Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En tyst vägg av ryggar

När Jimmie Åkesson besökte Norrbotten och Västerbotten under sin slutspurt inför valet möttes han av bortvända ryggar - men oxkså uppmuntrande plakat.
Jimmie Åkesson har de senaste veckorna rest runt i Sverige för att få folk att rösta på SD i EU-valet. Foto: Sanna Dolck
'' Jag tror det här känns för Jimmie Åkesson. Vem vill stå och prata mot ryggar?"
Denise Bröste, 17, studerande, Skellefteå.
'' Jag håller inte med om det Jimmie Åkesson säger, helt enkelt."
Andreas Larsson, 18, studerande, Skellefteå.
Foto: Sara Strandlund
'' Jag tycker det är bra att lyssna på politikerna inför valet. Det borde fler av de som kommit hit göra. Men jag vet inte vilka jag ska rösta på... eller om jag ens ska rösta på söndag."
Ola Johansson, 50, egen företagare, Luleå.
Foto: Sara Strandlund
'' Palt har inte så mycket med politik att göra om man menar partipolitik. Däremot manifesterar palt en kärlekshandling. När man gör palt här uppe då gör man någonting fint."
Inez Abrahamzon, 52, arrangör av "Palt mot rasism", Vilhelmina.
Foto: Sara Strandlund
'' Jag står för att alla är lika värda, oavsett var de kommer ifrån."
Juan Chacon, 24, undersköterska, Skellefteå.
'' Jag stöttar min pojkvän. Han är från Colombia."
Emma Sehlstedt, 21, undersköterska, Skellefteå.
Foto: Sara Strandlund
'' Jag tycker att det är viktigt att man sätter en gräns. Att det här kan vi inte tolerera."
Carina Högdahl, 54, församlingspedagog, Arvidsjaur.
Foto: Sara Strandlund
'' Åkesson håller på med dold propaganda. Det är hemskt att det är sånt ståhej för det där stolpskottet."
Andrea Martinsson, 71, pensionär, Älvsbyn.
Foto: Sara Strandlund
'' Jag tycker att det är viktigt att så många som möjligt visar att vi inte håller med."
Kristina Ernstsson, 43, projektledare, Älvsbyn.
'' Jag är här för att jag vill visa att jag tycker att Jimmie Åkesson har helt fel åsikter."
Claes Ljunghager, 42, byggprojektledare, Luleå.
Foto: Sara Strandlund
'' Alla de där protesterar, men inte vi. Jag röstar inte på SD, men jag tror att det blir ny regering i höst."
Leif Bäcklund, 78, pensionär, Piteå.
Foto: Sara Strandlund
'' Jag väljer att ta ställning, jag är för mångfalden som vi har i samhället. Jag tror på att med många olika kulturer kan vi göra varandra väldigt, väldigt bra."
Patrik Nilsson, 25, fotbollstränare, Arvidsjaur.
Foto: Sara Strandlund
I Vilhelmina serveras "Palt mot rasism". Foto: Sara Strandlund
1 / 12

När Cirkus Åkesson kommer till stan går undersköterskor, byggprojektledare, studerande, kuratorer, pensionärer, skådespelare, fotbollstränare och präster ut för att markera mot främlingsfientlig politik.

Expressens Lars Lindström och Sara Strandlund har under två hektiska dagar i Västerbotten och Norrbotten följt Sverigedemokraternas turné inför EU-valet och granskat den nya svenska folkrörelsen: ryggtavlornas tysta protest.

Norrbotten/Västerbotten. Tusen ryggar i Umeå, paltfest i Vilhelmina - och i Älvsbyn en ilsken pensionär i röd regnrock som vänder Sverigedemokraterna ryggen.

- Åkesson håller på med dold propaganda. Vissa saker han säger låter ganska bra, men i grunden är allt främlingsfientligt, säger Andrea Martinsson, 71.


Majsolen värmer Renmarkstorget i Umeå och människorna har T-tröjor och sommarblusar. Vid parkeringsplatsen nära torget söker polisen med bombhundar. På gågatan passerar vi några tiggare; en av dem sitter på en bänk och spelar dragspel.

