Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drottningens släkting får sin drömman – leds till altaret av ex-frun

Lord Ivar Mountbatten tillsammans med sin partner James Coyle. Paret väntas gifta sig inom kort. Foto: ADRIAN SHERRATT / CAMERA PRESS/ADRIAN SHERRATT/IBL CAMERA PRESS

Snart gifter sig lord Ivar Mountbatten. 

Det är kanske inte så märkvärdigt om det inte vore för att han är del av det brittiska kungahuset, gifter sig med en man och leds fram till altaret av sin exhustru Penny.

Han blir nu den första inom kungafamiljen att ingå ett samkönat äktenskap.

Lord Ivar Mountbatten, son till den tredje markisen av Milford Haven och brylling till drottning Elizabeth, har alltid varit medveten om sin bisexualitet.

I den aristokratiska värld och den tid han växte upp i var det inget man basunerade ut.

Lord Ivar, 55, är barnbarnsbarnsbarn till drottning Victoria och även släkt med Drottning Louise som var Gustaf VI Adolfs andra hustru och dog 1965.

– Att vara en Mountbatten var aldrig något problem. Det var däremot generationen jag tillhörde. När jag växte upp var det känt som ˝the love that dare not speak its name”, men det är förbluffande hur långt vi har kommit när det gäller erkännande, berättade han för Daily Mail.  

Citatet kommer från författaren Oscar Wilde som 1895 dömdes till två års fängelse för att haft ett förhållande med en adlig yngling.

"Har kämpat"

Han tycker att själva uttrycket ”komma ut” är lite lustigt men att han till slut gjorde det även om det gick i kringelikrokar och att han nu är lycklig.

– Jag har kämpat med min sexualitet och på många sätt gör jag det ännu. Det har varit en resa att nå så här långt.

Familjen samland på Buckingham Palaces balkong i samband med drottningens födelsedag. Lord Ivar Mountbatten syns längst till vänster. Foto: ALAN DAVIDSON / REX/IBL

Lord Ivar gifte sig 1994 med Penny Thompson. Han säger att bröllopet ”var den lyckligaste dagen i mitt liv”. 

De hade umgåtts ett tag och lord Ivar var hela tiden uppriktig med sin sexuella läggning

– Jag sa att jag var bisexuell, att min attraktion gick åt båda hållen. Hon var mycket förstående och för det kommer jag alltid vara henne tacksam. Vi hade väldigt roligt, vi fick tre underbara döttrar och jag ångrar inget i mitt liv.

Men det var helt klart att båda saknade något i tillvaron. Penny kände sig inte tillräckligt älskad och uppskattad. De gled isär och 2011 skilde de sig i största samförstånd.

Blev chockad 

Livet skulle förändras radikalt för lord Ivar när han tre år senare träffade James Coyle på en after ski i schweiziska Verbier. Han arbetade som ansvarig steward ombord på flygplan och hade aldrig gjort någon hemlighet av sin läggning. 

James hölls ett tag ovetande om sin fästmans imponerande släkttavla. Vid ett tillfälle ringde James till lord Ivar från New York men fick höra att han var upptagen med att titta på tv fast att han skulle återkomma. 

– Tio minuter senare ringde han och sa ”mina föräldrars föräldrars föräldrars föräldrar har just förlovat sig”, men nu kan jag prata, berättade James Coyle.

Coyle blev rätt chockad när det gick upp för honom vem han var tillsammans med.

James Coyle kommer från Skottland och har en helt annan social bakgrund. Trots det kom de väl överens och kärleken fördjupades.

Lord Ivar visste att han var tvungen att berätta om sin nya kärlek för döttrarna, men han bävade inför själva tanken.

Han vände sig först till sin äldsta dotter Ella, som var 20 år och läste på universitet. 

– Pappsen, det är ingen stor grej. Det är så normalt nuförtiden, blev det befriande svaret.

Lord Ivar Mountbatten är brylling till drottning Elizabeth. Foto: EPA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

"Stort steg" 

När han 2016 gick ut offentligt med sin läggning och nya liv i Daily Mail, sa han:

– Bara att tala om det offentligt är ett stort steg för mig. Fram tills nu har jag haft en heterosexuell livsstil, så att leva med en man är verkligen nytt. Ett steg i taget.

Lord Ivars familj uppskattade tidigt den nye mannen. Exhustrun Penny flyttade till en bostad bara ett några hundra meter från parets nya hem, vilket ledde till en viss förvirring bland de nya grannarna.

James Coyle berättade om ett tillfälle:

– Jag gick på byns yoga med Penny och folk trodde jag var hennes nye pojkvän. Hon fick förklara: ”Nej, han är Ivars, inte min”.

När Lord Ivar Mountbatten och Penny Thompson gifte sig 1994 prydde de omslaget till Hello! Nu leder Penny sin ex-man till altaret. Foto: Faximil/Hello!

Privat kapell 

Nu ska männen gifta sig i ett privat kapell på familjegodset i Devon i sydvästra England. Vid ceremonin är det exhustrun Penny som lovar bort lord Ivar vid altaret.

– Det var egentligen flickornas idé. Det är väldigt känslomässigt. Jag är verkligen rörd, säger hon till Daily Mail i sin första intervju.

– Jag tror inte Ivar förstår hur mycket han förändrats som man sedan han ”kom ut”. Det är mycket James förtjänst eftersom han är så rolig. 

Hon säger att det måste ha varit rena tortyren för Ivar att bevara hemligheten om sin läggning. Nu är han snällare och betydligt roligare.

Till själva vigselceremonin är bara de närmste inbjudna. Till festen efteråt är däremot 120 av vännerna bjudna. Prins Edward, vars son Ivar är gudfar till, och Sophie kan inte dyka upp men har gett paret sina lyckönskningar.

Samkönade äktenskap i England

Samkönade äktenskap blev lagligt i England och Wales först i mars 2013 i och det skulle dröja ytterligare ett år innan det första äktenskapet instiftades mellan två personer av samma kön. 

Premiärminister David Cameron var mäkta stolt och passade på att hedra sitt land i en artikel på Pink News sajt:

”Det säger att vi är en nation som kommer att fortsätta att hedra våra stolta traditioner av respekt, tolerans och allas lika värde.”

Det var nog inte alla som skulle hålla med om Camerons historieskrivning.

I fjol så bad Storbritannien om ursäkt till alla de 50 000 män som dömts för att ha haft homosexuellt umgänge.

Lagen var uppkallad efter matematikern Alan Turing som under andra världskriget var med och lyckades knäcka koden till nazisternas Enigmamaskin, en bedrift som förkortade kriget avsevärt.

Turing, som själv dömdes 1952 för att ha ett homosexuellt förhållande, dog två år senare av cyanidförgiftning.