna och Ölands djurpark.

Parken Zoos hårt kritiserade djurparkschef Helena Olsson lämnade i fredags tillfälligt sin tjänst i väntan på en utredning, avslöjade TV4 News.

Skälet var att hon hamnat i kraftigt blåsväder efter att ha ljugit inför kameran i "Kalla Fakta" om att tre pumor avlivats för att de var för gamla.

Två av pumorna var i själva verket ungar och avlivades för att ge plats åt jaguaren - den nya attraktionen.

Flera av parkens sällsynta bongoantiloper och afrikanska vildhundar gick också samma öde till mötes.

Helena Olsson uppgav att djuren flyttats till andra djurparker.


"Kalla Fakta" visade även bilder med döda djur som staplats huller om buller i ett skjul i parkområdet, delvis täckta av is och snö. Kadavren ska ha förvarats i frysrum i flera år.

- Hon har gjort ett bra arbete i Parken men har varit oskicklig i sina uttalanden. Uttalandena som Helena Olsson gjort har skadat Parken Zoo, sade vd Torbjörn Bergvall till TV4 News.

Lika skrämmande uppgifter avslöjade SVT:s "Smålandsnytt" om Ölands djurpark. Där har två lejonungar dött av svält, en näsbjörn klubbades ihjäl med en hammare och getter och pungdjur avlivades med kniv för att spara på veterinärkostnaderna.

Under veckan har Facebook-sidorna för de kritiserade djurparkerna fyllts med tusentals arga kommentarer.

"Jag trodde att när man öppnar en djurpark (hotade eller inte) så bryr man sig om djuren och vill ta hand om dom på bästa sätt. Men för mig känns det nu som att många djurparker bara vill tjäna en massa pengar och "visa" upp djuren dom har. Jag trodde faktiskt, Parken Zoo, att ni var en djurpark att lita på. Men nu inser jag att jag aldrig kommer att besöka er någon mer gång!", skriver Eleonor Kinhult på Parken Zoos sida.

Samtidigt har gruppen "Bojkotta Parken Zoo Eskilstuna" fått närmare 3 000 medlemmar.

Några av de mest hotfulla inläggen ska nu utredas av polisen.

- Det finns saker i sociala medier som kan misstänkas vara brottsliga. Vi har haft förebyggande kontakter med Parken Zoo, men vi har inte fått någon anmälan från personalen än. Det finns däremot fem inkomna anmälningar gällande misstänkta brott mot djur efter det som kommit fram i reportaget, säger Fredrik Wallén, presstalesman för polisen i Södermanland.


Vid sidan av polis­utredningarna har Jordbruksverket tagit uppgifterna om missförhållanden på största allvar. På fredag nästa vecka har ledningarna till de 20 djurparkerna i Svenska djurparksföreningen kallats till ett krismöte för att ställas till svars om hur branschen tar ansvar för djuren.

På mötet kommer även representanter från de större länsstyrelserna att kallas. Det är länsstyrelserna som ansvarar för den lokala kontrollen så att djurhållningen efterföljs.

Jordbruksverkets djurskyddschef Helena Kättström säger att hon inte alls känner igen den bild som målats upp av medier under den senaste veckan.

- Vi har varit i kontakt med länsstyrelsens representanter, vår förlängda arm i verkligheten, och de säger att överlag så är läget gott. Det är den dominerande bilden, säger hon.

Kättströms uppfattning är att uppgifterna som vanvården på Ölands djurpark och Parken Zoo inte ger en rättvis bild av de många djurparkerna, som generellt är välskötta, enligt henne.


Expressen har varit i kontakt med länsstyrelserna i de tre största länen, Västra Götaland, Stockholms län och Skåne. På alla tre orterna uppger ansvariga för djurskyddsenheterna att djuren generellt mår bra och inte behandlas så som på de omskrivna djurparkerna.

- Det jag har märkt i debatten är inte så mycket vad som är rätt eller fel utan mer en etisk debatt som handlar om man får avliva friska djur, säger Robert ter Horst, enhetschef på veterinär- och djurskyddsenheten i Västra Götaland.

- Och ja, lagstiftningen tillåter det. När du äter en bit kött på din tallrik så kommer det från ett friskt djur, tillägger han.

Efter många år som klinisk verksam veterinär har han sett verkligheten med egna ögon. Ibland kom det människor med sjuka djur som behövde avlivas, trots att människorna inte ville förlora sitt älskade husdjur. Då gjorde han det ändå, för att det annars var ett brott mot djurskyddslagstiftningen om djuret hade fått lida. Andra gånger kom det människor med djur som de inte längre hade råd eller ork att ta hand om. Dessa djur fick också avlivas.


I Västra Götaland görs rutinkontroller på 34 olika sorters anläggningar med "tillstånd för offentlig förevisning av djur". Som exempel nämner Robert ter Horst att de fick fyra anmälningar 2009. Året efter var det fem, 2011 gjordes åtta anmälningar och tre hittills i år.

