Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En vecka som skiljer sig från mängden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Omskakad. Statsminister Fredrik Reinfeldt har haft en tuff vecka. Ryktena om hans avgång var bara ett av problemen.
Foto: Christian Örnberg

Att han gillar korvgryta. Det visste vi sedan tidigare. Nu vet vi att han lika gärna tar en grillad med bröd - om ingen i smyg stoppat in hästkött i den.

Statsministern hävdar att han har det roligaste jobbet man kan ha. Och ändå spekulerar partikamraterna i att han snart ska avgå.

Expressens politiska reporter Niklas Svensson tog rygg på Fredrik Reinfeldt och följde honom från Maramö till Riga.

Från soffan i Annie Lööfs föräldrahem till konferensrummet med Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Maramö/Stockholm/Riga. Statsministern var ursinnig och medarbetarna frustrerade.

Partikamraterna som spekulerat i hans snara avgång skulle brännmärkas - och ryktena dödas.

Fredrik Reinfeldt vill leda landet i fem år till, minst.

- Jag känner mig mycket inspirerad. Jag tycker att det här är det roligaste jobb man kan tänka sig att ha.

Lyssna på podversionen av artikeln i mp3-spelaren eller ladda ned det här.

Det låter entusiastiskt. Men han ser inte entusiastisk ut, när han säger det.

Vi står i ett provisoriskt konferensrum i en grå byggnad i Gamla stan i Riga. Konferensen Northern Future Forum har just avslutats - med Reinfeldt och några andra statsministrar på scen.

Någon konstaterar att om den här konferensen hade varit en film hade ingen sett den. En nordisk-baltisk-brittisk samproduktion med dåligt manus, utan action.

På presskonferensen ställer en brittisk journalist frågan om meningen med mötet. Fredrik Reinfeldt svarar att poängen är att träffas och diskutera.

Nyhetsbyrån TT rapporterar pliktskyldigt hem till Sverige att statsministern instämmer i påståendet om att det är tonåringarna som är dagens IT-experter. Och han tvingas på nytt försvara konferensen där inga beslut fattas:

- Jag tycker nog att detta är ett intressant format där politiker, experter och entreprenörer kan diskutera viktiga framtida utmaningar i en något mera otvungen stil.


Fredagen den 22 februari befinner sig statsministern på Irland, EU:s ordförandeland. Han är där för överläggningar med premiärminister Enda Kenny.

Medarbetarna har visat honom Dagens Industris förstasida, och han är ursinnig. I tidningen konstateras att finansminister Anders Borg är beredd att ta över som partiledare och statsminister. Det öppnas i reportaget för besked om ett partiledarskifte senast i slutet av mars.

Fredrik Reinfeldts medarbetare gör sitt bästa för att dementera - men statsministern själv vill inte uttala sig.

Dagen därpå har Expressen talat med flera toppmoderater som anonymt vittnar om att uppgifterna i Dagens Industri stämmer. Finansministern är beredd att ta över, valberedningen är också beredd, och Reinfeldt ska vara intresserad av ett toppjobb inom EU.

Den dåliga stämningen på statsrådsberedningen på plan sju i regeringskansliet Rosenbad blir om möjligt ännu sämre.

Statsministerns medarbetare ser mardrömmen framför sig:

Att mötet i småländska Maramö enbart ska handla om statsministerns framtid.

Presschefen Roberta Alenius tar på sig uppgiften att bestämt dementera och tala om "dåliga källor".

Samtidigt säger en uppgiftslämnare att Reinfeldt, även om han skulle vara intresserad av ett EU-jobb, måste dementera bestämt.

- Göran Persson sa nej, nej, nej innan han sa ja. Den principen gäller också inom EU.

---

Tio minuter innan bussen anländer instrueras fotografer och journalister. Pressekreterarna berättar att partiledarna kommer att gå uppför en backe och att det kan bli "bra bilder". På gårdsplan väntar värdinnan, Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund och Göran Hägglund bär på ett stort paket som ska öppnas på gårdsplan. Det innehåller en alliansflagga - och värdinnan försöker se överraskad ut.

Men om Annie Lööf vore skådespelerska skulle betyget bli en överkorsad geting. Självklart kände hon till flaggan i förväg, vägen fram till flaggstången är ju nyskottad.

KD-ledaren Göran Hägglund är mest ivrig att få uttala sig framför tv-kamerorna. Han ger intervjuer innan paketet ens har öppnats.

Tre timmar senare tänder de borgerliga partisekreterarna grillen hundra meter från huset där partiledarna "sammanträder".

Och så ska det grillas korv.

