Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter nazibråket: Ett informationskrig

DEMONSTRATIONER. Dagen efter bråket i Malmö samlades tusentals människor på Möllevångstorget.
Foto: Christer Wahlgren
MANADE TILL SAMLING. "Ta natten tillbaka" inleddes på Möllevångstorget i lördags.
Foto: Christer Wahlgren
STORT NAZISTBRÅK I CENTRALA MALMÖ. Efterspelet har blivit ett informationskrig.
Foto: Google maps
Två personer är häktade misstänkta för mordförsök. En annan man misstänks också för försök till mord, men har försatts på fri fot. En fjärde person är misstänkt för försök till mord efter helgens händelser.

Både Malmö FF och konkurrerande klubbar har gått ut och stöttat den skadade supportern som vårdas på sjukhus efter nazibråket i Malmö. Banderoller och graffiti uppmanar honom att "kämpa".

Runt om i landet har demonstranter protesterat mot det högerextrema våldet.

Men än är det inte klart vad som hände natten mellan lördag och söndag, och som Expressen tidigare avslöjat säger polisens utredare att nazistanhängarna först jagades av demonstranterna.

Fyra personer skadades varav en tvingades kämpa för sitt liv i flera dygn.

Men om bakgrunden var en naziattack på en fredlig demonstration eller en reaktion på ett tidigare angrepp - pågår fortfarande ett digitalt informationskrig.

- Vi vet i dag inte vad som hände. Och vi behöver hjälp med detta av oberoende vittnen, säger Linda Pleym, pressinformatör för polisområde Malmö.

På flera håll i landet demonstrerades det för kvinnors rättigheter i lördags. Men den internationella kvinnodagen 2014 kommer nu för lång tid leda tankarna till Malmö och Kristianstadsgatan.

Det började lugnt med den feministiska demonstrationen "Ta natten tillbaka" på Möllevångstorget. Den hade dock marknadsförts i aggressiva ordalag på Facebook: "Vi är jävligt trötta och jävligt arga. Trötta på att leva efter andras regler och villkor. Arga för att de tror att vi tänker anpassa oss."

Det var mot slutet av kvällen, på väg in i söndagsnatten, som bråket inträffade. Sex dygn senare finns det inte någon tydlig förklaring till vare sig upprinnelsen eller händelseförloppet. Platsen var korsningen mellan Kristianstadsgatan och Falsterbogatan, inte långt från Möllevångstorget där demonstrationen hade ordnats under kvällen.

- Det var ridande poliser ute med anledning av demonstrationen. De var ute i området under natten och vid 00.30-tiden såg de ett mycket stort slagsmål och de larmade då direkt andra poliser i området, säger Linda Pleym.


Det visade sig att fyra personer, två män och två kvinnor, hade skadats allvarligt. En av dem, en 25-årig fotbollssupporter och vänstersympatisör, fick livshotande skador. Polisen uppgav i går att hans tillstånd ska vara stabilt.

Till en början gick polisen ut med uppgifter om att det var en sammandrabbning mellan vänster- och högeraktivister. I dag är man mer försiktig:

- Vi kommenterar inte det för vi vill inte låsa oss vid en vinkel. Vi vet i dag inte varför det hände eller hur det hände. Vi vill få in vittnesuppgifter från oberoende personer, säger Linda Pleym.

Informationskriget i den digitala världen inleddes direkt på söndagen. Nazistiska Svenskarnas parti kommenterade på sin sajt att medlemmar ur deras organisation hade överfallits under natten i Malmö. Samtidigt har vänsterinriktade Researchgruppen publicerat en rad inlägg på Twitter med berättelser från natten mellan lördag och söndag.

"Förutom vittnesberättelser talar misshandelsskadorna emot nazistversionen. Knivhugg utdelade bakifrån. NN misshandlad på marken." har de bland annat skrivit.


Ledande politiker som statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och oppositionsledaren Stefan Löfven (S) har uttalat sig mot bakgrund av helgens knivtumult i Malmö.

- Förekomsten av nazism och rasism smutsar ner mycket av det som många tycker är bra med Sverige, uppgav statsministern i ett mejl till Expressen.

Stefan Löfven har öppnat för en blocköverskridande handlingsplan i kölvattnet av Malmöbråket.