Polishelikoptern surrar ovanför våra huvuden. Civilpoliser i huvtröjor och gympaskor smyger runt och försöker se avspända ut. Säpomän står bredbent och spanar bakom sina solglasögon i väntan på en tårtattack.

Omkring tusen personer har samlats. De flesta vänder ryggen till Jimmie Åkesson, även de längst fram. Säkerhetsavståndet från kravallstaketen till SD-ledaren är stort. Avbrutna möten, burop, visselpipor och äggkastning har kantat delar av valturnén, men mest har det handlat om ryggtavlornas tysta protest.

Det som började i Karlskrona den 2 maj spred sig snabbt till andra ställen som Eskilstuna, Södertälje, Strängnäs, Arboga, Jönköping, Nässjö, Mölndal, Kungälv, Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg, Säffle, Karlstad, Malung, Mora, Leksand, Ljungskile, Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Hässleholm och Värnamo.

Parollen är: "Vi vänder rasismen ryggen". Idén är en värdig demonstration, ett bevis för att det bland vanliga svenskar finns en motkraft till SD:s idéer.


Nästa dag, i Älvsbyn, frågar jag Jimmie Åkesson hur det känns att tala till en tyst vägg av ryggar. Han svarar snabbt:

- Det är inget jag reflekterar över.

Jimmie Åkesson vill egentligen inte ens medge att han ser ryggarna; det är som om han väljer att inte se dem. Och ser han några som vänder ryggen till tror han dessutom att de rentav kan vara SD-anhängare.

- Jag tar inte åt mig. Dessutom vet vi att det oftast är vänstergrupper som drar i gång det här. Men det är klart att det är en del andra som står med i det här. Vi träffade några i går när vi var ute och åt som hade varit i Luleå och var sympatisörer, men de hade stått med ryggen mot för att slippa avslöja sig. Det fenomenet kanske är vanligare än man tror.

Inget av det vi ser på åtta orter under de här dagarna tyder på annat än att den absoluta majoriteten av ryggtavlor sitter på helt vanliga svenska medborgare.


I mitten av Renmarkstorget i Umeå bjuder en grupp ungdomar på kaffe, kakor och vatten. Många håller skyltar i händerna. "Kaffe är gott, SD är värre än benbrott" står det på en. Några håller upp ett långfinger.

Lisa Tegby, 64, har prästkrage och är kontraktsprost i Svenska kyrkan. Hon vänder Jimmie Åkesson ryggen och säger att hon är glad och stolt att Umeåborna har lyckats fylla torget i en massiv protest en måndag förmiddag.

- Det vore fantastiskt om SD:s framgångar kunde väcka en svensk folkrörelse mot rasism, säger hon, och citerar Martin Luther King: "Den yttersta tragedin är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad".

Allra närmast kravallstaketet står ett gäng kvinnor. Kajsa Hedin, 54, är fysioterapeut. Hon berättar att de är arbetskompisar som kommit hit för att protestera mot rasismen. De är inte aktiva i något parti. Men det här är jätteviktigt, säger de. Carola Ölmhagen, 49, arbetar som kurator:

- Vi jobbar med människor varje dag. Vi står upp för alla människors lika värde.

Disciplinen i Umeå är god, endast ett knallskott stör ordningen. Men när talen är över börjar ropen skalla: Inga rasister på våra gator!


Efter 13 mils bilresa norrut är mikrofonerna inkopplade bakom kravallstaketen i ett hörn av Möjligheternas torg i Skellefteå. Jörgen Fogelklou, som åker med på turnén och ställer frågor till partiledaren, inleder som vanligt med att säga att "det är inte jag som är Jimmie Åkesson".

Väldigt många unga människor är på plats. Längst fram har en rad SD-sympatisörer parkerat, och alla erbjuds "Heja Jimmie"-skyltar". Längre bak syns bara ryggar och skyltar där det står saker som ("Järn)rör inte våra kompisar". 17-åriga Denise Bröste sitter på 18-årige Andreas Larssons axlar. Hon säger:

- Jag tror det här känns för Jimmie Åkesson. Vem vill stå och prata mot ryggar?