Inte lika bra som favoriten korvgryta, men nästan, enligt statsministern.

Så länge ingen i smyg stoppar in hästkött i den.

Ytterligare tre timmar senare publicerar Moderaternas partisekreterare Kent Persson en bild på sin Facebooksida. De fyra partiledarna sitter tätt intill varandra i en liten soffa. Bildtexten:

"Glada partiledare i Maramö".

Både Annie Lööf och Göran Hägglund twittrar om tv-soffan.


Samma dag meddelar Attunda tingsrätt att statsministerparets skilsmässa gått igenom. Makarna har haft betänktetid i ett år - efter över 20 års äktenskap.

I domen konstateras att Fredrik och Filippa Reinfeldt ska ha gemensam vårdnad om sina två yngsta barn.

Filippa Reinfeldt läser Expressen.se och ser bilden av de fyra partiledarna i tv-soffan. Hon gör en skärmdump och lägger ut på Instagram med bildtexten "Bra. Hoppas Alliansen hade ett riktigt topp-möte hos Annie Lööf!! Heja heja!"

En stund senare postar hon en ny bild på en katt - och skriver:

"Pratade i fikarummet på jobbet. Om man är tvungen och måste välja på vad gillar bäst hund eller katt - hmmmmm då skulle jag nog sagt hund. Men den här fint sittande sötnosen är ju bara oemotståndlig."

Inte med ett ord berör hon skilsmässan.


Inför presskonferensen i Maramö på tisdagsförmiddagen haglar rubrikförslagen på Twitter.

"Det bidde inte ens en tumme."

"Fiaskot i Maramö."

"Maradrömmen."

Socialdemokrater i hela landet uppmanar varandra att håna alliansmötet i sociala medier. Journalisterna som bevakat regeringspartiernas möte ifrågasätts också.

Exministern Leif Pagrotsky, S, i flera år mest känd som proffsminglare, är en av dem som skriker högst. Han kallar alliansmötet för "skämtet i Maramö" och vill veta hur många journalister olika redaktioner har skickat till Småland.

Det rapporteras om fem nya arbetsgrupper och partiledarnas kommande resor till landets 21 län.


Efter en lång presskonferens i ladan hos Annie Lööf möter Expressen statsministern på gården utanför. Han säger att alliansen nu har en helt ny uppgift.

- 2006 utmanade vi från opposition en sittande och trött socialdemokrati som sa att jobben inte var den viktiga frågan. 2010 hade vi en rödgrön utmanare som stod gemensamt mot oss. 2014 består oppositionen av fyra partier.

Partiledarnas kommande resor ute i landet ska inte kallas jippo, slår han fast.

- Det kan inte beskrivas som jippo när man visar att man ser hela Sverige. Detta är ett sätt att visa respekt för att människor bor i olika delar av landet. Förutsättningarna för att leva i Sverige ser inte likadana ut, och det är viktigt för mig och för hela alliansen.

Fredrik Reinfeldt lämnar Maramö först av partiledarna.

Ännu vet ingen av journalisterna som bevakat alliansmötet att Attunda tingsrätt just meddelat att paret Reinfeldts skilssmässa gått igenom.

---

Fredrik Reinfeldt och Storbritanniens premiärminister David Cameron står varandra nära. De pratar i telefon nästan varje vecka och de ses så ofta de kan, hävdar statsministerns medarbetare.

Idén till konferensen Northern Future Forum är förresten Camerons. Inte så konstigt då att Reinfeldt försvarar den.

Trött? Nej, det är han inte. Hävdar han.

- Det är en väldig förmån att ha vunnit folkets förtroende två gånger. Jag känner mig väldigt inspirerad av att fortsätta förnyelsen av Moderaterna. I Maramö satt vi just och diskuterade hur alliansen ska kunna lägga grund för en tredje valseger.

På onsdagen, när exmaken flugit till Riga för middag med bland andra David Cameron, berättar Filippa Reinfeldt via Instagram om sin egen kväll hemma i Täby:

"Jag tänker alltid på två tuffa kvinnor jag känner när jag slänger riven västerbotten över maten - MaudO och ChrisH. I kväll blev det pasta med köttfärssås - före tjejerna kom över på en kopp kvällste. Mysigt."


I morgon är en annan dag. Och då handlar det om relationen mellan Sverige och Thailand, för statsministerns del.

Klockan tolv tar han emot Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra i Rosenbad. Då har både Maramö och Riga lagts till handlingarna. Liksom den grillade korven.

Stockholms hälso- och sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt ägnar delar av morgondagen åt förberedelser inför landstingsstyrelsens sammanträde på tisdag.

Skilda världar.