Ebbe Carlsson – affären skakade Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ebbe Carlsson-affären avslöjades av Expressen 1988. Nu sänds en ny dokumentär om Ebbe Carlsson på SVT.
Foto: SUNDSTRÖM SUSANNE / DAGENS NYHETER

En bordellhärva, en sjukhusspion och hemliga avlyssningar av kommunister.

Varhelst en affär seglade upp i medierna så tycktes Ebbe Carlsson finnas med på ett hörn.

Den sista, och största, och som avslöjades av Expressen kom att bära hans eget namn: Ebbe Carlsson-affären.

På torsdagskvällen sände SVT kortdokumentären ”Statsministern, Ebbe och affären” av Lars Olof Lampers och Martin Wanngård. 

Filmen ramas in av alliansens hårda kritik och avgångskrav på ett tre statsråd i den nuvarande regeringen med anledning av turerna kring Transportstyrelsen.

Det som nu händer ger ett eko från den så kallade Ebbe Carlsson-affären som Expressens reporter Per Wendel avslöjade den 1 juni 1988 och som utsetts till den bästa svenska undersökande journalistiken genom tiderna av tidningen Scoop.

Den gången tvingades den dåvarande justitieministern Anna-Greta Leijon avgå sedan det avslöjats att hon skrivit ett hemligt rekommendationsbrev som hon dessutom inte diarieförde.

Det är inte konstigt att Ebbe Carlsson fortsätter att fascinera trots att det nu gått nästan 30 år sedan affären briserade och 25 år sedan han själv gick bort efter en längre tids sjukdom.

Ebbe Carlsson.
Foto: SVT

Sökte sig till makten 

Ebbe Carlsson var på många sätt ett mysterium. Han var den typ av person som en underrättelsetjänst gärna skulle ha enrollerat. Han var en social begåvning utöver det vanliga. Det började redan i skolan och fortsatte sedan i yrkeslivet. Han förstod snabbt vilka han skulle hålla sig väl med. 

Ebbe var verbal och framåt och många slogs av hur snabbt och lätt han tog plats i rummet. Under ett antal år i början av sin karriär arbetade han som journalist, vilket säkert inte försämrade hans möjligheter att knyta viktiga kontakter.

Men han hade inga planer på att skriva om politik och ledare i resten av sitt liv. Han sökte sig till maktens boningar. Det kan tyckas lite märkligt att han dök upp i Regeringskansliets korridorer utan ett egentligt ärende.

På den tiden var säkerheten inte lika rigorös som i dag.  Det gav honom tillfälle att långsamt men framgångsrikt knyta kontakter med den tidens makthavare. 

Expressens rapportering under Ebbe Carlsson-affären första dagarna i juni 1988.
Foto: EXPRESSEN

Anställdes som informationssekreterare 

Politikerna och deras närmaste tjusades av hans snabba intellekt och dristighet. Ebbe var dessutom full av historier och pikant skvaller.

Det var kanske inte så konstigt att statsråden Lennart Geijer och Carl Lidbom tyckte sig kunna ha nytta av Ebbe Carlsson. 

Han anställdes som deras gemensamma informationssekreterare. 

Vid den här tiden hyrde han en bostad av den man som senare skulle gifta sig med Anna-Greta Leijon. Hit bjöd han sina vänner på fester. 

Många uppmärksammade affärer 

Under 1970-talet drabbades landet av en rad uppmärksammade affärer. Det handlade bland annat om registreringar och avlyssningar av misstänkta kommunister, men även den så kallade Bordellhärvan och Geijeraffären där självaste justitieministern anklagades för att besöka prostituerade.

Ebbe Carlsson ansåg sig särskilt skickad för att försöka desarmera dessa affärer. Det handlade trots allt om att skydda den innersta kretsen och de som fört honom till den position där han nu befann sig. 

Efter valet 1976 som Socialdemokraterna förlorade stod Ebbe Carlsson helt plötsligt utan jobb. Det fanns inte någon plats för honom i det kansli som Olof Palme byggde upp för att senare kunna återta makten. 

Ingvar Carlsson medverkar i den nya dokumentären om Ebbe Carlsson.
Foto: SVT

Återvände till tidningsbranschen

Det antogs att det var Ebbe Carlssons skämtlynne och lösmynthet som gjorde att han hamnade utanför. Han ska ha läckt till en god vän och journalist att Olof Palme hade sagt upp sin prenumeration på tidningen Vi sedan denna skojat med statsministern.

När Palme fick för sig att Ebbe Carlsson var läckan var förtroendet förbrukat.  

Carlsson återvände till tidningsbranschen innan erbjöds jobb som chef för socialdemokratiska förlaget Tiden. Kort efter det tog han steget över till Bonnier Fakta som förlagschef. Hans stora och betydelsefulla nätverk såg till att han hela tiden fick ansvarsfulla och välbetalda befattningar.

Delade uppgifter om mordet på Palme

Mordet på Olof Palme den 28 februari 1986 drabbade hela svenska folket och Ebbe Carlsson var inget undantag.

Men till skillnad från de flesta ansåg Ebbe Carlsson att han hade en alldeles särskild uppgift med anledning av attentatet mot Sveriges statsminister.

Det mest anmärkningsvärda var att han påstod sig ha fått veta av Säpochefen Sven-Åke Hjälmroth att den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK planerade ett mord på en okänd person i Sverige i februari. 