Juan Chacon är en 24-årig undersköterska från Skellefteå, som har kommit till torget med flickvännen Emma Sehlstedt, 21, och hunden Lucky. Juans skäl till att vända ryggen mot SD är människovärdet, säger han.

- Jag står för att alla är lika värda, oavsett var de kommer ifrån. Det gör inte SD.

Nu handlar SD-mötet om hur många skottlossningar det har varit i Göteborg den senaste tiden. Alla vet, innan han säger det, vad Jimmie Åkesson har för lösning på det problemet.

Ett gäng flamsande tonårskillar lämnar över mobiler till en valarbetare och får sina bilder tagna tillsammans med SD-ledaren. Poliserna runtomkring ser lite oroliga ut, och tränger sig närmare. Jag frågar en av tonårskillarna om det var på allvar de poserade med Jimmie Åkesson. Han svarar:

- Jag vet inte riktigt. Det är lite kul att han är så hatad. Jag vet faktiskt inte.


På Byxtorget i Piteå samma eftermiddag samlas omkring 600 personer. Ett fåtal är vända mot scenen. De flesta markerar i en tyst protest. Några ungdomar klättrar upp på ett tak i närheten, ställer sig med ryggen mot SD-politikerna och sträcker var sitt långfinger i vädret. Folkmassan jublar och applåderar.

På balkongerna i hyreshuset inom avspärrningarna sitter pensionärer och lyssnar. På torget inleder en äldre man en hetsig diskussion med en ung tjej efter mötet. Den går ut på att hon, flicksnärtan, inte vet någonting. Hur många träd har hon fällt i sina dagar? Har hon ens rösträtt? Den unga tjejen säger att hon vet jävligt mycket och hon har rösträtt.

Sedan studsar hon upp på en bänk och börjar skrika: Inga rasister på Pites gator! Hon får omedelbar respons från folksamlingen som håller på att skingras.


På Köpmantorget i Luleå delar SD-folket som vanligt ut skyltarna med texten "Heja Jimmie". Några längst fram tar emot, en av dem river omedelbart sönder den. Av tusen personer står kanske 50 vända mot scenen.

Claes Ljunghager, 42, är byggprojektledare från Luleå och klädd i blårutig skjorta. Han står tillsammans med arbetskamraten Kristina Ernstsson, 43, som är från Älvsbyn och också projektledare. Ingen av dem är aktiv i något politiskt parti. Kristina Ernstsson sätter armarna i kors och säger:

- Jag tycker att det är viktigt att så många som möjligt visar att vi inte håller med. Jag är väldigt glad att vi blev så här många.

Hakim Jakobsson, 45, är skådespelare från Luleå. Han är känd för sin roll som Svenne i pjäsen med samma namn, efter Per Nilssons Augustvinnande bok om en vanlig kille som dras in i ett främlingsfientligt parti. Hakim Jakobsson är här för att stå upp mot rasismen, och tycker att det är intressant att Jimmie Åkesson och hans partikamrater börjar sin berättelse i folkomröstningen om EU 1994.

- Vad var SD då? De var rena nazister 1994. Är det så smart att börja prata om den tiden?

Jimmie Åkesson pratar nu om lönedumpning på den svenska arbetsmarknaden. Alla vet, innan han säger det, vad han har för lösning på det problemet.

Efter fyra städer anländer Cirkus Åkesson nästa dag till lilla Älvsbyn med bara 5 000 invånare. Här ser det annorlunda ut. De flesta av ett par hundra åhörare har kommit för att lyssna på Jimmie Åkesson. Bland dem står Kim Jonsson, 66, grävmaskinist som nu är pensionär. Han säger:

- Jag tror att det är första gången någonsin vi har haft en partiledare här på besök i Älvsbyn.

Andrea Martinsson, 71, är en ilsken pensionär i röd regnrock som vänder SD ryggen.

- Vi har ganska många asylsökande här i Älvsbyn, de vågar knappt vara ute i dag, ser det ut som.

Om alla poliser och kravallstaket och helikoptrar säger hon:

- Det är hemskt att det är sånt ståhej för det där stolpskottet.