- Jag tar gärna initiativ till en sån diskussion. Vad kan vi göra mer för att stå upp för demokratin inte minst i ljuset av det som sker här. Demokratin får aldrig tas för given, sa Stefan Löfven till Expressen efter bråket.

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S) har också uttalat sig för Expressen:

- Vi har haft exempel på det tidigare i Sverige. Vi hade Lasermannen för drygt 20 år sedan, vi hade Peter Mangs i Malmö för bara ett par år sedan. Det rörde sig om liknande motiv. Man vet att de här grupperna triggar varandra till att ta till allt värre och värre våld.


Samtidigt har demonstrationer mot nazistiskt våld ordnats på flera håll i landet till stöd för de skadade. Vid Folkets park i Malmö, ett par kvarter från brottsplatsen, har MFF-fans målat en vägg i klubbens färger där det står "kämpa" och den skadade 25-åringens namn. Här samlas människor som vill stötta de skadade, även tillresta supportrar från andra klubbar.

Vad som egentligen hände på Kristianstadsgatan natten till söndag är enligt polisens officiella version inte klart.

Men den bild som polisutredarna hittills har går, enligt vad källor uppgett för Expressen, ut på att nazistanhängarna först jagades av demonstranter. Sedan ska nazisterna ha svarat med knivar och flaskor, enligt utredningen.

- Det finns ett antal frågor där det finns ett stort engagemang hos allmänheten. Då kan det vara så att man som ledande politiker väljer att kommentera den för att det passar med den politik man själv bedriver, även om man inte har hela bilden klar. Den verkliga händelsen blir ett bra sätt att gestalta den politik som man vill bedriva, säger Brit Stakston, mediestrateg på JMW kommunikation.

- Man vill vara proaktiv och sätter in sin egen politik i relation till en verklig händelse. Det visar väl kanske att både journalister och politiker mår bra av att inte alltid kasta sig på vad något ser ut att vara, fortsätter hon.

Hon konstaterar också mot bakgrund av Malmöhändelsen att de sociala medierna blivit ett nyttigt verktyg för mindre organisationer och grupperingar att marknadsföra sig.

- Det kan hjälpa till väldigt mycket för organisering och mobilisering för att visa för alla som inte var på plats. Det kan ge kraft åt en ny demonstration eller vad det nu är, oftast vänder man sig till de redan trogna. Man kan också säga att det hjälper mindre organisationer att på ett mer omfattande sätt höras i debatten, säger Brit Stakston.


Polisens officiella facit hittills efter knivtumultet på Kristianstadsgatan är att tre personer greps och begärdes senare häktade av åklagaren. En av dem släpptes vid häktningsförhandlingen men en 24-åring och en 27-åring häktades för försök till mord och sitter nu inlåsta på häktet i Malmö. Enligt tidskriften Expo har de kunnat knytas till Svenskarnas parti.

Polisen uppger att det finns ytterligare en person misstänkt som man inte har fått tag på.

Enligt obekräftade uppgifter i helgen skulle det vara en känd sydsvensk nazist. Han har tidigare pratat med Expressen, men inte velat kommentera ifall han befann sig på platsen.

- Hade jag varit det så hade jag inte valt att kommentera det just nu när man är uthängd, så jag måste ta ett steg tillbaka. Det är lite chockartat för mig, säger han.

Två av de häktade har själva polisanmält att de ska ha utsatts för misshandel respektive grov misshandel.

- Vi har fått in anmälningar från dem om det. Vi kallar dem för motanmälningar men det finns ingen utpekad person i någon av dem, säger Linda Pleym.

Men ingen av dem har enligt polisen behövt sjukhusvård för sina anmälda skador.

Fyra personer skadades däremot vid bråket och är nu målsägande i ärendet hos tingsrätten.

- Som jag förstått det är det sannolikt att man inte valde sina offer slumpmässigt. Det förefaller vara personer som inte tillhör extremvänstern men som aktivt och tydligt tagit ställning mot rasism och nazism, säger Agneta Blom, statsvetare vid Örebro universitet som har arbetat med en regeringsutredning om våldsbejakande extremism.

Hon oroas nu över att en våldsupptrappning kan komma i kölvattnet av Malmöbråket.

