Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Drottning Elizabeths märkliga liv – detaljerna som förvånar

Drottning Elizabeth har suttit hela 66 år på den brittiska tronen. Foto: STEVE PARSONS / AP TT NYHETSBYRÅN
Drottning Elizabeth II med Gustav VI Adolf i Stockholm 1956. Foto: - - / PRESSENS BILD

LONDON. Hon firar födelsedag två dagar per år, behöver inget pass och vaknar varje morgon till säckpipespel.

Efter 66 år på tronen är drottning Elizabeth II en självklar del av det Storbritannien som de allra flesta känner till.

Men många detaljer i hennes liv väcker fortsatt stor förvåning.

Hon blev drottning i en helt annan värld.

När Elizabeth II tillträdde tronen 1952 var hon endast 25 år gammal. Storbritannien höll på att byggas upp på nytt efter andra världskriget, många av landets kolonier – däribland Indien – hade nyligen blivit självständiga och Winston Churchill var fortfarande premiärminister.

I dag är drottning Elizabeth II 92 år och kan se tillbaka på 66 år på tronen. Därmed är hon den monark som suttit längst i Storbritannien genom tiderna. 

Under hennes tid vid tronen har världen sett sex påvar, 13 amerikanska presidenter och 14 brittiska premiärministrar passera.

Och då var det inte ens tanken att Elizabeth II en dag skulle bli drottning, men låt oss återkomma till det.

Äger alla valar runt Storbritannien

Det finns också många andra omständigheter med drottning Elizabeth II som är, minst sagt, speciella.

Till exempel behöver hon inget pass. Det är på grund av att brittiska pass utfärdas i hennes namn, och därför blir det onödigt att hon själv skulle inneha ett. 

Hon behöver inte heller ha ett körkort för att köra bil, vilket hon för övrigt lärde sig under andra världskriget då hon bland annat arbetade med att köra ambulans.

 

LÄS ÄVEN: Drottning Elizabeths släkting blir historisk – lord Mountbatten gifter sig med en man 

 

Första tillställningen tillsammans. Drottning Elizabeth II med Meghan Markle. Foto: DANNY LAWSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Hon firar två födelsedagar varje år, sin riktiga den 21 april och en officiell som infaller en lördag i juni. Det är brukligt vid vissa kungahus på grund av att skapa bättre förutsättningar för bra väder vid firandet.

Och så äger hon alla svanar i Themsen och alla valar, delfiner och störar i vattnen kring Storbritannien, vilket är en rest från medeltiden.

Hon behöver inte heller betala skatt, men enligt hovet har hon gjort det frivilligt sedan 1993. Och det drabbar ingen fattig, för enligt Sunday Times "rich list" är hon god för nästan fyra miljarder kronor.

Släkt med profeten Mohammed?

Redan 1976 skickade hon ett mejl via Arpanet, föregångaren till internet, från en brittisk militärbas. 

Därmed blev hon den första monarken i världen att skicka ett mejl. 

https://twitter.com/RoyalFamily/status/525572319339876352

När människan för första gången steg i land på månen 1969 hade de med sig ett meddelande från drottning Elizabeth II och 72 andra världsledare, som faktiskt ska finnas kvar där än i dag.

Astronauterna Neil Armstrong och Buzz Aldrin lämnade skivan med fredsbudskapen under den amerikanska flaggan.

"Å brittiska folkets vägnar så hyllar jag den skicklighet och det mod som har fört människan till månen. Må den här expeditionen öka mänsklighetens kunskap och välmående", skrev drottningen, enligt Telegraph.

Under våren jublades det på sina håll i arabvärlden när det publicerades uppgifter om att drottning Elizabeth är släkt med profeten Mohammed, islams grundare, enligt bland annat SvD.

Uppges heja på Arsenal

Drottning Elizabeth II själv är mycket återhållsam med intervjuer. Något som kanske bidragit till att myterna kring henne blivit desto fler.

Men i våras gjorde hon faktiskt ett mycket ovanligt framträdande i en tv-sänd "intervju" i en BBC-dokumentär om hennes kröning 1953. Alastair Bruce, mannen som lyckats med det nästan omöjliga - att få till en intervju, berättade efteråt att drottningen tackat ja under premissen att det skulle vara "en konversation", utan frågor.

 

LÄS ÄVEN: Så var Meghans första månad som kunglig 

 

Drottning Elizabeth besöker kung Carl Gustaf 1983. Foto: ROGER TURESSON

Men under alla dessa år har det ändå kommit fram uppgifter om hennes privata liv, ofta berättat av människor som arbetat i hennes närhet.

Drottningen sägs börja sin morgon med att vakna till säckpipemusik från hennes personliga säckpipespelare klockan nio varje morgon, enligt bland annat Daily Mirror. Säckpipespelaren spelar i 15 minuter, innan drottningen sätter sig och äter flingor med frukt till frukost, medan hon lyssnar på BBC:s radionyheter.

Det hemliga favoritlaget i fotboll i alla år verkar vara Arsenal, i alla fall om man ska tro tidigare Arsenalspelaren Cesc Fàbregas. Den första fotbollsmatch hon var på var 1953 års FA Cup-final.

Farbrodern Edvard VIII abdikerade 

Nu, 66 år senare, förefaller det kanske logiskt att Elizabeth II skulle bli drottning. Men så var inte fallet under hennes uppväxt.

När drottningens farfar, George V, dog ärvdes tronen av äldste sonen, som var Elizabeth II:s farbror, Edvard VIII. 

Edvard VIII hade dock inga egna barn, och när han valde att abdikera för att kunna gifta sig med en frånskild amerikanska gick kronan till brodern Georg VI (som filmen The King's Speech från 2010 handlar om).

Han dog i sin tur 1952 och 25-åriga dottern, Elizabeth II, fick ta över.

Kodordet: ”London bridge is down”

Men den dag då någon måste ta över tronen efter drottning Elizabeth II saknas inte arvingar. 

Hon har fyra barn, åtta barnbarn och sju stycken barnbarnsbarn. Först i tronföljden står hennes son, prins Charles, 69, som väntas ta över den dag då drottningen dör.

Den dagen går under namnet "Dagen D" och är planerad in i minsta detalj sedan decennier tillbaka, i ett program som går under namnet "London Bridge", enligt The Guardian

Kodordet för drottningens död ska vara ”London Bridge is down”, ett meddelande som ska nå premiärministern först innan det sprids vidare. Om meddelandet nu inte ändrats sedan det blev allmänt känt.

Alla stora brittiska medier har redan förberedda publiceringar för mer än en vecka. Redan dagen efter dödsfallet kommer prins Charles utropas till kung, enligt planen, innan en tio dagar lång period av sorg och ceremonier tar vid. 

Efter 66 år med samma drottning är den dagen säkerligen svår att föreställa sig för många britter.

 

LÄS ÄVEN: Så styrs Meghans nya liv av drottning Elisabeth 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!