Robin Lundqvist, 22, studerar på folkhögskola och är kritisk till den lilla grupp som vänder ryggen till.

- Det är fjantigt. Vill man inte lyssna ska man inte vara här. Jag tycker SD är de enda som tar tag i invandringspolitiken, och då klassas de som rasister. Vi tar in för många, det tycker jag faktiskt. Vi kan inte ta hand om alla vi tar in.

När jag pratar med Jimmie Åkesson efteråt är han uppenbart nöjd att slippa se så många ryggar i Älvsbyn:

- Hade det sett ut så här överallt hade det varit jättebra.

Med det uttalandet bekräftar SD-ledaren i alla fall att han har sett och irriterats av ryggarna på andra ställen.


I Arvidsjaur en dryg timme senare blir det fler ryggtavlor. Patrik Nilsson, 25, är tränare i IFK Arvidsjaur Fotboll, som har många spelare från olika kulturer.

- Jag är för mångfalden som vi har i samhället. Jag tror på att med många olika kulturer kan vi göra varandra väldigt, väldigt bra.

Pensionärerna Kuno Samuelsson, 82, och Johnny Norman, 71, har lyssnat - men nu satt sig att vila på ljugarbänken utanför livsmedelsbutiken. Johnny Norman säger:

- Jimmie Åkesson har rätt i många fall. Jag skulle kunna rösta på honom. Jag satt här en kväll och av 30 personer som gick förbi var 20 invandrare och 10 Arvidsjaurbor. Om det fanns pengar till att ta emot dem vore det inga problem.

Kuno Samuelsson kontrar:

- Nej, jag röstar inte på SD. Men vi kan sitta på samma bänk i alla fall.

Jimmie Åkesson pratar nu om hur störande det är med alla tiggare på gator och torg. Alla vet, innan han säger det, vad han har för lösning på det problemet.


I Vilhelmina slipper Jimmie Åkesson se en enda ryggtavla. Ett par hundra meter från SD-mötet, vid den röda tegelbyggnaden som utgör Folkets hus, pågår en manifestation kallad "Palt mot rasism" som lockar fler människor än SD.

Här spelar dragspelsklubben svensk folkmusik och duon Jonna Karlsson & Alva Lundgren spelar akustisk pop. En lång kö ringlar sig till paltserveringen, där man hittar blodpalt, flatpalt, palt av blå kongo, renblodspalt och irakisk palt. Äts med smör och lingon. Allt gratis.

Inez Abrahamzon, 52, är en av initiativtagarna. Hon bär brickor fulla med paltar i olika former och färger och häller upp på serveringsfaten. I en paus säger hon:

- Det var en helt galen idé: en bild på Facebook, och någon som hade skrivit att vi borde göra "Palt mot rasism".

Bilden föreställde en mörk palt gjord på potatissorten blå kongo och en vanlig vit palt. Inez Abrahamzon lovade att hennes byaförening skulle göra 100 paltar och sedan strömmade det in palt från alla håll. Det blev en manifestation för mänskliga rättigheter och en paltgala i ett.

Egentligen är det ingen direkt protest mot SD-mötet, säger hon.

- Men det är ju ingen slump att vi håller det här samtidigt. Diskussionen föddes genom att Jimmie Åkesson skulle komma, men det här skulle vi ha gjort för tio år sedan. Börja prata med varandra om människovärde och människors lika värde. Det är en spark i baken som vi har fått av Jimmie Åkesson.


Sista anhalt är Dorotea, med bara 1 500 invånare, och många av åhörarna protesterar. Det stora antalet poliser och polisbilar ger mötet en absurd känsla när folksamlingen är så pass liten.

- Vi har nog inte haft så många poliser i Dorotea sedan 70-talet, då föräldrarna var unga, säger en ung man i vit t-tröja.

Dominerar alltihop gör en lång banderoll med texten "Mångfald berikar Dorotea", som vecklas ut av några kvinnor som ställer sig med ryggen mot scenen.

Jimmie Åkesson har utan tvekan inspirerat många under sin intensiva turné inför EU-valet. Men kanske inte riktigt på det sätt han hade hoppats.