- Det är vad man kan känna en väldig oro för. Om människor går man ur huse för att demonstrera mot nazism så är det bra. Men om det också följs av en upptrappning av våldsbejakande extremister så är det en oroande utveckling som kan leda till ytterligare blodspillan. Det skapar också en onyanserad politisk diskussion, säger hon.


För polisen bottnar svårigheten i utredningen i att många av vittnesmålen kommer från människor med en egen politisk agenda.

- Det kan vara så att en del ger medvetet tillrättalagda vittnesbilder medan andra kanske tolkar situationen av det som hänt utifrån sin egen världsbild. Det är ett dilemma vid alla typer av attacker, säger Agneta Blom.

Samtidigt som polisen vädjar till allmänheten om tips från oberoende vittnen fortgår nätuppdateringarna.

- Jag har förstått att många är upprörda i sociala medier, att det finns oroliga stämningar. Det är oroande att det föder motvåld. Det har nazistgrupperna inte något emot.

- De vill framhäva att de andra inte är bättre än vad de är, säger Agneta Blom.

Händelseförloppet

1. Träffades på puben

1 Mellan fem och sex personer, där flera av dem enligt uppgift tillhör nazistiska Svenskarnas parti, träffas på Sir Tobys på Davidhallsgatan i Malmö. De är där för att se MMA-matchen mellan Alexander Gustafsson och Jimi Manuwa. De träffas på puben vid 21-tiden.

2. Möllevångstorget

När matchen är över, ungefär vid klockan 23 på lördagskvällen, börjar nazisterna enligt vittnen att promenera i riktning mot Möllevångs-torget. Promenaden tar ungefär 20 minuter.

3. Kristianstadgatan/Falsterbogatan

I korsningen Kristianstadgatan/Falster-bogatan uppmärksammar ridande poliser hur ett stort antal personer är inblandade i ett bråk. När de inblandade har skingrats visar det sig att fyra personer är skadade, varav en allvarligt och en mycket allvarligt.

Den senare vårdas ännu på sjukhus. Hans tillstånd beskrivs inte längre som livshotande, men det är fortfarande allvarligt. Inledningsvis beskrevs bråket som en sammandrabbning av vänster- och högeraktivister.

Två personer med koppling till Svenskarnas parti har häktats, men i dag är polisens officiella bild att man inte vet vad som hände.

4. Glassfabriken

Under promenaden ska de ha passerat demonstrationen ”Ta natten tillbaka” i närheten av Möllevångstorget och kulturföreningen Glass-fabriken på Kristianstadgatan 16. En poliskälla har tidigare bekräftat att demonstranterna passerades av nazisterna.

De misstänkta

HÄKTAD FÖR MORDFÖRSÖK

MISSTÄNKT 1: Man, 24

Mannen är bosatt i Malmö och fick 2010 ett strafföre-läggande efter att ha gripits i centrala Malmö med en batong.

HÄKTAD FÖR MORDFÖRSÖK

MISSTÄNKT 2: Man, 27

Bosatt i Helsingborg. Straffad för innehav av farligt föremål. Expressen har uppmärksammat att han på Facebook är vän med personer som öppet stödjer Svenskarnas parti.

FÖRSATT PÅ FRI FOT

MISSTÄNKT 3: Man, 20

En 20-årig man som är bosatt i Malmö misstänks också för försök till mord. Han begärdes häktad av åklagaren men han försattes på fri fot då tingsrätten ansåg att bevisningen inte var tillräckligt stark för att motivera att han skulle bli häktad.

SÖKS AV POLISEN

MISSTÄNKT 4: Man

En fjärde person är misstänkt för försök till mord efter helgens händelser. Polisen har hittills inte fått tag på honom.

Offren

MYCKET ALLVARLIGT SKADAD

OFFER 1: Man, 25

Polisen uppgav i går att den 25-åring som skadades mest allvarligt under knivtumultet fortfarande vårdas på sjukhus. Hans tillstånd beskrivs nu som allvarligt men stabilt.

ALLVARLIGT SKADAD

OFFER 2: Man, 26

LINDRIGT SKADAD

OFFER 3: Kvinna, 25

KNIVHÖGGS I ARMHÅLAN

OFFER 4: Charlotte Johannsen, 25

25-åriga Charlotte Johannsen har själv trätt fram och berättat i danska Ekstrabladet om att hon knivhöggs i armhålan. ”Jag är chockad och upprörd över attacken” har hon sagt till Ekstrabladet.