Iran skulle ha legat bakom mordkontraktet sedan Palme sett till att Robot 70 inte smugglades in i landet. Dessutom skulle den operativa chefen på Säpo, P-G Näss, ha varit medveten om hotet men blundat för det.

Denna information delade han med sig av till en rad personer bara dagar efter mordet. En som tog honom på orden var den självutnämnde spaningsledaren Hans Holmér.

Holmér hade en lång polisiär karriär bakom sig, bland annat hade han varit chef för Säkerhetspolisen. Men vid det här laget var han länspolismästare i Stockholm och byråkrat, visserligen driven, men utan operativa erfarenheter. 

När Hans Holmér hade ett möte den 3 mars 1986 med Ingvar Carlsson som med kort varsel blivit den nye statsministern var Ebbe Carlsson av någon anledning närvarande. 

Olof Palme.
Foto: KJELL GUSTAFSSON KG / SVT TT NYHETSBYRÅN

Förklarade där vad han ansåg ligga bakom mordet 

Det så kallade kurdspåret blev Holmérs fall. Han låste sig tidigt vid denna ledtråd och var inte öppen för alternativa motiv och gärningsmän. 

Hans Holmér tvingades ett år senare stiga åt sidan i Palmegruppen. Kurdspåret fick han sköta på fritiden. 

Men Ebbe Carlsson hade inga planer på att överge kurdspåret. I slutet av 1987 utsågs Anna-Greta Leijon till ny justitieminister. Hon efterträdde Sten Wickbom som tvingades avgå sedan spionen Stig Bergling avvikit från en permission. Själv skulle hon inte ens sitta ett år. 

Den 27 mars 1988 bad Carlsson om ett möte med sin goda vän Anna-Greta Leijon på sin arbetsplats hos Bonnier. Han förklarade där vad han ansåg ligga bakom mordet på Palme. Dagen därpå träffade Leijon Ingvar Carlsson och berättade vad som kommit fram. 

Under tiden fortsatte Ebbe Carlsson sin privatspaning som sponsrades av både polis och en affärsman. Carlsson försökte bland annat rekrytera Per Wendel som var en mycket driven reporter med många stora avslöjanden inom både politik och krim. 

Wendel tackade nej och förstod att han nu var en stor skandal på spåren. 

Sven-Åke Hjälmroth.
Foto: OLLE SEIJBOLD / DN

Carlsson: "Fick ödesdigra konsekvenser"

Ingvar Carlsson ville ha besked av Säpo om dess syn på Ebbe Carlssons mordteorier. Men det dröjde. 

– Det här med att Säpo drog ut på informationen fick nu ödesdigra konsekvenser för under tiden så lyckades ju Per Wendel på Expressen få reda på att Ebbe Carlsson på något sätt var involverad i polisutredningen, säger Ingvar Carlsson i SVT:s dokumentär. 

Det skulle som sagt bli värre. Den 1 juni 1988 kunde Expressen avslöja att Anna-Greta Leijon skrivit ett rekommendationsbrev åt Ebbe Carlsson inför ett möte med den brittiska underrättelsetjänsten. Brevet diariefördes aldrig i strid med alla bestämmelser. 

Som om inte det vore nog så stoppade tullen i Helsingborg Ebbe Carlssons livvakt med illegal avlyssningsutrustning i bilen. 

Ingvar Carlsson befann sig i USA vid tidpunkten när hela historien exploderade. Det blir en lång och krävande resa hem till Sverige och partiexpeditionen.

– Där finns då media med Expressen och Wendel i spetsen som börjar ställa frågor, säger Ingvar Carlsson i dokumentären.

Ebbe Carlsson i KU:s utskottsförhör 1988.
Foto: BJÖRN LUNDBERG / EXP

Dömdes i Svea hovrätt   

De borgerliga partiledarna krävde svar av Ingvar Carlsson om han fortfarande hade förtroende för Anna-Greta Leijon. De har det i alla fall inte de och krävde att hon avgick.

Den som till äventyrs uppfattat Ingvar Carlsson som en mild varelse tvingades ändra uppfattning när de såg honom med illa dold ilska bemöta frågorna på en hastigt arrangerad presskonferens. 

– De ville ju först fälla en tolvtaggare – det var Anna-Greta Leijon. Men mycket snabbt riktade de i stället in kritiken mot mig i stället och ansåg att det var mitt fel till alltihop, säger Carlsson i dag. 

Den 7 juni 1988 lämnade Leijon sin post trots att statsministern hade fortsatt förtroende för henne.

Ebbe Carlsson krävdes också på svar. Han var dock fåordig. 

”Inget är viktigare än att Olof Palmes mördare blir gripen” var en kommentar som han upprepade.

Under en tid koncentrerades intresset kring Ebbe Carlssons sexuella läggning. Det insinuerades att en homosexuell krets möjliggjorde den hemliga spaningen. 

Ebbe Carlsson tvingades under förödmjukande former bemöta anklagelserna. Han gav det enda rätta svaret: 

– Jag har, som alla andra människor, rätt till ett privatliv. 

I februari 1992 dömde Svea hovrätt Ebbe Carlsson för hans inblandning i smugglingen av avlyssningsutrustning. Då var han tärd man. Han var avmagrad, kinderna insjunkna. Den 3 augusti samma år dog han i Aids. Han skulle ha fyllt 70 år den 28 september om han fått leva.