- Av dessa anmälningar har åtta varit befogade. Tre handlägger vi fortfarande. De som varit befogade har handlat om brister i djurets närmiljö, hygien, bristande skydd och dålig hälsa, säger Robert ter Horst.

För att säkerställa att djurskyddslagen efterföljs görs kontinuerliga besök.

- Vi gör föranmälda besök men de vet inte vad vi ska kolla på.


Alla veterinärer och ansvariga för djurparkerna som Expressen pratar med betonar att lagen tillåter avlivning av friska djur och att det är något som sker regelbundet på djurparkerna.

- Det finns bara ett begränsat antal djurparker. I en naturlig population är det en betydligt högre dödlighet eftersom djuren inte är garanterade veterinärvård, är utsatta för rovdjur och kan sakna mat. På djurparkerna blir konsekvensen ibland att det blir överskottsdjur. Men när det är fullt så är det fullt, säger Tomas Frisk, ord­förande i Svenska djurparks­föreningen och chef för zoologiska avdelningen på Skansen.

Är det inte djurparkens skyldighet att ordna mer plats för de nya ungarna?

- Parkens skyldighet är att arbeta med artbevarande, inte individbevarande, och att hantera djuren bra så länge man har dem. Och det är klart att man kan ordna mer plats, men då krävs att ytorna och pengarna finns för att göra det, säger Tomas Frisk och tillägger:

- 25 procent av jordens däggdjur är på väg att utrotas. Då förstår man att varje insats som djurparkerna kan göra är jätteviktig.

Det finns exempel då djurparkerna faktiskt låter olika arter leva i stället och återföras i sin naturliga miljö när det blir ett överskott. Det är bland annat arterna vitryggig hackspett, grönfläckig padda och visenter, den europeiska bisonoxen, som räddats från utrotning med hjälp av djurparkerna.

- Det är inte så enkelt att bara plantera ut djur i naturen. Ibland funkar det.

Hur ska allmänheten veta att djuren blir värdigt behandlade?

- Jag tror att man ser det när man besöker parken, men sen har vi som djurparksförening ett större ansvar att ta där för att göra medlemskapet till djurparksföreningen till en garant för att det är en bra djurhållning, säger Tomas Frisk.

Avlivning behöver inte vara den enda utvägen när djurfamiljerna blir för stora. Preventivmedel är ett alternativ till att bli djurmat, skickas till slakteriet, användas för forskning eller transporteras raka vägen till kremeringen, vilket är det som sker i dag.

- I USA använder man preventiv­medel. Men det är inget som vi har anammat här i Sverige eftersom det kan förändra djurens normala beteende, säger Michael Norrdahl, tillförordnad djurparkschef för Skånes djurpark.


Det finns ytterligare en aspekt med förökningen som är viktig för att djuren ska må bra, uppger de ansvariga för djurparkerna, länsveterinärerna och jordbruksverket.

I det vilda får björnhonan ungar. Det gör att hon mår bra och får leva sitt naturliga liv även på djurparken. Därför är födandet en viktig del för honans välbefinnande.

- I det vilda skiljs ungarna från mamman när de är cirka två år, men det är inte så lätt när de lever i en skyddad miljö i en djurpark, utan naturliga fiender. I princip överlever alla djur om de inte blir sjuka. Eftersom det oftast är full­belagt på andra djurparker så återstår bara avlivning, säger Michael Norrdahl.

När var det senast aktuellt att avliva björnungar hos er?

- Det gjorde vi i våras. Tre stycken som var runt två år. De gick till en bio­logisk inrättning för forskning. Alla tre var friska.

På sociala medier och i Expressens mejlkorg samlas teorierna om de verkliga skälen till djurparkernas intresse i att avla fram nya djurungar. Så här skriver en läsare som kallar sig "före detta zoobesökare" till Expressen.

"Jag är helt säker på att ungarna föds för publikens skull. Jag menar namnsättningar för allmänheten för att sedan avliva är inte okej".

- Ja, de drar till sig publik. Men jag vill tillägga att vi är en stiftelse. I våra stadgar står det att vi ska visa nordiska djur och se till att de lever så naturligt som möjligt i djurparken. I det ingår att föda björnungar. Det är inte vårt huvudsyfte att de ska vara publikmagneter, säger Michael Norrdahl.


Djurparkerna är helt klart överens om att missförhållandena som framkommit på Parken Zoo, Ölands djurpark och de efterföljande lögnerna från djurparkschefen Helena Olsson, dragit skugga över hela branschen. I en undersökning bland Expressens läsare på nätet svarade 87 procent att de överväger att bojkotta djur­parker.

- För tillfället är anseendet försämrat, konstaterar Tomas Frisk.

Men debatten kan också vara nyttig, anser flera vi pratar med. Jordbruksverkets Helena Kättström betonar att djur­parkerna måste bli bättre på att informera allmänheten om vad som händer med djuren eftersom väldigt många människor uppfattat att det inte före­kommit att friska djur avlivas.

- Vi måste ha en verksamhet som tål att granskas rakt igenom. Annars är det inte trovärdigt.